ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Τι ισχύει για τον κορωνοϊό και τα έμβρυα - Στοιχεία από τις γεννήσεις στην Ελλάδα

Τι ισχύει για τον κορωνοϊό και τα έμβρυα - Στοιχεία από τις γεννήσεις στην Ελλάδα Facebook Twitter
pixabay
0

Τι συμβαίνει με την ενδομήτρια μετάδοση του νέου κορωνοϊού από την μητέρα στο έμβρυο; 

Πρόσφατα ευρήματα που προέκυψαν στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ από τη μελέτη πλακούντων κυήσεων μητέρων που είχαν λοίμωξη COVID-19 διαφωτίζουν τους πιθανούς μηχανισμούς με τους οποίους ο νέος κορωνοϊός μπορεί να βλάψει το κύημα ιδιαίτερα σε περιπτώσεις συν-νοσηρότητας.

Τα ευρήματα από την πρώτη περίπτωση στην Ελλάδα παθολογοανατομικής εξέτασης εμβρύου μετά από ενδομήτριο θάνατο σε περίπτωση εγκυμοσύνης μητέρας που έπασχε από λοίμωξη COVID-19, θα ανακοινωθούν αναλυτικά στον κύκλο σεμιναρίων "ΑΤΤΙΚΟΡΑΜΑ στη Μαιευτική και Γυναικολογία 2021- Ένας χρόνος COVID-19", που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά το Σάββατο.

 Διοργανωτής είναι η Ελληνική Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης και Αναπαραγωγικής Υγείας σε συνεργασία με την Γ' Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική ΕΚΠΑ. 

Το έργο της Γ' Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ Η Γ' Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική ΕΚΠΑ, στο Αττικό Νοσοκομείο, αντιμετώπισε 76 περιστατικά εγκύων με λοίμωξη COVID-19 στα διάφορα τρίμηνα της κύησης. Συγκεκριμένα, αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς 72 έγκυες και 4 λεχωίδες. Τα 59 από αυτά τα περιστατικά αφορούσαν κυήσεις 3ου τριμήνου, 3 κυήσεις 2ου τριμήνου και 10 κυήσεις 1ου τριμήνου. Διεκπεραιώθηκαν συνολικά 40 τοκετοί.

Όσον αφορά τη συμπτωματολογία, 43 από τις γυναίκες που προσήλθαν ή παραπέμφθηκαν με λοίμωξη COVID-19 στην κύηση, ήταν ασυμπτωματικές ή με πολύ ήπια συμπτωματολογία, 18 εμφάνιζαν μέτριας βαρύτητας λοίμωξη και 15 είχαν σοβαρού βαθμού πνευμονία και αυξημένες ανάγκες σε οξυγόνο. Λόγω επιδείνωσης των συμπτωμάτων, διακομίστηκαν στη ΜΕΘ και τελικά διασωληνώθηκαν 6 γυναίκες. Από αυτές, 5 ήταν λεχωίδες και μία έγκυος 28 εβδομάδων που διασωληνώθηκε αρχικά, λόγω ραγδαίας επιδείνωσης και γέννησε 3 ημέρες μετά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του δέρματος: Ένα εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο που βρίσκεται πλέον σε κλινική δοκιμή φάσης 3, κηρύσσεται από τους επιστήμονες «πραγματική ελπίδα» για την οριστική θεραπεία του καρκίνου του δέρματος
NEWSROOM