Γάλλος υπουργός ισχυρίζεται ότι η Πολωνία τον εμπόδισε να επισκεφτεί «LGBT-free» ζώνη

Γάλλος υπουργός ισχυρίζεται ότι η Πολωνία τον εμπόδισε να επισκεφτεί «LGBT-free» ζώνη στην Πολωνία Facebook Twitter
EPA
0

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Clément Beaune, δήλωσε ότι οι πολωνικές αρχές δεν του επέτρεψαν την πρόσβαση σε αποκαλούμενη «ζώνη χωρίς ΛΟΑΤΚΙ» κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του στη χώρα, που ξεκίνησε τη Δευτέρα.

«Οι πολωνικές αρχές με ενημέρωσαν πρόσφατα ότι δεν ήταν σε θέση να προγραμματίσουν αυτήν την επίσκεψη και λυπάμαι βαθιά», δήλωσε ο Beaune στη γαλλική έκδοση του l’Obs.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Γάλλου υπουργού, Πολωνοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η προγραμματισμένη επίσκεψη του Beaune στην πόλη Κράσνικ «δεν μπορεί να γίνει δεκτή, δεδομένης της δυσκολίας της κατάστασης με τον τομέα της υγείας».

Η κυβέρνηση της Βαρσοβίας, από την άλλη, αρνήθηκε ότι εμπόδισε την πρόσβαση του υπουργού στην περιοχή.

«Αυτό φυσικά δεν είναι αλήθεια. Κανείς από την πολωνική κυβέρνηση δεν απαγόρευσε ή δεν κατέστησε αδύνατο στον Γάλλο υφυπουργό να επισκεφθεί το Κράσνικ», ανέφερε σήμερα σε ανάρτησή του στο Twitter, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Szymon Szynkowski vel Sęk.

Οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατηγόρησαν την πολωνική κυβέρνηση Νόμου και Δικαιοσύνης, ότι υποχώρησε σε ό,τι αφορά στα δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και διεξήγαγε μια εκστρατεία με ομοφοβική ρητορική πριν από τις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους.

Οι γαλλο-πολωνικές σχέσεις είναι σε δύσκολο σημείο εδώ και χρόνια, με τον Μακρόν να λέει λίγο μετά τις εκλογές του το 2017 ότι οι Πολωνοί πολίτες «αξίζουν καλύτερα» από μια κυβέρνηση που διαφωνεί με τις δημοκρατικές αξίες του μπλοκ.

Ο Beaune, ένα ανερχόμενο αστέρι στη γαλλική κυβέρνηση που ανακοίνωσε δημοσίως ότι είναι ομοφυλόφιλος τον περασμένο Δεκέμβριο ανέφερε ότι είχε αποφασίσει να μην ακυρώσει το διήμερο ταξίδι στην Πολωνία, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν σε θέση να εκπληρώσει μια υπόσχεση που έκανε για να επισκεφτεί τις «ζώνες χωρίς ΛΟΑΤΚΙ», μετά τον διορισμό του πέρυσι.

«Θα μπορούσα να πάω σε μια από αυτές τις ζώνες χωρίς την άδεια της πολωνικής κυβέρνησης, αλλά κατά τη γνώμη μου, δεν πρέπει να συμπεριφέρεται κανείς έτσι με ένα κράτος μέλος της ΕΕ», είπε.

«Είναι σίγουρα ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για όλους μας, ένα πολιτικό έμβλημα για την κοινότητά μας, ότι δεν είμαστε μόνοι. Ότι οι ξένοι πολιτικοί βλέπουν επίσης (τι γίνεται στην) Πολωνία και ότι είναι οι σύμμαχοί μας», δήλωσε στο Reuters ο Bartosz Staszewski, ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, που συναντήθηκε με τον Γάλλο υπουργό.

Από το 2019, τουλάχιστον 100 δήμοι σε ολόκληρη την Πολωνία έχουν υπογράψει δηλώσεις, που αναφέρουν ότι είναι απαλλαγμένοι από την «ιδεολογία των ΛΟΑΤΚΙ».

Μολονότι στην Πολωνία δεν ακολούθησε σχετική νομοθεσία για διάκριση εις βάρος ομοφυλόφιλων κατοίκων, οι κινήσεις αυτές έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στις Βρυξέλλες.

Με πληροφορίες του Politico/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

Διεθνή / Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

​​​​​​​Microsoft και NetBlocks επιβεβαιώνουν βλάβες σε καλωδιακά συστήματα στην Ερυθρά Θάλασσα – Χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν και τα ΗΑΕ επηρεάστηκαν με χαμηλές ταχύτητες και διακοπές.
LIFO NEWSROOM
Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Διεθνή / Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Ο 15χρονος Κάρολο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία το 2006, αγιοκατατάχθηκε από τον Πάπα Λέοντα. Ακολουθώντας όλα τα στάδια της Καθολικής Εκκλησίας, έγινε ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials
LIFO NEWSROOM
Χάος στο Λονδίνο: 425 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Palestine Action – «Μας χτυπούσαν, μας έφτυναν» λέει η αστυνομία

Διεθνή / Χάος στο Λονδίνο: 425 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Palestine Action – «Μας χτυπούσαν, μας έφτυναν» λέει η αστυνομία

Η αστυνομία καταγγέλλει βία και οι διαδηλωτές μιλούν για καταστολή - Το πρώτο κύμα συλλήψεων σημειώθηκε μόλις 12 λεπτά μετά την επίσημη έναρξη της πορείας
LIFO NEWSROOM
Φωτιά στο κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο: Ο μεγαλύτερος ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός από την αρχή του πολέμου

Διεθνή / Φωτιά στο κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο: Ο μεγαλύτερος ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός από την αρχή του πολέμου

Πέρα από την πρωτεύουσα, εκρήξεις συγκλόνισαν την κεντρική πόλη Κρεμεντσούκ, όπου σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος, καθώς και την Κριβίι Ριχ, στόχος χτυπημάτων σε υποδομές μεταφορών και πόλης
LIFO NEWSROOM
Ο «influencer του Θεού» γίνεται ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials

Διεθνή / Ο «influencer του Θεού» γίνεται ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials

Ο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία σε ηλικία μόλις 15 ετών, είχε γίνει γνωστός για την αγάπη του στην τεχνολογία και ιδιαίτερα για τη δημιουργία ιστοσελίδων που κατέγραφαν «θαύματα» με σκοπό τη διάδοση της καθολικής διδασκαλία
LIFO NEWSROOM