ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Φρανκ Γκέρι: Από τα περίπλοκα αρχιτεκτονικά έργα στη λιτή αίθουσα του Γκουστάβο Ντουνταμέλ

Φρανκ Γκέρι: Από τα περίπλοκα έργα στη λιτή αίθουσα του Γκουστάβο Ντουνταμέλ Facebook Twitter
O Γκουστάβο Ντουνταμέλ διδάσκει μουσική σε παιδιά φτωχών οικογενειών.
0

Ενώ ο περίφημο μουσείο του στην Αρλ της Γαλλίας προκαλεί ποικίλα σχόλια για την αρχιτεκτονική του δομή που το κάνει να διακρίνεται επιδεικτικά μέσα στο ήρεμο γαλλικό τοπίο, ο Φρανκ Γκέρι, ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή αρχιτέκτονες του κόσμου, αφού ολοκλήρωσε το μουσείο της Φιλαδέλφειας, ένα από τα πιο λιτά και κλασικά του έργα, προχώρησε και στην κατασκευή μιας λιτής αίθουσας συναυλιών.

Θα ανοίξει τον Αύγουστο στο κέντρο YOLA του Λος Άντζελες για να στεγάσει την περίφημη ορχήστρα Νέων της πόλης, ένα δημιούργημα του Γκουστάβο Ντουνταμέλ, νυν καλλιτεχνικού διευθυντή και μαέστρου της ορχήστρας της Όπερας του Παρισιού και ενός από τους πιο ταλαντούχους και προικισμένους ανθρώπους της μουσικής παγκοσμίως.

Στο Λος Άντζελες, όταν έφτασε ο Ντουνταμέλ για να διευθύνει την εκεί διάσημη Φιλαρμονική, δεν εγκατέλειψε το σχέδιο που είχε εφαρμόσει και στην πατρίδα του τη Βενεζουέλα, με την ίδρυση της Συμφωνικής Ορχήστρας Σιμόν Μπολιβάρ που απαρτίζεται από νέους που προέρχονται από πολύ φτωχά στρώματα, έχουν εξαιρετικό ταλέντο και λίγες πιθανότητες να αλλάξει η ζωή τους. Εφαρμόζοντας το περίφημο παγκοσμίως πλέον και επαναστατικό el sistema, στο νέο αυτό κέντρο που σχεδίασε ο Φρανκ Γκέρι θα παρέχονται δωρεάν όργανα, εντατική μουσική εκπαίδευση και ακαδημαϊκή υποστήριξη σε περισσότερους από 1.300 μαθητές από κοινότητες με λιγότερους πόρους

Φρανκ Γκέρι: Από τα περίπλοκα έργα στη λιτή αίθουσα του Γκουστάβο Ντουνταμέλ Facebook Twitter
Το νέο κέντρο που σχεδίασε ο Φρανκ Γκέρι. Φωτο: © JWpictures, courtesy of LA phil

Αν και η πρόσβαση στη μουσική εκπαίδευση εξακολουθεί να είναι περιορισμένη, αυτοί οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να διακριθούν στο χώρο της μουσικής και να αλλάξουν τη ζωή τους οριστικά.

Ο Γκέρι μετέτρεψε ένα κτίριο μιας παλιάς τράπεζας επαναχρησιμοποιώντας τα υλικά που υπήρχαν και ήταν χρήσιμα με σκοπό να διευρύνει τους εσωτερικούς χώρους και η σχολή να μπορέσει να επεκτείνει το υπάρχον πρόγραμμα YOLA και να υποδεχθεί επιπλέον 500 μαθητές ετησίως από τη γύρω κοινότητα. Ο σχεδιασμός είναι βασισμένος στην ανάγκη να υπάρχει ένας ευέλικτος χώρος που να μπορεί να προσαρμοστεί τόσο σε πρόβες όσο και σε συναυλίες. Ο χώρος μπορεί να είναι ενιαίος ή και να χωρίζεται για πρόβες όταν χρειάζεται, να μετατρέπεται σε στούντιο εγγραφής που είναι τεχνολογικά άρτιο και διαθέτει μουσική βιβλιοθήκη, περιοχές αποθήκευσης οργάνων, ένα οικογενειακό σαλόνι και μια κουζίνα και χώρους γραφείων και συσκέψεων για το προσωπικό και τους δασκάλους της ορχήστρας.

