Nobu Matsuhisa: «Η απλότητα είναι η πιο εκλεπτυσμένη γεύση»

Nobu Matsuhisa: «Μαγειρεύω πάντα με την καρδιά μου, η απλότητα είναι η πιο εκλεπτυσμένη γεύση» Facebook Twitter
Η φιλοσοφία του στην κουζίνα είναι απλή και συγκεκριμένη: «Nobu style – απλότητα, ποιότητα, συναίσθημα». Φωτ.: Avant Mar Hotel
0

Ο Nobu Matsuhisa, ο σεφ που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την ιαπωνική κουζίνα στον κόσμο και δημιούργησε ένα παγκόσμιο brand με το όνομά του, εκφράζεται με γαλήνη αλλά και σιγουριά. Δεν χρειάζεται να υψώσει τη φωνή του, η διαδρομή του μιλάει από μόνη της. Παραμένει αυθεντικός, αληθινός και πάνω απ’ όλα απλός. Με σεμνότητα που δεν προδίδει τη φήμη του και με σταθερή πίστη στις αξίες που τον οδήγησαν στην κορυφή, ο Nobu Matsuhisa είναι ένας άνθρωπος ουσίας. Μιλάει για τη μαγειρική σαν να μιλάει για την ίδια του τη ζωή. «Η κουζίνα είναι η ζωή μου», λέει απλά, με ένα χαμόγελο που δεν κρύβει καμία προσπάθεια εντυπωσιασμού. Τον συναντήσαμε στο εστιατόριό του στη Νάουσα της Πάρου, στο ξενοδοχείο Avant Mare.

«Θυμάμαι την πρώτη φορά που μπήκα σε ένα sushi bar στο Τόκιο και άκουσα το “irasshaimase” να με καλωσορίζει. Εκείνη η στιγμή άλλαξε τον τρόπο που έβλεπα τη μαγειρική. Δεν ήταν απλώς φαγητό – ήταν εμπειρία, ήταν αίσθηση. Εκεί άρχισε το ταξίδι». 

Η φιλοσοφία του στην κουζίνα είναι απλή και συγκεκριμένη. Αν του ζητήσεις να την περιγράψει, θα σου απαντήσει χωρίς δισταγμό: «Nobu style – απλότητα, ποιότητα, συναίσθημα». Και πράγματι, αυτή η τριάδα καθορίζει τη γαστρονομική του πορεία.

 «Η μαγειρική είναι μια δημιουργική έκφραση, αλλά ταυτόχρονα και μια πράξη σεβασμού προς τον άλλον. Μια ιεροτελεστία που απαιτεί συγκέντρωση και αγάπη». 

Δεν έχει απαγορευμένα υλικά. Όπως λέει, «στην ιαπωνική κουζίνα δεν χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα, αλεύρι. Αλλά δεν απορρίπτω τίποτα. Όλα τα υλικά έχουν λόγο ύπαρξης, αρκεί να τα χρησιμοποιήσεις σωστά. Όλα έχουν τον ρόλο τους όταν τα χειρίζεσαι με σεβασμό».

Nobu Matsuhisa: «Μαγειρεύω πάντα με την καρδιά μου, η απλότητα είναι η πιο εκλεπτυσμένη γεύση» Facebook Twitter
«Η κουζίνα είναι η ζωή μου», λέει απλά, με ένα χαμόγελο που δεν κρύβει καμία προσπάθεια εντυπωσιασμού.

Παρά τη δυναμική ενός brand με διεθνή εμβέλεια, όπως το Matsuhisa, ο ίδιος δηλώνει πως δεν νιώθει πίεση: «Πάντα δίνω τον καλύτερό μου εαυτό. Δεν το βλέπω ως πίεση. Μαγειρεύω με την καρδιά μου, αυτό είναι το μόνο που με απασχολεί και δεν αλλάζει ποτέ».

Η κουβέντα μας φτάνει στον όρο «νοστιμιά». Για τον Nobu, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: umami. «Η πέμπτη γεύση. Προκύπτει από υλικά όπως το dashi, η ντομάτα, τα μανιτάρια. Φέρνει ισορροπία και βάθος στο φαγητό. Είναι η ψυχή του πιάτου».

Πιστεύει ότι η μαγειρική είναι και τέχνη και τελετουργία. «Είναι μια δημιουργική έκφραση, αλλά ταυτόχρονα και μια πράξη σεβασμού προς τον άλλον. Μια ιεροτελεστία που απαιτεί συγκέντρωση και αγάπη». 

Nobu Matsuhisa: «Μαγειρεύω πάντα με την καρδιά μου, η απλότητα είναι η πιο εκλεπτυσμένη γεύση» Facebook Twitter
«Πάντα δίνω τον καλύτερό μου εαυτό. Δεν το βλέπω ως πίεση. Μαγειρεύω με την καρδιά μου, αυτό είναι το μόνο που με απασχολεί και δεν αλλάζει ποτέ»
Nobu Matsuhisa: «Μαγειρεύω πάντα με την καρδιά μου, η απλότητα είναι η πιο εκλεπτυσμένη γεύση» Facebook Twitter
Φωτ.: Avant Mar Hotel
Nobu Matsuhisa: «Μαγειρεύω πάντα με την καρδιά μου, η απλότητα είναι η πιο εκλεπτυσμένη γεύση» Facebook Twitter
Φωτ.: Avant Mar Hotel

Έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και πιστεύει ότι κάθε τόπος έχει κάτι να του δώσει. «Αγαπώ όλες τις χώρες όπου έχουμε εστιατόρια. Εμπνέομαι πάντα από τις τοπικές κουζίνες». Δεν ξεχνά εύκολα την πιο ασυνήθιστη γεύση που δοκίμασε: «Σούπα από φίδι στο Χονγκ Κονγκ», λέει με ένα βλέμμα που αποκαλύπτει πως η περιέργεια είναι σύμμαχος της εξέλιξης. Και δεν διστάζει να μιλήσει για τον βαθύ ρόλο του φαγητού στην κοινωνία: «Μας ενώνει. Όταν καθόμαστε όλοι στο ίδιο τραπέζι, δημιουργούνται δεσμοί, κοινές αναμνήσεις, αληθινές σχέσεις».

