Σύντομη παρουσίαση ενός σπουδαίου βιβλίου για τις ουσίες

Σύντομη παρουσίαση ενός σπουδαίου βιβλίου για τις «ουσίες». Facebook Twitter
Όσο εμβαθύνουμε στην ιστορία αυτού του ανθρώπου και της οικογένειάς του, τόσο περισσότερες απαντήσεις μπορούμε να δώσουμε στα ερωτηματικά που γεννά το αίνιγμα της τοξικομανίας.
0

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΧΝΙΚΗ καταγραφή του οδοιπορικού ενός νέου ανθρώπου στους δρόμους της εξάρτησης από ουσίες, στα θεραπευτικά προγράμματα, στις επιτυχίες της απεξάρτησής του και στα πισωγυρίσματα, τις υποτροπές του.

Συγγραφέας του η αδελφή του εξαρτημένου, η οποία έζησε δίπλα του, προσπαθώντας όλα αυτά τα χρόνια να τον «τραβήξει» από τις ουσίες, να τον επαναφέρει στον ίσιο δρόμο. Βίωσε κι αυτή το μαρτύριο των παλινωδιών του, τον πόνο της μάνας τους, την απελπισία του πατέρα, την απογοήτευση των φίλων. Δεν κατάφερε, όπως λέει, να τον σώσει, αφού ο ίδιος δεν ήθελε. Κατάλαβε, όμως, πολλά για την εξάρτηση, προπαντός για το φαινόμενο της συνεξάρτησης. Μετά από χρόνια τα κατέγραψε όλα ως ένα είδος μνημόσυνου.

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε μικρά κεφάλαια που καταγράφουν πρωτοπρόσωπα τη φωνή κάθε εμπλεκόμενου σε αυτή την ιστορία –του ίδιου, της μάνας, του πατέρα, της αδελφής, της φίλης, των φίλων– σε διαφορετικές στιγμές της κοινής ζωής και της κοινής διαδρομής τους. Έτσι αποκαλύπτονται πτυχές της προσωπικότητας και των σχέσεων που δημιουργήθηκαν στην πορεία του χρόνου ανάμεσά τους και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εδραίωση της εξάρτησης και στη συντήρησή της.

Μέσα από αυτούς τους μονολόγους χωρίς ανταπόκριση ξετυλίγεται το κουβάρι της ζωής ενός εξαιρετικά ευαίσθητου και πονεμένου παιδιού που σε κάποια κρίσιμη στιγμή της ζωής του στράφηκε στα ναρκωτικά. Και χάθηκε μέσα σ’ αυτά.

Το βιβλίο της Μ. Μαυρικάκη μας βοηθά να συλλάβουμε πολλά κρυμμένα νοήματα, να καταρρίψουμε πολλά στερεότυπα και να αναζητήσουμε τις κατάλληλες λύσεις στο πρόβλημα κάθε περίπτωσης, που είναι εξ ορισμού μοναδική και ιδιαίτερη.

Καθώς παρακολουθούμε τον ένα μονόλογο μετά τον άλλο συνειδητοποιούμε, μαζί με τη συγγραφέα, ότι οι σχέσεις ανάμεσα στα μέλη αυτής της αξιοσέβαστης οικογένειας  είχαν κάτι παθολογικό.

Όλη η οικογένεια λειτουργούσε σαν κουκούλι γύρω από τον εξαρτημένο. Τα πάντα εκεί μέσα είχαν ως άξονα αναφοράς το πρόβλημα των ναρκωτικών του παιδιού. Όλες οι λύπες αλλά και οι σπάνιες χαρές πήγαζαν από εκεί, από την εξάρτηση και τις ανάγκες που αυτή δημιουργεί. Λες και κανείς δεν είχε το δικαίωμα μιας ανεξάρτητης από όλα αυτά προσωπικής ζωής. Λες και τίποτε άλλο πέρα από τα ναρκωτικά δεν υπήρχε στη ζωή αυτής της οικογένειας, μιας κοινής, μικροαστικής οικογένειας που, κατά τα άλλα, αγαπούσε τα παιδιά της. Λέει, χαρακτηριστικά, η συγγραφέας, απευθυνόμενη στον-νεκρό πια-αδελφό της: «Στον αστερισμό της ύπαρξής σου κινούμασταν όλοι. Κι όσο σου δίναμε τόσο ζητούσες. Οι γονείς προλάβαιναν τις επιθυμίες σου πριν τις εκφράσεις». Είναι ο ορισμός της συνεξάρτησης.

