Δεκάδες μηνύσεις από συγγενείς ηλικιωμένων που πέθαναν σε οίκους ευγηρίας στη Λομβαρδία

Δεκάδες μηνύσεις από συγγενείς ηλικιωμένων που πέθαναν σε οίκους ευγηρίας στη Λομβαρδία Facebook Twitter
0

Πενήντα μηνύσεις κατέθεσαν σήμερα το πρωί στην εισαγγελία του Μπέργκαμο συγγενείς ηλικιωμένων που έχασαν την ζωή τους από την covid 19 σε οίκους ευγηρίας της Λομβαρδίας.

Σε κινητοποίησή τους έξω από την εισαγγελία, δεκάδες άνθρωποι επανέλαβαν ότι ζητούν να αποδοθεί άμεσα δικαιοσύνη και να εξακριβωθεί για ποιο λόγο πολλοί ασθενείς με κορωνοϊό -κυρίως στην Λομβαρδία- μεταφέρθηκαν από τα νοσοκομεία της περιοχής αυτής σε οίκους ευγηρίας.

Οι συγγενείς των θυμάτων υπογραμμίζουν ότι δεν μπόρεσαν να αποχαιρετήσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα τα οποία, αν η κατάσταση είχε τύχει καλύτερου και πιο προσεκτικού χειρισμού, πιθανότατα θα ήταν ακόμη εν ζωή.

Οι δικηγόροι, οι οποίοι ασχολούνται με την υπόθεση, δήλωσαν ότι πρόκειται να κατατεθούν τουλάχιστον άλλες διακόσιες μηνύσεις. Έως τώρα, ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα δεν έχει αναλάβει ουσιαστικά καμία ευθύνη για την όλη αυτή τραγική υπόθεση. Στις τόσες αρνητικές κριτικές που έχει δεχθεί, απαντά ότι «και άλλες περιφέρειες της Ιταλίας υιοθέτησαν την ίδια πρακτική» ενώ υπενθυμίζει παράλληλα ότι «όλα αυτά συνέβησαν σε ημέρες αφόρητης πίεσης».

Ο Λούκα Φούσκο, όμως, πρόεδρος της επιτροπής που δημιούργησαν οι συγγενείς των θυμάτων, τονίζει ότι «οι αρμόδιες αρχές ψεύδονται συνεχώς» και ότι «το σύστημα υγείας της Λομβαρδίας δεν ήταν έτοιμο να αντιμετωπίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Εισαγγελική έρευνα για την απουσία «κόκκινης ζώνης»

Στο μεταξύ, εισαγγελική έρευνα στο Μπέργκαμο της Λομβαρδίας αναμένεται να διαπιστώσει για ποιο λόγο δεν δημιουργήθηκε άμεσα, τον Φεβρουάριο, «κόκκινη ζώνη» στα χωριά Αλτσάνο και Νέμπρο, τα οποία μετατράπηκαν σε μια από τις κεντρικές εστίες μόλυνσης του κορωνοϊού στη χώρα.

Η ιταλική δικαιοσύνη θα πρέπει να αποφανθεί αν η ευθύνη για τους ελλιπείς και λανθασμένους χειρισμούς είναι του περιφερειάρχη Ατίλιο Φοντάνα, ή της κυβέρνησης Κόντε.

Ο περιφερειάρχης κατέθεσε ήδη για την σχετική υπόθεση, ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται και η κατάθεση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, του υπουργού Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα και της υπουργού Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμορτζέζε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΟΥΙΛΙΑΜ ΣΑΡΛΟΤ ΛΟΥΙΣ

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Είναι αποφασισμένος να προστατεύσει την Σάρλοτ και τον Λούις από το «σύνδρομο του εφεδρικού»

Η στάση αυτή φαίνεται να επηρεάζεται από την εμπειρία του αδελφού του, πρίγκιπα Χάρι, ο οποίος έχει μιλήσει ανοιχτά για αυτή τη θέση, περιγράφοντας τον εαυτό του ως «σκιά» και «plan B»
THE LIFO TEAM
Με καρφίτσα στο πέτο μια χρυσή αγχόνη: Ο νέος νόμος του Ισραήλ για τον απαγχονισμό των Παλαιστινίων

Διεθνή / Με καρφίτσα στο πέτο μια χρυσή αγχόνη: Ο νέος νόμος του Ισραήλ για τον απαγχονισμό των Παλαιστινίων

Ο νέος νόμος, που εισήγαγε η ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ, ψηφίστηκε στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα το βράδυ. Επιβάλλει τη θανατική ποινή σε Παλαιστίνιους που έχουν καταδικαστεί για θανατηφόρες επιθέσεις.
THE LIFO TEAM
NASA ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕΛΗΝΗ ARTEMIS II

Διεθνή / «Είμαστε μόνοι;» - Ποια η σημασία της πρώτης επανδρωμένης αποστολής της NASA στη Σελήνη μετά από 53 χρόνια

Η NASA στέλνει πλήρωμα αστροναυτών προς τη Σελήνη στο πλαίσιο της αποστολής «Artemis II» για «ένα περιπετειώδες ταξίδι που θα τους οδηγήσει πιο βαθιά στο διάστημα από ό,τι έχει πάει ποτέ ο άνθρωπος», όπως σχολιάζει το Reuters
THE LIFO TEAM