Σύνοδος Κορυφής: Οι συνομιλίες Μπάιντεν- Πούτιν θυμίζουν την πρώτη συνάντηση Ρέιγκαν - Γκορμπατσόφ στη Γενεύη το 1985

Σύνοδος Κορυφής: Η συνάντηση στη Γενεύη θυμίζει την πρώτη συνάντηση Ρέιγκαν - Γκορμπατσόφ του 1985 Facebook Twitter
Getty Images
0

Οι συνομιλίες που έλαβαν χώρα ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν φέρνουν στο νου έντονες αναμνήσεις από την Σύνοδο της Γενεύης του 1985.

Τότε οι δύο ψυχροπολεμικοί εχθροί Ρόναλντ Ρέιγκαν και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ συναντήθηκαν για πρώτη φορά, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο καιρός τον Νοέμβριο εκείνον στην ελβετική πόλη μπορεί να ήταν ψυχρός, αλλά οι σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Μόσχα ξεκίνησαν τότε να αναθερμαίνονται καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος και ο σοβιετικός ηγέτης συναντήθηκαν σε ουδέτερο έδαφος.

Σήμερα, περίπου 36 χρόνια μετά, ο Μπάιντεν και ο Πούτιν συνομίλησαν με πολύ λιγότερες προσδοκίες στις όχθες της Λίμνης της Γενεύης.

Πίσω στο 1985, "η ατμόσφαιρα ήταν χαλαρή...Είχαν αμφότεροι από κάτι για να σαγηνεύσουν την άλλη πλευρά", θυμάται ο πρώην ανταποκριτής του AFP Ντιντιέ Λαπεϊρονί, ο οποίος είχε καλύψει δημοσιογραφικά τις συνομιλίες των δύο ηγετών.

"Ταυτόχρονα, όλοι γνωρίζαμε ότι επρόκειτο για μια ιστορική στιγμή", προσθέτει. Κι όμως της συνάντησης αυτής είχε προηγηθεί κάτι, που θα μπορούσε να έχει ερμηνευτεί ως κακός οιωνός.

Λίγο πριν ο πρόεδρος Ρέιγκαν φθάσει σε έναν από τους χώρους διεξαγωγής της συνόδου, ένας Ελβετός στρατιώτης που βρισκόταν στην τιμητική φρουρά, καταπονημένος από το τσουχτερό κρύο, λιποθύμησε.

Έξι χρόνια πριν από την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η Σύνοδος της Γενεύης του 1985 είχε επικεντρωθεί στην αποκλιμάκωση της κούρσας των πυρηνικών εξοπλισμών ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις με την ελπίδα για βελτίωση των σχέσεων Ανατολής-Δύσης.

Η τριήμερη εκείνη σύνοδος είχε καλυφθεί από 3.500 δημοσιογράφους.

Ο Νικολά Μπουρζί, ο οποίος βρισκόταν στο αεροδρόμιο της Γενεύης για να καλύψει την άφιξη του Ρέιγκαν για λογαριασμό του AFP, θυμάται ότι υπήρχε διάχυτη μια αίσθηση "χαράς".

"Υπήρχε μια αίσθηση χαλαρότητας", θυμάται ο ίδιος.

Κουβέντα δίπλα στο τζάκι

Μια από τις αξέχαστες φωτογραφίες από τη Σύνοδο ήταν εκείνη με τους δύο ισχυρότερους άνδρες στον πλανήτη να κάθονται στην πολυθρόνα τους, δίπλα στο τζάκι και να χαμογελούν ο ένας στον άλλον, σαν να έβλεπε κάποιος δύο παλιούς φίλους να συζητούν.

Εξίσου καλή ήταν η διάθεση και των συζύγων τους, της Ραΐσα Γκορμπατσόβα και της Νάνσι Ρέιγκαν, οι οποίες συζήτησαν πίνοντας τσάι έχοντας απέναντί τους τούς φωτογράφους.

Η Μαρί-Νοέλ Μπλεσίζ, η οποία είχε αναλάβει να παρακολουθήσει το πρόγραμμα των συζύγων για το AFP, θυμάται ότι είχε δει την Γκορμπατσόβα να επισκέπτεται την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη για να "χαιρετήσει το προσωπικό στον ΟΗΕ, όπου έγινε δεκτή με έντονα χειροκροτήματα".

Μια άλλη ένδειξη ότι έλιωνε ο πάγος ήταν η πρώτη χειραψία ανάμεσα στον Γκορμπατσόφ και τον Ρέιγκαν, η οποία διήρκεσε επτά δευτερόλεπτα.

Η ιστορική στιγμή έλαβε χώρα μπροστά από την έπαυλη Villa Fleur d'Eau του 19ου αιώνα στην Λίμνη της Γενεύης. Σήμερα η έπαυλη αυτή πωλείται.

Η χειραψία έγινε μπροστά στα μάτια φωτογράφων και δημοσιογράφων, οι οποίοι περίμεναν στον κήπο μέσα σε δριμύ ψύχος.

Καθώς οι Αμερικανοί είχαν επιλέξει την μεγάλη έπαυλη για την πρώτη ημέρα της συνόδου, ο Ρέιγκαν είχε φθάσει πρώτος εκεί για να υποδεχτεί τον Γκορμπατσόφ, "δείχνοντας πολύ ευδιάθετος", λέει ο Κλοντ Σματζά, ένας πρώην υποδιευθυντής του ελβετικού τηλεοπτικού δικτύου TSR, ο οποίος ήταν παρών.

"Αμέσως έβλεπες την πολύ αμερικανική, πολύ καλιφορνέζικη πλευρά του Ρέιγκαν να σφίγγει το χέρι του Γκορμπατσόφ και να βάζει το άλλο χέρι του στον ώμο του σοβιετικού ηγέτη για να τον οδηγήσει μέσα στον χώρο και υπήρχε ανταλλαγή χαμόγελων. Οι δυο τους ήθελαν να δείξουν ότι ένιωθαν πολύ άνετα", θυμάται ο δημοσιογράφος.

Με πληροφορίες του AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ αναπαράγει στο Truth Social πορτρέτο του στο οποίο αναπαρίσταται ως πάπας

Διεθνή / Ο Τραμπ αναπαράγει στο Truth Social πορτρέτο του στο οποίο αναπαρίσταται ως πάπας

Η ανάρτηση δεν συνοδεύεται από κάποιο σχόλιο του προέδρου, ωστόσο έρχεται λίγες ημέρες μετά τη δημόσια τοποθέτησή του κατά την οποία, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ανέφερε ότι «θα του άρεσε να είναι εκείνος ο επόμενος πάπας»
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: 53 χρόνια κάθειρξη στον άνδρα που δολοφόνησε 6χρονο Παλαιστίνιο σε έγκλημα μίσους

Διεθνή / ΗΠΑ: 53 χρόνια κάθειρξη στον άνδρα που δολοφόνησε 6χρονο Παλαιστίνιο σε έγκλημα μίσους

Σύμφωνα με την εισαγγελία, κίνητρο του δράστη ήταν η θρησκευτική τους ταυτότητα και η σύνδεσή τους με τη Γάζα, σε μια πράξη ωμής εκδίκησης λόγω της σύρραξης Ισραήλ-Χαμάς
LIFO NEWSROOM