4 πρωτότυπες συνταγές με καλαμπόκι για λίγη ακόμα γεύση καλοκαιριού

4 πρωτότυπες συνταγές με καλαμπόκι για λίγη ακόμα γεύση καλοκαιριού Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Ζητήσαμε από τον Φώτη Φωτεινόγλου, τον σεφ του εστιατορίου ΦΙΤΑ, να μοιραστεί μαζί μας συνταγές με πρωταγωνιστή το καλαμπόκι, τώρα που το λαχανικό βρίσκεται στη καλύτερη, πιο γλυκιά στιγμή του.


Η εποχή του καλαμποκιού ξεκινάει από τον Ιούνιο και διαρκεί μέχρι και τον Οκτώβριο, όμως ο Σεπτέμβριος θεωρείται η καλύτερη εποχή του.


Όταν επιλέγουμε καλαμπόκια θα πρέπει να κοιτάμε για καθαρά πράσινα φύλλα, με γυαλιστερή φούντα και πυκνές, σφιχτές σειρές σπόρων χωρίς κενά ενδιάμεσα. Από τη στιγμή που θα τα προμηθευτούμε θα πρέπει να τα καταναλώσουμε όσο το δυνατό πιο άμεσα, καθώς χάνουν γρήγορα σε ποιότητα. Αν δεν τα καταναλώσουμε αμέσως μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο, με τη φλούδα τους, για περίπου 3 μέρες.

Όταν επιλέγουμε καλαμπόκια θα πρέπει να κοιτάμε για καθαρά πράσινα φύλλα, με γυαλιστερή φούντα και πυκνές, σφιχτές σειρές σπόρων χωρίς κενά ενδιάμεσα.

Σούπα βελουτέ με καλαμπόκι

4 πρωτότυπες συνταγές με καλαμπόκι για λίγη ακόμα γεύση καλοκαιριού Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά (3-4 μερίδες)

400 γρ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους

1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε κύβους

250 γρ. καλαμπόκι

4 κ.σ. λάδι

1 κ.σ. αλάτι

1 κ.γ. ζάχαρη

1 κ.γ. πιπέρι μαύρο

2 κ.σ. ξiνοτύρι

800 γρ. νερό

Λίγο σχοινόπρασο

Λίγο απάκι

Εκτέλεση

Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τις πατάτες, το κρεμμύδι και το καλαμπόκι μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.


Προσθέτουμε το νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20-25 λεπτά, μέχρι οι πατάτες να διαλύονται εύκολα με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε νερό, αν χρειαστεί.


Περνάμε καλά όλα τα υλικά μέσα στην κατσαρόλα με ένα ραβδομπλέντερ και έπειτα περνάμε τη σούπα μέσα από ένα κόσκινο, έτσι ώστε να έχει καλύτερη υφή.


Προσθέτουμε το απάκι και το γιαούρτι και σερβίρουμε.

Κρέμα καλαμπόκι με κοτόπουλο

4 πρωτότυπες συνταγές με καλαμπόκι για λίγη ακόμα γεύση καλοκαιριού Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

Για την κρέμα καλαμπόκι

250 γρ. καλαμπόκι

250 γρ. γάλα

100 γρ. κρέμα γάλακτος

1 lime (χυμός)

5 φύλλα βασιλικού

Αλάτι

Πιπέρι λευκό

Εκτέλεση

Βάζουμε μαζί το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το καλαμπόκι (βρασμένο). Το αφήνουμε να βράσει σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για 15 λεπτά.


Στη συνέχεια τοποθετούμε τον χυμό από ένα lime μαζί με τα 5 φύλλα βασιλικού.


Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10'.


Σουρώνουμε και αφαιρούμε τον βασιλικό και τα χτυπάμε στο μπλέντερ, με τη βοήθεια του γάλακτος από την κατσαρόλα.

Για το κοτόπουλο

250 γρ. κοτόπουλο μπούτι ξεκοκαλισμένο

10 γρ. ελαιόλαδο

Λίγο θυμάρι φρέσκο

Αλάτι

Πιπέρι λευκό

Εκτέλεση

Μαρινάρουμε το κοτόπουλο με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και θυμάρι.


Έπειτα ψήνουμε σε δυνατή σχάρα.


Το κόβουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας.


