Το όπιο του Αφγανιστάν: Πώς και πόσα χρήματα βγάζουν οι Ταλιμπάν

Το όπιο του Αφγανιστάν: Πώς και πόσα χρήματα βγάζουν οι Ταλιμπάν Facebook Twitter
0

Ο μεγαλύτερος παραγωγός οπίου στον κόσμο είναι το Αφγανιστάν, όπως αναφέρουν τα στοιχεία του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC).

Σύμφωνα με το UNODC, η συγκομιδή του οπίου αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 80% της παγκόσμιας προσφοράς, ενώ χαρακτηριστικές της εικόνας είναι οι εκτιμήσεις που αφορούν στο 2018, όταν η παραγωγή συνέβαλε στο 11% της οικονομίας της χώρας.

Afghanistan: How much opium is produced and what's the Taliban's record? Facebook Twitter

«Θα μηδενίσουμε την καλλιέργεια οπίου»

«Όταν ήμασταν στην εξουσία πριν, δεν υπήρχε παραγωγή ναρκωτικών», υποστήριξε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Zabihullah Mujahid  μετά την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν. Μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε πως θα μηδενίσουν την καλλιέργεια οπίου και ότι δεν θα υπάρξει λαθρεμπόριο, όπως αναφέρει το BBC.

Το ρεκόρ των Ταλιμπάν

Στην αρχή, η καλλιέργεια αυξήθηκε σημαντικά υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν - από περίπου 41.000 εκτάρια το 1998, σε περισσότερα από 64.000 το 2000, σύμφωνα με το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η μεγαλύτερη καλλιέργεια γινόταν στην ελεγχόμενη από τους Ταλιμπάν επαρχία Χελμάντ στο νότιο Αφγανιστάν, η οποία αντιπροσώπευε το 39% της παγκόσμιας παράνομης παραγωγής οπίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, τον Ιούλιο του 2000 οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν την καλλιέργεια σε περιοχές που είχαν τον έλεγχο.

Ως αποτέλεσμα, σημειώθηκε αξιοσημείωτη μείωση των κατασχέσεων οπίου και ηρωίνης παγκοσμίως το 2001 και το 2002. Ωστόσο, τα πράγματα σήμερα έχουν αλλάξει.

Παρόλο που υπήρχε καλλιέργεια σε περιοχές που ελέγχονταν μέχρι πρόσφατα από την προηγούμενη κυβέρνηση, η περισσότερη καλλιέργεια παπαρούνας συγκεντρώθηκε σε περιοχές που είχαν καταλάβει οι Ταλιμπάν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επαρχία Χελμάντ, όπου το 2020 όταν πήραν τον έλεγχο οι Ταλιμπάν, συγκέντρωνε τη μεγαλύτερη έκταση γης που χρησιμοποιήθηκε για καλλιέργεια παπαρούνας.

Afghanistan: How much opium is produced and what's the Taliban's record? Facebook Twitter

Πώς βγάζουν χρήματα οι Ταλιμπάν από την καλλιέργεια οπίου

Στο Αφγανιστάν μία σημαντική πηγή απασχόλησης αποτελεί η καλλιέργεια οπίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), το 2019 η συγκομιδή του οπίου απασχολούσε περίπου 120.000 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι Ταλιμπάν κερδίζουν μέσω φόρων στην καλλιέργεια οπίου. Παράλληλα, μέσω της μεταποίησης και της εμπορίας. Μάλιστα, πληροφορίες του BBC αναφέρουν ότι εισπράττεται 10% φόρος καλλιέργειας από τους καλλιεργητές οπίου. Την ίδια στιγμή, εισπράττονται φόροι από τα εργαστήρια μετατροπής του οπίου σε ηρωίνη, καθώς και από τους εμπόρους που διακινούν λαθραία ναρκωτικά.

Οι εκτιμήσεις για το ετήσιο μερίδιο των Ταλιμπάν στη διακίνηση ναρκωτικών κυμαίνονται από 100 έως 400 εκατομμύρια δολάρια.

Το εμπόριο ναρκωτικών αντιπροσωπεύει έως και το 60% των ετήσιων εσόδων των Ταλιμπάν, λέει ο Αμερικανός διοικητής στρατηγός John Nicholson στην έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή για την Αφγανική Ανασυγκρότηση (Sigar).

