«Είχα χακάρει το κινητό του Μιτεράν, για τη μυστική υπηρεσία» λέει ο δισεκατομμυριούχος της Le Monde

«Είχα χακάρει το κινητό του Μιτεράν, για τη μυστική υπηρεσία» λέει ο δισεκατομμυριούχος της Le Monde Facebook Twitter
Ο Ξαβιέ Νιέλ με τον Εμανουέλ Μακρόν (Πηγή φωτό EPA)
0

Ο δισεκατομμυριούχος Ξαβιέ Νιέλ, συνιδιοκτήτης της Le Monde, δήλωσε ότι ως έφηβος είχε χακάρει το τηλέφωνο του τότε προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Μιτεράν, για λογαριασμό της υπηρεσίας πληροφοριών.

Ο 52χρονος Νιέλ στην ίδια συνέντευξη είπε ότι κατασκόπευε και τους υπολογιστές της Renault για την υπηρεσία πληροφοριών, που τότε ήταν γνωστή ως DST. Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπηρεσία τον χρησιμοποίησε για να μάθει για το χακάρισμα, που στη δεκαετία του '80 ήταν μια σχετικά νέα τεχνική.

Ο Ξαβιέ Νιέλ- ιδρυτής του τηλεπικοινωνιακού παρόχου Iliad, με περιουσία 8 δισεκατομμύρια ευρώ- έκανε αυτές τις αποκαλύψεις μιλώντας στο γαλλικό κανάλι της Βουλής. Στα 17 του- έχοντας ήδη εγκαταλείψει το σχολείο- χάκαρε τους αποκωδικοποιητές του συνδρομητικού Canal+, με σκοπό να πουλήσει τους κωδικούς.

Αφού τον ανέκρινε η αστυνομία για αυτό, επικοινώνησε μαζί του η υπηρεσία πληροφοριών, σύμφωνα με τα όσα είπε. «Κάνετε κάτι ενδιαφέρον. Εσύ και οι φίλοι σου καταφέρνετε να μπείτε σε υπολογιστές με εμπιστευτικά δεδομένα. Συνεχίστε, αλλά γιατί να μην δημιουργήσουμε μια ομάδα νεαρών που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε καλύτερα αυτό το σύστημα», του είπαν, σύμφωνα με τον Νιέλ.

Εκείνος και οι φίλοι του δέχθηκαν την προσφορά. «Δεν ήμουν στη μυστική υπηρεσία. Ήμουν κάποιου είδους "ανταποκριτής μερικής απασχόλησης", που τους έλεγε τι βρίσκαμε, τι βλέπαμε στον κόσμο του χακαρίσματος», δήλωσε ο Νιέλ.

«Το 1986 χακάραμε τη βάση δεδομένων των γαλλικών κινητών τηλεφώνων, συμπεριλαμβανομένου αυτό του προέδρου Μιτεράν», υποστήριξε, ενώ ανέφερε ότι στόχος ήταν και ο Ρομπέρ Παντρό, υφυπουργός Ασφαλείας στην κυβέρνηση του Ζακ Σιράκ.

Επίσης, στους στόχους του ήταν και η Renault. O Νιέλ δήλωσε ότι ανακάλυψαν πως είχαν χακάρει την αυτοκινητοβιομηχανία «από την Αυστραλία, κατεβάζοντας τεράστιο όγκο δεδομένων». «Όλο αυτό το κάναμε για τους εαυτούς μας, σαν παιχνίδι, και δίναμε τις πληροφορίες. Ήταν απλή διασκέδαση», περιέγραψε για τη δράση που είχε αναπτύξει στα νιάτα του.

Ο Ξαβιέ Νιέλ δεν έδωσε κανένα στοιχείο για το πώς η υπηρεσία πληροφοριών χρησιμοποιούσε τα δεδομένα που της έδιναν. Τελικά, σταμάτησε να δουλεύει ως χάκερ για λογαριασμό της NST στα 20 χρόνια του και ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις.

