Πράσινο φως για την κατανάλωση εντόμων στην Ευρώπη: «Πλούσια σε πρωτεΐνες και ίνες»

Πράσινο φως για την κατανάλωση εντόμων στην Ευρώπη: «Πλούσια σε πρωτεΐνες και ίνες» Facebook Twitter
0

Για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων έδωσε σήμερα το πράσινο φως για την κατανάλωση τροφών που παράγονται από ένα είδος κολεοπτέρου, κάνοντας ένα πρώτο βήμα ώστε οι Βρυξέλλες να επιτρέψουν ένα έντομο στα πιάτα των Ευρωπαίων.

Η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι προνύμφες του σκώληκα των αλεύρων (tenebrio molitor) μπορούν να καταναλωθούν χωρίς κίνδυνο, «είτε με τη μορφή ολόκληρου, αποξηραμένου εντόμου, είτε σε μορφή σκόνης», κατόπιν αιτήματος που είχε υποβάλει η γαλλική εταιρεία εκτροφής εντόμων Agronutris.

Επειδή είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και ίνες, «η κατανάλωσή τους δεν παρουσιάζει κανένα μειονέκτημα στο διατροφικό πλάνο», επισημαίνουν οι ειδικοί. Θα πρέπει όμως να γίνουν επιπρόσθετες μελέτες αναφορικά με τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις.

Με βάση την εκτίμηση της EFSA, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει στις χώρες μέλη ένα σχέδιο απόφασης για να επιτραπεί η κυκλοφορία στην αγορά των αποξηραμένων σκωλήκων του αλεύρου και των παραγώγων τους. Ο τομέας ελπίζει ότι θα πάρει το οριστικό πράσινο φως μέχρι τα μέσα του 2021.

«Αυτή η πρώτη εκτίμηση των κινδύνων ενός εντόμου ως νέου τροφίμου μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την πρώτη έγκριση αυτού του είδους» στην ΕΕ, σημείωσε ο Ερμόλαος Βερβέρης, επιστημονικός υπεύθυνος της υπηρεσίας της EFSA που έκανε τη μελέτη. «Η εκτίμησή μας είναι ένα αποφασιστικό στάδιο [...] για να εγγυηθούμε την ασφάλεια των καταναλωτών», πρόσθεσε.

Η EFSA, που εδρεύει στην Πάρμα της Ιταλίας, εξετάζει επίσης την περίπτωση των γρύλων και των ακρίδων για να διαπιστώσει αν είναι έντομα κατάλληλα προς κατανάλωση.

Υπολογίζεται ότι περίπου χίλια είδη εντόμων καταναλώνονται στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Όμως στην ΕΕ, τα εκτροφεία εντόμων (παράγουν μερικές χιλιάδες τόνους ετησίως) παράγουν αποκλειστικά ζωοτροφές, κατά κύριο λόγο για τα ψάρια.

Σύμφωνα με το IPIFF, το ευρωπαϊκό συνδικάτο παραγωγών εντόμων, τα έντομα μπορούν  να καταναλωθούν βραστά ή τηγανητά, αποξηραμένα ή καπνιστά, ή να γίνουν σκόνη (αλεύρι) για την παρασκευή γλυκών, μπισκότων και άλλων ειδών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαρκοζί δέχεται απειλές θανάτου στη φυλακή Λα Σαντέ - Έρευνα μετά τη διαρροή βίντεο

Διεθνή / O Σαρκοζί δέχεται απειλές θανάτου στη φυλακή Λα Σαντέ - Έρευνα μετά τη διαρροή βίντεο

Μετά τις απειλές, οι αρχές αποφάσισαν να ενισχύσουν την προστασία του Σαρκοζί, τοποθετώντας δύο αστυνομικούς φρουρούς σε γειτονικά κελιά καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής του
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμιο σοκ στο σκάκι: Ο Κράμνικ κατηγορείται για «εκφοβισμό» πριν τον θάνατο του Ναροντίτσκι

Διεθνή / Παγκόσμιο σοκ στο σκάκι: Ο Κράμνικ κατηγορείται για «εκφοβισμό» πριν τον θάνατο του Ναροντίτσκι

Η Διεθνής Ομοσπονδία Σκακιού (FIDE) ανακοίνωσε ότι παραπέμπει τον Κράμνικ στην Επιτροπή Δεοντολογίας και Πειθαρχίας, ύστερα από σειρά δημόσιων επιθέσεων του Ρώσου πρώην πρωταθλητή εις βάρος του Ναροντίτσκι
LIFO NEWSROOM
«Πράξη πολέμου» χαρακτηρίζει η Μόσχα τις κυρώσεις Τραμπ στις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες

Διεθνή / «Πράξη πολέμου» χαρακτηρίζει η Μόσχα τις κυρώσεις Τραμπ στις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες

Η Μόσχα εκτιμά ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον υπονομεύει «κάθε προοπτική διαλόγου» και μετατρέπει τη σύγκρουση στην Ουκρανία σε «άμεση αντιπαράθεση ΗΠΑ–Ρωσίας»
LIFO NEWSROOM
«Οι συνομιλίες με τον Πούτιν δεν οδηγούν πουθενά» - Νέες κυρώσεις Ντόναλντ Τραμπ σε Ρωσία

Διεθνή / «Οι συνομιλίες με τον Πούτιν δεν οδηγούν πουθενά» - Βαθιά απογοητευμένος ο Τραμπ με τη Ρωσία

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις στοχεύοντας τις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας, προκειμένου να πιέσουν τη χώρα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία εντείνει τις πιέσεις για την απόκτηση αεροσκαφών Eurofighter και F-35

Διεθνή / Η Τουρκία εντείνει τις πιέσεις για την απόκτηση αεροσκαφών Eurofighter και F-35

Η Τουρκία σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την καλυτέρευση των σχέσεων με τη Δύση τα τελευταία χρόνια για να προσθέσει 40 Eurofighter Typhoon, για τα οποία υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία τον Ιούλιο, και μελλοντικά αμερικανικά F-35
LIFO NEWSROOM