ΛΕΙΠΟΥΝ ΦΩΤΟ Κρις Γιανάκος Facebook Twitter
Καμιά φορά λέω στους μαθητές μου ότι αν θέλουν να γίνουν καλλιτέχνες ίσως πρέπει να παντρευτούν ένα πολύ πλούσιο άτομο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Κρις Γιανάκος: Στην προετοιμασία της νέας έκθεσης του Έλληνα εικαστικού της διασποράς στον Πόρο

0

Ο πατέρας του Κρις Γιανάκου, Μιχάλης Χατζηγιανάκης, που άλλαξε το όνομά του στην Αμερική και πιο πολύ θυμίζει καταγωγή από τη Λακωνία, γεννήθηκε σε ένα από τα εννιά χωριά του Κισάμου και έφυγε δεκαεπτά χρονών για την Αμερική, να προκόψει και να προικίσει τις δύο αδελφές του. Πήγε στη Νέα Yόρκη και όταν έγινε τριάντα πέντε χρονών η χάρη του έφτασε και στο Ιλινόι, δουλεύοντας σε ένα εστιατόριο-στέκι του Αλ Καπόνε, και πάντα έλεγε ωραίες ιστορίες για τον πιο διάσημο γκάνγκστερ όλων των εποχών και τους φίλους του. 

Εκεί κοντά στα σαράντα του επέστρεψε στα Χανιά για να παντρευτεί, έβαλε το ωραίο κοστούμι του βρήκε έναν έμπορο, τον Πετρομιχελάκη, και ζήτησε σε γάμο τη 19χρονη κόρη του. 

«Είχαν μεγάλη διαφορά ηλικίας, αλλά ο πατέρας μου ήταν ένας ήσυχος άνθρωπος που δούλευε σκληρά για την οικογένεια» μου λέει ο Κρις Γιανάκος σε ένα διάλειμμα από την προετοιμασία της έκθεσή του στην γκαλερί Citronne στον Πόρο, με τη γυναίκα του Μπάρμπαρα Νάιτ να παρακολουθεί χαμογελώντας.

Ο Γιανάκος, ένας αεικίνητος, γελαστός άντρας, ευπροσήγορος και με πολύ χιούμορ, ένας «παλιός άνθρωπος» με χάρη και ευγένεια, που ζει πέντε μήνες στα Χανιά και τους υπόλοιπους στη Νέα Υόρκη, ένας σημαντικός Έλληνας εικαστικός της διασποράς, γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, ήρθε πέντε μηνών στο Καστέλι και ταξίδεψε ξανά για την Αμερική όταν ήταν πέντε χρονών, λίγο πριν ξεσπάσει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, όταν ο πατέρας του αποφάσισε να επιστρέψουν οικογενειακώς στη Νέα Υόρκη, για να εγκατασταθούν κοντά στην εμβληματική γέφυρα Τζορτζ Ουάσιγκτον που συνδέει το Μανχάταν και το Νιου Τζέρζι, όπου έζησε η οικογένεια τα περισσότερα χρόνια. 

Το ΜοΜΑ έχει ένα έργο μου, το Send Our Boys Home, του 1970, όπου τα αστέρια της αμερικανικής σημαίας έχουν αντικατασταθεί από ένα μαύρο ορθογώνιο. Ήταν η αντίδρασή μου σε αυτό που συνέβαινε στην κοινωνία, σε μια δολοφονία σχεδόν ανήλικων πολιτών που πήγαιναν στο Βιετνάμ να πολεμήσουν, σε έναν αλόγιστο πόλεμο.

— Στην Ελλάδα πότε ήρθατε ξανά;

Μετά τον πόλεμο, το '57. Υπηρετούσα στη Γερμανία, μπήκα σε ένα αεροπλάνο και ήρθα στην Αθήνα για πρώτη φορά – θυμάμαι, το αεροδρόμιο είχε σίδερα κάτω. Πήγα στην Κρήτη και είδα τη γιαγιά μου. Ήταν σπουδαίο αυτό για μένα και από τότε μέχρι σήμερα μόνο δύο χρονιές δεν κατάφερα να έρθω στην Ελλάδα. 

