Τρεις μοναδικές συνταγές με ψάρια του καλοκαιριού

Τρεις μοναδικές συνταγές με ψάρια του καλοκαιριού Facebook Twitter
1

Ροφός με βλίτα, κολοκύθια και μελιτζάνες

Υλικά

½ κιλό ροφός
1 ξερό κρεμμύδι μέτριο 2 φρέσκα κρεμμύδια 5 κολοκύθια μεσαίου μεγέθους
3 τσακώνικες μελιτζάνες
½ κιλό βλίτα
2 σκελίδες σκόρδο
3 ώριμες ντομάτες
2-3 κλαδάκια άνηθος
2-3 κλαδάκια μάραθο
1 τσίλι, 50 ml ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τον ροφό. Πλένουμε τα λαχανικά και κόβουμε τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες κατά μήκος και στη μέση, ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι και το κρεμμυδάκι, τρίβουμε τις ντομάτες. Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε το σκόρδο, την ντομάτα και το τσίλι. Προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό και μαγειρεύουμε για 5'. Σε ένα ταψί τοποθετούμε το ψάρι, αφού το έχουμε αλατοπιπερώσει, με τη σάλτσα, τις μελιτζάνες και τα βλίτα και μαγειρεύουμε σε φούρνο στους 200 °C Κελσίου για 20'. Προσθέτουμε τα κολοκύθια και μαγειρεύουμε για ακόμα 15'. Στο τέλος προσθέτουμε τα μυρωδικά και διορθώνουμε σε αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε 5' και σερβίρουμε.   

=====

Γοβιοί μπιάνκο (αχνιστοί, με σκόρδο και άσπρο πιπέρι)

Υλικά

1 κιλό γοβιοί
6 σκελίδες σκόρδο
κομμένο λεπτές φέτες
2 μέτριες πατάτες
κομμένες στα 6
50 ml ελαιόλαδο
πιπέρι άσπρο , αλάτι,
1 λεμόνι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τους γοβιούς και τους αλατίζουμε σε ένα σουρωτήρι. Σε μια βαριά ρηχή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σε χαμηλή φωτιά μαραίνουμε το σκόρδο, βάζουμε τις πατάτες, αλάτι, πιπέρι και ένα ποτήρι νερό και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά. Προωθούμε τους γοβιούς και μαγειρεύουμε για ακόμα 15 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά, με το καπάκι ανοιχτό. Λίγο πριν τους τραβήξουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον χυμό λεμόνι και κουνάμε την κατσαρόλα ελαφρά, να δέσει η σάλτσα μας. Βουτάμε ψωμί άφοβα.

=====

Κολιοί στην κατσαρόλα

Υλικά

1½ κιλό κολιοί
5 σκελίδες σκόρδο
σε φέτες
½ κιλό κολοκυθοκορφάδες (όχι ανθοί, αλλά κορφάδες, δηλαδή τα τρυφερά φύλλα που κορφολογούνε για να δυναμώσει η κολοκυθιά)
3 λεπτές φέτες σύγκλινο
2-3 κλαδάκια θυμάρι
40 ml ελαιόλαδο
½ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι, αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
½ τσίλι με τα σπόρια

Εκτέλεση

Πλένουμε τους κολιούς και τους αλατίζουμε. Σε μια κατσαρόλα βαριά και ρηχή ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το σκόρδο και το τσίλι. Προσθέτουμε τις κορφάδες και το σύγκλινο και όλα τα μπαχαρικά και συνεχίζουμε για ακόμα 5 λεπτά μέχρι να μαραθούν οι κορφάδες. Προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά ακόμα σε μέτρια φωτιά, με το καπάκι κλειστό. Προσθέτουμε τα ψάρια και συνεχίζουμε για 15-20 λεπτά με κλειστό καπάκι. Διορθώνουμε σε αλάτι και πιπέρι. Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας ή τηγανητά κολοκυθάκια και πιπεριές.

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

1 σχόλια