Πορεία καλλιτεχνών στην Αθήνα - ΣΕΗ: «Το υπ. Πολιτισμού δεν έχει κανένα σχέδιο για παράταση των μέτρων στήριξης»

Πορεία καλλιτεχνών: «Το υπ. Πολιτισμού δεν έχει κανένα σχέδιο για παράταση των μέτρων στήριξης» Facebook Twitter
0

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) επιρρίπτει ευθύνες στο υπουργείο Πολιτισμού, στην ανακοίνωσή του για την σημερινή πορεία καλλιτεχνών και λοιπών εργαζόμενων στον Πολιτισμό.

Η πορεία ξεκίνησε από το υπουργείο Πολιτισμού προς το υπουργείο Εργασίας, με τους συμμετέχοντες να απαιτούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους.

Το Σωματείο κατηγορεί το υπουργείο πως «δεν έχει κανέναν σχεδιασμό για παράταση των μέτρων στήριξης από εδώ και πέρα και μέχρι το τέλος της πανδημίας». «Η προσπάθεια ενοχοποίησης του κλάδου μας από την πλευρά του υπουργείου για "νόθες" εγγραφές στο μητρώο, πέφτει στο κενό, ιδιαίτερα όταν από τον Μάιο έχουμε καταθέσει σαφείς προτάσεις, ώστε το μητρώο να είναι λειτουργικό και συμπεριληπτικό και να αντιστοιχεί στα πραγματικά δεδομένα του κλάδου», σημειώνει μεταξύ άλλων. 

Πορεία καλλιτεχνών: «Το υπ. Πολιτισμού δεν έχει κανένα σχέδιο για παράταση των μέτρων στήριξης» Facebook Twitter
Πορεία καλλιτεχνών: «Το υπ. Πολιτισμού δεν έχει κανένα σχέδιο για παράταση των μέτρων στήριξης» Facebook Twitter

Το ΣΕΗ προαναγγέλλει νέες κινητοποιήσεις λέγοντας πως ο χώρος του πολιτισμού «εξακολουθεί να είναι ο βαρύτερα πληττόμενος και το αίτημα για συλλογικές συμβάσεις παντού είναι πιο ισχυρό από ποτέ». «Δίνουμε αγωνιστικό ραντεβού την Δευτέρα 8 Μαρτίου στην κινητοποίηση για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, καθώς και στο διήμερο καλλιτεχνικής δράσης #artattack στις 13 και 14 Μαρτίου» καταλήγει το ΣΕΗ στην ανακοίνωσή του.»

Όπως αναφέρει το σωματείο στην ανακοίνωσή του, ως αποτέλεσμα της πορείας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ της γ.γ. του Υπουργείου Εργασίας, Άννας Στρατινάκη και του διευθυντή του γραφείου υπουργού με εκπροσώπους των εργαζομένων και συγκεκριμένα με τον γενικό γραμματέα του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Άρη Λάσκο, την πρόεδρο του Σ.Ε.ΧΩ.ΧΟ (Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού), Χαρά Κότσαλη, τον γενικό γραμματέα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, Κώστα Σταυρόπουλο και τον πρόεδρο της Ένωσης Τραγουδιστών, Κώστα Σκόνδρα. 

«Στη συνάντηση αυτή, οι εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας ανακοίνωσαν ότι τα επιδόματα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου - παρά την προηγούμενη διαβεβαίωση της κ. Στρατινάκη - θα δοθούν μόνο σε όσους έχουν γραφτεί στο μητρώο έως 10/1, λόγω "νόθων" εγγραφών στο σύστημα. Παράλληλα, δεν έγιναν δεκτά τα αιτήματα για πίστωση των αποζημιώσεων στην αρχή κάθε μήνα και για επέκταση όλου του πακέτου μέτρων στήριξης (επιδότηση ενοικίου, κλπ.) και για τους εργαζόμενους του Πολιτισμού». 