— Εκεί πώς ήταν η οικογενειακή σας ζωή;

Ο πατέρας μου δούλευε πολύ, σε εστιατόρια, έκανε κι άλλες δουλειές και στο τέλος έγινε σεφ στη Wall Street. Ήταν καταπληκτικός και ευφάνταστος σεφ, ένας καλλιτέχνης στο φαγητό. 

Κρις Γιανάκος Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

— Εσείς πώς αποφασίσατε να γίνετε καλλιτέχνης;

Εγώ δεν μιλούσα αγγλικά, είχα μυωπία, δεν είχα γυαλιά, δεν έβλεπα, είχα δυσλεξία, είχα τα πάντα. Και καθόμουν και ζωγράφιζα, κι έφτιαχνα στρατιωτάκια. Μου άρεσε αυτό πολύ, πάντα ζωγράφιζα. Οι δασκάλες νόμιζαν ότι ήμουν λίγο καθυστερημένος και με έβαζαν να κάθομαι πίσω, αλλά με άφηναν να κάνω τα σχέδιά μου. Μου πήρε πολλά χρόνια να μάθω να γράφω και να διαβάζω. Ήμουν είκοσι χρονών και ακόμα διάβαζα αργά. Στα δεκατρία κατάλαβαν ότι έχω μυωπία, γι' αυτό δεν βλέπω.

Εκείνα τα χρόνια λέγανε απλώς «το παιδί μου δεν είναι γερό», δεν ήξεραν, δεν έψαχναν όπως σήμερα. Ίσως βοήθησε αυτό, είναι ένας τρόπος να καταλάβεις το δικό σου το σώμα και το μυαλό με διαφορετικό τρόπο. Το λέω και στους μαθητές μου – διδάσκω σε ένα τμήμα graphic design και εκεί μαθαίνουμε να κάνουμε τέχνη με βιβλία πειραματικά, να ακολουθούμε την αλληλουχία των πραγμάτων, των γεγονότων. Διδάσκω πενήντα δύο χρόνια και συνεχίζω, με αφήνουν να το κάνω ακόμα. Δεν βαριέμαι ποτέ να διδάσκω, να κοιτάζω από την άλλη πλευρά. Οι άλλοι δάσκαλοι είναι πολύ «ορθοί», εγώ είμαι επαναστάτης, αν μπορούμε να το πούμε έτσι. Μου αρέσει, λοιπόν, να τους λέω να κάνουν ό,τι θέλουν και να νιώθουν ελεύθεροι. Κι αυτό αρέσει στη σχολή, να υπάρχουν πολλές απόψεις.

— Είστε ο αγαπημένος τους καθηγητής, φαντάζομαι.

Είμαι και μου το λένε κιόλας, και έχω μαθητές απ' όλο τον κόσμο, την Κίνα, τη Βραζιλία. Είκοσι μαθητές με διαφορετικές κουλτούρες, διαφορετικά συναισθήματα και άλλες απόψεις, που φτάνουν στην ίδια τάξη για να συνυπάρξουν και να σκεφτούν μαζί. Και με εκπλήσσει πάντα αυτό που φέρνουν, γιατί στην Αμερική πάντα ακούς ότι «είμαστε οι καλύτεροι» και βλέπεις ότι αυτό δεν ισχύει ακριβώς. Μέσα στις τάξεις οι σπουδαστές συνδέονται και συνεργάζονται με έναν τρόπο που, εξαιτίας της τεχνολογίας, των κομπιούτερ, έχει χαθεί. Όταν είσαι καλλιτέχνης, θέλεις χρόνο, να μείνεις μόνος σου να σκεφτείς, αλλά θέλεις και να συναντήσεις άλλους καλλιτέχνες, την κοινότητά σου. Γι' αυτό μένουμε στη Νέα Υόρκη νομίζω, γιατί έχουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους γύρω μας από παλιά.

