Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγορεί το Κάιρο για εξωδικαστικές εκτελέσεις

Το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κατηγορεί το Κάιρο για εξωδικαστικές εκτελέσεις Facebook Twitter
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ / ΕΡΑ
0

Για δεκάδες «εξωδικαστικές εκτελέσεις» φερόμενων «τρομοκρατών», κατηγόρησε σήμερα την Αίγυπτο, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Παράλληλα, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αναστείλει τις παραδόσεις όπλων στο Κάιρο και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους.

Μέλη της αστυνομίας και της Εθνικής Ασφάλειας «προφανώς σκότωσαν δεκάδες φερόμενους ''τρομοκράτες'' σε όλη την Αίγυπτο σε εξωδικαστικές εκτελέσεις που παρουσιάστηκαν ως ''ανταλλαγές πυρών''», σύμφωνα με την οργάνωση με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία επικαλέστηκε τα επίσημα στοιχεία τα οποία αναφέρουν ότι τουλάχιστον 755 άνθρωποι φονεύθηκαν σε 143 ανταλλαγές πυρών μεταξύ του Ιανουαρίου του 2015 και του Δεκεμβρίου του 2020, ενώ μόλις ένας συνελήφθη.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι όσοι φονεύθηκαν «δεν αποτελούσαν άμεσο κίνδυνο για τις δυνάμεις ασφαλείας ή άλλους ανθρώπους όταν σκοτώθηκαν, ενώ πολλοί εξ αυτών βρίσκονταν ήδη υπό κράτηση», τόνισε το HRW.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι Αρχές ανακοίνωναν ότι τις συγκρούσεις ξεκινούσαν οι «τρομοκράτες», οι οποίοι συχνά κατηγορούνταν ότι είναι μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μίας οργάνωσης που έχει τεθεί εκτός νόμου στην Αίγυπτο μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι το 2013.

Από το 2014, όταν ανήλθε στην εξουσία ο νυν πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, οι Αρχές διώκουν ανελέητα κάθε είδους αντιπολίτευση, ισλαμιστική ή φιλελεύθερη.

«Οι διεθνείς εταίροι της Αιγύπτου θα πρέπει να σταματήσουν να της παρέχουν όπλα και να επιβάλουν κυρώσεις στις υπηρεσίες ασφαλείας και τους αξιωματούχους που ευθύνονται για τις παραβιάσεις αυτές οι οποίες συνεχίζονται», σημειώνει το Παρατηρητήριο.

Το HRW διαβεβαιώνει ότι ανεξάρτητες αναλύσεις αποδεικνύουν ότι σε τρεις στις πέντε περιπτώσεις που εξετάστηκαν, δεν είναι πιθανό το σενάριο της ανταλλαγής πυρών. «Φωτογραφίες δείχνουν ότι τα χέρια (των φερόμενων ως δραστών) ήταν δεμένα στην πλάτη τους λίγο πριν τον θάνατό τους», εξηγεί.

Τον Μάρτιο 31 χώρες είχαν καλέσει την Αίγυπτο να σταματήσει να χρησιμοποιεί την αντιτρομοκρατική της υπηρεσία για να φιμώνει την αντιπολίτευση και να πάψει να κρατά προφυλακισμένους επ’ αόριστον τους επικριτές της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, στην Αίγυπτο υπάρχουν περισσότεροι από 60.000 κρατούμενοι συνείδησης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΚΡΑΤΗ ΤΟΥ ΚΟΛΟΥ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Διεθνή / Τα κράτη του Κόλπου προειδοποιούν για την αυξανόμενη απειλή από φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές και δίκτυα έμμεσων συμμάχων

Σε κοινή δήλωση αυτή την εβδομάδα, το Κατάρ, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, η Σαουδική Αραβία και η Ιορδανία καταδίκασαν τις ιρανικές επιθέσεις στο έδαφός τους
THE LIFO TEAM
ΑΥΣΤΡΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ SOCIAL MEDIA

Διεθνή / Η Αυστρία σχεδιάζει απαγόρευση των social media για παιδιά κάτω των 14 ετών

Ο αντικαγκελάριος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρακολουθεί αδρανής τις επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στα παιδιά, κάνοντας λόγο για εθισμό και προβλήματα υγείας
THE LIFO TEAM
ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ ΘΥΜΑΤΑ ΜΗΝΥΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΡΑΜΠ GOOGLE

Διεθνή / Θύματα του Έπσταϊν μηνύουν την κυβέρνηση Τραμπ και την Google για τη δημοσιοποίηση προσωπικών στοιχείων

Οι επιζώντες υποστηρίζουν ότι η αποκάλυψη των προσωπικών τους στοιχείων αποτελεί παραβίαση του ομοσπονδιακού νόμου περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής
THE LIFO TEAM