Ρεσιτάλ φλάουτο-πιάνο από τον Στάθη Καραπάνο και τη Νεφέλη Μούσουρα σε live streaming

Ρεσιτάλ φλάουτο – πιάνο Στάθης Καραπάνος – Νεφέλη Μούσουρα | Live streaming Facebook Twitter
0

Δύο νέοι Έλληνες σολίστ με διεθνή διαπιστευτήρια, ο φλαουτίστας Στάθης Καραπάνος και η πιανίστα Νεφέλη Μούσουρα, δίνουν ραντεβού την Τρίτη 16 Μαρτίου στις 8:30 μ.μ. στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Θα μεταδοθεί σε δωρεάν live streaming το ρεσιτάλ τους, με συνθέσεις κορυφαίων Γάλλων μουσουργών, όπως Claude Debussy [Κλωντ Ντεμπυσσύ], César Franck [Σεζάρ Φρανκ] και Maurice Ravel [Μωρίς Ραβέλ], καθώς και με το έργο “Time-lapse” for flute and piano, σουίτα πάνω σε ελληνικά θέματα, τη νέα δημιουργία του Αχιλλέα Γουάστωρ, που παρουσιάζεται σε πρώτη εκτέλεση, γράφτηκε με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και αποτελεί παραγγελία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στον συνθέτη. 

Το πρόγραμμα επικεντρώνεται σε μερικά από τα πιο γοητευτικά έργα του ρεπερτορίου της μουσικής δωματίου. Ανάμεσά τους, η σύνθεση «Syrinx» («Σύριγξ» ή «Αυλός του Πάνα») που υπογράφει ο κορυφαίος Γάλλος ιμπρεσιονιστής Claude Debussy. Πρόκειται για μια αριστουργηματική μικρογραφία που, παρά τη σύντομη διάρκειά της, έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πλέον εμβληματικά κομμάτια για σόλο φλάουτο στην ιστορία της παγκόσμιας μουσικής. Θα ακουστεί επίσης το περίφημο «Πρελούδιο στο απομεσήμερου ενός φαύνου» σε μεταγραφή για φλάουτο και πιάνο του Debussy, γνωστό στο ευρύ κοινό κυρίως από τη συμφωνική εκδοχή του.

Ακολουθούν οι «Πέντε ελληνικές λαϊκές μελωδίες» που ο Maurice Ravel, ένας εξίσου σημαντικός εκπρόσωπος του γαλλικού ιμπρεσιονισμού, εμπνεύστηκε από παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας. Το έργο, στην πρωτότυπη μορφή του, είναι γραμμένο για φωνή και πιάνο, αλλά στο ρεσιτάλ της 16ης Μαρτίου, θα ακουστεί σε μεταγραφή για φλάουτο και πιάνο του Στάθη Καραπάνου.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τη Σονάτα σε λα μείζονα για φλάουτο και πιάνο του César Franck, εξέχουσας φυσιογνωμίας της γαλλικής μουσικής του 19ου αιώνα. Δεν είναι άλλη από τη δημοφιλέστατη Σονάτα για βιολί και πιάνο (σε μεταγραφή για φλάουτο και πιάνο), στην οποία ο βελγικής καταγωγής μουσουργός συνδυάζει αριστοτεχνικά την κλασική παράδοση με νεωτερικά στοιχεία.

Παρακολουθήστε τo ρεσιτάλ του φλαουτίστα Στάθη Καραπάνου και της πιανίστριας Νεφέλης Μούσουρα από τις ιστοσελίδες του ΜΜΑ και του ΥΠΠΟΑ:

https://www.megaron.gr/event/stathis-karapanos-nefeli-mousouralive-streaming/

https://digitalculture.gov.gr/

Ή από το fb του Μεγάρου: https://www.facebook.com/megaron.gr

Θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις πλατφόρμες για 48 ώρες.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόδα, Τέχνη και Σάρκα: Η μεγάλη έκθεση «Costume Art» του Met μας θυμίζει τι σημαίνει να κατοικείς ένα σώμα

Πολιτισμός / Μόδα, Τέχνη και Σάρκα: Η μεγάλη έκθεση «Costume Art» του Met μας θυμίζει τι σημαίνει να κατοικείς ένα σώμα

Η νέα μεγάλη έκθεση του Costume Institute, Costume Art, ανοίγει στις 10 Μαΐου στη Νέα Υόρκη και εγκαινιάζει τις νέες Conde M. Nast Galleries του Metropolitan Museum of Art. Ο Αντριου Μπόλτον στήνει έναν διάλογο ανάμεσα στη μόδα, την τέχνη και τα σώματα που δεν χωρούν πια στο παλιό ιδανικό της ομορφιάς.
THE LIFO TEAM
ΑΝΙΣ ΚΑΠΟΥΡ ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

Πολιτισμός / Ο Ανίς Καπούρ λέει πως οι ΗΠΑ θα έπρεπε να αποκλειστούν από τη Μπιενάλε Βενετίας

Ο Βρετανός καλλιτέχνης επαινεί την κριτική επιτροπή για την παραίτησή της λόγω της συμμετοχής της Ρωσίας και του Ισραήλ, αλλά επισημαίνει ότι η αιτιολογία θα έπρεπε να είχε συμπεριλάβει και τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
Οι Ετρούσκοι βγαίνουν από τη σκιά της Ρώμης σε μια μεγάλη έκθεση στο Σαν Φρανσίσκο

Πολιτισμός / Τι χρωστά η Ρώμη στους Ετρούσκους;

