«Loro»: Διχάζει η νέα ταινία του Πάολο Σορεντίνο για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Μια εποχή που για την πλειονότητα των Ιταλών παραμένει ντροπιαστική, μέσα από τη ζωή του ανθρώπου που την καθόρισε

«Τι περίμενες; Να είσαι ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας, να είσαι πρωθυπουργός και να σε λατρεύουν οι πάντες;» αναρωτιέται ο Τόνι Σερβίλο στη νέα ταινία του Πάολο Σορεντίνο «Loro» (στα ιταλικά σημαίνει εκείνοι και συγχρόνως ως λέξη είναι ομόηχη με το «L' oro», που σημαίνει χρυσός), όπου υποδύεται τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, και απαντάει «ναι, αυτό ακριβώς περίμενα».

 

Η ταινία βγήκε στις ιταλικές αίθουσες σε δύο μέρη: στις 24 Απριλίου το «Loro 1» και στις 10 Μαΐου το «Loro 2». Στις 13 Σεπτεμβρίου, όμως, αναμένεται μια νέα εκδοχή για το διεθνές κοινό, διάρκειας 145 λεπτών, που στοχεύει κυρίως στην αμερικανική αγορά και τα Όσκαρ.

 

Κι αυτό είναι δικαιολογημένο, αφού ο Σορεντίνο κέρδισε το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2013 με την «Τέλεια Ομορφιά» και πρωταγωνιστή και πάλι τον Σερβίλο, ο οποίος στο παρελθόν είχε ερμηνεύσει άλλον έναν θρυλικό πρωθυπουργό της Ιταλίας, τον Τζούλιο Αντρεότι, στην ταινία του «Il Divo».

 

Η ταινία, αν και στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα, αποκτά μια εντελώς μυθιστορηματική πλοκή, προσπαθώντας περισσότερο να αναδείξει την Ιταλία της περιόδου 2006-2010 και λιγότερο να κάνει μια βιογραφία του Μπερλουσκόνι.

 

Ολόκληρο το πρώτο μέρος εκτυλίσσεται μεταξύ Ρώμης και Σαρδηνίας, όπου ο Μπερλουσκόνι διατηρεί έπαυλη, η οποία έγινε διάσημη για τα περίφημα πάρτι «μπούνγκα μπούνγκα». Ο ίδιος, δηλαδή ο Τόνι Σερβίλο, εμφανίζεται μόνο προς το τέλος, αφού η ταινία επικεντρώνεται στη ζωή ενός επίδοξου επιχειρηματία και διακινητή γυναικών (Riccardo Scamarcio), ο οποίος μαζί με τη φίλη του παγιδεύουν έναν πολιτικό αντίπαλο του Μπερλουσκόνι και τον εκβιάζουν, μέχρι εκείνος να αναγκαστεί να ζητήσει βοήθεια από τον Καβαλιέρε.

 

Από την άλλη, εκείνος ζει μία από τις δραματικότερες περιόδους της ζωής του, καθώς τον εγκαταλείπει η δεύτερη σύζυγός του Βερόνικα Λάριο, όταν μαθαίνει ότι παρευρέθηκε στο πάρτι γενεθλίων της δεκαοκτάχρονης Νοεμί Λετίτσια.

 

Η ταινία, αν και στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα, αποκτά μια εντελώς μυθιστορηματική πλοκή, προσπαθώντας περισσότερο να αναδείξει την Ιταλία της περιόδου 2006-2010 και λιγότερο να κάνει μια βιογραφία του Μπερλουσκόνι.

 

Εκείνος, ωστόσο, παραμένει το εμβληματικό πρόσωπο γύρω από το οποίο όλα αποκτούν σημασία, οπότε έμμεσα φωτίζονται τόσο η πολιτική του εξέλιξη όσο και η προσωπικότητά του με τα σκάνδαλα και την πολυτάραχη ζωή.

 

«Loro» είναι όλοι εκείνοι που ζούσαν και δραστηριοποιούνταν γύρω από τον μεγιστάνα και πολιτικό που καθόρισε την Ιταλία για μια εικοσαετία. Παράδειγμα αποτελεί ο κεντρικός ήρωας της ταινίας που παραπέμπει στον Gianpaolo Tarantini, τον άνθρωπο που καταδικάστηκε το 2005 για την προώθηση γυναικών και ναρκωτικών ουσιών στα πάρτι «μπούνγκα μπούνγκα» και σκοπός του ήταν να κλείνει δουλειές και συμβόλαια του Δημοσίου χάρη στις ιδιαίτερες σχέσεις με τον Μπερλουσκόνι.

 

Το σενάριο συνυπογράφουν ο Σορεντίνο και ο Ουμπέρτο Κονταρέλο σε συμπαραγωγή της Indigo Film και της γαλλικής Pathé. Η εταιρεία του ίδιου του Μπερλουσκόνι Medusa Film, που έχει χρηματοδοτήσει ταινίες του διάσημου σκηνοθέτη στο παρελθόν, δεν συμμετείχε, αν και ο ίδιος ο Καβαλιέρε καταρχάς κολακεύτηκε από την είδηση ότι η ζωή του θα γινόταν ταινία από τον σημαντικό δημιουργό και εξέφρασε την πρόθεσή του να παραχωρήσει τα σπίτια του για τα γυρίσματα.

 

Τελικά, καθώς ευελπιστεί να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή το 2019, φοβήθηκε ότι η ταινία θα αποτελούσε αρνητική διαφήμιση και δεν τα παραχώρησε. Η ταινία γυρίστηκε σε εξίσου εντυπωσιακές επαύλεις της Ρώμης και της Τοσκάνης.

 

Το ιταλικό κοινό, βλέποντας το «Loro», αναγνώρισε μια εποχή που για την πλειονότητα των Ιταλών παραμένει ντροπιαστική και την οποία θα προτιμούσαν να ξεχάσουν.

 

Ως ταινία, εν τέλει, δεν είναι ούτε υπέρ αλλά ούτε και εναντίον του Μπερλουσκόνι και ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που οι κριτικές στις μεγάλες ιταλικές εφημερίδες είναι περισσότερο αρνητικές. Θεωρήθηκε άνιση, μονόπλευρη, κάτι μεταξύ τρυφερής φάρσας και ανούσιου πορνογραφήματος.

 

 

Το τρέιλερ της ενιαίας βερσιόν του «Loro» που θα κυκλοφορήσει σύντομα στις αίθουσες

Οδηγός Σινεμά