Εργαστήρια βιβλίου στον Ιανό

Εργαστήρια βιβλίου στον Ιανό Facebook Twitter
0
Ποια σεμινάρια περιλαμβάνονται στα Εργαστήρια Βιβλίου στον IANO;

Η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS παρουσιάζει μια εμπλουτισμένη ενότητα σεμιναρίων, η οποία καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων που σχετίζονται με το βιβλίο. Με γνώμονα την ποιότητα και το πάθος για το βιβλίο και αποσκοπώντας όχι μόνο στη συγγραφική πρόοδο και στην επαγγελματική κατάρτιση των συμμετεχόντων, αλλά και στην επιμόρφωση και την καλλιέργεια αυτών που αγαπούν το λογοτεχνικό κείμενο και το βιβλίο γενικότερα, έχει σχηματιστεί μια ομάδα διδασκόντων από έμπειρους και καταξιωμένους συγγραφείς και επαγγελματίες του χώρου του βιβλίου, με διδακτική εμπειρία.

Τα σεμινάρια-εργαστήρια και οι διδάσκοντες:

  • Διήγημα – νουβέλα | Χρήστος Οικονόμου
  • Μυθιστόρημα | Ανδρέας Μήτσου
  • Αστυνομικό μυθιστόρημα | Ανδρέας Αποστολίδης
  • Μεταμοντέρνα γραφή | Χρήστος Χρυσόπουλος
  • Πρώτο βήμα στην ποίηση | Στρατής Πασχάλης
  • Δεύτερο βήμα στην ποίηση | Στρατής Πασχάλης
  • Σενάριο | Νίκος Παναγιωτόπουλος
  • Παιδικό – νεανικό βιβλίο | Μαρία Αγγελίδου - Ελένη Σβορώνου
  • Κριτική ανάγνωση και γραφή | Γιάννης Ν. Μπασκόζος
  • Διόρθωση – Επιμέλεια κειμένων | Δημήτρης Θάνας - Πελαγία Μαρκέτου
  • Εικονογράφηση | Σβετλίν Βασίλεβ

Τα εργαστήρια-σεμινάρια έχουν στόχο να κατακτήσουν οι νέοι συγγραφείς τα μυστικά της γραφής καλλιεργώντας τους τρόπους έκφρασής τους και να συντελέσουν στην επαγγελματική κατάρτιση διορθωτών-επιμελητών προκειμένου αυτοί να συμβάλουν στην παραγωγή άρτιων λογοτεχνικών και επιστημονικών κειμένων.

Περιγράψτε μας το Εργαστήριο Διόρθωσης-Επιμέλειας κειμένων.

Στοχεύει στη σε βάθος θεωρητική κατάρτιση στη διόρθωση και την επιμέλεια κειμένων, αλλά ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις των συγκεκριμένων επαγγελμάτων. Δεδομένου ότι η διόρθωση και η επιμέλεια συντίθενται από αρκετές και διαφορετικές δεξιότητες, στη διάρκεια του σεμιναρίου θα τεθούν, θα συζητηθούν και θα απαντηθούν τα ζητούμενα του σημερινού επαγγελματία διορθωτή-επιμελητή. Επίσης, θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν η μεθοδολογία προσέγγισης ενός κειμένου, καθώς και τα ειδικά προβλήματα που θα συναντήσει και οφείλει να διαχειριστεί ο διορθωτής-επιμελητής.

Πώς διαρθρώνεται;

Υπάρχουν δύο διακριτοί μεταξύ τους κύκλοι, της Διόρθωσης και της Επιμέλειας, όπως επίσης δύο επίπεδα-τμήματα ανά κύκλο, το Θεωρητικό και το Εργαστηριακό. Στα θεωρητικά τμήματα επιχειρείται η προσέγγιση και η ανάπτυξη ζητημάτων που συνθέτουν τη διόρθωση και την επιμέλεια, και στα εργαστηριακά μέσω εξειδικευμένων θεματικών ενοτήτων, ασκήσεων και εργασιών εμπεδώνεται η θεωρία, όπως επίσης επιτυγχάνεται η εμβάθυνση και η κατανόηση πολύπλοκων θεμάτων.