εξαρταται
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ: Μαρία Μαυρικάκη, Εξαρτάται, μια ιστορία ζωής δίπλα στην εξάρτηση, εκδόσεις Πατάκη

Μα πώς γίνεται να μη λειτουργούν έτσι όλοι σε ένα σπίτι, όταν η ζωή του παιδιού τους παίζεται κορόνα-γράμματα κάθε μέρα; Και πώς να διώξεις το φάσμα του θανάτου, που μαυρίζει όλες τις στιγμές; αναρωτιέται εύλογα ο καθένας. Όμως η εμπειρία όλων των θεραπευτικών προγραμμάτων αποδεικνύει ότι είναι δυνατό να σπάσει ο φαύλος κύκλος της συνεξάρτησης στο πλαίσιο της ένταξης όλης της οικογένειας στη θεραπευτική διαδικασία της απεξάρτησης.

Όσο εμβαθύνουμε στην ιστορία αυτού του ανθρώπου και της οικογένειάς του τόσο περισσότερες απαντήσεις μπορούμε να δώσουμε  στα ερωτηματικά που γεννά το αίνιγμα της τοξικομανίας. Τόσο περισσότερο μπορούμε να προσεγγίσουμε και τις πιο δύσκολες περιπτώσεις, αυτές που η συγγραφέας αποκαλεί «αδάμαστες» εξαρτήσεις.

Γιατί κάποιοι γίνονται καλά και κάποιοι άλλοι όχι; Μπορεί να ξεφύγει κανείς από τα δίχτυα της εξάρτησης; Υπάρχει ελπίδα;

Το βιβλίο της Μ. Μαυρικάκη μας βοηθά να συλλάβουμε πολλά κρυμμένα νοήματα, να καταρρίψουμε πολλά στερεότυπα και να αναζητήσουμε τις κατάλληλες λύσεις στο πρόβλημα κάθε περίπτωσης, που είναι εξ ορισμού μοναδική και ιδιαίτερη.

Σε μια εποχή σαν τη σημερινή, της κρίσης και της πανδημίας, με την τεράστια διάδοση των εξαρτήσεων σε όλο και πιο νέους σε ηλικία ανθρώπους απ' όλα τα κοινωνικά στρώματα, βιβλία σαν αυτό πρέπει να διαβάζονται από όλους, είτε έχουν παιδιά στα ναρκωτικά είτε όχι. Άλλωστε, όπως έλεγε ο μεγάλος φιλόσοφος Μπαρούχ Σπινόζα, το ζήτημα δεν είναι να κλαις ή να γελάς αλλά να καταλαβαίνεις. Κι έτσι, να δρας ανάλογα. 

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ

Η Κατερίνα Μάτσα είναι ψυχίατρος, πρώην διευθύντρια της Μονάδας Απεξάρτησης 18 άνω.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Λυδία Κονιόρδου διαβάζει τον μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο oυρανός κατακόκκινος»

Lifo Videos / «Ιδού εγώ»: Η Λυδία Κονιόρδου ερμηνεύει το «Ουρανός Κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη στο LIFO.gr

O απολογισμός ζωής μιας γυναίκας που βλέπει γύρω της τον κόσμο να διαλύεται, η προσωπική εμπλοκή στη συλλογική μνήμη, μια ποιητική εκδοχή της δυστυχίας που γεννά η σύγχρονη πραγματικότητα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Βιβλίο / Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα με καλεσμένους από 16 χώρες και τιμώμενο πρόσωπο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, το φετινό φεστιβάλ σημείωσε τη μεγαλύτερη προσέλευση στην ιστορία του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

The Review / Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου, με αφορμή τη νέα έκδοση του έργου του Ζαν Ζενέ, εξετάζουν τους λόγους που μπορεί να μας αφορά ακόμα και σήμερα το θρυλικό βιβλίο του 1945. ― ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Βιβλίο / Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Ο Πέρσιβαλ Έβερετ έγραψε ένα άκρως επίκαιρο, δεδομένων των τελευταίων ημερών, βιβλίο, που ταυτόχρονα φιλοδοξεί να καταστεί κλασικό, για τον ρατσισμό και τη χαμένη ανθρωπιά, και κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ και το Πούλιτζερ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη, κιθαρίστα και σκιτσογράφο Κώστα Μπέζο, που ξαναγράφει την ιστορία της Ελλάδας πριν από το 1940

Βιβλίο / «Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη Κώστα Μπέζο

Τη δεκαετία του ’30 άνθισε στην Ελλάδα ένα μουσικό είδος «διαφυγής» από τη σκληρή πραγματικότητα, οι χαβάγιες. Ο Κώστας Μπέζος, αινιγματική μορφή μέχρι πρόσφατα και σημαντικός ρεμπέτης και σκιτσογράφος, έγραψε μια ανείπωτη ιστορία, διαφορετική από αυτή που η επίσημη ιστορία έχει καταγράψει για την εποχή του Μεσοπολέμου.  
M. HULOT
Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Βιβλίο / Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Η Καταλανή συγγραφέας, που έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς της σύγχρονης queer λογοτεχνίας, μεταφράζεται παγκοσμίως και τη θαυμάζει ο Αλμοδόβαρ, μιλά στη LiFO για το τι σημαίνει να ζεις ελεύθερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