Ο πολικός στρόβιλος παγώνει την Ευρώπη

Ο πολικός στρόβιλος παγώνει την Ευρώπη Facebook Twitter
EPA
0

Θερμοκρασίες έως -27 βαθμοί Κελσίου, αναστάτωση στους αυτοκινητοδρόμους και στα δρομολόγια των τρένων, και χιόνια φέρνει το σπάνιας έντασης κύμα ψύχους που επικρατεί στη Γερμανία και σε όλη τη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το κρύο θα συνεχιστεί τουλάχιστον για μία εβδομάδα ακόμη, αν και αναμένεται μικρή άνοδος της θερμοκρασίας, αναφέρει η Deutsche Welle. Στη Σουηδία η δημόσια τηλεόραση απευθύνει έκκληση για οικονομία στο ρεύμα, ακόμη και για περιορισμό στη χρήση της ηλεκτρικής σκούπας, λόγω της κακοκαιρίας. Ακόμη και η Βόρεια Ευρώπη δεν είναι συνηθισμένη στο πολικό ψύχος των τελευταίων ημερών. Ποια είναι η επιστημονική εξήγηση για όλα αυτά;

Ο μετεωρολόγος Έζντεν Τερλί που παρουσιάζει το δελτίο καιρού στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, επισημαίνει ότι όλα ξεκινούν από τον αποκαλούμενο «πολικό στρόβιλο», μία τεράστια κυκλική δίνη ψυχρών ανέμων γύρω από τον αρκτικό κύκλο, η οποία διαμορφώνει το χαρακτηριστικό κλίμα στην αρκτική στρατόσφαιρα. Τις τελευταίες ημέρες όμως, ο πολικός στρόβιλος «δεν είναι στη φυσιολογική του θέση» για να το πούμε πολύ απλά.

Αποτέλεσμα: «Από τη Γροιλανδία μέχρι τη Σκανδιναβία, σε ένα τεράστιο μέτωπο, έχουν εγκλωβιστεί ψυχρές μάζες. Σε αυτό το μέτωπο προσκρούουν θερμές μάζες από νοτιοδυτική κατεύθυνση και αυτό επί έντεκα συνεχείς ημέρες, ένα ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα. Δημιουργείται μεγαλύτερη ένταση στο χαμηλό βαρομετρικό, η οποία προκαλεί τις έντονες χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών».

Υπερθέρμανση και χιονοπτώσεις

Για πολλά χρόνια ανησυχούμε για την υπερθέρμανση της γης λόγω της κλιματικής αλλαγής. Πώς εξηγείται τώρα αυτή η ασυνήθιστη πτώση της θερμοκρασίας;

«Η γενική τάση αυτή είναι πράγματι, η υπερθέρμανση συνεχίζεται και η τελευταία δεκαετία ήταν ιδιαίτερα θερμή. Το κύμα ψύχους οφείλεται στις αλλαγές που παρατηρούνται στη στρατόσφαιρα, καθώς 'σπάει' όπως λέμε ο πολικός στρόβιλος. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής έρευνες το φαινόμενο αυτό σχετίζεται με το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική. Από τον περασμένο Οκτώβριο η Αρκτική δεν έχει καν παγώσει και μάλιστα θερμαίνεται με ρυθμούς τρεις φορές ταχύτερους από τον υπόλοιπο πλανήτη», εξηγεί ο Έζντεν Τερλί.

Ήδη πριν από χρόνια είχαν παρατηρηθεί χαμηλές θερμοκρασίες-ρεκόρ στις ΗΠΑ, οι οποίες οφείλονταν στη «διαταραχή» του πολικού στροβίλου. Οι σκεπτικιστές της κλιματικής αλλαγής είχαν βρει την ευκαιρία να διαπιστώσουν ότι δεν μπορεί να έχουμε υπερθέρμανση του πλανήτη με τόσο χαμηλές θερμοκρασίες. Αλλά και πολλοί άλλοι επιστήμονες δεν έβλεπαν αιτιώδη σχέση ανάμεσα στην κλιματική αλλαγή και τις διαταραχές στην πολική δίνη πάνω από την Αρκτική. Ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει ξεκάθαρο συμπέρασμα.

