Εντοπίστηκαν καμηλοπαρδάλεις νάνοι σε Ναμίμπια και Ουγκάντα

Εντοπίστηκαν καμηλοπαρδάλεις νάνοι σε Ναμίμπια και Ουγκάντα Facebook Twitter
Emma Wells / Giraffe Conservation Foundation
0

Μπροστά σε μία έκπληξη βρέθηκαν επιστήμονες στην Αφρική, καθώς εντόπισαν δύο καμηλοπαρδάλεις - νάνους. 

«Είναι συναρπαστικό αυτό που βρήκαν οι ερευνητές μας», είπε ο Τζούλιαν Φένεσι, ο συνιδρυτής του Ιδρύματος Προστασίας της Καμηλοπάρδαλης. «Μείναμε έκπληκτοι», πρόσθεσε.

Οι περισσότερες καμηλοπαρδάλεις φτάνουν σε ύψος τα 4,5-6 μέτρα, όμως το 2018 επιστήμονες που συνεργάζονται με το Ίδρυμα ανακάλυψαν μια καμηλοπάρδαλη ύψους «μόνο» 2,6 μέτρων στη Ναμίμπια. Τρία χρόνια νωρίτερα, είχε εντοπιστεί και μια καμηλοπάρδαλη ύψους 2,8 μέτρων σε ένα πάρκο άγριων ζώων της Ουγκάντας. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στη βρετανική επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal στα τέλη Δεκεμβρίου.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι καμηλοπαρδάλεις είχαν τον συνηθισμένο μακρύ λαιμό, αλλά κοντόχοντρα πόδια. Αυτού του είδους η πάθηση, η σκελετική δυσπλασία, είναι συνήθης στους ανθρώπους και τα εξημερωμένα ζώα αλλά σπάνια εμφανίζεται σε άγρια ζώα.

Σε βίντεο που τράβηξαν οι επιστήμονες του ιδρύματος διακρίνεται η καμηλοπάρδαλη της Ουγκάντας, με τα χοντρά, μυώδη πόδια της, στη σαβάνα του εθνικού πάρκου Μάρτσισον Φολς. Πίσω της περνάει ένα ψηλότερο ζώο, με τα συνηθισμένα, λεπτά και ψηλά πόδια των καμηλοπαρδάλεων.

 

«Δυστυχώς, μάλλον δεν έχουν κανένα πλεονέκτημα. Οι καμηλοπαρδάλεις ψήλωσαν για να φτάνουν τα ψηλότερα δέντρα», εξήγησε ο Φένεσι. Επιπλέον, είναι μάλλον απίθανο να καταφέρουν οι μικρόσωμες καμηλοπαρδάλεις να ζευγαρώσουν με τις άλλες του είδους τους, που είναι διπλάσιες σε μέγεθος.

Ο πληθυσμός του ψηλότερου θηλαστικού στον κόσμο έχει μειωθεί κατά 40% τα τελευταία 30 χρόνια. Υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν μόνο 111.000 καμηλοπαρδάλεις στον κόσμο. «Αυτό οφείλεται κυρίως στην απώλεια του φυσικού περιβάλλοντός τους, την αύξηση του πληθυσμού των ανθρώπων και την επέκταση των καλλιεργήσιμων γαιών. Και συνδυάζεται με τη λαθροθηρία και την κλιματική αλλαγή», σημείωσε ο Φένεσι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

LiFO politics / «Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

Ποιες πολιτικές, ποιοι σχεδιασμοί και ποια πρόσωπα βρίσκονται πίσω από την έκρηξη των αμυντικών δαπανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Ποιοι είναι οι μεγάλοι λομπίστες της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας και πώς επηρεάζουν την ευρωπαϊκή πολιτική; Η Βασιλική Σιούτη συζητά για τα θέματα αυτά με τον Φέρρυ Μπατζόγλου, δημοσιογράφο-ανταποκριτή γερμανικών ΜΜΕ στην Αθήνα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Διεθνή / Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Το πλήθος τήρησε 16 λεπτά σιγής, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι τοποθέτησαν λουλούδια και κεριά γύρω από τα κιγκλιδώματα που εξακολουθούν να περιβάλλουν την είσοδο του σταθμού
LIFO NEWSROOM
Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Διεθνή / Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Τα έγγραφα της υπόθεσης φανερώνουν επίσης ότι η JP Morgan είχε προειδοποιήσει τις αμερικανικές αρχές για συναλλαγές που συνδέονταν με τον Έπσταϊν και ενδέχεται να σχετίζονταν με υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων
LIFO NEWSROOM
«Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Διεθνή / «Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Οι διαδηλωτές κάλεσαν την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική αστυνόμευσης που, όπως υποστηρίζουν, αντιμετωπίζει τις λαϊκές συνοικίες ως «ζώνες πολέμου»
LIFO NEWSROOM
Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Διεθνή / Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Οι διαδηλώσεις οδηγούνται κυρίως από νέους - Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τη δημοκρατία καταστέλλοντας τους βασικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης
LIFO NEWSROOM
Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Διεθνή / Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Οι Μαλδίβες πρωτοπορούν απαγορεύοντας σε όποιον γεννήθηκε μετά την 1η Ιανουαρίου του 2007 να αγοράζει ή να χρησιμοποιεί καπνό, με στόχο την «προώθηση μιας γενιάς χωρίς τσιγάρο»
LIFO NEWSROOM