Το ύψος στην αίθουσα που σχεδιάστηκε εξασφαλίζει μεγάλο ακουστικό όγκο σε οποιαδήποτε από τις πιθανές διαμορφώσεις της, δημιουργώντας χώρο για την ανάπτυξη πλούσιου ακουστικού περιβλήματος. Η άριστη ακουστική και όχι η αρχιτεκτονική όψη ήταν το στοίχημα της ομάδας του Φρανκ Γκέρι που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να εξασφαλίσουν και αυτοί από την πλευρά τους ένα χώρο αντάξιο των μεγάλων επιδόσεων τόσο της Φιλαρμονικής, όσο και της Ορχήστρας Νέων του Λος Άντζελες.

Φρανκ Γκέρι: Από τα περίπλοκα έργα στη λιτή αίθουσα του Γκουστάβο Ντουνταμέλ Facebook Twitter
Το νέο υπό κατασκευή YOLA Center που σχεδίασε ο Φρανκ Γκέρι. Φωτο: Chuck Bennett
Φρανκ Γκέρι: Από τα περίπλοκα έργα στη λιτή αίθουσα του Γκουστάβο Ντουνταμέλ Facebook Twitter
Μακέτα του κέντρου YOLA του Λος Άντζελες που θα ανοίξει τον Αύγουστο.
Πολιτισμός
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kοσμοπολιτισμός, τρόμος και σκοτεινές αλληγορίες από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Kοσμοπολιτισμός, τρόμος και σκοτεινές αλληγορίες από αύριο στους κινηματογράφους

Οι επανεκδόσεις της πρώτης περιπέτειας του Τζέιμς Μποντ, του «Dr. No», και του εξαιρετικού ψυχολογικού θρίλερ του Ρόμαν Πολάνσκι «The Tenant» ξεχωρίζουν εύκολα από το πρόγραμμα της εβδομάδας του Δεκαπενταύγουστου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Έντεκα χρόνια από την ημέρα που ο Ρόμπιν Γουίλιαμς έβαλε τέλος στη ζωή του

Πολιτισμός / Ρόμπιν Γουίλιαμς: 11 χρόνια από την ημέρα που έβαλε τέλος στη ζωή του

Το «θαλάσσιο τέρας με τα 50 πλοκάμια», όπως χαρακτήρισε η σύζυγός του τη σπάνια μορφή άνοιας που τον βασάνιζε, και το τελευταίο τους βράδυ, λίγο πριν ο ηθοποιός βάλει τέλος στη ζωή του
LIFO NEWSROOM
Πέδρο Πασκάλ, Λίντσεϊ Λόχαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Πέδρο Πασκάλ, Λίντσεϊ Λόχαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Το «Μaterialists» της Σελίν Σονγκ, με τον ευφάνταστο ελληνικό τίτλο «Ταιριάζουμε;», το sequel «Freakier Friday», η αναβίωση των περιπετειών της «Red Sonja» και ο χιτσκοκικός κοσμοπολιτισμός του «To Catch a Thief» ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Στο Σαράγεβο τιμάται ο Γουίλεμ Νταφόε για το σύνολο του έργου του στον κινηματογράφο

Πολιτισμός / Στο Σαράγεβο τιμάται ο Γουίλεμ Νταφόε για το σύνολο του έργου του στον κινηματογράφο

Το Ειδικό Βραβείο «Honorary Heart of Sarajevo» θα απονεμηθεί στον σπουδαίο ηθοποιό στο 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο, όπου θα δώσει και masterclass για την τέχνη της υποκριτικής
LIFO NEWSROOM
Το Fondation Louis Vuitton υποδέχεται 270 έργα του Gerhard Richter σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση

Εικαστικά / Gerhard Richter: «Τώρα που δεν απέμειναν ιερείς ή φιλόσοφοι, οι καλλιτέχνες είναι οι σημαντικότεροι άνθρωποι στον κόσμο»

270 έργα ενός από τους σημαντικότερους εν ζωή ζωγράφους θα εκτεθούν το φθινόπωρο στο Fondation Louis Vuitton σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Εγκαινιάστηκε το αποκατεστημένο Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου

Πολιτισμός / Εγκαινιάστηκε το αποκατεστημένο Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου

Κατά την τελετή των εγκαινίων, η Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Η απόδοση ενός μουσείου σε μια τοπική κοινωνία δεν είναι απλώς ένα χαρμόσυνο γεγονός. Είναι μια πράξη με την οποία τιμάται η μακρά ιστορική διαχρονία του τόπου»
LIFO NEWSROOM