Αλλά με βάση νεότερες έρευνες ο Γερμανός μετεωρολόγος εικάζει ότι η υπερθέρμανση μπορεί να ευθύνεται «όχι για τη συχνότητα, αλλά για τη μεγαλύτερη διάρκεια των διαταραχών στον πολικό στρόβιλο».

Σε επιφυλακή για άλλες δέκα ημέρες- τουλάχιστον

Κι έτσι τίθεται το πρακτικό ερώτημα: Για πόσο ακόμη θα πρέπει να αντέξουμε τις πολικές θερμοκρασίες; «Το φαινόμενο θα παραμείνει τουλάχιστον για μιάμιση εβδομάδα ακόμη. Εξαρτάται από το που βρίσκεται ο πολικός στρόβιλος. Ακόμη δεν έχει επιστρέψει στην κανονική του θέση, ακριβώς επάνω από την Αρκτική. Η μετατόπισή του επηρεάζει την ατμόσφαιρα και αυτό εκδηλώνεται με χρονική καθυστέρηση περίπου δύο εβδομάδων».

Οριστικά συμπεράσματα για τη σχέση του φαινομένου με την κλιματική αλλαγή δεν υπάρχουν, η επιστημονική έρευνα συνεχίζεται. Αυτό που είναι σαφές πάντως, σύμφωνα με τον Έζντεν Τερλί, είναι ότι «η υπερθέρμανση της γης συνεχίζεται, δεν μπορούμε να αμφιβάλουμε γι' αυτό».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΟΥ και Lancet προειδοποιούν ότι η κλιματική κρίση στοιχίζει 10 εκατ. ζωές ετησίως

Περιβάλλον / ΠΟΥ και Lancet προειδοποιούν ότι η κλιματική κρίση στοιχίζει 10 εκατ. ζωές ετησίως

Η αδράνεια απέναντι στην κλιματική αλλαγή στοιχίζει ανθρώπινες ζωές. Οι πρόωροι θάνατοι προκαλούνται από καύσωνες, πυρκαγιές, τοξικούς καπνούς, πλημμύρες και έξαρση λοιμωδών νοσημάτων, ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι όσος ο πληθυσμός της Ελλάδας.
THE LIFO TEAM
ΑΓΓΛΙΑ ΨΑΡΙΑ ΥΠΕΡΑΛΊΕΥΣΗ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ

Περιβάλλον / «Εθνικό σκάνδαλο»: Ακτιβιστές κατά της υπεραλίευσης σε προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές της Αγγλίας

Για «θάλασσες προστατευμένες μόνο στα χαρτιά» μιλούν οι ακτιβιστές - Καταγγέλλουν ότι «τεράστια βιομηχανικά αλιευτικά σκάφη καταστρέφουν περιοχές ζωτικής σημασίας»
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΑΝΔΑΛΟΥΣΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ

Περιβάλλον / Ισπανία: Η «θάλασσα από πλαστικό» που τροφοδοτεί την Ευρώπη και φαίνεται από το διάστημα

Το μεγαλύτερο σύμπλεγμα θερμοκηπίων στον κόσμο βρίσκεται στην Ανδαλουσία, καλύπτει περισσότερα από 300.000 στρέμματα και παράγει εκατομμύρια τόνους λαχανικών ετησίως
THE LIFO TEAM
Ο νέος σταρ της βρετανικής κηπουρικής δεν πουλά μόνο φυτά, αλλά έναν ολόκληρο τρόπο να βλέπεις τον κόσμο

Περιβάλλον / Ο νέος σταρ της βρετανικής κηπουρικής δεν πουλά μόνο φυτά, αλλά έναν ολόκληρο τρόπο να βλέπεις τον κόσμο

Με το άνοιγμα του Field Nursery, ο Jonny Bruce αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα πρόσωπα της βρετανικής κηπουρικής, φέρνοντας μαζί του μια ιδέα του κήπου που ενώνει αισθητική, οικολογία και τρόπο ζωής.
THE LIFO TEAM