ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Διπλωματικός «πόλεμος» Μόσχας- Πράγας: Η Ρωσία απελαύνει 20 Τσέχους διπλωμάτες ως αντίποινα

Διπλωματικός «πόλεμος» Μόσχας- Πράγας: Η Ρωσία απελαύνει 20 Τσέχους διπλωμάτες ως αντίποινα Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απελαύνει 20 Τσέχους διπλωμάτες, ως αντίποινα για την απόφαση της Τσεχία να απελάσει 18 Ρώσους διπλωμάτες, με την υποψία της κατασκοπείας.



Η Μόσχα έδωσε στους Τσέχους διπλωμάτες προθεσμία 14 ωρών για να εγκαταλείψουν τη χώρα, μετέδωσε το πρακτορείο RIA επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

 


Το Σάββατο η Πράγα αποφάσισε την απέλαση 18 Ρώσων διπλωματών, μετά την ανακοίνωση ότι δύο πράκτορες της Μόσχας, που κατηγορούνται για τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ με Novitchok το 2018, ήταν πίσω από την έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών του τσεχικού στρατού το 2014, που είχε κοστίσει τη ζωή δύο ανθρώπων.

 

Ο πρεσβευτής της Τσεχίας στη Μόσχα, Βίτεσλαβ Πιβόνκα, κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και η Μόσχα εξέφρασε τη διαμαρτυρία της για την απόφαση της Πράγας.

 

«Ανακοινώθηκε στον κ. Πιβόνκα ότι 20 συνεργάτες της τσεχικής πρεσβείας στην Μόσχα κηρύχθηκαν persona non grata. Θα πρέπει να εγκαταλείψουν το έδαφός μας πριν από το τέλος της 19ης Απριλίου 2021», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

 

Το Σάββατο η τσεχική αστυνομία ανακοίνωσε ότι αναζητά δύο Ρώσους πολίτες οι οποίοι θεωρείται ότι εμπλέκονται στο σαμποτάζ στην αποθήκη πυρομαχικών του τσεχικού στρατού το 2014. Οι συγκεκριμένοι χρησιμοποίησαν τα ίδια διαβατήρια με τους δύο ύποπτους στην υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σκριπάλ, στη Βρετανία το 2018.

 

Οι δύο ύποπτοι πιστεύεται ότι είναι πράκτορες της GRU, της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών. Τα ονόματα που αναγράφονται στα διαβατήριά τους είναι Αλεξάντερ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίροφ και τα πραγματικά τους ονόματα φέρεται ότι είναι Αλεξάντερ Μίσκιν και Ανατόλι Τσέπιγκα.

 

Οι έρευνες των τσεχικών αρχών έδειξαν ότι οι δύο εισήλθαν στη χώρα πέντε ημέρες πριν από την έκρηξη και αναχώρησαν την ημέρα του συμβάντος. Είχαν στείλει email για να κανονίσουν επίσκεψη στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις όπου βρισκόταν η αποθήκη των πυρομαχικών και κατέλυσαν σε ξενοδοχείο της Οστράβα, στην περιοχή των εγκαταστάσεων.

 

Την εποχή της έκρηξης, όπλα από τις εγκαταστάσεις αυτές της Τσεχίας επρόκειτο να φορτωθούν για να σταλούν σε Βούλγαρο μεσάζοντα, τον Εμίλιαν Γκέμπρεφ, ο οποίος τροφοδοτούσε τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Ο Γκέμπρεφ δηλητηριάστηκε στη Σόφια τον Μάιο του 2015.

 

Η Μόσχα δήλωσε πως θεωρεί ότι η απέλαση των Ρώσων διπλωματών φέρει την σφραγίδα της Ουάσινγκτον.

 

«Στην επιθυμία τους να ευχαριστήσουν τις ΗΠΑ μετά τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι τσεχικές αρχές ξεπέρασαν τον δάσκαλό τους», σχολίασε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters, AFP

 

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: Συγκεντρώσεις νεοφασιστών για τα 79 χρόνια από την εκτέλεση του Μουσολίνι

Διεθνή / Ιταλία: Συγκεντρώσεις νεοφασιστών για τα 79 χρόνια από την εκτέλεση του Μουσολίνι

Περίπου 200 νεοφασίστες, ντυμένοι στα μαύρα, ταξίδεψαν στη Λίμνη Κόμο για να γιορτάσουν την επέτειο των 79 χρόνων από την εκτέλεση του Μουσολίνι - Διαδηλωτές απάντησαν με το αντιφασιστικό «Bella Ciao» στους φασιστικούς ύμνους
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Επέτειος γάμου για πρίγκιπα Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον: Η γνωριμία, ο αρραβώνας, ο γάμος και η μάχη με τον καρκίνο

Διεθνή / Επέτειος γάμου για πρίγκιπα Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον: Η γνωριμία, ο αρραβώνας, ο γάμος και η μάχη με τον καρκίνο

Ιδιωτικά αναμένεται να γιορτάσουν τα 13 χρόνια του γάμου τους ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας - Το ζευγάρι ένωσε τις ζωές του στις 29 Απριλίου του 2011 στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