Νέα μάσκα εντοπίζει τον κορωνοϊό με αισθητήρες - Εφεύρεση μηχανικών του MIT και του Harvard

Μάσκα εντοπίζει τον κορωνοϊό - Μηχανικοί του MIT και του Harvard ανέπτυξαν αισθητήρες Facebook Twitter
0

Την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, μηχανικοί των πανεπιστημίων MIT και Harvard σχεδίασαν μία νέα, πρωτοποριακή μάσκα που μπορεί να διαγνώσει με Covid-19 κάποιο άτομο που την φορά, εντός 90 λεπτών. 

Οι μικροσκοπικοί αισθητήρες μίας χρήσης που μπορούν να προσαρμοστούν για να εντοπίζουν και άλλους ιούς. Οι σένσορες είναι ειδικά σχεδιασμένοι ώστε να ενεργοποιούνται κατά βούληση, από όποιον τους φορά, όταν θέλει να κάνουν κάποιο διαγνωστικό τεστ. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται στο εσωτερικό της μάσκας, για την προστασία των δεδομένων. 

Οι σένσορες μπορούν να φορεθούν σε πληθώρα μασκών και βασίζονται σε κρυο-ξηρο-κυτταρική μηχανική.

«Δείξαμε ότι μπορούμε να παγώσουμε σε ξηρές συνθήκες μία γκάμα συνθετικών βιο-αισθητήρων για να εντοπίσουμε ιικά ή βακτηρικά νουκλεϊκά οξέα, καθώς και τοξικά χημικά - μεταξύ των οποίων και νευροτοξίνες», λέει ο επικεφαλής της έρευνας James Collins, καθηγητής στο τμήμα Ιατρικής Μηχανικής και Επιστήμης του MIT. Παρόμοια τεχνολογία είχε αναπτυχθεί στο παρελθόν και για διαγνώσεις των ιών Έμπολα και Ζίκα. 

Μάσκα εντοπίζει τον κορωνοϊό - Ερευνητές του MIT και του Harvard ανέπτυξαν αισθητήρες Facebook Twitter

Πέρα όμως από την αυτοδιάγνωση, οι αισθητήρες θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε άλλα ρούχα, όπως οι ποδιές εργαστηρίων, προσφέροντας δυνητικά έναν νέο τρόπο ελέγχου του περιβάλλοντος χώρου. Στο μέλλον υγειονομικοί υπάλληλοι ίσως φορούν τέτοιους σένσορες στον χώρο της δουλειάς τους, προκειμένου να προειδοποιούνται για έκθεσή τους σε άλλους παθογόνους παράγοντες ή υγειονομικές απειλές. 

«Το όραμά μας είναι να αποτελέσει την βάση για την επόμενη γενιά wearble βιοαισθητήρων για όσους προσεγγίζουν πρώτοι» μια ζώνη κρίσης, συνεχίζει ο Collins. «Για το υγειονομικό και στρατιωτικό προσωπικό.»

Με πληροφορίες από MIT

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM