Nobu Matsuhisa: «Η απλότητα είναι η πιο εκλεπτυσμένη γεύση»

Nobu Matsuhisa: «Μαγειρεύω πάντα με την καρδιά μου, η απλότητα είναι η πιο εκλεπτυσμένη γεύση» Facebook Twitter
Η φιλοσοφία του στην κουζίνα είναι απλή και συγκεκριμένη: «Nobu style – απλότητα, ποιότητα, συναίσθημα». Φωτ.: Avant Mar Hotel
0

Ο Nobu Matsuhisa, ο σεφ που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την ιαπωνική κουζίνα στον κόσμο και δημιούργησε ένα παγκόσμιο brand με το όνομά του, εκφράζεται με γαλήνη αλλά και σιγουριά. Δεν χρειάζεται να υψώσει τη φωνή του, η διαδρομή του μιλάει από μόνη της. Παραμένει αυθεντικός, αληθινός και πάνω απ’ όλα απλός. Με σεμνότητα που δεν προδίδει τη φήμη του και με σταθερή πίστη στις αξίες που τον οδήγησαν στην κορυφή, ο Nobu Matsuhisa είναι ένας άνθρωπος ουσίας. Μιλάει για τη μαγειρική σαν να μιλάει για την ίδια του τη ζωή. «Η κουζίνα είναι η ζωή μου», λέει απλά, με ένα χαμόγελο που δεν κρύβει καμία προσπάθεια εντυπωσιασμού. Τον συναντήσαμε στο εστιατόριό του στη Νάουσα της Πάρου, στο ξενοδοχείο Avant Mare.

«Θυμάμαι την πρώτη φορά που μπήκα σε ένα sushi bar στο Τόκιο και άκουσα το “irasshaimase” να με καλωσορίζει. Εκείνη η στιγμή άλλαξε τον τρόπο που έβλεπα τη μαγειρική. Δεν ήταν απλώς φαγητό – ήταν εμπειρία, ήταν αίσθηση. Εκεί άρχισε το ταξίδι». 

Η φιλοσοφία του στην κουζίνα είναι απλή και συγκεκριμένη. Αν του ζητήσεις να την περιγράψει, θα σου απαντήσει χωρίς δισταγμό: «Nobu style – απλότητα, ποιότητα, συναίσθημα». Και πράγματι, αυτή η τριάδα καθορίζει τη γαστρονομική του πορεία.

 «Η μαγειρική είναι μια δημιουργική έκφραση, αλλά ταυτόχρονα και μια πράξη σεβασμού προς τον άλλον. Μια ιεροτελεστία που απαιτεί συγκέντρωση και αγάπη». 

Δεν έχει απαγορευμένα υλικά. Όπως λέει, «στην ιαπωνική κουζίνα δεν χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα, αλεύρι. Αλλά δεν απορρίπτω τίποτα. Όλα τα υλικά έχουν λόγο ύπαρξης, αρκεί να τα χρησιμοποιήσεις σωστά. Όλα έχουν τον ρόλο τους όταν τα χειρίζεσαι με σεβασμό».

Nobu Matsuhisa: «Μαγειρεύω πάντα με την καρδιά μου, η απλότητα είναι η πιο εκλεπτυσμένη γεύση» Facebook Twitter
«Η κουζίνα είναι η ζωή μου», λέει απλά, με ένα χαμόγελο που δεν κρύβει καμία προσπάθεια εντυπωσιασμού.

Παρά τη δυναμική ενός brand με διεθνή εμβέλεια, όπως το Matsuhisa, ο ίδιος δηλώνει πως δεν νιώθει πίεση: «Πάντα δίνω τον καλύτερό μου εαυτό. Δεν το βλέπω ως πίεση. Μαγειρεύω με την καρδιά μου, αυτό είναι το μόνο που με απασχολεί και δεν αλλάζει ποτέ».

Η κουβέντα μας φτάνει στον όρο «νοστιμιά». Για τον Nobu, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: umami. «Η πέμπτη γεύση. Προκύπτει από υλικά όπως το dashi, η ντομάτα, τα μανιτάρια. Φέρνει ισορροπία και βάθος στο φαγητό. Είναι η ψυχή του πιάτου».

Πιστεύει ότι η μαγειρική είναι και τέχνη και τελετουργία. «Είναι μια δημιουργική έκφραση, αλλά ταυτόχρονα και μια πράξη σεβασμού προς τον άλλον. Μια ιεροτελεστία που απαιτεί συγκέντρωση και αγάπη». 

Nobu Matsuhisa: «Μαγειρεύω πάντα με την καρδιά μου, η απλότητα είναι η πιο εκλεπτυσμένη γεύση» Facebook Twitter
«Πάντα δίνω τον καλύτερό μου εαυτό. Δεν το βλέπω ως πίεση. Μαγειρεύω με την καρδιά μου, αυτό είναι το μόνο που με απασχολεί και δεν αλλάζει ποτέ»
Nobu Matsuhisa: «Μαγειρεύω πάντα με την καρδιά μου, η απλότητα είναι η πιο εκλεπτυσμένη γεύση» Facebook Twitter
Φωτ.: Avant Mar Hotel
Nobu Matsuhisa: «Μαγειρεύω πάντα με την καρδιά μου, η απλότητα είναι η πιο εκλεπτυσμένη γεύση» Facebook Twitter
Φωτ.: Avant Mar Hotel

Έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και πιστεύει ότι κάθε τόπος έχει κάτι να του δώσει. «Αγαπώ όλες τις χώρες όπου έχουμε εστιατόρια. Εμπνέομαι πάντα από τις τοπικές κουζίνες». Δεν ξεχνά εύκολα την πιο ασυνήθιστη γεύση που δοκίμασε: «Σούπα από φίδι στο Χονγκ Κονγκ», λέει με ένα βλέμμα που αποκαλύπτει πως η περιέργεια είναι σύμμαχος της εξέλιξης. Και δεν διστάζει να μιλήσει για τον βαθύ ρόλο του φαγητού στην κοινωνία: «Μας ενώνει. Όταν καθόμαστε όλοι στο ίδιο τραπέζι, δημιουργούνται δεσμοί, κοινές αναμνήσεις, αληθινές σχέσεις».

