4 πρωτότυπες συνταγές με καλαμπόκι για λίγη ακόμα γεύση καλοκαιριού

4 πρωτότυπες συνταγές με καλαμπόκι για λίγη ακόμα γεύση καλοκαιριού Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Ζητήσαμε από τον Φώτη Φωτεινόγλου, τον σεφ του εστιατορίου ΦΙΤΑ, να μοιραστεί μαζί μας συνταγές με πρωταγωνιστή το καλαμπόκι, τώρα που το λαχανικό βρίσκεται στη καλύτερη, πιο γλυκιά στιγμή του.


Η εποχή του καλαμποκιού ξεκινάει από τον Ιούνιο και διαρκεί μέχρι και τον Οκτώβριο, όμως ο Σεπτέμβριος θεωρείται η καλύτερη εποχή του.


Όταν επιλέγουμε καλαμπόκια θα πρέπει να κοιτάμε για καθαρά πράσινα φύλλα, με γυαλιστερή φούντα και πυκνές, σφιχτές σειρές σπόρων χωρίς κενά ενδιάμεσα. Από τη στιγμή που θα τα προμηθευτούμε θα πρέπει να τα καταναλώσουμε όσο το δυνατό πιο άμεσα, καθώς χάνουν γρήγορα σε ποιότητα. Αν δεν τα καταναλώσουμε αμέσως μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο, με τη φλούδα τους, για περίπου 3 μέρες.

Όταν επιλέγουμε καλαμπόκια θα πρέπει να κοιτάμε για καθαρά πράσινα φύλλα, με γυαλιστερή φούντα και πυκνές, σφιχτές σειρές σπόρων χωρίς κενά ενδιάμεσα.

Σούπα βελουτέ με καλαμπόκι

4 πρωτότυπες συνταγές με καλαμπόκι για λίγη ακόμα γεύση καλοκαιριού Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά (3-4 μερίδες)

400 γρ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους

1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε κύβους

250 γρ. καλαμπόκι

4 κ.σ. λάδι

1 κ.σ. αλάτι

1 κ.γ. ζάχαρη

1 κ.γ. πιπέρι μαύρο

2 κ.σ. ξiνοτύρι

800 γρ. νερό

Λίγο σχοινόπρασο

Λίγο απάκι

Εκτέλεση

Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τις πατάτες, το κρεμμύδι και το καλαμπόκι μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.


Προσθέτουμε το νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20-25 λεπτά, μέχρι οι πατάτες να διαλύονται εύκολα με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε νερό, αν χρειαστεί.


Περνάμε καλά όλα τα υλικά μέσα στην κατσαρόλα με ένα ραβδομπλέντερ και έπειτα περνάμε τη σούπα μέσα από ένα κόσκινο, έτσι ώστε να έχει καλύτερη υφή.


Προσθέτουμε το απάκι και το γιαούρτι και σερβίρουμε.

Κρέμα καλαμπόκι με κοτόπουλο

4 πρωτότυπες συνταγές με καλαμπόκι για λίγη ακόμα γεύση καλοκαιριού Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

Για την κρέμα καλαμπόκι

250 γρ. καλαμπόκι

250 γρ. γάλα

100 γρ. κρέμα γάλακτος

1 lime (χυμός)

5 φύλλα βασιλικού

Αλάτι

Πιπέρι λευκό

Εκτέλεση

Βάζουμε μαζί το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το καλαμπόκι (βρασμένο). Το αφήνουμε να βράσει σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για 15 λεπτά.


Στη συνέχεια τοποθετούμε τον χυμό από ένα lime μαζί με τα 5 φύλλα βασιλικού.


Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10'.


Σουρώνουμε και αφαιρούμε τον βασιλικό και τα χτυπάμε στο μπλέντερ, με τη βοήθεια του γάλακτος από την κατσαρόλα.

Για το κοτόπουλο

250 γρ. κοτόπουλο μπούτι ξεκοκαλισμένο

10 γρ. ελαιόλαδο

Λίγο θυμάρι φρέσκο

Αλάτι

Πιπέρι λευκό

Εκτέλεση

Μαρινάρουμε το κοτόπουλο με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και θυμάρι.


Έπειτα ψήνουμε σε δυνατή σχάρα.


Το κόβουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας.


Στήνουμε στο πιάτο την κρέμα καλαμπόκι, σερβίρουμε από πάνω το κοτόπουλο, με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο, σταγόνες στυμμένο λεμόνι, γιαούρτι, κρεμμύδι και κομματάκια καλαμπόκι σχάρας.

