snow white paula rego Facebook Twitter
Ένα από τα πιο διάσημα έργα της Πόλα Ρέγκο είναι η εκδοχή της Χιονάτης, αφού έχει φάει το δηλητηριασμένο μήλο, να εμφανίζεται σε μεγαλύτερη ηλικία υποφέροντας, σαν να προσπαθεί να προσκολληθεί στη ζωή και τη θηλυκότητά της, που γλιστράει από τα χέρια της. 

6 δυνατές γυναικείες εικαστικές φωνές από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα

0

Πόλα Ρέγκο

Η Πόλα Ρέγκο, μία από τις πιο δυνατές φωνές της Πορτογαλίας, πολίτης της Μεγάλης Βρετανίας, dame της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, μεγάλωσε με τα παραμύθια της γιαγιάς της και τον φόβο του καθολικισμού.

Πήγε στο Κεντ, όταν ήταν 16 ετών, για σπουδές στο Grove School, στο Sevenoaks. Παρακολούθησε το Slade School από το 1952 έως το 1956. Η καριέρα της ξεκίνησε ουσιαστικά στις αρχές του 1962, όταν άρχισε να εκθέτει με το London Group, μια οργάνωση καλλιτεχνών στην οποία συμμετείχαν ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ και ο Φρανκ Άουερμπαχ.

Ένα από τα πιο διάσημα έργα της είναι η εκδοχή της Χιονάτης, αφού έχει φάει το δηλητηριασμένο μήλο, να εμφανίζεται σε μεγαλύτερη ηλικία υποφέροντας, σαν να προσπαθεί να προσκολληθεί στη ζωή και τη θηλυκότητά της, που γλιστράει από τα χέρια της. 

Η δουλειά της σχολιάζει τι περνάει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια των διαδικασιών της ζωής και της γήρανσης με την πάροδο των ετών, καθώς και το ότι η ηλικία της «σωματικής και ψυχολογικής παραβίασης» παίζει στη ζωή της. Έφτιαξε αυτό το έργο όταν ήταν 60 ετών. 

Paula Rego Facebook Twitter
Τα έργα της Πόλα Ρέγκο υπάρχουν σε μουσεία και γκαλερί σε ολόκληρο τον κόσμο. Φωτ.: Adam Berry/Bloomberg via Getty Images/Ideal Image

Η Ρέγκο έχει περάσει μεγάλο μέρος της καριέρας της εστιάζοντας στα δικαιώματα των γυναικών γενικά και στο δικαίωμα στην άμβλωση. Το τελευταίο ήταν κεντρικό σε μεγάλο μέρος της τέχνης της. Έχει πει ότι το κίνημα κατά της άμβλωσης «ποινικοποιεί τις γυναίκες» και επηρεάζει δυσανάλογα τις φτωχές γυναίκες.

Δημιούργησε μια σειρά τέχνης που τεκμηριώνει τις παράνομες αμβλώσεις ως απάντηση στο δημοψήφισμα της Πορτογαλίας το 1998 για την άμβλωση. Τα έργα της υπάρχουν σε μουσεία και γκαλερί σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι 86 ετών και ζει στη Μεγάλη Βρετανία.

Ράχελ Ρόις

Rachel RuyschΠαρά το γεγονός ότι η Ράχελ Ρόις απέκτησε δέκα παιδιά και είχε τεράστιες οικογενειακές ευθύνες, δημιούργησε περί τους 250 πίνακες κατά τη διάρκεια της πολύχρονης σταδιοδρομίας της, με αποτέλεσμα Ολλανδοί συγγραφείς να την αποκαλούν «θαύμα της Ολλανδίας» και «ηρωίδα της λεπτής τέχνης».

Άρχισε να ζωγραφίζει δίπλα στον ανατόμο πατέρα της φυτά και έντομα και από τα 15 της μαθήτευε δίπλα στον σούπερ-σταρ της εποχής του, τον ζωγράφο νεκρών φύσεων Βίλεμ φαν Ελστ. 

Μπορούσε να υπογράφει τα δικά της έργα από τότε που συμπλήρωσε τα 18 της χρόνια. Το 1693 παντρεύτηκε τον προσωπογράφο Γιούριεν Πόολ και μαζί πήγαν στη Χάγη, όπου αμφότεροι έγιναν μέλη της περίφημης Συντεχνίας του Αγίου Λουκά. Ήταν και η πρώτη γυναίκα μέλος της Αδελφότητας Ζωγράφων της Χάγης. 

