Οι Γάλλοι κρεμάνε κίτρινα γιλέκα στα μπαλκόνια - Το Παρίσι ετοιμάζεται για μέρα μάχης

Οι Γάλλοι κρεμάνε κίτρινα γιλέκα στα μπαλκόνια - Το Παρίσι ετοιμάζεται για μέρα μάχης Facebook Twitter
Μια τεράστια επιχείρηση στήθηκε για την οχύρωση του πολυκαταστήματος Galaries Lafayette στο Παρίσι
0

Καθώς το Παρίσι οχυρώνεται περιμένοντας τη μεγάλη μάχη με τους διαδηλωτές του Σαββάτου, Γάλλοι κρεμάνε κίτρινα γιλέκα στα μπαλκόνια και στα παράθυρά τους.

Το κάλεσμα για κρεμασμένα γιλέκα διακινήθηκε μέσα από τα social media και στη Μασσαλία πολλοί δείχνουν έτσι τη συμπαράστασή τους.

Στο Παρίσι η χθεσινή βραδιά ήταν περίεργη καθώς έχει κηρυχθεί συναγερμός και η πόλη είχε ερημώσει από νωρίς μοιάζοντας να περιμένει την τέλεια καταιγίδα. Σε λίγες ώρες αναμένεται η νέα εξόρμηση των «κίτρινων γιλέκων» και η πόλη κατέβασε ρολά.

Τα καταστήματα οχυρώθηκαν με ειδικές κατασκευές, πάνελ και κάγκελα, καθώς το Σάββατο θα είναι κλειστά και πρέπει να προστατευθούν από βανδαλισμούς.

Θα μπορούσαν να είναι εικόνες μιας πόλης που περιμένει τυφώνα, αλλά είναι το Παρίσι που ζει στο ρυθμό της οργής των κίτρινων γιλέκων, του κινήματος που έκανε τον Μακρόν να κάνει την πρώτη μεγάλη οπισθοχώρηση.

Οι Γάλλοι κρεμάνε κίτρινα γιλέκα στα μπαλκόνια - Το Παρίσι ετοιμάζεται για μέρα μάχης Facebook Twitter
Προστατευτικά σε βιτρίνες στο Παρίσι

Τα μεγάλα καταστήματα όπως οι Galeries Lafayette Haussmann και Montparnasse καθώς και το BHV Marais και διάφορα καταστήματα του ομίλου Printemps θα είναι κλειστά.

Οι όμιλοι Galeries Lafayette και Printemps ανακοίνωσαν σήμερα το κλείσιμο «για προληπτικούς λόγους» της πλειονότητας των παρισινών καταστημάτων τους που βρίσκονται σε συνοικίες κοντά στα Ηλύσια Πεδία και στην Οπερά, αλλά και στο Μονπαρνάς ή ακόμη στη Νασιόν.

Η διεύθυνση της αστυνομίας του Παρισιού κάλεσε χθες τους εμπόρους της περιοχής των Ηλυσίων Πεδίων να «κλείσουν τις πόρτες και την πρόσβαση των καταστημάτων τους, αλλά και να ευαισθητοποιήσουν το προσωπικό τους για τους κινδύνους που διατρέχουν».

Στο μεταξύ, η Γαλλική Ομοσπονδία Λιανικού Εμπορίου (FCD) δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο Reuters ότι τα μέλη της έχουν καταγράψει απώλειες περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από την έναρξη των διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων» στη χώρα τον περασμένο μήνα.

Η ομοσπονδία, στην οποία ανήκουν μεγάλoι όμιλοι σουπερμάρκετ όπως οι Carrefour και Casino, έχει προειδοποιήσει πως οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στις 17 Νοεμβρίου μπορεί να καταστρέψουν την κρίσιμη για τα καταστήματα εποχή των χριστουγεννιάτικων αγορών.

Φρούριο το Παρίσι

89.000 μέλη των δυνάμεων της τάξης, εκ των οποίων 8.000 στο Παρίσι, θα αναπτυχθούν σε ολόκληρη την επικράτεια με στόχο να αποφευχθούν νέα άγρια επεισόδια.

Στο Παρίσι, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, το κράτος θα επιστρατεύσει τα τεθωρακισμένα οχήματα της χωροφυλακής «VBRG», για να για να διατηρήσει την τάξη.

Στη διάρκεια της ημέρας θα επιχειρήσουν 106 από τους 109 κινητούς λόχους της Χωροφυλακής στο σύνολο της γαλλικής επικράτειας.

«Δεν υπάρχει κανένα προηγούμενο τέτοιας έκτασης», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Χωροφυλακής Ρισάρ Λιζιρέ. Η GIGN, δηλαδή οι επίλεκτες δυνάμεις της Χωροφυλακής, έχει τεθεί σε κατάσταση ενισχυμένης ετοιμότητας σε όλη τη Γαλλία.

Ελήφθησαν μέτρα ώστε να επιτραπεί ο έλεγχος ταυτοτήτων πριν από τις διαδηλώσεις, κυρίως στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, πρόσθεσε ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Ετζ.

Οι διαδηλώσεις απαγορεύθηκαν σε πολλά ευαίσθητα σημεία του Πα-ντε-Καλέ.

Ο πύργος του Άιφελ θα παραμείνει κλειστός, το ίδιο και το Λούβρο. Έξι ματς της πρώτης ποδοσφαιρικής κατηγορίας έχουν αναβληθεί.

Το Παρίσι, η λεγόμενη και «Πόλη του Φωτός» ζει φέτος πολύ ταραχώδη Χριστούγεννα...

Οι Γάλλοι κρεμάνε κίτρινα γιλέκα στα μπαλκόνια - Το Παρίσι ετοιμάζεται για μέρα μάχης Facebook Twitter
Οι Γάλλοι κρεμάνε κίτρινα γιλέκα στα μπαλκόνια - Το Παρίσι ετοιμάζεται για μέρα μάχης Facebook Twitter
Οι Γάλλοι κρεμάνε κίτρινα γιλέκα στα μπαλκόνια - Το Παρίσι ετοιμάζεται για μέρα μάχης Facebook Twitter
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM