Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από το Αφγανιστάν- Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι έφυγαν οι τελευταίοι στρατιώτες

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από το Αφγανιστάν- Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι έφυγαν οι τελευταίοι στρατιώτες Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου Twitter
0

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από το Αφγανιστάν, ανακοίνωσε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος) το Πεντάγωνο. 

Έπειτα από 20 χρόνια, τερματίστηκε και επίσημα η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Ο επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης, στρατηγός Κένεθ ΜακΚένζι, έκανε την ανακοίνωση την ώρα που η τελευταία πτήση αναχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από την Καμπούλ έβγαινε από τον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν. 

«Είμαι εδώ για να ανακοινώσω την ολοκλήρωση της αποχώρησής μας από το Αφγανιστάν και τον τερματισμό της αποστολής για την απομάκρυνση Αμερικανών, πολιτών άλλων τρίτων κρατών και ευάλωτων Αφγανών», ανακοίνωσε ο ΜακΚένζι. 

«Το τελευταίο C-17 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι σήμερα το απόγευμα και το τελευταίο επανδρωμένο αεροσκάφος βγαίνει τώρα από τον εναέριο χώρο πάνω από το Αφγανιστάν», συμπλήρωσε ο Αμερικανός στρατηγός. Ο επικεφαλής Αμερικανός διπλωμάτης στην Καμπούλ, Ρος Γουίλσον, επιβιβάστηκε στο τελευταίο C-17 που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν.

Ο ΜακΚένζι πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν να απομακρύνουν τους πάντες από το Αφγανιστάν, αλλά πρόσθεσε ότι κανένας δεν έμεινε στο αεροδρόμιο όταν αναχώρησε η τελευταία στρατιωτική πτήση.

 

Από τις 14 Αυγούστου, όταν οι Ταλιμπάν ανέκτησαν την εξουσία, περισσότεροι από 122.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν. Έχοντας αποτύχει να προβλέψουν την τόσο γρήγορη προέλαση των Ταλιμπάν, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ υποχρεώθηκαν σε μια βιαστική έξοδο, αφήνοντας πίσω χιλιάδες Αφγανούς που τους βοήθησαν.

 

«Υπάρχει μεγάλη θλίψη που συνδέεται με αυτή την αποχώρηση. Δεν βγάλαμε από τη χώρα όλους όσους θέλαμε», παραδέχθηκε ο ΜακΚένζι. «Αλλά πιστεύω ότι ακόμη κι αν μέναμε άλλες 10 ημέρες, δεν θα τους απομακρύναμε όλους», συμπλήρωσε.

Η αποψινή αποχώρηση σηματοδοτεί «τόσο το τέλος της στρατιωτικής συνιστώσας της εκκένωσης, όσο και το τέλος της σχεδόν 20ετούς αποστολής που ξεκίνησε στο Αφγανιστάν λίγο μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001», συμπλήρωσε ο ΜακΚένζι. 

Το κόστος, συνέχισε, ήταν 2.461 Αμερικανοί στρατιώτες και πολίτες που σκοτώθηκαν, ενώ περισσότεροι από 20.000 τραυματίστηκαν. «Δυστυχώς, αυτό περιλαμβάνει 13 Αμερικανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από έναν βομβιστή αυτοκτονίας του ISIS. Σήμερα, τιμούμε τη θυσία τους, θυμόμαστε τα ηρωικά επιτεύγματά τους », πρόσθεσε ο Αμερικανός στρατηγός.

Μόλις ανακοινώθηκε η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων ακούστηκαν πανηγυρικοί πυροβολισμοί των Ταλιμπάν στην Καμπούλ, ενώ σχετικό βίντεο ανάρτησε και δημοσιογράφος του BBC. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η κούραση των alert»: Γιατί πολλοί διαγράφουν εφαρμογές ειδήσεων από τα κινητά τους

Διεθνή / «Η κούραση των alert»: Γιατί πολλοί διαγράφουν εφαρμογές ειδήσεων από τα κινητά τους

Οι συνεχείς ειδοποιήσεις ειδήσεων προκαλούν «κόπωση» στους χρήστες. Τι δείχνει νέα παγκόσμια έρευνα για τις ειδοποιήσεις στα κινητά και πώς οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί ρισκάρουν να χάσουν το κοινό τους
LIFO NEWSROOM
Πώς οι οικιακές κάμερες ασφαλείας έγιναν όπλο στα χέρια Ιράν και Χαμάς - Το διπλό πρόσωπο της τεχνολογίας