Όταν μιλάμε για την Ελλάδα, η φωνή του ζεσταίνεται. «Αγαπώ την Ελλάδα. Η Μύκονος είναι ιδιαίτερη για μένα – από εκεί ξεκίνησαν όλα στην Ευρώπη. Η ενέργεια, η αρχιτεκτονική, ο καιρός, η θάλασσα, όλα με εμπνέουν». Δεν ξεχνά να αναφερθεί και στην Πάρο: «Ο Κλαρίνος είναι μια τοπική ταβέρνα, στο χωριό Λεύκες, που με εντυπωσίασε». Παρατηρεί ομοιότητες ανάμεσα στην παριανή και την ιαπωνική κουζίνα: «Και οι δύο στηρίζονται στην απλότητα και την ποιότητα των φρέσκων υλικών. Αυτό είναι κοινή γλώσσα». Τον ρωτάω ποιο ελληνικό υλικό θα έπρεπε να γνωρίσει όλος ο κόσμος. Η απάντηση είναι άμεση: «Τη φέτα». Και το πιάτο που τον εντυπωσίασε; «Η χωριάτικη σαλάτα. Μάλιστα, δημιουργήσαμε μια Nobu style εκδοχή της, που σερβίρουμε στα εστιατόριά μας».

Nobu Matsuhisa: «Μαγειρεύω πάντα με την καρδιά μου, η απλότητα είναι η πιο εκλεπτυσμένη γεύση» Facebook Twitter
Το εστιατόριό του στη Νάουσα της Πάρου, στο ξενοδοχείο Avant Mare.

Η συζήτηση πηγαίνει στη διαχείριση της επιτυχίας, η οποία, όπως δηλώνει, δεν ήταν ποτέ γι’ αυτόν αυτοσκοπός. «Δεν κοίταξα ποτέ το τέλος. Εστίαζα πάντα στη μέρα που έχω μπροστά μου. Η επιτυχία ήρθε φυσικά, μέσα από τη συνέπεια και την αφοσίωση». Όσο για τη «μοναξιά του κορυφαίου»; Ο Nobu δεν την αναγνωρίζει. «Δεν νιώθω ποτέ μόνος. Είμαι πάντα δίπλα στην οικογένειά μου ή την ομάδα μου». Η παιδική του ηλικία έχει γεύση από απλά ιαπωνικά πιάτα που μαγείρευε η μητέρα του. Σήμερα, όταν σκέφτεται το σπιτικό φαγητό, αναφέρεται πάλι σε εκείνη – και στη σύζυγό του.

Ακόμα και σήμερα, μαθαίνει από τους νέους σεφ. «Όταν κάποιος δίνει την ψυχή του στο πιάτο, έχει πάντα κάτι να σου διδάξει. Δεν έχει σημασία η ηλικία». Αν ένα πιάτο δεν του πετύχει; «Το ξανακάνω όσες φορές χρειαστεί. Δεν τα παρατάω».

Nobu Matsuhisa: «Μαγειρεύω πάντα με την καρδιά μου, η απλότητα είναι η πιο εκλεπτυσμένη γεύση» Facebook Twitter
Φωτ.: Avant Mar Hotel

Μπορεί να μην έχει τελετουργίες πριν μπει στην κουζίνα, αλλά έχει μια ξεκάθαρη στάση ζωής. «Συγκεντρώνομαι και ξεκινώ. Η κουζίνα είναι η ζωή μου». Αν είχε μόνο δέκα λεπτά για να διδάξει κάτι σε ένα παιδί, θα του έλεγε: «Να προσπαθεί πάντα με την ψυχή του, να μην τα παρατάει και να δίνει τον καλύτερό του εαυτό. Αυτό είναι το πιο σημαντικό».

Δεν χρειάζεται τυμπανοκρουσίες. Με σεμνότητα και πάθος, συνεχίζει να δημιουργεί, να εμπνέει και να τιμά τις ρίζες του. Κι αυτό ακριβώς είναι που τον κάνει μοναδικό.

O Nobu ήρθε στην Ελλάδα για το Nobu Food Festival που ξεκίνησε στις 22-23 Ιουνίου στο Four Seasons Astir Palace Hotel Athens και συνεχίστηκε στις 24-26 Ιουνίου στην Πάρο, στο Avant Mar Hotel, και στις 27-29 Ιουνίου στη Μύκονο, στο Belvedere Hotel. Στόχος του Nobu Food Festival είναι να παρουσιαστούν νέα εκλεπτυσμένα πιάτα και signature Nobu style δημιουργίες και να οδηγηθούν οι επισκέπτες ένα βήμα πιο κοντά στη φιλοσοφία ενός από τους πιο επιδραστικούς και δραστήριους σεφ παγκοσμίως.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