Στήνουμε στο πιάτο την κρέμα καλαμπόκι, σερβίρουμε από πάνω το κοτόπουλο, με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο, σταγόνες στυμμένο λεμόνι, γιαούρτι, κρεμμύδι και κομματάκια καλαμπόκι σχάρας.

Καλαμπόκι στο μπάρμπεκιου

4 πρωτότυπες συνταγές με καλαμπόκι για λίγη ακόμα γεύση καλοκαιριού Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά (για 6 μερίδες)

6 κομμάτια καλαμπόκι

40 γρ. βούτυρο

2 κουταλάκια χοντρό αλάτι

2 κουταλιές κόλιαντρο ψιλοκομμένο

(Προαιρετικά: αλμύρα, γιαούρτι, lime)

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο ζεματιστό νερό κοχλάζουμε το καλαμπόκι για 5 λεπτά. Το αφαιρούμε απ' το νερό και το σκουπίζουμε καλά.

Το αλείφουμε με το βούτυρο και το βάζουμε κάτω απ' το γκριλ γυρίζοντας κατά διαστήματα, ή το ψήνουμε στην ψησταριά, αν έχουμε, για 5 λεπτά ή για όσο χρειαστεί.


Όσο είναι ζεστό το καλαμπόκι το πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και σχοινόπρασο.


Σερβίρουμε πάνω σε γιαούρτι με φρέσκια αλμύρα, ελαιόλαδο και στυμμένο lime.

Burger καλαμπόκι με γκουακαμόλε

4 πρωτότυπες συνταγές με καλαμπόκι για λίγη ακόμα γεύση καλοκαιριού Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

Για τα πιτάκια καλαμποκιού

300 γρ. καλαμπόκι

40 γρ. κρεμμύδι ξερό

40 γρ. κρεμμύδι φρέσκο

Λίγο μαϊντανό

Λίγο φρέσκο κόλιαντρο

Λίγο δυόσμο

5 κ.σ. αλεύρι

1 κ.σ. κορν φλάουρ

1 αυγό

Λίγο αλάτι

Λίγο πιπέρι

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά σε ένα μπολ για 2-3 λεπτα.


Ψήνουμε τα πιτάκια καλαμποκιού σε αντικολλητικό τηγάνι και τα βάζουμε σε ένα ταψάκι με λίγο χαρτί.

Για το γκουακαμόλε

2 αβοκάντο ώριμα

1 lime

Λίγο βασιλικό

1 ντομάτα φρέσκια ψιλοκομμένη (χωρίς φλούδι)

Λίγο ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι μαύρο

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα αβοκάντο και τα σπάμε σε ένα μπολ με το πιρούνι.


Προσθέτουμε όλα τα υλικά μαζί και όσο lime θέλουμε μέχρι να γίνουν κρέμα.


Στήνουμε το burger με τα πιτάκια και το γκουακαμόλε ενδιάμεσα και προσθέτουμε φρέσκια σαλάτα αλμύρα στη μέση, μερικές ροδέλες κρεμμύδι καψαλισμένες στη σχάρα και φρέσκο αγουρέλαιο.

4 πρωτότυπες συνταγές με καλαμπόκι για λίγη ακόμα γεύση καλοκαιριού Facebook Twitter
Ο Φώτης Φωτεινόγλου, ο σεφ του εστιατορίου ΦΙΤΑ. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Οι συνταγές δημιουργήθηκαν στο ΦΙΤΑ (Ντουρμ 1, Νέος Κόσμος, 211 4148624). 

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα πρωί με τον Τάσο Μαντή και τον μαστρο-Μπάμπη στο μποστάνι που προμηθεύει τη «Hytra»

Γεύση / Ένα πρωί με τον Τάσο Μαντή και τον μαστρο-Μπάμπη στο μποστάνι που προμηθεύει τη «Hytra»

Μαζί με τον Τάσο Μαντή και την ομάδα του περάσαμε ένα πρωινό στο περιβόλι όπου ο πατέρας του σεφ καλλιεργεί και φροντίζει αδιάκοπα λαχανικά, φρούτα, άνθη και βότανα για τη βραβευμένη «Hytra».
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ
Proveleggios: Το κερδισμένο στοίχημα του Σωτήρη Κοντιζά

