LIVE - Πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγορεί το Κάιρο για εξωδικαστικές εκτελέσεις

Το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κατηγορεί το Κάιρο για εξωδικαστικές εκτελέσεις Facebook Twitter
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ / ΕΡΑ
0

Για δεκάδες «εξωδικαστικές εκτελέσεις» φερόμενων «τρομοκρατών», κατηγόρησε σήμερα την Αίγυπτο, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Παράλληλα, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αναστείλει τις παραδόσεις όπλων στο Κάιρο και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους.

Μέλη της αστυνομίας και της Εθνικής Ασφάλειας «προφανώς σκότωσαν δεκάδες φερόμενους ''τρομοκράτες'' σε όλη την Αίγυπτο σε εξωδικαστικές εκτελέσεις που παρουσιάστηκαν ως ''ανταλλαγές πυρών''», σύμφωνα με την οργάνωση με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία επικαλέστηκε τα επίσημα στοιχεία τα οποία αναφέρουν ότι τουλάχιστον 755 άνθρωποι φονεύθηκαν σε 143 ανταλλαγές πυρών μεταξύ του Ιανουαρίου του 2015 και του Δεκεμβρίου του 2020, ενώ μόλις ένας συνελήφθη.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι όσοι φονεύθηκαν «δεν αποτελούσαν άμεσο κίνδυνο για τις δυνάμεις ασφαλείας ή άλλους ανθρώπους όταν σκοτώθηκαν, ενώ πολλοί εξ αυτών βρίσκονταν ήδη υπό κράτηση», τόνισε το HRW.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι Αρχές ανακοίνωναν ότι τις συγκρούσεις ξεκινούσαν οι «τρομοκράτες», οι οποίοι συχνά κατηγορούνταν ότι είναι μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μίας οργάνωσης που έχει τεθεί εκτός νόμου στην Αίγυπτο μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι το 2013.

Από το 2014, όταν ανήλθε στην εξουσία ο νυν πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, οι Αρχές διώκουν ανελέητα κάθε είδους αντιπολίτευση, ισλαμιστική ή φιλελεύθερη.

«Οι διεθνείς εταίροι της Αιγύπτου θα πρέπει να σταματήσουν να της παρέχουν όπλα και να επιβάλουν κυρώσεις στις υπηρεσίες ασφαλείας και τους αξιωματούχους που ευθύνονται για τις παραβιάσεις αυτές οι οποίες συνεχίζονται», σημειώνει το Παρατηρητήριο.

Το HRW διαβεβαιώνει ότι ανεξάρτητες αναλύσεις αποδεικνύουν ότι σε τρεις στις πέντε περιπτώσεις που εξετάστηκαν, δεν είναι πιθανό το σενάριο της ανταλλαγής πυρών. «Φωτογραφίες δείχνουν ότι τα χέρια (των φερόμενων ως δραστών) ήταν δεμένα στην πλάτη τους λίγο πριν τον θάνατό τους», εξηγεί.

Τον Μάρτιο 31 χώρες είχαν καλέσει την Αίγυπτο να σταματήσει να χρησιμοποιεί την αντιτρομοκρατική της υπηρεσία για να φιμώνει την αντιπολίτευση και να πάψει να κρατά προφυλακισμένους επ’ αόριστον τους επικριτές της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, στην Αίγυπτο υπάρχουν περισσότεροι από 60.000 κρατούμενοι συνείδησης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

LIVE - Πόλεμος στη Μέση Ανατολή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Διεθνή / «Σοφία από τον ουρανό»: Ευαγγελικοί πάστορες προσεύχονται για τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Ο επικεφαλής πάστορας ακούγεται να λέει: «Προσευχόμαστε να πλημμυρίσουν η καρδιά και το μυαλό του με σοφία από τον ουρανό και ο Κύριος να τον καθοδηγήσει σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζουμε σήμερα»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΣΡΑΗΛ ΗΠΑ

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ιράν και Ισραήλ ανταλλάσσουν πλήγματα

Η ένταση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται, καθώς Ιράν και Ισραήλ συνεχίζουν να ανταλλάσσουν σφοδρά πλήγματα μία εβδομάδα μετά την έναρξη του πολέμου, με επιθέσεις να σημειώνονται και σε χώρες του Κόλπου
THE LIFO TEAM
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Κόλπο παραπονιούνται πως δεν τους ενημέρωσαν για τις επιθέσεις του Ιράν

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι δεν τους ενημέρωσε επαρκώς για τις ιρανικές επιθέσεις και επιπλέον αγνόησε τις προειδοποιήσεις τους
THE LIFO TEAM
ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΡΜΠΑΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΒΕΤΟ ΔΑΝΕΙΟ

Διεθνή / ΕΕ: Καταδικάζει τα σχόλια Ζελένσκι σχετικά με το βέτο της Ουγγαρίας για δάνειο προς την Ουκρανία

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλοφ Τζιλ, η «εμπρηστική» ρητορική «δεν είναι ούτε χρήσιμη ούτε ευνοεί την επίτευξη των κοινών μας στόχων»
THE LIFO TEAM