Ο θρίαμβος του Ζαν Μισέλ Μπασκιά στην τρελή αγορά της Ασίας Facebook Twitter
«Ο Πολεμιστής» (Warrior) θεωρείται ημι-αυτογραφικό έργο ενός παιδιού του δρόμου, που ήξερε πολύ καλά και από πρώτο χέρι τι σημαίνει ανισότητα στο κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον και μηδενική σχεδόν εκπροσώπηση των μαύρων στην ιστορία της τέχνης.

Ο θρίαμβος του Ζαν Μισέλ Μπασκιά στην τρελή αγορά της Ασίας

0

Όταν το 2012 το έργο του Μαρκ Ρόθκο «Orange, red, yellow» πουλήθηκε για 86,9 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία των Κρίστις στη Νέα Υόρκη και έγινε το πιο ακριβό έργο σύγχρονης τέχνης που είχε βγει σε δημοπρασία, κανένας δεν φανταζόταν ότι μόλις πέντε χρόνια αργότερα, τον Μάιο του 2017, σε μια δημοπρασία του οίκου Σόθμπις, ο Αμερικανός καλλιτέχνης με το πιο ακριβό έργο που έχει πουληθεί ποτέ θα ήταν ο Ζαν Μισέλ Μπασκιά, με το έργο του «Untitled», του 1982, που έπιασε 110,5 εκατομμύρια δολάρια, με τον καλλιτέχνη να προσχωρεί στο πάνθεον των μεγάλων-μεγάλων καλλιτεχνών σε μια νύχτα και τον Ιάπωνα δισεκατομμυριούχο Yusaku Maezawa να γίνεται ο νέος υπερήφανος ιδιοκτήτης.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτήθηκαν αν αληθινά αξίζει ένα έργο του Μπασκιά αυτά τα χρήματα, όπως ακριβώς αναρωτήθηκε ο κριτικός του Νew York Τζέρι Σαλτζ αν όντως αξίζει τα 90,3 εκατομμύρια «Το πορτρέτο ενός καλλιτέχνη» (Pool with Two Figures) του Ντέιβιντ Χόκνεϊ που πουλήθηκε το 2018, ανεβάζοντας κατακόρυφα της αξία όλων των έργων του.

Υπάρχει φυσικά μια διαφορά: Ο Χόκνεϊ είναι εν ζωή και ο Μπασκιά νεκρός, κάτι που σημαίνει ότι ο κόσμος της τέχνης επιδόθηκε σε μια ξέφρενη κούρσα για να βρει κάποιο «ξεχασμένο» δώρο που είχε κάνει το παιδί θαύμα της αντεργκράουντ καλλιτεχνικής σκηνής της Νέας Υόρκης του 1980 και «δεν το χρειάζεται πια».

Έχοντας ένα έργο του Μπασκιά στη συλλογή τους, συλλέκτες ή επενδυτές ξέρουν ότι κρατάνε στα χέρια τους έναν πίνακα με αξία χρηματιστηριακή, και τώρα είναι η σειρά της Ασίας να το αποδείξει.

Στην έκθεση του Artprice το 2018, με τους καλλιτέχνες που γεννήθηκαν μετά το 1945 και είναι πρώτοι στις δημοπρασίες παγκοσμίως, και η οποία περιλαμβάνει 500 ονόματα κορυφαίων εκπροσώπων της τέχνης από όλο τον κόσμο, το όνομα του Ζαν Μισέλ Μπασκιά φιγουράρει πρώτο. Και την ίδια χρονιά, η έκθεση για τον καλλιτέχνη, που μέσα στη σύντομη ζωή του σφράγισε την αμερικάνικη και διεθνή σκηνή, στο Μπάρμπικαν του Λονδίνου, έγινε η έκθεση με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στη Μεγάλη Βρετανία, με τον Μπασκιά να ασκεί ασύλληπτη γοητεία στο κοινό και τεράστια επιρροή στην τέχνη, 30 χρόνια από το θάνατό του.

Ο θρίαμβος του Ζαν Μισέλ Μπασκιά στην τρελή αγορά της Ασίας Facebook Twitter
Ο Μπασκιά είναι νεκρός, κάτι που σημαίνει ότι ο κόσμος της τέχνης επιδόθηκε σε μια ξέφρενη κούρσα για να βρει κάποιο «ξεχασμένο» δώρο που είχε κάνει το παιδί θαύμα της αντεργκράουντ καλλιτεχνικής σκηνής της Νέας Υόρκης του 1980 και «δεν το χρειάζεται πια». Φωτ.: Lee Jaffe/Getty Images/Ideal Image

Η τρελή κούρσα ενός έργου πριν φτάσει στους πολυεκατομμυριούχους της Ασίας

Τον επόμενο μήνα ο Ζαν Μισέλ Μπασκιά, ένας από τους πιο ακριβούς πλέον σύγχρονους καλλιτέχνες, προβλέπεται να γίνει και ένας από τους πιο ακριβούς καλλιτέχνες στους Κρίστις του Χονγκ Κονγκ, με τους Ασιάτες να δημιουργούν νέα δεδομένα στην αγορά των έργων του.

