Κλιμάκωση από την Άγκυρα: Απέπλευσε το Oruc Reis - Ο Μητσοτάκης μίλησε με τον Μισέλ

Κλιμάκωση από την Άγκυρα: Απέπλευσε το Oruc Reis - Ο Μητσοτάκης μίλησε με τον Μισέλ Facebook Twitter
0

Το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis απέπλευσε και κατευθύνεται σε θαλάσσια περιοχή πάνω από ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε μία κίνηση κλιμάκωσης από την Άγκυρα. 

Σύμφωνα με την NAVTEX που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλεια, το τουρκικό πλοίο θα εκτελεί σεισμικές έρευνες φτάνοντας ακόμα και 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, από σήμερα έως και τις 22 Οκτωβρίου. Η νέα οδηγία αναφέρει πως το σκάφος θα κινηθεί νότια του Καστελλόριζου, συνεχίζοντας τις έρευνες στην περιοχή, συνοδευόμενο από τα πλοία Ataman και Cengiz Han.

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Σαρλ Μισέλ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τηλεφωνικά τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τονίζοντας πως η Αθήνα θα θέσει το ζήτημα των ενεργειών της Τουρκίας ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο τέλος της εβδομάδας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος θα επιστρέψει εσπευσμένα από την Πορτογαλία, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον ομόλογό του Ζοάου Γκόμες Κραβίνιου, προκειμένου να ενημερωθεί και να έχει πλήρη εικόνα για τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς.

«Οι ενέργειες της Τουρκίας τη θέτουν στο περιθώριο», είπε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας παραπέμποντας στη δήλωση του Ευρωπαίου επιτρόπου Εξωτερικών Υποθέσεων Ζοζέπ Μπορέλ ότι ένα από τα βασικά θέματα, στο οποίο θα στρέψουν την προσοχή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στη σημερινή τους συνεδρίαση, θα είναι οι «τουρκικές γεωτρήσεις στη Μεσόγειο».

Με μια αυστηρή ανακοίνωση η Αθήνα καλεί την Άγκυρα να ανακαλέσει την απόφαση για τη Navtex που εξέδωσε για έρευνες του Oruc Reis νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα Το υπουργείο Εξωτερικών κάνει μεταξύ άλλων λόγο για μείζονα κλιμάκωση κι ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας της περιοχής, ενώ σημειώνει ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά τον διάλογο.

Τέσσερις ημέρες μετά τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Μπρατισλάβα, όπου είχε συμφωνηθεί να δοθεί ημερομηνία για την έναρξη των διερευνητικών επαφών, η Τουρκία βγάζει ξανά για έρευνες το Oruc Reis δείχνοντας ότι επιλέγει την ένταση. 

Σήμερα στο Λουξεμβούργο συνεδριάζει το Συμβούλιο εξωτερικών Υποθέσεων ενώ, αύριο θα επισκεφθεί την Αθήνα και στη συνέχεια την Αγκυρα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Λίβανος: Oι πολίτες επιστρέφουν μετά την εύθραυστη εκεχειρία αντικρίζοντας εικόνες καταστροφής

«Μου είπαν ότι το σπίτι μου έχει καταστραφεί, αλλά ήθελα να το δω με τα μάτια μου» - Κτίρια έχουν ισοπεδωθεί, δρόμοι έχουν καταστραφεί και πολλές κατοικίες είχαν καεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές από αεροπορικά πλήγματα
THE LIFO TEAM
ΙΤΑΛΙΑ ΤΖΟΡΤΖΙΑ ΜΕΛΟΝΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

Διεθνή / Ιταλία: Μπόνους σε δικηγόρους για να πείθουν τους μετανάστες-πελάτες τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους

Το ακριβές ποσό δεν καθορίζεται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μελόνι, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις του ιταλικού Τύπου ανέρχεται περίπου στα 615 ευρώ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΒΙΝΤΕΟ

Διεθνή / Ιράν: «Ανανεώνουμε το οπλοστάσιό μας ταχύτερα από πριν» - Βίντεο από υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, απαθανατίζει τον διοικητή της Αεροδιαστημικής Δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης, να επιθεωρεί υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις άγνωστης τοποθεσίας
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΡΩΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Διεθνή / Η κρίση στο Ιράν παραμερίζει τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης από την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αναμένεται να ανατρέψει τα σχέδια των ηγετών να συζητήσουν την οικονομία και τον προϋπολογισμό της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ καλεί την ΕΕ να διακόψει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ εντός 48 ωρών

Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, την Κυριακή, ο Ισπανός πρωθυπουργός και η υποψήφια των Σοσιαλιστών, Μαρία Χεσούς Μοντέρο επιβεβαίωσαν ότι θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τερματίσει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ
THE LIFO TEAM