O Tραμπ «ανυπομονεί» να συναντηθεί ξανά με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

O Tραμπ «ανυπομονεί» να συναντηθεί ξανά με τον Κιμ Γιονγκ Ουν Facebook Twitter
EPA
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε ότι «αδημονεί» για μία νέα συνάντηση με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος τόνισε στο μήνυμά του για το 2019 για ακόμη μια φορά ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευθεί με τον Aμερικανό πρόεδρο ανά πάσα στιγμή.

«Κι εγώ επίσης αδημονώ να συναντήσω τον πρόεδρο Κιμ, ο οποίος συνειδητοποιεί πολύ καλά ότι η Βόρεια Κορέα διαθέτει τρομερό οικονομικό δυναμικό!», ανέφερε ο Τραμπ μέσω Twitter.

 Τον Ιούνιο του 2018, οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί στη Σιγκαπούρη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε τονίσει στον Κιμ ότι η χώρα του θα γνωρίσει ταχεία ανάπτυξη εάν απαλλαγεί από τα πυρηνικά της όπλα και απελευθερωθεί κατά συνέπεια από τις διεθνείς κυρώσεις που πλήττουν την οικονομία της.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που έχει ήδη πει ότι ελπίζει να γίνει μια νέα συνάντηση κορυφής στις αρχές της νέας χρονιάς, υπενθύμισε το ενδιαφέρον του για αυτό μετά τις δηλώσεις που έκανε ο Κιμ στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, όταν επανέλαβε ότι η Βόρεια Κορέα έχει δεσμευθεί να μην παράγει, ούτε να δοκιμάζει, νέα πυρηνικά όπλα.

Ο Κιμ εξάλλου επέμεινε ότι είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με τον Τραμπ ανά πάσα στιγμή, για «να υπάρξουν αποτελέσματα» που προεξόφλησε πως «θα χαιρέτιζε η διεθνής κοινότητα».

Όμως ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας προειδοποίησε στην ίδια ομιλία του ότι ενδέχεται να αλλάξει συμπεριφορά εάν η Ουάσινγκτον διατηρήσει σε ισχύ, παρά τη διπλωματική επαναπροσέγγιση που βρίσκεται σε εξέλιξη μετά τον Ιούνιο, τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του κράτους του.

Από τη σύνοδο της Σιγκαπούρης προέκυψε μια διακήρυξη υπέρ της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου, συνταγμένη ωστόσο με μάλλον ασαφή τρόπο. Έκτοτε, ελάχιστη πρόοδος έχει καταγραφεί και οι δύο κυβερνήσεις δεν μοιάζουν να συμφωνούν για το πώς θα υλοποιηθεί αυτή η επαγγελία.

Η Ουάσινγκτον αξιώνει «πλήρη και επαληθεύσιμη» αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας και διαμηνύει ότι η εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» που ασκούν η ίδια και ο ΟΗΕ δεν θα λάβει τέλος πριν αποπερατωθεί.

Η Πιονγκγιάνγκ, από την άλλη, ζητεί η Ουάσινγκτον να αρχίσει να αίρει τις ασφυκτικές οικονομικές κυρώσεις που της επιβάλλει και να μην απαιτεί η Βόρεια Κορέα να προχωρήσει μονομερώς, χωρίς καμία παραχώρηση σε αντάλλαγμα.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρίση στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ολλανδίας: Προειδοποίηση για την υπόλοιπη Ευρώπη

Διεθνή / Κρίση στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ολλανδίας: Προειδοποίηση για την υπόλοιπη Ευρώπη

Η Ολλανδία αντιμετωπίζει κορεσμό στο ηλεκτρικό της δίκτυο, με χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά να περιμένουν σύνδεση. Τι σημαίνει αυτό για την Ευρώπη της πράσινης μετάβασης;
LIFO NEWSROOM
Μακρόν: Η Γαλλία θα διπλασιάσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της ως το 2027

Διεθνή / Μακρόν: Η Γαλλία θα διπλασιάσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της ως το 2027

Αναφερόμενος στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ο Εμανουέλ Μακρόν έκρινε ότι «η ελευθερία δεν είχε απειληθεί ποτέ τόσο μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945»
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Διεθνή / ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Η νέα πολιτική των ΗΠΑ επιτρέπει την απέλαση μεταναστών σε τρίτες χώρες με μόλις 6 ώρες ειδοποίηση και χωρίς εγγυήσεις κατά των βασανιστηρίων. Τι προβλέπει το υπόμνημα της ICE
LIFO NEWSROOM
Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο σφίγγει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Διεθνή / Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο αυξάνει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Η Κίνα επεκτείνει τον έλεγχο σε προδρόμους της φαιντανύλης και δηλώνει ανοιχτή σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, παρά την ένταση που προκαλούν οι νέοι δασμοί του Τραμπ για τα οπιοειδή
LIFO NEWSROOM