ΟΗΕ: Νέο προσχέδιο από τη Βρετανία – Κατονομάζει Τουρκία και Τουρκοκύπριους

ΟΗΕ: Νέο προσχέδιο από Βρετανία – Κατονομάζει Τουρκία και Τουρκοκύπριους Facebook Twitter
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ / ΕΡΑ
0

Νέο σχέδιο προεδρικής δήλωσης για τα Βαρώσια παρουσίασε η Βρετανία, όπου αναφέρεται ότι οι ανακοινώσεις της 20ης Ιουλίου για το άνοιγμα τμήματος της περιφραγμένης περιοχής έγιναν από Τούρκους και Τουρκοκύπριους ηγέτες.

Το προσχέδιο τέθηκε σε σιωπηρή διαδικασία η οποία λήγει στις 9 το πρωί τοπική ώρα (4 μμ ώρα Κύπρου).

Την Πέμπτη, μετά το σπάσιμο της σιωπηρής διαδικασίας, από Κίνα, Ινδία και Ιρλανδία, υπήρξαν συνεχείς διαβουλεύσεις Λονδίνου – Λευκωσίας και Λονδίνου Ουάσιγκτον, που ζητούσαν τη συγκεκριμένη τροπολογία, αλλά και να σημειώνεται ότι υπάρχει παραβίαση των ψηφισμάτων και ανακοινώσεων του Σ.Α. Όπως αναφέρει το sigmalive, το οποίο επικαλείται πληροφορίες από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πρώτη απαίτηση ικανοποιήθηκε πλήρως και η δεύτερη πλησίασε πολύ, μετά τις τροποποιήσεις του πρώτου σχεδίου.


Σύμφωνα με το τελευταίο βρετανικό σχέδιο:


 
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει τη δήλωση του Προέδρου του της 9ης Οκτωβρίου 2020 (S / PRST / 2020/9) σχετικά με τα Βαρώσια.


 
Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει το καθεστώς των Βαρωσίων όπως ορίζεται σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου του ψηφίσματος 550 (1984) και της απόφασης 789 (1992) Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει ότι οποιεσδήποτε απόπειρες διευθέτησης οποιουδήποτε μέρους των Βαρωσίων από ανθρώπους εκτός των κατοίκων του είναι απαράδεκτες και ότι δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματά του.
 
 
Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει την ανακοίνωση στην Κύπρο από Τούρκους και Τουρκοκύπριους ηγέτες στις 20 Ιουλίου 2021 σχετικά με περαιτέρω εκ νέου ανοίγματος τμήματος της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη βαθιά του λύπη για αυτές τις μονομερείς ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με τα προηγούμενα ψηφίσματα και δηλώσεις του.
 


Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά την άμεση αναστροφή αυτής της πορείας δράσης και την αντιστροφή όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί στα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020. Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογραμμίζει την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που είναι σε μη συμφωνία με τα ψηφίσματά του και θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να βλάψουν τις προοπτικές για μια διευθέτηση.


 
Το Συμβούλιο Ασφαλείας τονίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των ψηφισμάτων του, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των Βαρωσίων υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ και του σεβασμού της ελεύθερης μετακίνησης της UNF1CYP.


 
Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του για μια διαρκή, συνολική και δίκαιη διευθέτηση σύμφωνα με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού και βασισμένη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και την υποστήριξή του για τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα.


 
Τέλος, το Σ.Α. δηλώνει πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Kush»: Το φθηνό, συνθετικό ναρκωτικό που μετατρέπει τους νέους της Δυτικής Αφρικής σε «ζωντανούς-νεκρούς»

Διεθνή / «Kush»: Το φθηνό, συνθετικό ναρκωτικό που μετατρέπει τους νέους της Δυτικής Αφρικής σε «ζωντανούς-νεκρούς»

Οι νιταζίνες, συνθετικά οπιοειδή που αναπτύχθηκαν αρχικά ως φαρμακευτικά παυσίπονα, είναι έως και 25 φορές ισχυρότερες από τη φαιντανύλη, ήδη ένα από τα πιο θανατηφόρα ναρκωτικά στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβάλλον / Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστημονικές ομάδες εκφράζουν οργή, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση υπονομεύεται από τις πιστώσεις, που θεωρούνται ευρέως αναποτελεσματικές
LIFO NEWSROOM
Έκθεση του ΟΗΕ κατονομάζει επιχειρηματικούς κολοσσούς που «κερδοσκοπούν από τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα»

Διεθνή / Έκθεση του ΟΗΕ κατονομάζει επιχειρηματικούς κολοσσούς που «κερδοσκοπούν από τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα»

Αμερικανικές εταιρείες όπως η Microsoft, η Alphabet Inc., η IBM και η Amazon, αλλά και Caterpillar, Rada, HD Hyundai, Volvo, Airbnb, Booking.com, Drummond,Barclays, BP είναι μεταξύ των εταιρειών που αναφέρει στην έκθεσή της η ειδική εισηγήτρια για τη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Diddy: Στη φυλακή μέχρι την επιβολή ποινής - Δεν έχει δικαίωμα αποφυλάκισης με εγγύηση

Διεθνή / Diddy: Στη φυλακή μέχρι την επιβολή ποινής - Δεν έχει δικαίωμα αποφυλάκισης με εγγύηση

Οι 12 ένορκοι τον απάλλαξαν για τρεις από τις πέντε σοβαρότερες κατηγορίες - Ο Κομπς γονάτισε, έκρυψε το πρόσωπό του και προσευχήθηκε, τρέμοντας, με το άκουσμα της ετυμηγορίας
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε «απαγορευμένη» βόμβα στο χτύπημα σε καφετέρια, αποκαλύπτει ο Guardian

Διεθνή / Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε «απαγορευμένη» βόμβα στο χτύπημα σε καφετέρια, αποκαλύπτει ο Guardian

Ειδικοί στο διεθνές δίκαιο εκτιμούν ότι η χρήση τέτοιου πυρομαχικού, παρά την επιβεβαιωμένη παρουσία αμάχων – μεταξύ των οποίων παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι – είναι σχεδόν βέβαιο ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και ενδέχεται να συνιστά έγκλημα πολέμου
LIFO NEWSROOM