Ωστόσο, μερίδα ειδικών φαίνεται να αμφισβητεί αυτό τον αριθμό των παράνομων κερδών.

Πού καταλήγουν τα ναρκωτικά

Το 95% της αγοράς στην Ευρώπη αποτελεί η ηρωίνη που παράγεται από όπιο στο Αφγανιστάν.

Στις ΗΠΑ, μόνο το 1% της προμήθειας ηρωίνης προέρχεται από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με την Υπηρεσία Καταπολέμησης των Ναρκωτικών των ΗΠΑ. Τα περισσότερα προέρχονται από το Μεξικό.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κρίσιμο σημείο οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα – Παλαιστίνιοι προειδοποιούν για κατάρρευση

Διεθνή / Σε κρίσιμο σημείο οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα – Παλαιστίνιοι προειδοποιούν για κατάρρευση

Το Ισραήλ φέρεται να χρησιμοποίησε τους πρόσφατους γύρους συνομιλιών ως «μέσο καθυστέρησης» για να διευκολύνει την επίσκεψη του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον, καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι
LIFO NEWSROOM
«Ήξερα ότι θα νικούσα»: Ο Μαχμούντ Χαλίλ μιλά για τις άθλιες συνθήκες κράτησης από την ICE

Διεθνή / «Ήξερα ότι θα νικούσα»: Ο Μαχμούντ Χαλίλ μιλά για τις άθλιες συνθήκες κράτησης από την ICE

«Ήταν μια πολύ, πολύ απάνθρωπη εμπειρία, για κάποιον που δεν κατηγορήθηκε για κανένα έγκλημα» - Άθλιο φαγητό, συνθήκες ψύχους και ψυχολογική πίεση - Δεν θα τους συγχωρήσω που δεν μου επέτρεψαν να παραστώ στη γέννηση του γιου μου
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Εφετείο ανακαλεί τη συμφωνία ομολογίας ενοχής για τον «εγκέφαλο» της 11ης Σεπτεμβρίου

Διεθνή / ΗΠΑ: Εφετείο ανακαλεί τη συμφωνία ομολογίας ενοχής για τον «εγκέφαλο» της 11ης Σεπτεμβρίου

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είχε ακυρώσει τις συμφωνίες που επέτρεπαν στον Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ και δύο συγκατηγορούμενούς του να ομολογήσουν την ενοχή τους προκειμένου να αποφύγουν τη θανατική ποινή
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Επίσκεψη Τραμπ και Μελάνια στις πληγείσες περιοχές - Στους 120 οι νεκροί

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Επίσκεψη Τραμπ και Μελάνια στις πληγείσες περιοχές - Στους 120 οι νεκροί

Η επίσκεψη γίνεται σε μια στιγμή που πληθαίνουν τα ερωτήματα για τον ρόλο που έπαιξαν οι περικοπές δαπανών - τις οποίες προώθησε ο Τραμπ - στη λειτουργία των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και διάσωσης
LIFO NEWSROOM
ΕΕ: Το σχέδιο για νέο φόρο στις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των €50 εκατ - Στο στόχαστρο οι εισαγωγές από την Κίνα

Διεθνή / ΕΕ: Το σχέδιο για νέο φόρο στις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των €50 εκατ - Στο στόχαστρο οι εισαγωγές από την Κίνα

Οι νέες δημοσιονομικές απαιτήσεις, όπως η χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας, εντείνουν την ανάγκη για πιο φιλόδοξες λύσεις, υποστηρίζει η Κομισιόν
LIFO NEWSROOM
Μοντέlο με Πάρκινσον περπάτησε στην πασαρέλα της Balenciaga, αφήνοντας «άφωνες» Νικόλ Κίντμαν και Άννα Γουίντουρ

Διεθνή / Μοντέλο με Πάρκινσον περπάτησε στην πασαρέλα του οίκου Balenciaga

Η 62χρονη Sonja Junoso από το Βερολίνο εμφανίστηκε στην πασαρέλα φορώντας ένα μακρύ καφέ παλτό πάνω από total black σύνολο και κέρδισε τον θαυμασμό των Νικόλ Κίντμαν και Άννα Γουίντουρ που βρίσκονταν στις πρώτες σειρές
LIFO NEWSROOM