Η παραγωγή της ήταν μεγάλη και σε διεθνές επίπεδο και ολοκλήρωσε τον τελευταίο της πίνακα το 1747, σε ηλικία 83 ετών. Ολοκλήρωνε σχεδόν πέντε πίνακες τον χρόνο, κάτι που είναι άθλος σε απεικονίσεις με τόσο επίπονη λεπτομέρεια. Εκτός του Γιαν φαν Χόισουμ, κανένας ζωγράφος ανθέων δεν έφτασε τη δεξιοτεχνία της Ράχελ Ρόις.

Όταν πέθανε, το 1750, έντεκα ποιητές τής απέτισαν φόρο τιμής, συνθέτοντας ποιήματα γι’ αυτήν. Στη διάρκεια της ζωής της πουλούσε πιο ακριβά από τον Ρέμπραντ. Σήμερα, οι τιμές των έργων της πωλούνται ‒σπανίως, καθώς οι συλλέκτες κρατούν τα έργα της σε ιδιωτικές συλλογές‒ για εκατομμύρια.

Roses Facebook Twitter
Ράχελ Ρόις, Τριαντάφυλλα, περιπλοκοειδή, παπαρούνες και άλλα άνθη σε λάρνακα σε πέτρινη εσοχή.

Κάρα Γουόκερ

Μία από τις πιο δυνατές γυναικείες φωνές της σύγχρονης τέχνης, η Κάρα Γουόκερ έχει ζήσει στο πετσί της τον φυλετικό διαχωρισμό από τα σχολικά της χρόνια, όταν οι συμμαθητές της την αποκαλούσαν «μαϊμού».

Η μετακόμιση της οικογένειάς της ‒οικογένειας ακαδημαϊκών‒ από το Στόκτον της Καλιφόρνια στη συντηρητική και ρατσιστική Τζόρτζια, στην οποία δρούσε η Κου-Κλουξ-Κλαν, όταν η ίδια ήταν 13 ετών, ήταν η πιο τραυματική εμπειρία της νεαρής έφηβης. Στο σχολείο ήταν απομονωμένη λόγω χρώματος, αισθανόταν ανεπιθύμητη και ακόμα και σήμερα η ουσία της τέχνης της εδράζεται σε αυτή την περίοδο της ζωής της, στη νοοτροπία των Πολιτειών στον Νότο των ΗΠΑ, στα αγεφύρωτα ταξικά χάσματα, στον κοινωνικό και εκπαιδευτικό αποκλεισμό των φτωχών και των μαύρων, στον ρατσισμό και στην ιστορία της δουλείας. 

kara walker Facebook Twitter
H Κάρα Γουόκερ είναι θερμή υποστηρίκτρια του Μπάιντεν και της Καμάλα Χάρις, μιλά ασταμάτητα για τη βία κατά των Αφροαμερικανών. Φωτ.: Josh Brasted/Getty Images/Ideal Image

Τα έργα της αφηγούνται ιστορίες δουλείας, σεξισμού και καταπίεσης με έναν τρόπο ανεπανάληπτο. Μόνο η Κάρα Γουόκερ έχει κατορθώσει να βάλει τον ρομαντισμό, τη σεξουαλική επιθυμία, τα βασανιστήρια και τους εφιάλτες να στροβιλίζονται στο ίδιο καρουζέλ. Ένθερμη υποστηρίκτρια των γυναικείων δικαιωμάτων και της ισότητας, ήταν η πρώτη που πήρε θέση κατά του Τραμπ, πριν καν εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ, μιλώντας για τον φόβο που θα σκέπαζε την ελπίδα. Οι φόβοι της επιβεβαιώθηκαν.

Θερμή υποστηρίκτρια του Μπάιντεν και της Καμάλα Χάρις, μιλά ασταμάτητα για τη βία κατά των Αφροαμερικανών. Όταν πέθανε η Τόνι Μόρισον, το περιοδικό «New Yorker» της ανέθεσε το εξώφυλλο του τεύχους, συνδέοντας τις δύο γυναίκες και τους αγώνες τους υπέρ των δικαιωμάτων και της ισότητας.