Σε ποιους απευθύνεται;

Σε όσους θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη διόρθωση και την επιμέλεια κειμένων. Βασική επιδίωξη, εκτός από τη θεωρητική προετοιμασία, αποτελεί η απόκτηση εμπειρίας ώστε οι συμμετέχοντες να προετοιμαστούν κατάλληλα για να απευθυνθούν στην αγορά εργασίας.

Πείτε μας λίγα λόγια για τα εξ αποστάσεως σεμινάρια (e-learning).

Πρόκειται για εργαστήρια-σεμινάριαδημιουργικής γραφής και διόρθωσης κειμένων τα οποία προωθούν τη μαθησιακή διαδικασία μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών, ώστε να δοθεί η δυνατότητα παρακολούθησης σε όσους δεν μπορούν να συμμετέχουν στα διά ζώσης σεμινάρια. Χρησιμοποιείται μοντέρνα πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης, προκειμένου ο οποιοσδήποτε χρήστης, ασχέτως εμπειρίας, να είναι σε θέση να ανταποκριθεί άμεσα στο παρεχόμενο εκπαιδευτικό υλικό του σεμιναρίου.

=====

Τα εξ αποστάσεως εργαστήρια-σεμινάρια έχουν στόχο να κατακτήσουν οι νέοι συγγραφείς τα μυστικά της γραφής καλλιεργώντας τους τρόπους έκφρασής τους και να συντελέσουν στην επαγγελματική κατάρτιση διορθωτών, προκειμένου αυτοί να συμβάλουν στην παραγωγή άρτιων λογοτεχνικών και επιστημονικών κειμένων.

Εργαστήρια βιβλίου στον Ιανό Facebook Twitter

Τα εξ αποστάσεως εργαστήρια (e-learning) που θα πραγματοποιηθούν, είναι τα εξής:

  • Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής:

Μυθιστόρημα: Ανδρέας Μήτσου

Μεταμοντέρνα γραφή:Χρήστος Χρυσόπουλος

Πρώτο βήμα στην Ποίηση: Στρατής Πασχάλης

«Στο κάτω-κάτω της γραφής» − Εργαστήριο δημιουργικής γραφής και σχέσης με το παιδικό και

νεανικό βιβλίο: Μαρία Αγγελίδου - Ελένη Σβορώνου

Διάρκεια μαθημάτων: δέκα εβδομάδες (10 μαθήματα)

Δίδακτρα: 300 ευρώ για νέες εγγραφές και 260 ευρώ για φοιτητές, άνεργους και απόφοιτους προηγούμενων κύκλων.

  • Εργαστήριο Διόρθωσης κειμένων (συντονισμός Δημήτρης Θάνας): Δημήτρης Θάνας - Πελαγία Μαρκέτου

Διάρκεια μαθημάτων: 7 μήνες (21 μαθήματα/κάθε μάθημα ανά δεκαήμερο)

Δίδακτρα: 600 ευρώ για νέες εγγραφές και 550 ευρώ για φοιτητές, άνεργους και απόφοιτους προηγούμενων κύκλων.