— Όταν τελειώσατε το σχολείο, πού πήγατε για σπουδές;

Είχα πρόβλημα να μπω στο κολέγιο κι έτσι πήγα στο Πολυτεχνείο, με πήραν γιατί είχα ωραίο πορτφόλιο. Όταν ήμουν νέος, ήμουν πολύ ζωηρός και επέμενα πολύ να μπω. Εκείνα τα χρόνια δεν ήταν μόνο γραπτές οι εξετάσεις, σε έβλεπαν οι καθηγητές και άκουγαν για ποιον λόγο ήθελες να φοιτήσεις. Και είδαν ότι το ήθελα πολύ. Θα σας πω ένα περιστατικό. Δεν ζωγράφιζα καλά φιγούρες και είχα έναν καθηγητή –θυμάμαι ακόμα το όνομά του, Φλιν– που έλεγε ότι έπρεπε να φύγω από τη σχολή, ότι δεν θα γινόμουν καλλιτέχνης. Αλλά, ξέρετε, εγώ επέμεινα, είπα δεν πάω πουθενά και έμεινα τελικά. Αλλά ήταν η υψηλή ενέργεια που υπήρχε στη Νέα Υόρκη εκείνη τη δεκαετία αυτή που με βοήθησε, τη δεκαετία του '50 και του '60.

Υπήρξε και κάτι άλλο που με βοήθησε πολύ, τα σπορ. Έκανα πολλά σπορ και μου ανέπτυξαν την αίσθηση της γεωμετρίας, την πειθαρχία, του να προσπαθείς ξανά και ξανά όταν αποτυγχάνεις, να αφήνεις την αποτυχία πίσω. Είχα πολύ καλούς προπονητές, έμαθα να έχω σύστημα, προσήλωση. Έμαθα πως όταν χάνεις, πρέπει να το αφήνεις πίσω, δεν σε καταστρέφει η ήττα. Και πώς να δημιουργήσεις τον μηχανισμό ώστε να κάνεις τα πράγματα ενδιαφέροντα. Βλέπεις καλλιτέχνες που κάνουν το ίδιο και το ίδιο, μεγάλα έργα που πουλιούνται πολύ ακριβά. Είναι βαρετό να κάνεις το ίδιο, έτσι νομίζω. Και υπάρχει, αν παρακολουθήσετε, μεγάλη κριτική και συζήτηση γύρω από την τέχνη και τα όριά της, ωστόσο υπάρχουν πολύ καλοί καλλιτέχνες και σήμερα. Και θα βλέπουμε και στο μέλλον, σε όλα τα πεδία. 

Κρις Γιανάκος Facebook Twitter
Pandemic Series Alpha, 2020. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Κρις Γιανάκος Facebook Twitter
Shield, 1985. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

— Εξακολουθεί η Νέα Υόρκη να είναι το κέντρο του κόσμου στην τέχνη;

Αυτό συνέβαινε στα '70s, τα '80s και τα '90s. Και όλοι έφταναν στη Νέα Υόρκη για να είναι στο κέντρο του κόσμου και της τέχνης. Εκείνα τα χρόνια, το 1980, γνώρισα έναν πολύ καλλιεργημένο άνθρωπο, τον Claes Nordenhake, που είχε γκαλερί στο Μάλμο της Σουηδίας. Είχε έρθει κι αυτός στη Νέα Υόρκη για να δει τι γίνεται. Αυτή ήταν μια σημαντική στιγμή της καριέρας μου, με κάλεσε να κάνω σε δημόσιο χώρο το πρώτο μου έργο και το 1986 έκανα στη Σουηδία και την πρώτη μου έκθεση από τις πενήντα-εξήντα ατομικές που έχω κάνει μέχρι σήμερα. Μου άρεσε να δουλεύω στη Σουηδία. Και με τον Claes είμαστε φίλοι μέχρι σήμερα, οικογένεια, αυτός έδωσε ώθηση και στις ιδέες και στην τέχνη μου.

— Όταν τελειώσατε το πανεπιστήμιο, κάνατε κατευθείαν τέχνη;

Όχι, ήμουν graphic designer, και μάλιστα πολύ καλός. Μου άρεσε να κάνω εξώφυλλα βιβλίων, με ενδιέφερε η τυπογραφία, μια αγάπη που γέννησαν τα ταξίδια μου στην Ελλάδα. Μου άρεσε πολύ να παρατηρώ τα ελληνικά γράμματα, τα διαστήματα, όταν πήγαινα στην Κνωσό ή τη Φαιστό έβλεπα τις διαστάσεις, πώς έφτιαχναν τα κτίρια, κατάλαβα το μέτρο και τον τρόπο που έβλεπαν και τοποθετούσαν το έργο στον χώρο. Απίθανα μυαλά. Αυτό έχει μεγάλο ενδιαφέρον για μένα γιατί, όταν κάνω εγκαταστάσεις, πάντα υπολογίζω τον χώρο, τη συνομιλία των έργων, να μην κάνει πόλεμο το ένα στο άλλο. Ενστικτωδώς ο καλλιτέχνης το καταλαβαίνει αυτό. 

