Μιανμάρ: Νέες μαζικές κινητοποιήσεις κατά του πραξικοπήματος παρά τις απειλές των στρατηγών

Μιανμάρ: Νέες μαζικές κινητοποιήσεις κατά του πραξικοπήματος παρά τις απειλές των στρατηγών Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται σήμερα στη Ρανγκούν, τη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, αψηφώντας τις απειλές των πραξικοπηματιών στρατηγών, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.


Στη συνοικία Σαν Τσαούνγκ, όπου έχει απαγορευθεί οποιαδήποτε διαδήλωση, πολλοί εκπαιδευτικοί έκαναν πορεία στον κεντρικό δρόμο. Έκαναν με τα τρία δάκτυλα έναν χαιρετισμό που αποτελεί ένδειξη εναντίωσης στο πραξικόπημα, ενώ φώναζαν συνθήματα, όπως «αφήστε ελεύθερη τη μητέρα», την ανατραπείσα επικεφαλής της πολιτικής κυβέρνησης Αούνγκ Σαν Σου Τσι, ή «κάτω η στρατιωτική δικτατορία».


Αλλού στη Ρανγκούν, άνθρωποι συγκεντρώνονταν μπροστά στην έδρα του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία, ντυμένοι στα κόκκινα (το χρώμα της παράταξης), κρατώντας πορτρέτα της κρατούμενης πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης.


Ο στρατός κήρυξε χθες Δευτέρα στρατιωτικό νόμο σε πολλές συνοικίες της Ρανγκούν, στη Μανταλέι (κεντρικά), τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, καθώς και σε άλλα τμήματα της επικράτειας.


Οι διαδηλώσεις και οι συγκεντρώσει άνω των πέντε προσώπων απαγορεύθηκαν και επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 ως τις 04:00.


Τα μέτρα ακολούθησαν τις μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της αποκατάστασης της δημοκρατίας τις προηγούμενες τρεις ημέρες στη Ρανγκούν και σε άλλες πόλεις της χώρας της Ασίας.

Η λογοκρισία συνεχίζεται, ενώ σε μεγάλο μέρος της χώρας δεν υπήρχε πρόσβαση στο διαδίκτυο χθες. Η πρόσβαση στο Facebook, βασικό εργαλείο επικοινωνίας για εκατομμύρια πολίτες της Μιανμάρ, όπως και στο Twitter και στο Instagram, έχουν περιοριστεί.

Την 1η Φεβρουαρίου που έγινε το στρατιωτικό πραξικόπημα, εκτός από την Αούνγκ Σαν Σου Τσι συνελήφθησαν και πολλοί άλλοι πολιτικοί.

Η 75χρονη Αούνγκ Σαν Σου Τσι, η οποία επικρίθηκε έντονα από τη διεθνή κοινότητα εξαιτίας της παθητικότητάς της κατά τη διάρκεια της κρίσης με τη μουσουλμανική μειονότητα των Ροχίνγκια, συνεχίζει να είναι πολύ δημοφιλής στη χώρα της.

Της ασκήθηκε δίωξη για την παραβίαση κάπου δυσνόητου κανόνα που διέπει τις εμπορικές συναλλαγές και τελεί σε «κατ' οίκον κράτηση» στην πρωτεύουσα Ναϊπιντάου. «Είναι καλά στην υγεία της», σύμφωνα με εκπρόσωπο του κόμματός της.

Με πληροφορίες από AFP/ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Διεθνή / «Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Η πρώτη Παλαιστίνια ΥΠΕΞ, Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, μίλησε αποκλειστικά στο Euronews και κατήγγειλε αδράνεια της ΕΕ στη Γάζα - Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Διεθνή / Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Η κλιμάκωση στη νότια Συρία –με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ισραήλ και πολιτική αστάθεια στην περιοχή της Σουέιντα– επαναφέρει το ζήτημα της εσωτερικής συνοχής στη Συρία
LIFO NEWSROOM
Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

Διεθνή / Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

«Η κυβέρνηση αυτή επιλέγει να επιτεθεί στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους αντί να κυνηγήσει τη σπατάλη», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, κλιμακώνοντας την πίεση προς τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη δίνει προθεσμία στο Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, διαφορετικά θα επανέλθουν οι κυρώσεις

Διεθνή / Η Ευρώπη δίνει προθεσμία στο Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, διαφορετικά θα επανέλθουν οι κυρώσεις

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία δηλώνουν ότι χωρίς σαφή δέσμευση από το Ιράν, θα επαναφέρουν τα εμπάργκο που είχαν αρθεί πριν από 10 χρόνια
LIFO NEWSROOM
Ταϊλάνδη: Γυναίκα εκβίαζε βουδιστές μοναχούς με ερωτικά βίντεο - Είχε αποκομίσει 12 εκατ. δολάρια

Διεθνή / Ταϊλάνδη: Γυναίκα εκβίαζε βουδιστές μοναχούς με ερωτικά βίντεο - Είχε αποκομίσει 12 εκατ. δολάρια

Η «κυρία Γκολφ» κατέγραφε σε φωτογραφίες και βίντεο τις σεξουαλικές της συνευρέσεις με τους μοναχούς και κατόπιν τους εκβίαζε, αποσπώντας τους τεράστια χρηματικά ποσά
LIFO NEWSROOM
Μπουρλά κατά Μαμντάνι για την «Παγκοσμιοποίηση της Ιντιφάντα»: Ζήτησε εξηγήσεις, ως γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Μπουρλά κατά Μαμντάνι για την «Παγκοσμιοποίηση της Ιντιφάντα»: Ζήτησε εξηγήσεις, ως γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος

Ο επικεφαλής της Pfizer ρώτησε προσωπικά τον υποψήφιο δήμαρχο της Νέας Υόρκης για το σύνθημα που χρησιμοποίησε και το οποίο εκλαμβάνεται ως πρόκληση άσκησης βίας κατά Εβραίων
LIFO NEWSROOM