Γεύση / Proveleggios: Το κερδισμένο στοίχημα του Σωτήρη Κοντιζά

Ο πεζόδρομος της Παραμυθίας, εκεί όπου το υπέροχο κτίριο του Αριστομένη Προβελέγγιου στέγαζε μέχρι πριν από μερικούς μήνες μια αποθήκη παιχνιδιών, είναι πλέον συνεχώς γεμάτος με κόσμο που έρχεται να δοκιμάσει το «όχι-εστιατόριο» του Σωτήρη Κοντιζά.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το ψητό της Κυριακής στο ντελίβερι: Η ιστορία της αθηναϊκής κουζίνας

Ιστορία μιας πόλης / Από το ψητό της Κυριακής στο ντελίβερι: Αυτή ειναι η ιστορία της αθηναϊκής κουζίνας

Η αθηναϊκή κουζίνα αλλάζει καθημερινά, ανάλογα με τις ορέξεις και τα γούστα των κατοίκων της. Είναι ο καθρέφτης της κοινωνικής και πολιτισμικής εξέλιξης της πόλης. Στο νέο του βιβλίο, ο Παναγής Παναγιωτόπουλος, καταγράφει αυτήν τη συναρπαστική ιστορία.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
CHECK Milos

Γεύση / Milos: Εκεί που η ελληνική πρώτη ύλη γίνεται τέχνη

Στο εστιατόριό του στο κέντρο της Αθήνας ο Κώστας Σπηλιάδης διατηρεί όλα όσα τον έφεραν στην κορυφή της παγκόσμιας εστίασης, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία με καθαρές γεύσεις και άριστες πρώτες ύλες, συνδυάζοντας παράδοση και εκλεπτυσμένη αισθητική.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Έφτιαξα οινοποιείο σε έναν τόπο που δεν είχε καν αγορά για κρασί»

Το κρασί με απλά λόγια / «Έφτιαξα οινοποιείο σε έναν τόπο που δεν είχε αγορά για κρασί»

Σε μια γωνιά της Ελλάδας που δεν είχε ούτε παράδοση σύγχρονης οινοποίησης ούτε αγορά για να τη στηρίξει, μια γυναίκα αποφάσισε να ξεκινήσει από το μηδέν. Η Μελίνα Τάσσου δημιούργησε ουσιαστικά το πρώτο σύγχρονο οινοποιείο στη Θράκη και παραμένει η μοναδική οινολόγος της περιοχής.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Ποια κρασιά θα απογειώσουν τον παραδοσιακό μπακαλιάρο σκορδαλιά της 25ης Μαρτίου

Γεύση / 25η Μαρτίου: Τα καλύτερα κρασιά για μπακαλιάρο σκορδαλιά

Κάθε γιορτή και σχόλη για μένα είναι μια ευκαιρία χαράς και απόλαυσης. Όχι ότι τις άλλες μέρες πρέπει να μιζεριάζουμε, απλώς οι γιορτές είναι μια υπενθύμιση να απολαύσουμε ακόμη περισσότερο.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το Καφενείο στη Λουκιανού είναι κομμάτι της αθηναϊκής ιστορίας

Γεύση / Άνοιξε ξανά το Καφενείο στη Λουκιανού, ένα κομμάτι της αθηναϊκής ιστορίας

Με νέους ιδιοκτήτες, αλλά την ίδια αγάπη για την ελληνική κουζίνα, το θρυλικό στέκι του Κολωνακίου μπαίνει στη σύγχρονη φάση του, κρατώντας όμως όλα εκείνα τα στοιχεία που έφτιαξαν τον μύθο του.
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Kissa Athens: Μια γιαπωνέζικη παμπ στο Κολωνάκι

Γεύση / Kissa Athens: Μια γιαπωνέζικη παμπ στο Κολωνάκι

O Θάνος Στασινός φτιάχνει πιάτα που πατούν σε ιαπωνικές τεχνικές, αλλά έχουν πιο ελεύθερη προσέγγιση και σίγουρα προσιτές τιμές. Kαι στην Ιαπωνία πάντως την ίδια αποστολή έχουν οι παμπ όπως στον υπόλοιπο κόσμο. Χαλαρά, με φαγητό και ποτό. To ίδιο και αυτή η νέα άφιξη.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