LIVE - Πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Αφγανιστάν - Ταλιμπάν: Οι γυναίκες θα μπορούν να φοιτούν στο πανεπιστήμιο, αλλά όχι σε μικτές τάξεις

Αφγανιστάν: Οι γυναίκες θα μπορούν να φοιτούν στο πανεπιστήμιο, αλλά όχι σε μικτές τάξεις, ανακοίνωσαν οι Ταλιμπάν Facebook Twitter
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ / ΕΡΑ
0

Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν θα μπορούν να φοιτούν στα πανεπιστήμια, αλλά όχι σε μικτές τάξεις, καθώς το νέο καθεστώς θέλει να προτείνει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ισλαμικό και ορθολογικό» διαβεβαίωσε ο προσωρινός υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης της κυβέρνησης των Ταλιμπάν.

Αφότου κατέλαβαν την Καμπούλ, στα μέσα Αυγούστου, οι Ταλιμπάν προσπαθούν να παρουσιάσουν μια εικόνα ανοίγματος στον κόσμο και εκσυγχρονισμού, σε αντιδιαστολή με το βίαιο, φονταμενταλιστικό καθεστώς που είχαν εγκαθιδρύσει την πενταετία 1996-2001. Την περίοδο εκείνη απαγορευόταν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο.

Οι Αφγανοί «θα μπορούν να συνεχίσουν τις ανώτατες σπουδές τους τηρώντας τη σαρία (τον ισλαμικό νόμο), χωρίς να αναμιγνύονται οι γυναίκες με τους άνδρες» είπε ο υπουργός Αμπντούλ Μπάκι Χαζάνι, ο οποίος μετείχε σε μια συνεδρίαση της Λόγια Τζίργκα, του «Μεγάλου Συμβουλίου» των δημογερόντων. Οι Ταλιμπάν θέλουν να δημιουργήσουν «ένα ισλαμικό και ορθολογικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σύμφωνο με τις ισλαμικές, εθνικές και ιστορικές αξίες μας από τη μία, το οποίο θα είναι σε θέση να ανταγωνίζεται (τα προγράμματα) άλλων χωρών», διευκρίνισε.

Τα κορίτσια θα σπουδάζουν ξεχωριστά από τα αγόρια και στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως άλλωστε συνέβαινε μέχρι και σήμερα σε μεγάλο μέρος της συντηρητικής χώρας.

Στη συνεδρίαση της Λόγια Τζίργκα, που έγινε στην Καμπούλ παρουσία και άλλων αξιωματούχων των Ταλιμπάν δεν μετείχε καμία γυναίκα. Μία εργαζόμενη σε πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας έγραψε στο Twitter ότι το υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης των Ταλιμπάν συμβουλεύτηκε μόνο άνδρες καθηγητές και σπουδαστές αναφορικά με το θέμα της επανέναρξης των μαθημάτων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

LIVE - Πόλεμος στη Μέση Ανατολή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Κόλπο παραπονιούνται πως δεν τους ενημέρωσαν για τις επιθέσεις του Ιράν

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι δεν τους ενημέρωσε επαρκώς για τις ιρανικές επιθέσεις και επιπλέον αγνόησε τις προειδοποιήσεις τους
THE LIFO TEAM
ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΡΜΠΑΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΒΕΤΟ ΔΑΝΕΙΟ

Διεθνή / ΕΕ: Καταδικάζει τα σχόλια Ζελένσκι σχετικά με το βέτο της Ουγγαρίας για δάνειο προς την Ουκρανία

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλοφ Τζιλ, η «εμπρηστική» ρητορική «δεν είναι ούτε χρήσιμη ούτε ευνοεί την επίτευξη των κοινών μας στόχων»
THE LIFO TEAM
BRITNEY SPEARS ΣΥΛΛΗΨΗ

Διεθνή / Ελεύθερη η Britney Spears: Η κίνηση μετά τη σύλληψή της - «Χρειάζεται βοήθεια» λέει εκπρόσωπός της

Νέες πληροφορίες από την αστυνομία της Καλιφόρνια που τη συνέλαβε - «Ελπίζω ότι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για μια αλλαγή που πρέπει να συμβεί στη ζωή της», είπε εκπρόσωπός της
THE LIFO TEAM