Ποιος είναι ο Ξαβιέ Νιέλ

Η περιουσία του Ξαβιέ Νιέλ υπολογίζεται σε περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ και είναι ο 21ος πλουσιότερος άνθρωπος στη Γαλλία.

Ξεκίνησε προσφέροντας υπηρεσίες ενηλίκων στο Μinitel, τον πρόεδρο του ίντερνετ στη Γαλλία. Το 2004 συνελήφθη κατηγορούμενος ότι αποκόμιζε κέρδος από την πορνεία και για φοροδιαφυγή. Απαλλάχθηκε για την πρώτη κατηγορία, ενώ για τη δεύτερη του επιβλήθηκε πρόστιμο 250.000 ευρώ και ποινή δύο ετών με αναστολή. Το 2010, μαζί με συνεταίρους, αγόρασε τη Le Monde.

Σύντροφος του Νιέλ είναι η Ντελφίν Αρνό, με την οποία έχει αποκτήσει ένα παιδί. Κόρη του Μπερνάρ Αρνό, του πλουσιότερου ανθρώπου της Γαλλίας και προέδρου της LVMH, η Ντελφίν Αρνό είναι αντιπρόεδρος της Louis Vuitton.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: 17 χιλιάδες κόσμου εκκενώνουν τη Δρέσδη μετά τον εντοπισμό βόμβας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Διεθνή / Γερμανία: 17 χιλιάδες κόσμου εκκενώνουν τη Δρέσδη μετά τον εντοπισμό βόμβας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Η βρετανικής προέλευσης βόμβα με βάρος 250 κιλά, εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών κατεδάφισης, δεν ήταν εφικτό να μετακινηθεί και έπρεπε να εξουδετερωθεί επιτόπου
LIFO NEWSROOM
Zara: Απαγορεύτηκαν διαφημίσεις της εταιρείας με «υπερβολικά αδύνατα μοντέλα»

Διεθνή / Zara: Απαγορεύτηκαν διαφημίσεις της εταιρείας με «υπερβολικά αδύνατα μοντέλα»

Η Zara έχει ήδη αφαιρέσει τις διαφημίσεις και δήλωσε ότι και τα δύο μοντέλα διέθεταν ιατρικές βεβαιώσεις που αποδείκνυαν ότι ήταν καλά στην υγεία τους όταν τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες
LIFO NEWSROOM
Μετά την πείνα και η δίψα: Μολυσμένα υπόγεια ύδατα και κατεστραμμένοι αγωγοί νερού στην Γάζα

Διεθνή / Μετά την πείνα και η δίψα: Μολυσμένα υπόγεια ύδατα και κατεστραμμένοι αγωγοί νερού στην Γάζα

Το περισσότερο νερό αντλείται από πηγάδια με υφάλμυρο νερό που έχει μολυνθεί περαιτέρω από λύματα και χημικά που στάζουν από τα ερείπια, εξαπλώνοντας τη διάρροια και την ηπατίτιδα.
LIFO NEWSROOM
Oasis: «Υπήρχαν μπίρες παντού, γλίστρησε προφανώς» λέει ο πατέρας του άνδρα που έχασε τη ζωή του στη συναυλία

Διεθνή / Oasis: «Υπήρχαν μπίρες παντού, γλίστρησε προφανώς» λέει ο πατέρας του άνδρα που έχασε τη ζωή του στη συναυλία

Ο πατέρας του δήλωσε πως ο γιος του ήταν «φανατικός» οπαδός του συγκροτήματος και πως ολόκληρη η οικογένεια είναι συγκλονισμένη από τον θάνατό του
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Έκθεση ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη χώρα - Απέρριψε συστάσεις Ελλάδας και Κύπρου

Διεθνή / Τουρκία: Έκθεση ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη χώρα - Απέρριψε συστάσεις Ελλάδας και Κύπρου

Μεταξύ των συστάσεων της Ελλάδας ήταν «να αντιμετωπιστεί η διάκριση και η βία κατά των γυναικών και των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ και τη διασφάλιση της προστασίας των μειονοτήτων»
LIFO NEWSROOM