Με τον συνέταιρό μου πηγαίναμε πολύ καλά, κάναμε εμπορικά σήματα, δεκατρία χρόνια δουλέψαμε μαζί, αλλά μετά θέλαμε να κάνουμε άλλα πράγματα. Εμένα πάντα μου άρεσε να κάνω design. Και το αληθινό μου σχολείο ήταν τα περιοδικά από τη Γερμανία, την Ιταλία, μορφώθηκα μόνος μου και πολύ. Θαυμάζοντας μέχρι σήμερα τον ωραίο σχεδιασμό, νομίζω ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει φυσικό design: ο τρόπος ο λιτός, ο απλός, το απλό φαγητό, ο τρόπος που μαγείρευε η μάνα μου, είναι design. Δεν είχαμε χρήματα, δεν ήμασταν πλούσιοι, αλλά το φαγητό στο σπίτι ήταν πάντα ωραίο. Με την Μπάρμπαρα κρατάμε αυτή την παράδοση της απλότητας, μαγειρεύουμε πολύ, πολλά λαχανικά, πολλά ψάρια, πολύ λίγο κρέας, είναι ένας σχεδιασμός της καθημερινότητας, της ποιότητας της ζωής μας.

Κρις Γιανάκος Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

— Με την Μπάρμπαρα πώς γνωριστήκατε;

Ήταν μαθήτριά μου σε μαθήματα σχεδίου. Εγώ είχα έναν γάμο – ήμασταν μαζί για ένα διάστημα, αλλά δεν είχαμε μέλλον και αποφασίσαμε να χωρίσουμε. Η Μπάρμπαρα παντρεύτηκε στη συνέχεια και έκανε ένα παιδί, εγώ παντρεύτηκα ξανά και η δεύτερη γυναίκα μου, με την οποία είχα μια θαυμάσια σχέση για είκοσι επτά χρόνια και μια υπέροχη κόρη, αποφάσισε να με αφήσει και να παντρευτεί έναν τύπο που γνώριζε από το κολέγιο και ήταν χρηματιστής. Ήμουν, λοιπόν, στη Νέα Υόρκη και γύρναγα και σκέφτηκα την Μπάρμπαρα, που την είχα δει στον δρόμο, και την κάλεσα για φαγητό και από την πρώτη στιγμή αρέσαμε ο ένας στον άλλον. Και από τότε είμαστε μαζί. Νομίζω πως είμαι πολύ τυχερός, γιατί έχω μια πολύ καλή και σταθερή ζωή. Μια ζωή απλή – η απλότητα παίζει σπουδαίο ρόλο στη ζωή μας, είμαστε πολύ μακριά απ' όλη αυτή την τρέλα του χρήματος, τη λατρεία των υλικών αγαθών.

— Πότε εκθέσατε το πρώτο σας έργο;

Αυτή είναι μια ωραία ιστορία. Έκανα assemblages, κουτιά, και αναρωτιόμουν πού θα μπορούσα να δείξω αυτήν τη δουλειά – πάντα ονειρευόμουν να πάρω μέρος στο Whitney Annual. Ήρθε η Ναόμι Αντωνάκος, η γυναίκα του Στίβεν, με τον οποίο ήμασταν πολύ φίλοι, που δούλευε σε μια γκαλερί, την Baron. Έκαναν ένα Box Show –είχαν και δουλειά του Joseph Cornell, φανταστείτε– και μου ζήτησε να εκθέσω κι εγώ. Αυτό ήταν καταπληκτικό. Στη συνέχεια, έκανα εγκαταστάσεις, κατασκευές σε εξωτερικούς χώρους και ήρθε, χωρίς να με ξέρει, ο επιμελητής του Whitney Annual, που είδε δουλειά μου, και με κάλεσε στο Whitney. Κι έτσι έγινε το ρομαντικό μου όνειρο πραγματικότητα. Γενικά, ήμουν τυχερός και με τις εκθέσεις και τις αναθέσεις. 