Πορεία καλλιτεχνών: «Το υπ. Πολιτισμού δεν έχει κανένα σχέδιο για παράταση των μέτρων στήριξης» Facebook Twitter
Πορεία καλλιτεχνών: «Το υπ. Πολιτισμού δεν έχει κανένα σχέδιο για παράταση των μέτρων στήριξης» Facebook Twitter

Όπως επισημαίνει το ΣΕΗ, «η θετική εξέλιξη της ανανέωσης για ένα χρόνο της ασφαλιστικής ικανότητας όσων την είχαν τον Φεβρουάριο του 2020 και της ασφαλιστικής κάλυψης για τους έξι μήνες επιδότησης, δεν αρκεί για να αντισταθμίσει την βαθιά μας ανησυχία για το γεγονός, ότι το υπουργείο δεν έχει κανέναν σχεδιασμό για παράταση των μέτρων στήριξης από εδώ και πέρα και μέχρι το τέλος της πανδημίας. Η προσπάθεια ενοχοποίησης του κλάδου μας από την πλευρά του υπουργείου για "νόθες" εγγραφές στο μητρώο, πέφτει στο κενό, ιδιαίτερα όταν από τον Μάιο έχουμε καταθέσει σαφείς προτάσεις, ώστε το μητρώο να είναι λειτουργικό και συμπεριληπτικό και να αντιστοιχεί στα πραγματικά δεδομένα του κλάδου». 

«Δεν θα σταματήσουμε τις κινητοποιήσεις. Ο χώρος του πολιτισμού εξακολουθεί να είναι ο βαρύτερα πληττόμενος. Το αίτημα για συλλογικές συμβάσεις παντού είναι πιο ισχυρό από ποτέ. Δίνουμε αγωνιστικό ραντεβού την Δευτέρα 8 Μαρτίου στην κινητοποίηση για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, καθώς και στο διήμερο καλλιτεχνικής δράσης #artattack στις 13 και 14 Μαρτίου» καταλήγει το ΣΕΗ στην ανακοίνωσή του.

Πορεία καλλιτεχνών: «Το υπ. Πολιτισμού δεν έχει κανένα σχέδιο για παράταση των μέτρων στήριξης» Facebook Twitter
Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΟΜΠΕΡΤ ΝΤΕ ΝΙΡΟ ΛΥΚΑΙΝΑ ΚΑΠΙΤΩΛΙΟΥ ΜΑΜΝΤΑΝΙ

Πολιτισμός / Ρόμπερτ Ντε Νίρο: Βραβεύθηκε με τη «Λύκαινα του Καπιτωλίου» - «Με τον Μαμντάνι, να ξαναπάρουμε πίσω τη χώρα μας»

Η τελετή πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερα λιτό τρόπο, σε ένδειξη σεβασμού προς τον θάνατο εργάτη εξαιτίας της κατάρρευσης μέρους του «Πύργου των Κόμηδων»
LIFO NEWSROOM
Η Ελβετία προτείνει επίσημα τον λαρυγγισμό ως υποψήφιο για ένταξη στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Πολιτισμός / Η Ελβετία προτείνει τον λαρυγγισμό ως υποψήφιο για ένταξη στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Η Ελβετία έχει τέσσερις επίσημες γλώσσες — γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά και ρομανσικά — αλλά, όπως λέει η καθηγήτρια Nadja Räss, θα έπρεπε να αναγνωριστεί και μια πέμπτη: ο λαρυγγισμός
LIFO NEWSROOM
«Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπουραζάνα

Πολιτισμός / «Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπουραζάνα

Με την έμμετρη, αιχμηρή κωμωδία του Μολιέρου «Ο Μισάνθρωπος» θ’ αναμετρηθεί τη χειμερινή σεζόν η ομάδα Aether, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Μπουραζάνα. Τη μετάφραση υπογράφει η Θεοδώρα Τσάμη, η οποία κρατά και τον ρόλο της Αρσινόης.
LIFO NEWSROOM
Λάνθιμος και ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο από την Παλαιστίνη από αύριο στα σινεμά

Πολιτισμός / Λάνθιμος και ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο από την Παλαιστίνη από αύριο στα σινεμά

Η «Bugonia», καθώς και η νοτιοκορεατική ταινία στην οποία βασίστηκε, το νέο πρωταγωνιστικό όχημα της Σίντνεϊ Σουίνι και το σοκαριστικό «Put your Soul on your Hand and walk», που οδήγησε στη δολοφονία της φωτορεπόρτερ Φάτμα Χασόνα από τον ισραηλινό στρατό, ξεχωρίζουν από το κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Λίνα Μενδώνη σε UNESCO για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Καλώ όλα τα κράτη-μέλη να στηρίξουν το αίτημα της Ελλάδας»

Πολιτισμός / Λίνα Μενδώνη σε UNESCO για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Καλώ όλα τα κράτη-μέλη να στηρίξουν το αίτημα της Ελλάδας»

«Πιστεύουμε ακράδαντα πως τα Γλυπτά πρέπει να επανενωθούν στη γενέτειρά τους», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού
LIFO NEWSROOM