Σε εξέλιξη η συνάντηση Μακρόν - Μητσοτάκη στην Κορσική

Σε εξέλιξη η συνάντηση Μακρόν - Μητσοτάκη στην Κορσική Facebook Twitter
EPA
0

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Εμανουέλ Μακρόν, στην Κορσική, όπου Τουρκία και μεταναστευτικό βρίσκονται στο επίκεντρο. 

Η συνάντηση του προέδρους της Γαλλίας και του Έλληνα πρωθυπουργού γίνεται στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης (MED7).

Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την αποστροφή του στην τουρκική συμπεριφορά στην πρώτη συνέντευξη τύπου που έδωσε στην Κορσική λίγο από την απογευματινή Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη.

Η Τουρκία «δεν είναι πλέον εταίρος» στην ανατολική Μεσόγειο διαμήνυσε και κάλεσε τους Ευρωπαίους, να είναι ξεκάθαροι και αυστηροί με την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία «σήμερα επιδίδεται σε απαράδεκτες συμπεριφορές και πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της», όπως τόνισε. Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι επιθυμία του είναι «να ξεκινήσει και πάλι γόνιμος διάλογος με την Τουρκία».

Η Ελλάδα επλήγη με πολύ σκληρό τρόπο στο μεταναστευτικό είπε ο Μακρόν και τόνισε την ανάγκη να τής δείξουμε την αλληλεγγύη μας. Επίσης ανέφερε ότι οι χώρες της Ευρώπης πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στη Μεσόγειο. Θέλουμε να προσδιορίσουμε μια ξεκάθαρη ευρωπαϊκή θέση, μια δυνατή θέση όλων των μελών της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία και φυσικά θα μιλήσουμε για το μεταναστευτικό.

Ο Γάλλος Πρόεδρος αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τη Γερμανία για να προσφέρουν μια λύση αλληλεγγύης στην Ελλάδα μετά από αυτό που έγινε στη Μόρια.

Απέναντί μας δεν είναι οι τουρκικός λαός αλλά οι συμπεριφορές της τουρκικής ηγεσίας, όπως η απαράδεκτη συμφωνία που υπέγραψε με την Λιβύη χωρίς να λάβει υπόψη της την Ελλάδα. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να είμαστε ισχυροί και σθεναροί απέναντι στον Ερντογάν. Τόνισε ακόμη ότι τυχόν αποκλιμάκωση δε σημαίνει ότι θα παραμείνουμε απαθείς και άπραγοι στην συνέχεια. Πρέπει να αποφύγουμε την κλιμάκωση, πρόθεσή μας είναι να υπάρξει συμφωνία, είπε ο κ. Μακρόν.

Τουρκία: «Αλαζονικές» οι δηλώσεις Μακρόν 

Η Τουρκία κατήγγειλε ως «αλαζονικές» τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επέκρινε τις ενέργειες της Αγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο και τον κατηγόρησε ότι «θέτει σε κίνδυνο» τα συμφέροντα της Ευρώπης. «Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έκανε για μία ακόμη φορά αλαζονικές δηλώσεις, με ένα παλιό αποικιοκρατικό αντανακλαστικό», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην οποία προστίθεται ότι ο αρχηγός του γαλλικού κράτους «ενθαρρύνει τις εντάσεις και θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Με πληροφορίες από EΡΤ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Πολιτική / Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Η εγκύκλιος δίνει κατεύθυνση για την εφαρμογή του άρθρου, που προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών για όσους παραμένουν παράνομα στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Πολιτική / Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Google DeepMind, Ντέμη Χασάμπη, και στελέχη της Google στο Μέγαρο Μαξίμου
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπέργκαμ: Μήνυμα «συνεργασίας» για το αμερικανικό LNG

Πολιτική / Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπέργκαμ: Μήνυμα «συνεργασίας» για το αμερικανικό LNG

Ενίσχυση ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στην ενέργεια – Στο τραπέζι LNG, διασυνδέσεις (Great Sea Interconnector, GREGY), ρόλος της ελληνικής ναυτιλίας και ο άξονας Αλεξανδρούπολη–Οδησσός.
LIFO NEWSROOM
Κασσελάκης για Τσίπρα: «Όλο αυτό το πράγμα είναι μια γελοιότητα»

Πολιτική / Κασσελάκης για Τσίπρα: «Όλο αυτό το πράγμα είναι μια γελοιότητα»

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας σχολίασε την πρόσφατη ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντάς την «χωρίς δυναμική» και ξεκαθάρισε πως δεν θα συνεργαστεί μαζί του, στην περίπτωση δημιουργίας νέου κόμματος
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Θα εξαντλήσουμε την τετραετία» – Όσα είπε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία και εξωτερική πολιτική

Πολιτική / Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Θα εξαντλήσουμε την τετραετία» – Όσα είπε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία και εξωτερική πολιτική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027, απάντησε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία, ελληνοτουρκικά και Παλαιστίνη, ενώ έστειλε μηνύματα για ακρίβεια, στεγαστικό και τη λειτουργία του κράτους
LIFO NEWSROOM