— Εκείνη την εποχή με ποιους κάνατε παρέα;

Εκεί υπήρχε το εξής καθεστώς: οι καλλιτέχνες έπιαναν ένα λοφτ για εξήντα-εξήντα πέντε δολάρια – τότε δεν τα ήθελε κανένας. Μετά τα αγοράσαμε, πριν αλλάξει η Νέα Υόρκη, γι' αυτό και βλέπετε οι καλλιτέχνες να έχουν αυτά τα τρομερά σπίτια και στούντιο. Τα είχαν από παλιά. Με τον αδερφό μου, τον Στίβεν, που είναι κι αυτός εικαστικός, μοιραζόμασταν το ίδιο στούντιο και το υπόλοιπο κτίριο το είχε ο Κρίστο, ένας πολύ γενναιόδωρος και ευγενικός άνθρωπος, που τον έβλεπα μέχρι τον θάνατο της Ζαν-Κλοντ, ήταν ακόμα καλά. Εμείς είχαμε το στούντιο του Κλάες Όλντενμπουργκ, που μας είχε αφήσει και ένα σωρό πράγματα μέσα. Ήμασταν μαζί με τον Γουόλτερ ντε Μαρία, ερχόταν συχνά ο Ράουσενμπεργκ, ήμασταν όλοι φίλοι τότε, πηγαίναμε στα ίδια μέρη και βλεπόμασταν διαρκώς.

Όλοι είχαν κάτι να πουν και να μοιραστούν τις ιδέες τους πολύ γενναιόδωρα, τη χαρακτήριζε την εποχή αυτή η συμπεριφορά. Δηλαδή, ήθελες να μάθεις κάτι; Έπαιρνες κάποιον τηλέφωνο και σου έδειχνε. Κάναμε με τον Νάσο Δάφνη παρέα, το Θεόδωρο Στάμο, τον Στίβεν Αντωνάκο, την Ελένη Μυλωνά, που είναι «αδελφή» μου, τον Μαρκ Χατζηπατέρα, τη Δέσποινα Μεϊμάρογλου. Είχα προσπαθήσει πολλές φορές στο παρελθόν να γίνει ένα κέντρο για να προωθήσει τη δουλειά των Ελλήνων καλλιτεχνών στην Αμερική, όπως υπάρχουν διάφορα τέτοια κέντρα ή ινστιτούτα άλλων χωρών, αλλά δεν ενδιαφέρθηκε κανένας.

Κρις Γιανάκος Facebook Twitter
Epidauros with Equilateral Triangle, 2012. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

— Θα μου πείτε τη σχέση της δουλειάς με την πολιτική;

Δεν είμαι πολιτικός καλλιτέχνης, είμαι καλλιτέχνης που η δουλειά μου έχει σχέση, φυσικά, με τα κοινά, αφού εκθέτω και σε δημόσιο χώρο, με το τοπίο, τη μηχανική, αλλά και την εξέλιξη της σκέψης. Βέβαια, όλα αυτά εμμέσως έχουν σχέση με την πολιτική. Το ΜοΜΑ έχει ένα έργο μου, το Send Our Boys Home, του 1970, όπου τα αστέρια της αμερικανικής σημαίας έχουν αντικατασταθεί από ένα μαύρο ορθογώνιο. Ήταν η αντίδρασή μου σε αυτό που συνέβαινε στην κοινωνία, σε μια δολοφονία σχεδόν ανήλικων πολιτών που πήγαιναν στο Βιετνάμ να πολεμήσουν, σε έναν αλόγιστο πόλεμο.

