Γερμανία: Έφοδοι εισαγγελέων σε υπουργεία, στο πλαίσιο έρευνας που αφορά το ξέπλυμα χρήματος

Γερμανία: Έφοδοι εισαγγελέων σε υπουργεία, στο πλαίσιο έρευνας που αφορά το ξέπλυμα χρήματος Facebook Twitter
0

Εισαγγελείς έκαναν εφόδους στα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης της Γερμανίας, στο πλαίσιο έρευνας για πιθανή παρακώλυση της δικαιοσύνης, από την κυβερνητική υπηρεσία κατά του ξεπλύματος χρήματος

Η έρευνα για την Μονάδα Οικονομικών Πληροφοριών (FIU)- υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, στο τιμόνι του οποίου βρίσκεται ο υποψήφιος καγκελάριος Όλαφ Σολτς- εξετάζει αν η υπηρεσία απέτυχε να δράσει έπειτα από προειδοποιήσεις τραπεζών για πιθανό ξέπλυμα χρήματος. 

Οι έφοδοι έγιναν σε μία σημαντική στιγμή για τον Σολτς, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έχει καλές πιθανότητες να εκλεγεί καγκελάριος, στις εκλογές που θα γίνουν στη Γερμανία στις 26 Σεπτεμβρίου. 

Η FIU και η ρυθμιστική αρχή Bafin- αμφότερες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών- έχουν δεχθεί επικρίσεις γιατί απέτυχαν να εντοπίσουν προβλήματα στην εταιρεία πληρωμών Wirecard, η οποία κατέρρευσε, στο μεγαλύτερο μεταπολεμικό σκάνδαλο απάτης στη χώρα. 

Εκπρόσωπος της εισαγγελίας δήλωσε ότι η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από παράπονα ότι η FIU δεν έκανε ενέργειες για ύποπτες συναλλαγές εκατομμυρίων ευρώ, από το 2018 έως το 2020.

Η έρευνα στα υπουργεία έγινε προκειμένου να εξακριβωθεί αν είχε δοθεί εντολή στην υπηρεσία να αγνοήσει τις ύποπτες ροές χρημάτων, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας. 

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, τράπεζες είχαν προειδοποιήσει την υπηρεσία, λόγω ανησυχιών ότι τα χρήματα συνδέονταν με λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών, όπως και με χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Σύμφωνα με τις τράπεζες, η υπηρεσία έδωσε προσοχή στις προειδοποιήσεις, αλλά δεν τις προώθησε στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου. 

Επίσης, οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι εξετάζουν το γεγονός ότι αφότου η FIU ανέλαβε τον έλεγχο για το ξέπλυμα χρήματος το 2017, οι αναφορές για ύποπτες δραστηριότητες μειώθηκαν δραστικά. Προηγούμενες έρευνες για την FIU είχαν αποκαλύψει ότι υπήρξε εκτεταμένη επικοινωνία με τα υπουργεία στα οποία έγινε σήμερα έρευνα, σύμφωνα με τους εισαγγελείς. 

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει την έρευνα και σημείωσε ότι οι υποψίες δεν στρέφονται κατά υπαλλήλων του. 

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Διεθνή / Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Η ντε φάκτο διχοτόμηση του νησιού διατηρείται μέχρι σήμερα, με τη Βόρεια Κύπρο να τελεί υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή και τη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» να αναγνωρίζεται διεθνώς μόνο από την Άγκυρα.
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Διεθνή / Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Περισσότερο από έναν αιώνα μετά τη σφαγή εκατοντάδων ανθρώπων και τη λεηλασία ολόκληρων κοινοτήτων στη Νίγηρα, η Γαλλία δηλώνει για πρώτη φορά διατεθειμένη να συνομιλήσει για ιστορική αποκατάσταση, χωρίς ωστόσο να αναγνωρίζει επίσημα ευθύνη
LIFO NEWSROOM
Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Διεθνή / Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Στόχος της συνάντησης, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων, Κίνα και Ισπανία είναι να συμφωνηθεί ένα αναλυτικό σχέδιο πολιτικών, οικονομικών και νομικών ενεργειών ώστε να τερματιστεί η κατοχή του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη
LIFO NEWSROOM
Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα και άλλα τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη

Διεθνή / Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι Δανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία θα δοκιμάσουν μια εφαρμογή για επαλήθευση ηλικίας, με στόχο την απαγόρευση πρόσβασης παιδιών σε επιβλαβές περιεχόμενο
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ απειλεί τη Ρωσία με δασμούς και αποκαλύπτει σχέδιο για όπλα στην Ουκρανία μέσω ΝΑΤΟ

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί τη Ρωσία με δασμούς και αποκαλύπτει σχέδιο για όπλα στην Ουκρανία μέσω ΝΑΤΟ

Ο Ρούτε επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να «προμηθεύσουν μαζικά την Ουκρανία με ό,τι είναι απαραίτητο μέσω του ΝΑΤΟ» και ότι οι Ευρωπαίοι θα καλύψουν το κόστος
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ο Υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων σταματήσει την γκρίνια και να παράξει

Διεθνή / Γερμανία: Ο υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων «να σταματήσει την γκρίνια και να παράξει»

Ο Μπόρις Πιστόριους ζητά από τη βιομηχανία όπλων να επιταχύνει την παραγωγή για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς η Γερμανία σχεδιάζει δαπάνες 162 δισ. ευρώ έως το 2029
LIFO NEWSROOM