Όταν μιλάμε για την Ελλάδα, η φωνή του ζεσταίνεται. «Αγαπώ την Ελλάδα. Η Μύκονος είναι ιδιαίτερη για μένα – από εκεί ξεκίνησαν όλα στην Ευρώπη. Η ενέργεια, η αρχιτεκτονική, ο καιρός, η θάλασσα, όλα με εμπνέουν». Δεν ξεχνά να αναφερθεί και στην Πάρο: «Ο Κλαρίνος είναι μια τοπική ταβέρνα, στο χωριό Λεύκες, που με εντυπωσίασε». Παρατηρεί ομοιότητες ανάμεσα στην παριανή και την ιαπωνική κουζίνα: «Και οι δύο στηρίζονται στην απλότητα και την ποιότητα των φρέσκων υλικών. Αυτό είναι κοινή γλώσσα». Τον ρωτάω ποιο ελληνικό υλικό θα έπρεπε να γνωρίσει όλος ο κόσμος. Η απάντηση είναι άμεση: «Τη φέτα». Και το πιάτο που τον εντυπωσίασε; «Η χωριάτικη σαλάτα. Μάλιστα, δημιουργήσαμε μια Nobu style εκδοχή της, που σερβίρουμε στα εστιατόριά μας».

Nobu Matsuhisa: «Μαγειρεύω πάντα με την καρδιά μου, η απλότητα είναι η πιο εκλεπτυσμένη γεύση» Facebook Twitter
Το εστιατόριό του στη Νάουσα της Πάρου, στο ξενοδοχείο Avant Mare.

Η συζήτηση πηγαίνει στη διαχείριση της επιτυχίας, η οποία, όπως δηλώνει, δεν ήταν ποτέ γι’ αυτόν αυτοσκοπός. «Δεν κοίταξα ποτέ το τέλος. Εστίαζα πάντα στη μέρα που έχω μπροστά μου. Η επιτυχία ήρθε φυσικά, μέσα από τη συνέπεια και την αφοσίωση». Όσο για τη «μοναξιά του κορυφαίου»; Ο Nobu δεν την αναγνωρίζει. «Δεν νιώθω ποτέ μόνος. Είμαι πάντα δίπλα στην οικογένειά μου ή την ομάδα μου». Η παιδική του ηλικία έχει γεύση από απλά ιαπωνικά πιάτα που μαγείρευε η μητέρα του. Σήμερα, όταν σκέφτεται το σπιτικό φαγητό, αναφέρεται πάλι σε εκείνη – και στη σύζυγό του.

Ακόμα και σήμερα, μαθαίνει από τους νέους σεφ. «Όταν κάποιος δίνει την ψυχή του στο πιάτο, έχει πάντα κάτι να σου διδάξει. Δεν έχει σημασία η ηλικία». Αν ένα πιάτο δεν του πετύχει; «Το ξανακάνω όσες φορές χρειαστεί. Δεν τα παρατάω».

Nobu Matsuhisa: «Μαγειρεύω πάντα με την καρδιά μου, η απλότητα είναι η πιο εκλεπτυσμένη γεύση» Facebook Twitter
Φωτ.: Avant Mar Hotel

Μπορεί να μην έχει τελετουργίες πριν μπει στην κουζίνα, αλλά έχει μια ξεκάθαρη στάση ζωής. «Συγκεντρώνομαι και ξεκινώ. Η κουζίνα είναι η ζωή μου». Αν είχε μόνο δέκα λεπτά για να διδάξει κάτι σε ένα παιδί, θα του έλεγε: «Να προσπαθεί πάντα με την ψυχή του, να μην τα παρατάει και να δίνει τον καλύτερό του εαυτό. Αυτό είναι το πιο σημαντικό».

Δεν χρειάζεται τυμπανοκρουσίες. Με σεμνότητα και πάθος, συνεχίζει να δημιουργεί, να εμπνέει και να τιμά τις ρίζες του. Κι αυτό ακριβώς είναι που τον κάνει μοναδικό.

O Nobu ήρθε στην Ελλάδα για το Nobu Food Festival που ξεκίνησε στις 22-23 Ιουνίου στο Four Seasons Astir Palace Hotel Athens και συνεχίστηκε στις 24-26 Ιουνίου στην Πάρο, στο Avant Mar Hotel, και στις 27-29 Ιουνίου στη Μύκονο, στο Belvedere Hotel. Στόχος του Nobu Food Festival είναι να παρουσιαστούν νέα εκλεπτυσμένα πιάτα και signature Nobu style δημιουργίες και να οδηγηθούν οι επισκέπτες ένα βήμα πιο κοντά στη φιλοσοφία ενός από τους πιο επιδραστικούς και δραστήριους σεφ παγκοσμίως.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