— Το πιο αγαπημένο κομμάτι της δουλειάς σας;

Με είχαν καλέσει στη Θεσσαλονίκη να κάνω ράμπες σε αρχαιολογικούς χώρους, να μελετήσω και να κάνω ράμπες στο μουσείο, ήθελαν όμως να χαλάσουν τον τόπο. Κάναμε μία στη Ροτόντα και άλλη μία στο Φρούριο. Η άποψή μου είναι πως αυτά τα έργα έπρεπε να είναι διακριτικά. Ούτε αυτά που κάνουν στην Ακρόπολη μου αρέσουν, τη διαδρομή για τους τουρίστες. Όταν ανεβαίνεις εκεί, πρέπει να έχεις την εμπειρία της διαδρομής σε έναν λόφο. Νομίζω ότι οι ράμπες είναι το πιο αγαπημένο κομμάτι της δουλειάς μου. Γιατί μου αρέσει να χτίζω, η κατασκευή, η μηχανική. Με πάνε πίσω στον τρόπο που έφτιαχνα αεροπλανάκια όταν ήμουν δεκαεπτά χρονών και ήθελα να πετάξουν.

Έχω κάνει περισσότερες από σαράντα μεγάλες εγκαταστάσεις, αλλά μια έκθεση που θυμάμαι και μου άρεσε ήταν στη Θεσσαλονίκη. Η Μαρία Τσαντσάνογλου, που διευθύνει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, έχει σχέση με μία από τις επιρροές μου, τον ρωσικό κονστρουκτιβισμό, μάλιστα μου χάρισε και έναν ρωσικό χάρακα, που τον έχω ακόμα, και κατανόησε τη βάση της δουλειάς μου, τον μινιμαλισμό και τη γεωμετρική αφαίρεση. Εμένα αυτή η κατανόηση με ενδιαφέρει πολύ στις συνεργασίες. 

— Κάνετε πολλές κατασκευές από ξύλο, που φθείρεται, χαλάει. Σας ενοχλεί;

Δουλεύω πολύ με το ξύλο στις μεγάλες εγκαταστάσεις, ακόμα και με το μάρμαρο, και μου αρέσει να αποκτούν την πατίνα του χρόνου, να γερνάνε, είναι σαν τους ανθρώπους. Είναι μια χαρά για μένα η φθορά. Η πολλή συντήρηση δεν μου αρέσει και έχει χαλάσει και πολλά έργα. Ας πούμε, έβλεπα τη συντήρηση στην Καπέλα Σιξτίνα και είναι σαν illustration, σαν περιοδικό. 

— Πώς δουλεύετε; Έχετε ένα μεγάλο στούντιο;

Έχουμε ένα λοφτ που είναι σπίτι και στούντιο. Εκεί δουλεύω τα μικρά έργα. Τα περισσότερα, που είναι σε δημόσιο χώρο, τα δουλεύω έξω. Ο πιο μικρός χώρος μού δημιουργεί οικειότητα και με κρατάει συγκεντρωμένο, αλλά, φυσικά, έχω έναν καταπληκτικό βοηθό με τον οποίο συνεργαζόμαστε και κάνουμε τα μεγάλα έργα. Αυτή είναι η διαδικασία. 

Κρις Γιανάκος Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

— Πώς βλέπετε τη ζωή των καλλιτεχνών σήμερα; Όταν είναι γνωστοί, έχουν μια πολύ βαριά ατζέντα, πρέπει να ταξιδεύουν διαρκώς, σχεδόν δεν έχουν χρόνο να σκεφτούν.

Είναι μια πολύ σκληρή ζωή και πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να την κάνεις. Καμιά φορά λέω στους μαθητές μου ότι αν θέλουν να γίνουν καλλιτέχνες, ίσως πρέπει να παντρευτούν ένα πολύ πλούσιο άτομο. Μια άλλη τάση που παρατηρώ είναι ότι υπάρχουν και πολλοί καλλιτέχνες από εύπορες οικογένειες, που κάνουν πολύ μεγάλα έργα, σχετίζονται με γκαλερίστες, και δεν εννοώ τους πολύ καλούς καλλιτέχνες. Υπάρχει πλήθος καλλιτεχνών που δεν είναι καλοί, αλλά υπάρχει αυτή η ζήτηση, υπάρχουν πολύ μεγάλα σπίτια και βίλες στη Νέα Υόρκη και τα μεγάλα έργα έχουν ζήτηση γιατί υπάρχουν πολλοί λευκοί τοίχοι να γεμίσεις. Αυτά είναι, κατά τη γνώμη μου, προϊόντα, δεν είναι τέχνη. Είναι εμπορικά προϊόντα. 