Καλαμπόκι στο μπάρμπεκιου

4 πρωτότυπες συνταγές με καλαμπόκι για λίγη ακόμα γεύση καλοκαιριού Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά (για 6 μερίδες)

6 κομμάτια καλαμπόκι

40 γρ. βούτυρο

2 κουταλάκια χοντρό αλάτι

2 κουταλιές κόλιαντρο ψιλοκομμένο

(Προαιρετικά: αλμύρα, γιαούρτι, lime)

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο ζεματιστό νερό κοχλάζουμε το καλαμπόκι για 5 λεπτά. Το αφαιρούμε απ' το νερό και το σκουπίζουμε καλά.

Το αλείφουμε με το βούτυρο και το βάζουμε κάτω απ' το γκριλ γυρίζοντας κατά διαστήματα, ή το ψήνουμε στην ψησταριά, αν έχουμε, για 5 λεπτά ή για όσο χρειαστεί.


Όσο είναι ζεστό το καλαμπόκι το πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και σχοινόπρασο.


Σερβίρουμε πάνω σε γιαούρτι με φρέσκια αλμύρα, ελαιόλαδο και στυμμένο lime.

Burger καλαμπόκι με γκουακαμόλε

4 πρωτότυπες συνταγές με καλαμπόκι για λίγη ακόμα γεύση καλοκαιριού Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

Για τα πιτάκια καλαμποκιού

300 γρ. καλαμπόκι

40 γρ. κρεμμύδι ξερό

40 γρ. κρεμμύδι φρέσκο

Λίγο μαϊντανό

Λίγο φρέσκο κόλιαντρο

Λίγο δυόσμο

5 κ.σ. αλεύρι

1 κ.σ. κορν φλάουρ

1 αυγό

Λίγο αλάτι

Λίγο πιπέρι

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά σε ένα μπολ για 2-3 λεπτα.


Ψήνουμε τα πιτάκια καλαμποκιού σε αντικολλητικό τηγάνι και τα βάζουμε σε ένα ταψάκι με λίγο χαρτί.

Για το γκουακαμόλε

2 αβοκάντο ώριμα

1 lime

Λίγο βασιλικό

1 ντομάτα φρέσκια ψιλοκομμένη (χωρίς φλούδι)

Λίγο ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι μαύρο

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα αβοκάντο και τα σπάμε σε ένα μπολ με το πιρούνι.


Προσθέτουμε όλα τα υλικά μαζί και όσο lime θέλουμε μέχρι να γίνουν κρέμα.


Στήνουμε το burger με τα πιτάκια και το γκουακαμόλε ενδιάμεσα και προσθέτουμε φρέσκια σαλάτα αλμύρα στη μέση, μερικές ροδέλες κρεμμύδι καψαλισμένες στη σχάρα και φρέσκο αγουρέλαιο.

4 πρωτότυπες συνταγές με καλαμπόκι για λίγη ακόμα γεύση καλοκαιριού Facebook Twitter
Ο Φώτης Φωτεινόγλου, ο σεφ του εστιατορίου ΦΙΤΑ. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Οι συνταγές δημιουργήθηκαν στο ΦΙΤΑ (Ντουρμ 1, Νέος Κόσμος, 211 4148624). 

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα πρωί με τον Τάσο Μαντή και τον μαστρο-Μπάμπη στο μποστάνι που προμηθεύει τη «Hytra»

Γεύση / Ένα πρωί με τον Τάσο Μαντή και τον μαστρο-Μπάμπη στο μποστάνι που προμηθεύει τη «Hytra»

Μαζί με τον Τάσο Μαντή και την ομάδα του περάσαμε ένα πρωινό στο περιβόλι όπου ο πατέρας του σεφ καλλιεργεί και φροντίζει αδιάκοπα λαχανικά, φρούτα, άνθη και βότανα για τη βραβευμένη «Hytra».
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ
Proveleggios: Το κερδισμένο στοίχημα του Σωτήρη Κοντιζά

Γεύση / Proveleggios: Το κερδισμένο στοίχημα του Σωτήρη Κοντιζά

Ο πεζόδρομος της Παραμυθίας, εκεί όπου το υπέροχο κτίριο του Αριστομένη Προβελέγγιου στέγαζε μέχρι πριν από μερικούς μήνες μια αποθήκη παιχνιδιών, είναι πλέον συνεχώς γεμάτος με κόσμο που έρχεται να δοκιμάσει το «όχι-εστιατόριο» του Σωτήρη Κοντιζά.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