Μια μεγάλη έκθεση στο Σαν Φρανσίσκο ξαναφέρνει στο φως τους Ετρούσκους, τον πολιτισμό που προηγήθηκε της Ρώμης και τη διαμόρφωσε. Μέσα από ταφικούς θησαυρούς, χάλκινα αφιερώματα και σπάνια κοσμήματα, η έκθεση δείχνει πόσα χρωστά η ρωμαϊκή ιστορία σε έναν πολιτισμό που έμεινε στη σκιά της.
THE LIFO TEAM
Ο Matthew Wong ζωγράφισε τα δωμάτια όπου η μοναξιά γίνεται φως

Πολιτισμός / Ο Matthew Wong ζωγράφισε τα δωμάτια όπου η μοναξιά γίνεται φως

Το 2011, ο Μάθιου Γουόνγκ βρέθηκε στη Βενετία ως φοιτητής φωτογραφίας και αποφάσισε να γίνει ζωγράφος. Το 2026, η ζωγραφική του επιστρέφει εκεί χωρίς εκείνον: η έκθεση Matthew Wong: Interiors παρουσιάζει σπάνια έργα ενός αυτοδίδακτου καλλιτέχνη που μετέτρεψε πόρτες, σκάλες και μπλε δωμάτια σε χάρτη μοναξιάς, μνήμης και φωτός.
THE LIFO TEAM
Στέφανι Τσερνικόφσκι: Το βλέμμα που κράτησε ζωντανή την άγρια λάμψη του punk

Πολιτισμός / Στέφανι Τσερνικόφσκι: Το βλέμμα που κράτησε ζωντανή την άγρια λάμψη του punk

Η Στέφανι Τσερνικόφσκι, που πέθανε στα 84 της, φωτογράφισε τη Νέα Υόρκη του CBGB, των Ramones, της Blondie και της Patti Smith, όχι σαν έτοιμο θρύλο, αλλά σαν ζωντανό χάος από σώματα, βλέμματα και νύχτες που άλλαξαν τη μουσική.
THE LIFO TEAM
Οι Bullyache μετατρέπουν την εταιρική βία σε queer χοροθέατρο

Πολιτισμός / Οι Bullyache μετατρέπουν την εταιρική βία σε queer χοροθέατρο

Με το A Good Man Is Hard to Find, που παρουσιάζεται 7-9 Μαΐου στο Sadler’s Wells East, η Κόρτνεϊ Ντέιν και ο Τζέικομπ Σάμιουελ των Bullyache χορογραφούν τη βία της εταιρικής ζωής σαν ένα βρώμικο, ποπ, τελετουργικό θέαμα για την ανδρική εξουσία.
THE LIFO TEAM
Μήπως κοιτούσαμε λάθος Άννα Μπολέιν εδώ και αιώνες;

Πολιτισμός / Μήπως κοιτούσαμε λάθος Άννα Μπολέιν εδώ και αιώνες;

Νέα ανάλυση με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης υποστηρίζει ότι ένα άγνωστο γυναικείο σχέδιο του Χανς Χόλμπαϊν ίσως απεικονίζει την Άννα Μπολέιν, ενώ το έργο που θεωρούνταν επί χρόνια πορτρέτο της μπορεί να δείχνει τη μητέρα της. Οι ερευνητές μιλούν για πιθανή λανθασμένη επιγραφή του 18ου αιώνα και ανοίγουν ξανά ένα από τα πιο γοητευτικά μυστήρια της αυλής των Τυδώρ.
THE LIFO TEAM
Το θρυλικό Art της Γιασμίνα Ρεζά γίνεται ταινία με τον Ρέιφ Φάινς, τον Κόλιν Φάρελ και τον Βάγκνερ Μόουρα.

Πολιτισμός / Το θρυλικό Art της Γιασμίνα Ρεζά γίνεται ταινία με τον Ρέιφ Φάινς, τον Κόλιν Φάρελ και τον Βάγκνερ Μόουρα

Ενας λευκός πίνακας, τρεις άνδρες που νομίζουν ότι έχουν δίκιο και μια φιλία που δεν αντέχει το βάρος του γούστου. Ο Ρέιφ Φάινς, ο Κόλιν Φάρελ και ο Βάγκνερ Μόουρα θα πρωταγωνιστήσουν στο Art, την κινηματογραφική μεταφορά του διάσημου έργου της Γιασμίνα Ρεζά, σε σκηνοθεσία Φερνάντο Μεϊρέλες.
THE LIFO TEAM
Η τελευταία ένοικος της Casa Milà ζει μέσα στο αριστούργημα του Γκαουντί

Πολιτισμός / Η γυναίκα που ζει μόνη στο σπίτι του Γκαουντί με ένα εκατομμύριο επισκέπτες τον χρόνο

Η Άνα Βιλαδομιού ζει σχεδόν 40 χρόνια στην Κάζα Μιλά της Βαρκελώνης, το εμβληματικό κτίριο του Αντόνι Γκαουντί που ο κόσμος γνωρίζει ως La Pedrera. Είναι η τελευταία ένοικος ενός μνημείου της UNESCO, όπου η καθημερινή ζωή μοιάζει πια με εξαίρεση μέσα σε ένα ασταμάτητο τουριστικό θέαμα.
THE LIFO TEAM
Ο Jarvis Cocker πάει στο μουσείο για να υπερασπιστεί το χάος

Πολιτισμός / Ο Τζάρβις Κόκερ πάει στο μουσείο για να υπερασπιστεί το χάος

Ο Τζάρβις Κόκερ, τραγουδιστής των Pulp, και η Kim Sion θα επιμεληθούν το The Hodge Podge στο Hepworth Wakefield το 2027, μια έκθεση για την τέχνη που γεννιέται έξω από τους θεσμούς, την ψυχεδέλεια, τα όνειρα, τη μουσική και τη δημιουργικότητα που δεν χωρά εύκολα στην αγορά.
THE LIFO TEAM