Τρέισι Έμιν

Ήταν το «τρομερό παιδί» της πιο σημαντικής φουρνιάς που έβγαλε η βρετανική σκηνή το τελευταίο μισό του εικοστού αιώνα. Η Τρέισι Έμιν, η εικαστικός που έκανε τη ζωή της τέχνη και εξέθεσε με αποκαλυπτικό και προβοκατόρικο τρόπο εραστές, μεθύσια, προσωπικές εμπειρίες και μύχιες σκέψεις, στα 58 της είναι μια θαρραλέα εικαστικός που ανοίγει κάθε φορά μπροστά στα μάτια μας ένα συναρπαστικό νέο κεφάλαιο. 

tracy emin Facebook Twitter
Η Τρέισι Έμιν είναι μια συγκινητικά σοβαρή περίπτωση, με ένα σπουδαίο μητρώο συναισθημάτων, το οποίο δεν φοβάται να μας δείξει απλόχερα και συγκινητικά. Φωτ.: Kirsty O'Connor/PA Images via Getty Images/Ideal Image

Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε πάντα μέσα στην τρέλα και στην αδιάκοπη κίνηση των καλλιτεχνών να υπηρετήσουν τη βιομηχανία της τέχνης είναι πως η Τρέισι Έμιν είναι μια συγκινητικά σοβαρή περίπτωση, με ένα σπουδαίο μητρώο συναισθημάτων, το οποίο δεν φοβάται να μας δείξει απλόχερα και συγκινητικά. Σήμερα έχει μόνο μία εμμονή, την τέχνη της.

Εν μέσω καραντίνας, στο σπίτι της, η Έμιν βρίσκει την περίοδο του εγκλεισμού ανακουφιστική. Σχολιάζοντας τον κόσμο της σύγχρονης τέχνης, μιλά για τη φρενίτιδα και την υποχρέωση να ταξιδεύει ανά τον κόσμο σε εκθέσεις και φουάρ, για το πόσο λίγο χρόνο αφιερώνει ένας καλλιτέχνης με μια ατζέντα γεμάτη υποχρεώσεις στην αληθινή τέχνη. «Καλύτερα να μείνεις στο σπίτι, διαβάζοντας ένα βιβλίο για τον Βελάσκεθ, παρά να πας στην επόμενη έκθεση τέχνης» λέει.

Λαβίνια Φοντάνα

Η πρώτη Ιταλίδα επαγγελματίας ζωγράφος

lavinia fontanaΗ πρώτη γυναίκα επαγγελματίας ζωγράφος της Ιταλίας, η Λαβίνια Φοντάνα, κόρη ζωγράφου από την Μπολόνια, μητέρα έντεκα παιδιών, γεννήθηκε το 1552 και ήταν και η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνις που χρησιμοποίησε γυμνά μοντέλα.

Η Φοντάνα έγινε γνωστή ζωγραφίζοντας ευγενείς της γενέτειράς της. Το φύλο της, που πιθανώς την εμπόδισε από μια καλύτερη καριέρα σε μια κοινωνία λιγότερη εξελιγμένη ως προς την αποδοχή των γυναικών καλλιτεχνών, τη βοήθησε να δημιουργεί πιο εύκολες και θερμές σχέσεις με γυναίκες πελάτες της. 

Αφού παντρεύτηκε τον Πάολο Ζάπι, συνέχισε να ζωγραφίζει για να στηρίξει οικονομικά την οικογένειά της, ενώ ο άντρας της ήταν ο βοηθός της και φρόντιζε για το νοικοκυριό. Με την οικογένειά της μετακόμισε στη Ρώμη ως προστατευόμενη του πάπα Κλήμεντα. Έζησε μέσα στην καλλιτεχνική αποδοχή και την οικονομική ευημερία, έχοντας πολλές παραγγελίες από μαικήνες και θαυμαστές του έργου της.

minerva Facebook Twitter
Λαβίνια Φοντάνα, Μινέρβα, 1613, Λάδι σε καμβά, Galleria Borghese, Ρώμη.

Η Φοντάνα κατάφερε να ισορροπήσει τη γυναίκα με την επαγγελματία καλλιτέχνιδα, κάτι που θα απασχολούσε τις γυναίκες ζωγράφους του δέκατου ένατου αιώνα. Το έργο της είναι το μεγαλύτερο που έχει αποδοθεί σε γυναίκα καλλιτέχνη πριν από το 1700.

Κλάρα Πέιτερς

Clara Peeters Facebook Twitter
Aυτοπορτέτο της Κλάρα Πέιτερς.