Ο οίκος δημοπρασιών υποστηρίζει ότι η επικείμενη πώληση θα είναι ορόσημο για την αγορά της Δυτικής τέχνης στην Ασία, με τη βραδιά της 23ης Μαρτίου να μετατρέπεται σε πεδίο μάχης και μεγάλου ανταγωνισμού ανάμεσα στους πολυεκατομμυριούχους της ασιατικής ηπείρου. Θα δημοπρατηθεί το «Warrior», ένα αριστουργηματικό έργο του 1982, φτιαγμένο στο αποκορύφωμα της δημιουργικής παραγωγής του Μπασκιά, με εκτίμηση από 31 έως 41 εκατομμύρια δολάρια, ένα επιβλητικό και αυθεντικό πορτρέτο που αποδεικνύει γιατί ο καλλιτέχνης θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους του τελευταίου μισού του 20ού αιώνα.

Ανήκει σε μια σειρά έργων που δημιουργήθηκαν το 1981-2 και στην οποία συμπεριλαμβάνονται και άλλα δυο διάσημα έργα του, το «La Hara» και «Irony of Negro Policeman».

Ο θρίαμβος του Ζαν Μισέλ Μπασκιά στην τρελή αγορά της Ασίας Facebook Twitter
La Hara
Ο θρίαμβος του Ζαν Μισέλ Μπασκιά στην τρελή αγορά της Ασίας Facebook Twitter
Irony of Negro Policeman


Είναι ένα παράδειγμα για πώς η εικαστική γλώσσα του Μπασκιά έφτασε πολύ μακριά, όσο δεν μπορούσε να φανταστεί ούτε η διάσημη γκαλερίστα Μαίρη Μπουν, όταν ανακάλυψε το ακατέργαστο ταλέντο του.

Ο «Πολεμιστής» (Warrior) θεωρείται ημι-αυτογραφικό έργο ενός παιδιού του δρόμου, που ήξερε πολύ καλά και από πρώτο χέρι τι σημαίνει ανισότητα στο κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον και μηδενική σχεδόν εκπροσώπηση των μαύρων στην ιστορία της τέχνης. Κοιτάζοντας μετωπικά τον θεατή, ο «Πολεμιστής», κρατώντας το ασημένιο σπαθί του, έκανε μια μεγάλη διαδρομή σε χέρια συλλεκτών και γκαλερί. Ήταν κεντρικό έργο της έκθεσης-μπλοκμπάστερ του 2019 «Jean-Michel Basquiat» στο Brant Foundation Art Study Center της Νέας Υόρκης. Το μεγάλης κλίμακας έργο σε ξύλινο πάνελ με ακρυλικό, λάδι και σπρέι αγοράστηκε από τον σημερινό του πωλητή, έναν Αμερικανό συλλέκτη, από το Σόθμπις του Λονδίνου, το 2012 για 8,7 εκατομμύρια δολάρια. Στον οίκο δημοπρασιών πουλήθηκε από την οικογένεια Mugrabi το 2007 για 5,6 εκατομμύρια δολάρια και το 2005 για 1,8 εκατομμύρια δολάρια.


Η διαρκής άνοδος της τιμής του έργου ακολουθεί την κούρσα που ξεκίνησε το 2013, όταν το έργο του «Dustheads» (1982) πουλήθηκε για 48,8 εκατομμύρια δολάρια στους Κρίστις της Νέας Υόρκης.

Τι συμβάλλει στην κατακόρυφη άνοδο των τιμών; Τα έργα του γίνονται όλο και πιο σπάνια και όλο και λιγότεροι τα αποχωρίζονται. Έχοντας ένα έργο του Μπασκιά στη συλλογή τους, συλλέκτες ή επενδυτές ξέρουν ότι κρατάνε στα χέρια τους έναν πίνακα με αξία χρηματιστηριακή, και τώρα είναι η σειρά της Ασίας να το αποδείξει, αφού η αγορά που έχει αναδυθεί από την οικονομική κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού είναι πανίσχυρη, με τις πωλήσεις να είναι οι υψηλότερες παγκοσμίως στην αγορά της τέχνης, την ώρα που η Δύση αγκομαχά να ακολουθήσει.

Είναι ο θρίαμβος του Ζαν Μισέλ Μπασκιά σε μια μεταθανάτια κούρσα μέσα στον χρόνο, που διαρκεί πολύ περισσότερο από όσο το σύντομο πέρασμά του από τη ζωή.

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mικροπράγματα / Andy Warhol και Jean-Michel Basquiat μαζί, το 1986.

Ο Warhol ενθουσιασμένος με τον νεαρό καλλιτέχνη των δρόμων άντλησε street cred απ' τη νιότη του (και του χάρισε δημοσιότητα). Ήταν πραγματικοί φίλοι, όπως φαίνεται στα ημερολόγια του Warhol. Συνεργάστηκαν σε αρκετά έργα και στο απόσπασμα κάτω -από το ντοκιμαντέρ State of the Art- τους βλέπουμε μαζί, αμήχανους μπροστά στην κάμερα.
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η εμμονή του βλέμματος»: Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

The Review / Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

Ποιο είναι το αποκαλούμενο «εθνικό αφήγημα» που υπηρετεί η Εθνική Πινακοθήκη; Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκθέσεων Δημήτρη Τρίκα για τη νέα επετειακή έκθεση στη μνήμη του Παναγιώτη Τέτση, η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