Διεθνή / Πώς οι οικιακές κάμερες ασφαλείας έγιναν όπλο στα χέρια Ιράν και Χαμάς - Το διπλό πρόσωπο της τεχνολογίας

Χάκερ της Χαμάς χρησιμοποίησαν προσωπικές κάμερες ασφαλείας για να παρακολουθούν κινήσεις στρατευμάτων - Πώς τα έξυπνα συστήματα ασφαλείας έγιναν εργαλείο κατασκοπείας στην καρδιά της σύγκρουσης
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές εισέβαλαν σε βάση της RAF - Έριξαν μπογιά σε δύο αεροσκάφη

Διεθνή / Βρετανία: Ακτιβιστές εισέβαλαν σε βάση της RAF - Έριξαν μπογιά σε δύο αεροσκάφη

Το Υπουργείο Άμυνας καταδίκασε έντονα τον «βανδαλισμό των περιουσιακών στοιχείων της Βασιλικής Αεροπορίας» και δήλωσε ότι συνεργάζεται στενά με την αστυνομία, η οποία διεξάγει έρευνα
LIFO NEWSROOM
Ιστορικής κλίμακας διαρροή: 16 δισ. κωδικοί Apple, Google, Facebook και άλλων στη «φόρα»

Διεθνή / Ιστορικής κλίμακας διαρροή: 16 δισ. κωδικοί Apple, Google, Facebook και άλλων στη «φόρα»

Η μεγαλύτερη παραβίαση κωδικών στην ιστορία επιβεβαιώθηκε – Πρόκειται για νέο, μη ανακυκλωμένο υλικό από πολλαπλές πηγές, με κωδικούς για Apple, Facebook, Google, GitHub και κυβερνητικές υπηρεσίες
LIFO NEWSROOM
Ο CEO της Klarna θέλει να μετατρέψει την πλατφόρμα σε «super app» με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Διεθνή / Ο CEO της Klarna θέλει να μετατρέψει την πλατφόρμα σε «super app» με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Ο Σεμπάστιαν Σιεμιατκόφσκι οραματίζεται την Klarna ως έναν «ψηφιακό χρηματοοικονομικό βοηθό» – Νέες υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ και επενδυτικά εργαλεία στα σκαριά
LIFO NEWSROOM
 Ροκ συγκρότημα απαγόρευσε στους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ να παρακολουθούν συναυλίες του

Διεθνή / Ροκ συγκρότημα απαγόρευσε στους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ να παρακολουθούν συναυλίες του

Ο τραγουδιστής του συγκροτήματος «The Red Jumpsuit Apparatus» ανέφερε ότι «στην πραγματικότητα ακολουθώ αυτό που λέει ο Ιησούς. Αν είσαι Χριστιανός και παρακολουθείς αυτό και ψήφισες τον Ντόναλντ Τραμπ, ντροπή σου!»
LIFO NEWSROOM
Ιρανική επίθεση σκότωσε 7χρονη από την Ουκρανία που πήγε στο Ισραήλ για να υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο

Διεθνή / Ιρανική επίθεση σκότωσε 7χρονη από την Ουκρανία που πήγε στο Ισραήλ για να υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο

Η Nastya σκοτώθηκε μαζί με τη μητέρα της, τη γιαγιά της και τα δύο ξαδέλφια της όταν ένας πύραυλος χτύπησε την πολυκατοικία όπου διέμενε η οικογένεια στην πόλη Μπατ Γιαμ
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο με φόντο τη σαμπάνα: Δίκη για εμπορία ανθρώπων στους γαλλικούς αμπελώνες

Διεθνή / Σκάνδαλο με φόντο τη σαμπάνια: Δίκη για εμπορία ανθρώπων στους γαλλικούς αμπελώνες

Περισσότεροι από 50 μετανάστες εργάτες βρέθηκαν υπό απάνθρωπες συνθήκες σε αμπελώνες σαμπάνιας - Άνοιξε δίκη για εμπορία ανθρώπων στη Ρεμς με κατηγορούμενους τρεις διακινητές.
LIFO NEWSROOM
Μαδρίτη: Αστυνομικός εκτός υπηρεσίας συνέλαβε ύποπτο και τον στραγγάλισε μέχρι θανάτου

Διεθνή / Μαδρίτη: «Θα τον πνίξεις, φίλε, άσε τον λαιμό του», φώναζαν πολίτες στον αστυνομικό που στραγγάλισε ύποπτο

Η υπόθεση θυμίζει εκείνη του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ - Ο αστυνομικός συνελήφθη για τον θάνατο του 36χρονου Βορειοαφρικανού - Κύμα διαδηλώσεων και καταγγελιών 
LIFO NEWSROOM