Το Νεπάλ κλείνει τα σχολεία λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης: «Μείνετε σπίτι»

Το Νεπάλ κλείνει τα σχολεία λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης: «Μείνετε σπίτι» Facebook Twitter
EPA/NARENDRA SHRESTHA
0

Το Νεπάλ έδωσε εντολή στα σχολεία να κλείσουν για τέσσερις ημέρες μετά την αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε επικίνδυνα επίπεδα, αναγκάζοντας εκατομμύρια μαθητές στη χώρα να μείνουν στο σπίτι.

Το Νεπάλ, με πληθυσμό 30 εκατομμυρίων κατοίκων, βρίσκεται στα Ιμαλάια ανάμεσα σε Κίνα και Ινδία, δύο από τους μεγαλύτερους ρυπαντές στον κόσμο. Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα στην αναπτυσσόμενη με ταχείς ρυθμούς πρωτεύουσα Κατμαντού και προκαλεί άλλον έναν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, η οποία αγωνίζεται να αναχαιτίσει την επιδημία του κορωνοϊού.

Το σαββατοκύριακο τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδό τους στην πρωτεύουσα του Νεπάλ από το 2016 που η κυβέρνηση άρχισε να τηρεί αρχεία, δήλωσε στο Reuters ο κυβερνητικός αξιωματούχος Σάνκαρ Πάουντελ.

Το Νεπάλ κλείνει τα σχολεία λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης: «Μείνετε σπίτι» Facebook Twitter
EPA/NARENDRA SHRESTHA

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας Ντίπακ Σάρμα δήλωσε ότι περίπου 8 εκατομμύρια μαθητές επηρεάζονται από το κλείσιμο των σχολείων.

Το μέσο 24ωρο επίπεδο των PM2, 5, μικροσωματίδια τα οποία μπορούν να εισχωρήσουν βαθειά στους πνεύμονες, ανερχόταν σε 214 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο στην περιοχή του Μπαϊσεπάτι στο Κατμαντού την Κυριακή, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, σε σύγκριση με τις προδιαγραφές της κυβέρνησης για 40 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Η ποιότητα του αέρα στην πρωτεύουσα επιδεινώθηκε πρόσφατα, αλλά δεν ήταν διαθέσιμες μέσες τιμές ρύπανσης.

Ένα μείγμα σκόνης από εργοτάξια, καυσαερίων από παλιά και κακοσυντηρημένα οχήματα και καπνού από τις πλίνθινες καμίνους που καίνε κάρβουνο δημιουργούν ένα στρώμα ομίχλης πάνω από την πόλη, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, εγκεφαλικού, άσθματος και υπέρτασης, σύμφωνα με ειδικούς.

«Αυτό έρχεται να προστεθεί στον κίνδυνο από την COVID-19», δήλωσε ο Σερ Μπαχάντουρ Πουν, γιατρός σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας.

Το Νεπάλ κλείνει τα σχολεία λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης: «Μείνετε σπίτι» Facebook Twitter
EPA/NARENDRA SHRESTHA

Ο 65χρονος Αρτζούν Κάντκα, ο οποίος έχει ένα οπωροπωλείο στο Κατμαντού, δήλωσε ότι αισθανόταν κνησμό και κάψιμο στα μάτια του και τη μύτη του, κάτι το οποίο μπορεί να οφείλεται στην ρύπανση του αέρα. «Δεν θυμάμαι τέτοιο επίπεδο ρύπανσης στο Κατμαντού στο παρελθόν», πρόσθεσε.

Ο κόσμος πρέπει να μένει για την ασφάλειά του στο σπίτι και να μην βγαίνει παρά μόνον για λόγους έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Αξιωματούχοι στο μοναδικό διεθνές αεροδρόμιο στο Κατμαντού δήλωσαν ότι η κακή ορατότητα έχει προκαλέσει σε μεγάλο βαθμό προβλήματα στις πτήσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ ΛΙΒΑΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Ιράν: «Θα κάψουμε» αμερικανικά στρατεύματα σε περίπτωση χερσαίας εισβολής - Kλιμάκωση και στο μέτωπο του Λιβάνου

Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, Μοχαμάντ Μπαγκέρ Καλιμπάφ, δήλωσε ότι οι ιρανικές δυνάμεις «περιμένουν την άφιξη αμερικανικών στρατευμάτων»
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ

Διεθνή / Το Ισραήλ δεν επέτρεψε τη λειτουργία των Βαΐων - «Για πρώτη φορά εδώ και αιώνες», λέει το Πατριαρχείο

Η αστυνομία σταμάτησε στον δρόμο προς τον Ναό της Αναστάσεως δύο ανώτατους καθολικούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων τον καρδινάλιο Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα, και τους ανάγκασε να επιστρέψουν
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΕΝΟ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Πετρέλαιο: Καταγράφει τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο στην ιστορία εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η πορεία του χρυσού, ο οποίος αντί να λειτουργήσει ως ασφαλές καταφύγιο, υποχωρεί κατά σχεδόν 15% μέσα στον Μάρτιο, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση από το 2008
THE LIFO TEAM