Ουγκάντα: Ο επικεφαλής ασφαλείας του πρώην προέδρου επιστρέφει από την εξορία μετά από 50 χρόνια

Ουγκάντα: Φρουρός πρώην προέδρου επιστρέφει από την εξορία μετά από 50 χρόνια Facebook Twitter
O τότε πρόεδρος της Ουγκάντα, Μίλτον Ομπότε
0

Πρώην επικεφαλής ασφαλείας του αείμνηστου Προέδρου της Ουγκάντα ​​Μίλτον Ομπότε, ο οποίος θεωρείτο νεκρός, επέστρεψε μετά από 50 χρόνια στην εξορία.

Ο Βίνσεντ Ομπόντο, 81 ετών σήμερα, κάποτε ήταν επικεφαλής της μονάδας προστασίας VIP στο γραφείο του προέδρου. Μετά από 5 δεκαετίες στην εξορία επανεννώθηκε με τις δύο συζύγους και τα παιδιά του την Παρασκευή.

Οι συγγενείς του δεν τον είχαν δει από τον Ιανουάριο του 1971, όταν ανατράπηκε σε πραξικόπημα η ηγεσία του προέδρου από τον Ίντι Αμίν Νταντά.

Αυτή ήταν η τελευταία φορά που οι γυναίκες του Josephine Ariamo, 76 ετών, και η Anna Loyce Ideta, 71 ετών, σήμερα έβλεπαν τον σύζυγό τους.

Ο Ομπόντο, συνοδεία προσωπικού του οργανισμού προσφύγων του ΟΗΕ (UNHCR), σύμφωνα με τις ιδιωτικές εκθέσεις της Daily Monitor, επέστρεψε στους δικούς του.

Ζούσε στην εξορία στη γειτονική Τανζανία για τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, όπως ο ίδιος είπε στην κρατική εφημερίδα New Vision και πλέον είναι χαρούμενος που επέστρεψε στην πατρίδα του.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ομπότε ανατράπηκε από τον στρατό ενώ ο ίδιος βρισκόταν στη Σιγκαπούρη για διάσκεψη της Κοινοπολιτείας.

Ουγκάντα: Φρουρός πρώην προέδρου επιστρέφει από την εξορία μετά από 50 χρόνια Facebook Twitter
Ο Βίνσεντ Οντόμπ με τις συζύγους του μετά από 50 χρόνια

Ο Ομπόντο είπε ότι βρισκόταν στο διεθνές αεροδρόμιο Jomo Kenyatta της Κένυας, περιμένοντας την επιστροφή του Ομπότε από τη Σιγκαπούρη όταν έμαθε για το πραξικόπημα το 1971.

Τότε έφτασε εξόριστος στην Τανζανία, παραμένοντας στο έθνος της Ανατολικής Αφρικής, ακόμη και όταν ο πρόεδρος ανέκτησε την εξουσία το 1980. Το 1985 ανετράπη ξανά.

Ο Ομπόντο ήταν ο πρόεδρος που οδήγησε την Ουγκάντα στην ανεξαρτησία της το 1962. Μέχρι τότε αποτελούσε βρετανική αποικία.

Μετά την ανεξαρτησία του έθνους, υπηρέτησε ως πρωθυπουργός της Ουγκάντα από το 1962 έως το 1966 και ως πρόεδρος της Ουγκάντα από το 1966 έως το 1971, και πάλι από το 1980 έως το 1985.

Ο προσωπικός του σωματοφύλακας, δεν κατάφερε να επιστρέψει και οι συγγενείς του θεωρούσαν ότι ήταν ήδη νεκρός.

«Η ζωή στην εξορία ήταν αγκάθι», είπε ο Ομπόντο στη Daily Monitor.

Το ταξίδι της επιστροφής μετά από 50 χρόνια κατέστη δυνατό μέσω της συνεργασίας τόσο των κυβερνήσεων της Ουγκάντα ​​όσο και της Τανζανίας.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΗΕ: Το Ιράν εκτέλεσε 975 άτομα το 2024 – Ο υψηλότερος αριθμός εδώ και μία δεκαετία

Διεθνή / ΟΗΕ: Το Ιράν εκτέλεσε 975 άτομα το 2024 – Ο υψηλότερος αριθμός εδώ και μία δεκαετία

Περισσότεροι από τους μισούς εκτελεσθέντες είχαν καταδικαστεί για υποθέσεις ναρκωτικών, ενώ η έκθεση επισημαίνει και δυσανάλογα υψηλό ποσοστό μειονοτήτων μεταξύ των θυμάτων
LIFO NEWSROOM
Τι είναι η βόβμα «bunker buster» που κάνει τον Τραμπ να αμφιβάλλει για την επίθεση στο Ιράν

Διεθνή / Τι είναι η βόμβα «bunker buster» που κάνει τον Τραμπ να αμφιβάλλει για την επίθεση στο Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει διαμηνύσει ότι η ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν θα είχε νόημα μόνο αν υπάρχει εγγύηση πως μπορεί να εξουδετερώσει την υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση στο Φορντόου
LIFO NEWSROOM
Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τα αποθέματα νερού των πιο ξηρών περιοχών της Ευρώπης

Διεθνή / Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τα αποθέματα νερού των πιο ξηρών περιοχών της Ευρώπης

Η ΕΕ θέλει να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Κίνα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης - Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν λάβει υπόψη την εξαιρετικά υψηλή ζήτηση νερού που απαιτεί ο τομέας αυτός.
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ σχεδιάζει ταμείο επένδυσης της «παγωμένης ρωσικής περιουσίας» για στήριξη της Ουκρανίας

Διεθνή / Η ΕΕ σχεδιάζει ταμείο επένδυσης της «παγωμένης ρωσικής περιουσίας» για στήριξη της Ουκρανίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να αξιοποιήσει 200 δισ. ευρώ από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία μέσω επενδύσεων υψηλότερου ρίσκου, αποφεύγοντας τη νομική σύγκρουση της κατάσχεσης και ενισχύοντας την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική απειλή
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινή επιχείρηση κατά του Ιράν: Πρωτοφανής συντονισμός Μυστικών Υπηρεσιών και τεχνολογίας

Διεθνή / Πώς το Ισραήλ εισχώρησε στο Ιράν: Οι Μυστικές Υπηρεσίες, η τεχνολογία, οι «μεταμφιέσεις»

Απόρρητες τηλεφωνικές επικοινωνίες, hack σε τηλέφωνα, δορυφορικές εικόνες και εξελιγμένοι αλγόριθμοι δημιούργησαν μια «τράπεζα στόχων» που επέτρεψε ταυτόχρονες ακριβείς επιθέσεις κατά στρατιωτικών και πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν
LIFO NEWSROOM