— Έχετε μαθητές που έγιναν διάσημοι;

Νομίζω μια μαθήτριά μου, που έχει ξεχωρίσει για τη δουλειά της, είναι η Άλις Σπρινκλ, που είναι σήμερα διάσημη για τα ζητήματα του φύλου και του φεμινισμού και του σεξ, που είναι κορμός της δουλειάς της, αλλά όταν ερχόταν στα μαθήματα, ποτέ δεν είχε γίνει καμία συζήτηση για το σεξ, τι θέλει να κάνει, τι πιστεύει. Όταν τέλειωσε η χρονιά, μου έστειλε έναν φάκελο με ένα γράμμα, που έλεγε ότι ήμουν ο αγαπημένος της καθηγητής και ότι ήθελε να μου δείξει τι κάνει εκεί έξω, και ένα περιοδικό – εντυπωσιάστηκα. 

— Στον Πόρο τι έργα μας δείχνετε;

Με την Τατιάνα (Σπινάρη) δουλεύουμε πολλά χρόνια και σε αυτή την έκθεση έχω φέρει σχέδια. Στις γκαλερί μού αρέσει πάντα να δείχνω πιο μικρά έργα –είναι θέμα κλίμακας– που έκανα ως αντίδραση στην πανδημία και άλλα που δείχνουν μια πορεία μέσα στον χρόνο. Ανεξάρτητα από το μέσο που έχω χρησιμοποιήσει ή το πότε φτιάχτηκαν, γίνεται αντιληπτή η κίνηση του χεριού μου και αισθάνεστε τους προβληματισμούς μου γύρω από την αρχιτεκτονική, τους αρχαίους ελληνικούς τόπους και τη μηχανική. Και υπάρχουν και δυο ράμπες που κατασκευάστηκαν ειδικά για την γκαλερί του Πόρου και αντικατοπτρίζουν τη δυστοπία της εποχής μας. Είναι ένα ταξίδι του επισκέπτη – μια μεταβατική διαδρομή ήταν και είναι πάντα το καθοριστικό κίνητρο στη ζωή και τη δουλειά μου. Σε αυτήν τη διαδρομή ανακάλυψα και τα μυστικά της δουλειάς μου και πάντα ελπίζω ότι τα χειρίστηκα με σύνεση.

Κρις Γιανάκος Facebook Twitter
Τοποθέτηση των έργων Learning the Greek Alphabet 8.18.15, 2015 και Pandemic M.9, 2020. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Κρις Γιανάκος Facebook Twitter
Aπό αριστερά: Ancient Site Intervention V, 2006. Ancient Site Intervention VI, 2007. Ancient Site Intervention III, 2006. Ancient Site Intervention I, 2006. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Κρις Γιανάκος Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Κρις Γιανάκος Facebook Twitter
Μπροστά: Samaria Gorge Intervention I, 2008. Πίσω: Parameter, 1981. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Κρις Γιανάκος - Διαδρομές

Διάρκεια έκθεσης:  12 Ιουνίου - 11 Σεπτεμβρίου 2021  

Citronne Gallery, Πόρος 

Πλατεία Βιρβύλη 

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο σημαντικός Έλληνας της διασποράς εικαστικός Κρις Γιανάκος στον Πόρο με τις "Διαδρομές"

Πολιτισμός / Ο σημαντικός Έλληνας εικαστικός της διασποράς Κρις Γιανάκος εκθέτει τις «Διαδρομές» του στον Πόρο

Η έκθεση περιλαμβάνει σχέδια που έγιναν ως αντίδραση στον covid και δύο νέες εγκαταστάσεις του 2021, που κατασκευάστηκαν ειδικά για την γκαλερί του Πόρου.
THE LIFO TEAM
Το παλιό Δημόσιο Καπνεργοστάσιο της Λένορμαν υποδέχεται έργα 59 καλλιτεχνών απ’ όλο τον κόσμο

Preview / Το παλιό Δημόσιο Καπνεργοστάσιο της Λένορμαν υποδέχεται έργα 59 καλλιτεχνών απ’ όλο τον κόσμο