Χρειάστηκε να περάσουν αιώνες για να έρθουν στο φως το όνομα και η δουλειά μιας γυναίκας ζωγράφου, της Κλάρα Πέιτερς, από τις ελάχιστες που γνωρίζουμε να δραστηριοποιούνται κατά τoν «χρυσό αιώνα» της ολλανδικής ζωγραφικής ‒ μάλλον ήταν σχεδόν ακατόρθωτο να γίνεις ζωγράφος την εποχή του Ρούμπενς και του Ρέμπραντ. Προφανώς δεν ήταν εύκολο ούτως ή άλλως να είσαι ζωγράφος σε έναν ανδροκρατούμενο, πατριαρχικό καλλιτεχνικό κόσμο. 

Σήμερα η Κλάρα Πέιτερς θεωρείται η πρώτη σημαντική ζωγράφος της ολλανδικής χρυσής εποχής και η πιο διάσημη Φλαμανδή ζωγράφος του δέκατου έβδομου αιώνα. Η Πέιτερς ζωγράφιζε κυρίως θέματα, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, και ήταν η σημαντικότερη από τους καλλιτέχνες που διαμόρφωσαν τις παραδόσεις των ολλανδικών ontbijtjes ‒ απλά φαγητά και απλά δοχεία, σκηνές πρωινού, ενώ στα έργα της υπάρχει και η προσεκτική απεικόνιση διαφόρων ειδών τυριού.

Είναι σημαντικό ότι, ως γυναίκα, δεν μπόρεσε να συμπεριληφθεί σε κανένα αρχείο. Οι περισσότεροι καλλιτέχνες, καθώς και οι μαθητευόμενοι, συμπεριλήφθηκαν στα αρχεία του τοπικού Τάγματος του Αγίου Λουκά.

Ωστόσο, το δικό της όνομα δεν βρίσκεται σε κανένα από τα αρχεία της συντεχνίας στην Αμβέρσα, ούτε σε εκείνες του Άμστερνταμ, του Χάρλεμ, του Ντελφτ και της Χάγης. Οι μελετητές εικάζουν ότι μπορεί να ήταν κόρη ζωγράφου, έτσι το όνομά της δεν αρχειοθετήθηκε ποτέ.

Clara Peeters work Facebook Twitter
Νεκρή φύση με Τυριά, Αμύγδαλα και Πρέτζελς, περ. 1615, με μαχαίρι με την υπογραφή της και ανάκλαση της καλλιτέχνιδας στο στεφάνι της κανάτας. Αποκτήθηκε από το Mauritshuis το 2012
Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Guest Editors / Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Η έκθεση «Caravaggio 2025» αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης να έρθουν σε επαφή με τον ρεαλισμό και τη συναισθηματική δύναμη του ανυπέρβλητου καλλιτέχνη του μπαρόκ, ο οποίος επαναπροσδιόρισε την εικαστική αφήγηση και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ζωγραφικής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο Άγγελος Παπαδημητρίου ανάγει το κοινό γούστο σε καλλιτεχνική χειρονομία μεγάλης δυναμικής 

Εικαστικά / Το νέο έργο του Άγγελου Παπαδημητρίου είναι ένα εικονοστάσι για τα όνειρά μας

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης επιστρέφει με ένα νέο έργο-εγκατάσταση στην Πινακοθήκη του Μουσείου Βορρέ, έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα της Κάλλας και του Καβάφη, του Αττίκ και της Στέλλας Γκρέκα· μιας εποχής μεγάλης ευαισθησίας που έχει πια χαθεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να κοιτάμε τα ζώα; Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή

Εικαστικά / Η πρώτη μεγάλη έκθεση για τα δικαιώματα των ζώων στο ΕΜΣΤ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανώσει το ΕΜΣΤ και για την πρώτη μεγάλη έκθεση με θέμα την ευημερία των ζώων διεθνώς, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες από 25 χώρες (από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική) – πάνω από 200 έργα καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Romaine Brooks: Συμφωνία σε γκρι από μια ξεχασμένη κυρία της ζωγραφικής

Εικαστικά / Romaine Brooks: Η ζωγράφος με το ανδρόγυνο στυλ που έσπασε όλα τα ταμπού της εποχής της

Μια πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα που έζησε μια συναρπαστική και αντισυμβατική ζωή, μέσα στη δίνη των «Roaring Twenties», δημιουργώντας τέχνη πέρα από τα κυρίαρχα ρεύματα του καιρού της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