Ευρωπαϊκές τράπεζες: Στα 800 δισ. τα κόκκινα δάνεια εξαιτίας της πανδημίας

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Στα 800 δισ. τα κόκκινα δάνεια εξαιτίας της πανδημίας Facebook Twitter
0

Ζημίες έως και 800 δισ. ευρώ από ανεξόφλητα δάνεια, εάν η πανδημία επιδεινωθεί, θα υποστούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων Oliver Wyman, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια πέραν των 800 δισ. ευρώ, τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα έχουν μείωση εσόδων κατά 30 δισ. ευρώ. Αν όπως προβλέπει στο πιο ανώδυνο σενάριό της η εταιρεία, υπάρξει βραδεία ανάκαμψη χωρίς νέους περιορισμούς στις περισσότερες χώρες, τα κόκκινα δάνεια (μη εξυπηρετούμενα) θα εκτιναχθούν στα 400 δισ. ευρώ, δηλαδή 2,5 φορές τα επίπεδά τους κατά τα τελευταία τρία χρόνια.

Ωστόσο, αν επαληθευθεί το χειρότερο σενάριο, δηλαδή μια εκ νέου έξαρση της πανδημίας, τότε τα νούμερα διπλασιάζονται και η αναλογία των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα φθάσει το 10% ως προς το συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων των τραπεζών.

«Είναι απίθανο η πανδημία να κάνει τον κλάδο να γονατίσει, αν και πολλές τράπεζες θα βρεθούν σε μια κατάσταση αβεβαιότητας, διότι οι αποδόσεις τους θα είναι χαμηλότατες.

Αυτό σημαίνει πως θα είναι ευπαθείς εάν υπάρξουν νέοι κραδασμοί, ενώ θα τείνουν να αποφεύγουν το ρίσκο στη χορήγηση πιστώσεων» εκτιμούν από την εταιρεία. Οι τράπεζες στην ηπειρωτική Ευρώπη και στη Βρετανία για 10 χρόνια εμφάνισαν πολύ χαμηλά κέρδη. Είναι κατά το 50% κερδοφόρες σε σύγκριση με τις ανταγωνίστριές τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ειδικά στον ευρωπαϊκό Νότο, όπως στην Ιταλία και στην Ελλάδα, ακόμα έχουν βαρύ φορτίο από προϋπάρχοντα ανεξόφλητα δάνεια.

Οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη βάλει κατά μέρος κεφάλαια 55 δισ. δολαρίων για να αντεπεξέλθουν σε πιθανές ζημίες από δάνεια το πρώτο εξάμηνο. Στα τραπεζικά ιδρύματα στη Γηραιά Ήπειρο έχουν ξεκινήσει τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου και ορισμένα από τα μεγαλύτερα, όπως η γερμανική Deutsche Bank, έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι τα επίπεδα των προβλέψεων έναντι επισφαλειών θα αυξηθούν άνω των 50 δισ. ευρώ του πρώτου τριμήνου.

Η αύξηση στις μη εξυπηρετούμενες πιστώσεις και οι απώλειες στα έσοδα ουσιαστικά θα μεταφραστούν για τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε μια εξασθένηση της οικονομικής τους ισχύος (όπως μετρείται με την αναλογία βασικών ιδίων κεφαλαίων) από το 15% στο 13,8% την προσεχή τριετία, ενώ δεν αποκλείεται να παρατηρηθεί και περαιτέρω κάμψη για πολλές από αυτές.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η πανδημία θα πλήξει και τα κέρδη μέσω των χαμηλότατων μακροπρόθεσμων επιτοκίων, ενώ τα έσοδα, αφαιρώντας τις ζημίες των δανείων, αναμένεται φέτος να μειωθούν κατά 180 δισ. ευρώ στα 385 δισ. ευρώ. 

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημαντική αύξηση στις αποδοχές εργαζομένων από υπερωρίες και στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές

Οικονομία / Σημαντική αύξηση στις αποδοχές εργαζομένων από υπερωρίες και στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές

Κατά το πρώτο τετράμηνο εφαρμογής, οι αποδοχές από υπερωρίες και υπερεργασία αυξήθηκαν κατά 48% και τα έσοδα από εισφορές υπερωριών και υπερεργασίας αυξήθηκαν κατά 34% σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2024
LIFO NEWSROOM
Οριστικοποιείται το πακέτο ΔΕΘ: Ελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη, ενισχύσεις για ευάλωτους, παρεμβάσεις για το στεγαστικό

Οικονομία / Οριστικοποιείται το πακέτο ΔΕΘ: Ελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη, ενισχύσεις για ευάλωτους, παρεμβάσεις για το στεγαστικό

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να αξιοποιηθεί η υπεραπόδοση της οικονομίας και τα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
LIFO NEWSROOM
LAMDA Development - ION Group: Στρατηγική συμφωνία 450 εκατ.ευρώ για τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Έρευνας & Καινοτομίας στο The Ellinikon

Οικονομία / LAMDA Development - ION Group: Στρατηγική συμφωνία 450 εκατ.ευρώ για τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Έρευνας & Καινοτομίας στο The Ellinikon

Το συνολικό μέγεθος της επένδυσης του Ομίλου ΙΟΝ που σχετίζεται με το Κέντρο Έρευνας & Καινοτομίας εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 1,5 δισ. ευρώ
LIFO NEWSROOM