«Portals/Πύλες»: Στον χώρο του παλιού Δημόσιου Καπνεργοστασίου παρακολουθούμε τις τελευταίες ετοιμασίες μιας μεγάλης έκθεσης που διοργανώνεται από τη Βουλή των Ελλήνων και τον οργανισμό ΝΕΟΝ, λίγες ημέρες πριν ανοίξει στο κοινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όλα στη θέση τους ξανά

Summer Preview / Aνοιχτά μουσεία και γκαλερί: 15 εκθέσεις που αξίζει να δείτε τώρα

Με ένα πλούσιο, ποικίλο και δυναμικό πρόγραμμα εκθέσεων για την καλοκαιρινή περίοδο ο κόσμος των εικαστικών τεχνών διεκδικεί την ανάκτηση του χρόνου που «ροκάνισε» τόσο εκνευριστικά το lockdown.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άνοιξε το πολυαναμενόμενο πρώτο μουσείο μετανάστευσης

Εικαστικά / Fenix: Το πρώτο μουσείο μετανάστευσης άνοιξε στο Ρότερνταμ

Τι κοινό έχουν ένα πλοίο που κατασχέθηκε από τη Λαμπεντούζα, ένα κομμάτι του Τείχους του Βερολίνου και δύο γιγάντιες φωτεινές μπλε παντόφλες; Όλα βρίσκουν τη θέση τους στο νέο μουσείο της Ολλανδίας που επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στη μετανάστευση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

Εικαστικά / O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος είναι δυο νεαροί ζωγράφοι και δυο πολύ καλοί φίλοι. Τους έφερε κοντά η αγάπη για τη μυθολογία, την τέχνη και μια ανεξήγητη εμμονή με την Τζένη Χειλουδάκη. Τα έργα τους πραγματεύονται το τραύμα με τρόπο ωμό και βαθύ. Παρά τα όσα θα πίστευαν πολλοί, διαψεύδουν τις φήμες που τους θέλουν ζευγάρι…
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Εικαστικά / Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η έκθεση με τίτλο «Κοσμική Σκόνη/Άγνωστες Γαίες» αντλεί έμπνευση από την προσωπικότητα και το έργο του Γερμανού αστρονόμου Ιούλιου Σμιτ, διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά τον 19ο αι., και μας προσκαλεί να περιηγηθούμε ανάμεσα σε μακρινούς πλανήτες και σε γήινα, απτά υλικά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Guest Editors / Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Η έκθεση «Caravaggio 2025» αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης να έρθουν σε επαφή με τον ρεαλισμό και τη συναισθηματική δύναμη του ανυπέρβλητου καλλιτέχνη του μπαρόκ, ο οποίος επαναπροσδιόρισε την εικαστική αφήγηση και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ζωγραφικής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο Άγγελος Παπαδημητρίου ανάγει το κοινό γούστο σε καλλιτεχνική χειρονομία μεγάλης δυναμικής 

Εικαστικά / Το νέο έργο του Άγγελου Παπαδημητρίου είναι ένα εικονοστάσι για τα όνειρά μας

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης επιστρέφει με ένα νέο έργο-εγκατάσταση στην Πινακοθήκη του Μουσείου Βορρέ, έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα της Κάλλας και του Καβάφη, του Αττίκ και της Στέλλας Γκρέκα· μιας εποχής μεγάλης ευαισθησίας που έχει πια χαθεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να κοιτάμε τα ζώα; Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή

Εικαστικά / Η πρώτη μεγάλη έκθεση για τα δικαιώματα των ζώων στο ΕΜΣΤ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανώσει το ΕΜΣΤ και για την πρώτη μεγάλη έκθεση με θέμα την ευημερία των ζώων διεθνώς, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες από 25 χώρες (από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική) – πάνω από 200 έργα καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Romaine Brooks: Συμφωνία σε γκρι από μια ξεχασμένη κυρία της ζωγραφικής

Εικαστικά / Romaine Brooks: Η ζωγράφος με το ανδρόγυνο στυλ που έσπασε όλα τα ταμπού της εποχής της

Μια πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα που έζησε μια συναρπαστική και αντισυμβατική ζωή, μέσα στη δίνη των «Roaring Twenties», δημιουργώντας τέχνη πέρα από τα κυρίαρχα ρεύματα του καιρού της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT