Ερντογάν: Το 2021 θα είναι ήσυχη χρονιά για τα ελληνοτουρκικά - Δεν χρειάζονται διαμεσολαβητές

Ερντογάν: «Δεν χρειάζονται διαμεσολαβητές με την Ελλάδα» Facebook Twitter
Eurokinissi
0

«Δεν χρειάζονται διαμεσολαβητές με την Ελλάδα, θα συναντιέμαι απευθείας με τον πρωθυπουργό» δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος μετά την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι συμφώνησε να συνεχίσει να χρησιμοποιήσει διαύλους επικοινωνίας με την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το 2021 θα είναι μια ήσυχη χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πρόσθεσε ο Ερντογάν, που συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η Άγκυρα και η Αθήνα διαφωνούν για πολλά ζητήματα εδώ και χρόνια, από συγκρουόμενους ισχυρισμούς για την θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου έως τον εναέριο χώρο και τη μετανάστευση, σχολιάζει σχετικά το Reuters. 

Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν κοντά στην αντιπαράθεση πέρυσι, βλάπτοντας τους δεσμούς μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Άγκυρας, συνεχίζει το πρακτορείο ειδήσεων.

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο LiFO.gr έκαναν λόγο για συνάντηση των δύο ηγετών, που διεξήχθη σε θετικό κλίμα, σχολιάζοντας ότι «έσπασε ο πάγος».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπήρξε αμοιβαία κατανόηση ότι το 2021 δεν μπορεί να επαναληφθεί η ένταση του 2020, ενώ συμφωνήθηκε η προώθηση θετικής ατζέντας, με «κορμό» τα 25 σημεία της συμφωνίας του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Σεντάτ Ονάλ, με τον υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης.

Για τις διμερείς σχέσεις, η βελτίωση θα γίνει βήμα- βήμα καθώς παραμένουν μεγάλες διαφορές, με πρώτο το ζήτημα οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές. 

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, η ελληνική θέση είναι ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία, με την Αθήνα να θεωρεί πως μία κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά της Άγκυρας θα ήταν να υποδεχθεί πίσω τους 1450 ανθρώπων των οποίων οι αιτήσεις για άσυλο έχουν απορριφθεί τελεσίδικα.

Η συνάντηση ξεκίνησε στις 17:20, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και κράτησε περίπου 50 λεπτά. Στα πρώτα λεπτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκαν μπροστά στις κάμερες και φωτογραφήθηκαν, αλλά η συζήτησή τους έγινε πίσω από κλειστές πόρτες.

Με πληροφορίες του Reuters/Anadolu/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα έκκληση από τον πάπα Λέοντα στο Ισραήλ να επιτρέψει τη βοήθεια στη Γάζα

Διεθνή / Νέα έκκληση από τον πάπα Λέοντα στο Ισραήλ να επιτρέψει τη βοήθεια στη Γάζα

«Ανανεώνω την ένθερμη έκκλησή μου να επιτραπεί η είσοδος δίκαιης ανθρωπιστικής βοήθειας και να τερματιστούν οι εχθροπραξίες, το καταστροφικό τίμημα των οποίων πληρώνουν τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς»
LIFO NEWSROOM
Γάζα:  Η ΕΕ να επανεξετάσει συμφωνίες με το Ισραήλ, ζητούν 17 κράτη μέλη - Διαφωνούν Ελλάδα και Κύπρος

Διεθνή / Γάζα:  Η ΕΕ να επανεξετάσει συμφωνίες με το Ισραήλ, ζητούν 17 κράτη μέλη - Διαφωνούν Ελλάδα και Κύπρος

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα ξεκινήσει επανεξέταση της συμφωνίας για να διαπιστωθεί εάν το Ισραήλ έχει παραβιάσει τις δεσμεύσεις του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
LIFO NEWSROOM
Reuters: Η Ουκρανία παρουσιάζει στην ΕΕ αυστηρότερο σχέδιο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εν μέσω αμερικανικών «δισταγμών»

Διεθνή / Reuters: Η Ουκρανία παρουσιάζει στην ΕΕ αυστηρότερο σχέδιο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εν μέσω αμερικανικών «δισταγμών»

Το έγγραφο των 40 σελίδων περιλαμβάνει σειρά συστάσεων, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται η έκδοση νομοθεσίας που θα επιταχύνει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από άτομα που έχουν υποστεί κυρώσεις από την ΕΕ, με στόχο την αποστολή αυτών των πόρων στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Νεφρά για μετρητά: Μία ματιά σε ένα παγκόσμιο δίκτυο εμπορίας οργάνων

Διεθνή / Νεφρά για μετρητά στην Κένυα: Μέσα σε ένα από τα πιο σκοτεινά δίκτυα εμπορίας οργάνων στον κόσμο

Πίσω από το δίκτυο, στο οποίο νεαροί άνδρες πωλούν τα νεφρά τους για μερικές χιλιάδες δολάρια, φαίνεται να βρίσκεται ένας Ισραηλινός επιχειρηματίας
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ
Γάζα: Καμία διανομή βοήθειας παρά την είσοδο φορτηγών, λέει ο ΟΗΕ

Διεθνή / Γάζα: Δεν έχει διανεμηθεί καμία βοήθεια παρά την είσοδο φορτηγών, λέει ο ΟΗΕ

Μια ομάδα περίμενε για αρκετές ώρες μέχρι να της επιτραπεί η πρόσβαση στην περιοχή, αλλά «δυστυχώς, δεν κατάφεραν να μεταφέρουν τις προμήθειες στην αποθήκη μας», καταγγέλλει ο ΟΗΕ
LIFO NEWSROOM