Ταυτόχρονες διαδηλώσεις σε πόλεις της Ισπανίας για την απελευθέρωση του ράπερ Πάμπλο Χασέλ

Ταυτόχρονες διαδηλώσεις σε πόλεις της Ισπανίας για την απελευθέρωση του ράπερ Πάμπλο Χασέλ Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν σε πόλεις της Ισπανίας, κυρίως στη Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη, το βράδυ του Σαββάτου, ζητώντας να αφεθεί ελεύθεροςράπερ Πάμπλο Χασέλ.

Ο Χασέλ συνελήφθη και φυλακίστηκε στα μέσα Φεβρουαρίου εξαιτίας αναρτήσεών του στο Twitter στις οποίες καταφερόταν εναντίον της μοναρχίας και των δυνάμεων επιβολής της τάξης. Ο Χασέλ καταδικάστηκε σε 9 μήνες φυλάκιση για εξύμνηση της τρομοκρατίας και δυσφήμηση του στέμματος και των θεσμών.

Ο 32χρονος είχε χαρακτηρίσει τον μονάρχη Χουάν Κάρλος τον Α΄ «μαφιόζο», έπλεξε το εγκώμιο ανθρώπων που εμπλέκονταν σε επιθέσεις, κατηγορώντας παράλληλα την αστυνομία για δολοφονίες και βασανισμούς μεταναστών και διαδηλωτών. Μεταξύ άλλων, ο Χασέλ σημείωνε πως θεωρεί την βασιλική οικογένεια της Ισπανίας κληρονόμο του φρανκικού καθεστώτος. Διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία σημειώθηκαν αμέσως μετά τη σύλληψή του, ενώ τα κόμματα στην κυβέρνηση διχάστηκαν. Τριακόσιοι Ισπανοί καλλιτέχνες εξέφρασαν την στήριξή τους, μεταξύ των οποίων ο Χαβιέ Μπαρδέμ και ο Πέδρο Αλμοδόβαρ.

Ταυτόχρονες διαδηλώσεις σε πόλεις της Ισπανίας για την απελευθέρωση του ράπερ Πάμπλο Χασέλ Facebook Twitter
GETTY IMAGES
Ταυτόχρονες διαδηλώσεις σε πόλεις της Ισπανίας για την απελευθέρωση του ράπερ Πάμπλο Χασέλ Facebook Twitter
GETTY IMAGES

Στη Βαρκελώνη, επίκεντρο των διαδηλώσεων σε ένδειξη υποστήριξης του καταλανού ράπερ, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν πίσω από ένα πανό που απαιτούσε «πλήρη αμνηστία για τον Πάμπλο Χασέλ». Φωνάζοντας «Λευτεριά στον Πάμπλο Χασέλ» και «είμαστε οι αντιφασίστες», εκατοντάδες άνθρωποι έκαναν πορεία στη Μαδρίτη, σε ήρεμο κλίμα, προτού διαλυθούν κατ’ απαίτηση της αστυνομίας, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ταυτόχρονες διαδηλώσεις σε πόλεις της Ισπανίας για την απελευθέρωση του ράπερ Πάμπλο Χασέλ Facebook Twitter
GETTY IMAGES

Η σύλληψή του τη 16η Φεβρουαρίου έγινε αφορμή να επανέλθει στο προσκήνιο η συζήτηση για την ελευθερία της έκφρασης στην Ισπανία, αλλά και να βαθύνει το χάσμα στην κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ των σοσιαλιστών του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και το κόμμα Ουνίδος Ποδέμος της ριζοσπαστικής αριστεράς, το οποίο έχει ταχθεί υπέρ των διαδηλώσεων.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Διεθνή / Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Η νέα συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς δίνει ελπίδα για το τέλος του διετούς πολέμου που στάθηκε αφορμή για την καταστροφή της Γάζας - Τι προβλέπει η συμφωνία
LIFO NEWSROOM
Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Διεθνή / Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων συμβουλεύει τους κατοίκους των παράκτιων πόλεων στα κεντρικά και νότια της χώρας να εκκενώσουν αμέσως τις περιοχές τους και να μεταβούν σε υψηλότερα σημεία
LIFO NEWSROOM
Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

LiFO politics / Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Λάβδας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τον ρόλο του ΟΗΕ, την κατάσταση στη Γάζα, και εξηγεί γιατί το Ισραήλ χάνει τη δημόσια στήριξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποίεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

Διεθνή / «Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποιεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

«Ενώ οι ψηφιακές συσκευές υπόσχονται να μας κρατούν συνδεδεμένους, στην πραγματικότητα συχνά κάνουν το αντίθετο», έγραψε η Πριγκίπισσα της Ουαλίας σε άρθρο που συνέγραψε με καθηγητή του Χάρβαρντ
LIFO NEWSROOM
Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Διεθνή / Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Η επιστροφή εκτοπισμένων στη Συρία φέρνει νέες τραγωδίες: εγκαταλελειμμένα εκρηκτικά σκοτώνουν παιδιά και ενήλικες στο Mrei’iyeh, καθιστώντας την εκκαθάριση νάρκων άμεση προτεραιότητα για την ανοικοδόμηση
LIFO NEWSROOM