=====

Έναρξη αιτήσεων: Τρίτη, 1 Οκτωβρίου 2013

Στοιχεία επικοινωνίας: Μαρία Θεοδωρίδου, 210 3217929, Fax: 210 3217686, [email protected]

Περισσότερα: http://www.ianos.gr/nea/dimofilestera/neos-kiklos-seminarion/00367pp/

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σταινμπεκ

Σαν Σήμερα / Σαν σήμερα το 1940 «Τα σταφύλια της οργής», το magnum opus του Τζον Στάινμπεκ, τιμάται με το βραβείο Πούλιτζερ

Στο δημοφιλέστερο βιβλίο του, που τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ σαν σήμερα το 1940, ο Στάινμπεκ αποτυπώνει την ψευδαίσθηση του αμερικανικού ονείρου κατά την περίοδο της μεγάλης οικονομικής ύφεσης.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Με το καινούργιο κοστούμι Ραλφ Λόρεν

Βιβλίο / Ο Σαλμάν Ρούσντι έζησε για να ξαναβάλει κοστούμι Ραλφ Λόρεν

Τα πιο κρίσιμα 27 δευτερόλεπτα της ζωής του, η δολοφονική επίθεση που δέχτηκε το 2022 σε ένα κέντρο για συγγραφείς στη Νέα Υόρκη αποτελεί τον πυρήνα του αυτοβιογραφικού βιβλίου του «Μαχαίρι».
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Απώλειες / Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Η ζωή και το έργο του σπουδαίου Αμερικανού συγγραφέα που στις σελίδες του κατάφερε να συνδυάσει τη μαγεία των Γνωστικών με την περιπέτεια της περιπλάνησης και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πέτρος Μάρκαρης: «Η Αθήνα της μιας διαδρομής»

Το πίσω ράφι / «Η Αθήνα της μιας διαδρομής»: Η περιήγηση του Πέτρου Μάρκαρη στις γειτονιές από τις οποίες περνά ο Ηλεκτρικός

Η διαδρομή Πειραιάς - Κηφισιά δεν είναι απλώς ο συντομότερος δρόμος για ν’ ανακαλύψει κανείς την Αθήνα, αλλά κι ο προσφορότερος για να διεισδύσει στην κοινωνική της διαστρωμάτωση.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μαρία Κομνηνού: «Ο Κάφκα και ο Μελβίλ με συνδέουν με τη μητέρα μου»

The Book Lovers / Μαρία Κομνηνού: «Ο Κάφκα και ο Μελβίλ με συνδέουν με τη μητέρα μου»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητά με την πρόεδρο του ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδας και ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για τις «διαδρομές» που κάνει από τα βιβλία στο σινεμά και από το σινεμά στα βιβλία.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ο Καβάφης στην Αθήνα

Σαν Σήμερα / Η ιδιαίτερη, «περίπλοκη και κάπως αμφιλεγόμενη» σχέση του Καβάφη με την Αθήνα

Σαν σήμερα το 1933 πεθαίνει ο Καβάφης στην Αλεξάνδρεια: Η έντονη και πολυκύμαντη σχέση του με την Αθήνα αναδεικνύεται στην έκθεση του νεοαφιχθέντος Αρχείου Καβάφη στη Φρυνίχου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Παπαδιαμάντης και η αυτοκτονία στη λογοτεχνία

Βιβλίο / Ο Παπαδιαμάντης και η αυτοκτονία στη λογοτεχνία

Το ημιτελές διήγημα «Ο Αυτοκτόνος», στο οποίο ο συγγραφέας του βάζει τον υπότιτλο «μικρή μελέτη», μας οδηγεί στο τοπίο του Ψυρρή στο τέλος του 19ου αιώνα, κυρίως όμως στο ψυχικό τοπίο ενός απελπισμένου και μελαγχολικού ήρωα.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ο ιερός και βλάσφημος συγγραφέας Πέδρο Αλμοδόβαρ

Βιβλίο / Ο ιερός και βλάσφημος συγγραφέας Πέδρο Αλμοδόβαρ

Για πρώτη φορά κυκλοφορούν ιστορίες από το αρχείο του Πέδρο Αλμοδόβαρ με τον τίτλο «Το τελευταίο όνειρο», από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 μέχρι σήμερα, συνδέοντας το ιερό με το βέβηλο, το φανταστικό με το πραγματικό και τον κόσμο της καταγωγής του με τη λάμψη της κινηματογραφίας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