Η Πάμελα Άντερσον εξορκίζει με το βιβλίο της τα φαντάσματα και τα στερεότυπα του χθες

Η Πάμελα Άντερσον εξορκίζει με το βιβλίο της τα φαντάσματα και τα στερεότυπα του χθες Facebook Twitter
Φωτ.: Νetflix
0

Στο βιβλίο που κυκλοφόρησε προχθές, πακέτο με το ντοκιμαντέρ του Netflix, “Pamela, a Love Story”, η Πάμελα Άντερσον, 55 ετών σήμερα, αφηγείται την ιστορία της ζωής της, από την παιδική της ηλικία σε μια ταπεινή καναδική κωμόπολη και το απόγειο της φήμης της τη δεκαετία του 1990, μέχρι την πρόσφατη περίοδο της παγκόσμιας εκστρατείας της για τα δικαιώματα των ζώων και του ντεμπούτου της στο Μπρόντγουεϊ, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων.

Στην πορεία, όπως μαθαίνουν οι αναγνώστες, συνέθεσε μια προσωπική φιλοσοφία εμπνευσμένη από ένα παράξενα ευρύ φάσμα πηγών, αντλώντας στοιχεία από τον Βουδισμό, την Καμπάλα, από έναν ιερέα του Πανεπιστημίου Pepperdine που γνώρισε κάνοντας βόλτες στο Μαλιμπού, από τον μελετητή του Γιουνγκ Ρόμπερτ Α. Τζόνσον και από ένα σωρό άλλα ερεθίσματα. Η Άντερσον δηλώνει αχόρταγη αναγνώστρια, και κάθε αναφορά της εκπλήσσει πιο πολύ από την προηγούμενη: Αναΐς Νιν, Άντζελα Ντέιβις, Γκαίτε. Συλλέγει επίσης vintage αυτοκίνητα, φορτηγά και σκάφη, και τα τελευταία πέντε χρόνια, επιδεικνύοντας έναν χαλαρό αυθορμητισμό, μετακόμισε αρχικά από το Λος Άντζελες στο Σεν Τροπέ και στη συνέχεια σε ένα ράντσο στο Νησί Βανκούβερ του Καναδά, κοντά στα μέρη που μεγάλωσε.

Σε πολλά σημεία του "Love, Pamela", η συγγραφέας του μοιάζει να διοχετεύει την εσωτερική της ζωή σε ποίηση ελεύθερης φόρμας, ανάμεσα σε παραγράφους πιο παραδοσιακού πεζού λόγου. Η ίδια εξηγεί στις «ευχαριστίες» της έκδοσης: «Αυτό το βιβλίο ξεκίνησε ως ένα ποίημα πενήντα σελίδων και στη συνέχεια αναπτύχθηκε σε εκατοντάδες σελίδες ... περισσότερης ποίησης ... από την πρώτη μου ανάμνηση μέχρι την πιο πρόσφατη. Ένας επιμελητής της έκδοσης μου είπε ότι του άρεσε πολύ το ελλειπτικό στυλ γραφής μου, πρότεινε όμως να προσθέσουμε και κάποιες πλήρεις προτάσεις και παραγράφους. Της είπα ότι δεν σκέφτομαι σε ολόκληρες προτάσεις, πόσο μάλλον σε παραγράφους».

F
Το εξώφυλλο του βιβλίου

Φυσικά, η Άντερσον ασπάζεται επίσης κι ένα σαφώς πιο πικάντικο είδος ελεύθερου πνεύματος. Για τον Χιου Χέφνερ επιφυλάσσει τον εξής στίχο: «Ο Χέφ με αποκάλεσε / το DNA του Playboy». Γράφει για την σεξουαλικότητα με έναν ειλικρινή, συχνά αστείο τρόπο, όπως όταν περιγράφει το σεξ με τον πρώην σύζυγό της Τόμι Λι ως «πάντα τρυφερό, απολαυστικό –  ποτέ σκοτεινό ή περίεργο ή σα να προσπαθούμε υπερβολικά. Ήμασταν συνδεδεμένοι. Το σεξ ήταν πάντα διασκεδαστικό». Σε ένα άλλο σημείο περιγράφει ανάλαφρα ένα περιστατικό ερωτικής οπτικής επαφής που είχε με τον Τζακ Νίκολσον, ενώ εκείνος ήταν με δύο άλλες γυναίκες στο Playboy Mansion.

Αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε ως κεντρική θέση της συγγραφέως εμφανίζεται περίπου στα τρία τέταρτα της διαδρομής, όταν η Άντερσον γράφει: «Πάντα πίστευα ότι το να θέλεις να είσαι ένα σέξι, αισθησιακό άτομο, ή να είσαι σέξι, δεν συγκρούεται με την ευφυΐα». Είναι απολύτως σαφές όμως, ότι ενώ η Άντερσον θέλει να θολώσει την εικόνα της «χαζής, σεξουαλικής ξανθιάς», απορρίπτει συλλήβδην κάθε πιθανή απεικόνιση της ως τραγική φιγούρα.

Η Πάμελα Άντερσον εξορκίζει με το βιβλίο της τα φαντάσματα και τα στερεότυπα του χθες Facebook Twitter
«Πάντα πίστευα ότι το να θέλεις να είσαι ένα σέξι, αισθησιακό άτομο, ή να είσαι σέξι, δεν συγκρούεται με την ευφυΐα»

Το "Love, Pamela" υποβαθμίζει μια σειρά από επεισόδια που έφεραν κατά καιρούς την Πάμελα Άντερσον στα πρωτοσέλιδα: Οι γάμοι και τα διαζύγιά της με τον πρωταθλητή του πόκερ Ρικ Σάλομον και με τον μουσικό Kid Rock ελάχιστα αναφέρονται ενώ το περιβόητο κλεμμένο βίντεο που περιείχε τις ιδιωτικές της περιπτύξεις με τον Τόμι Λι και κατέληξε να καθορίσει λίγο-πολύ την πορεία της καριέρας, καταλαμβάνει μόλις πέντε σελίδες. Ακόμη και μια σεξουαλική επίθεση που υπέστη στα εφηβικά της χρόνια εξαντλείται σε δύο παραγράφους, ενώ μια υπερβολική δόση, αργότερα, σε μερικές προτάσεις. (Αντίθετα, η φιλοσοφία της ως γονέα, η οποία, όπως γράφει, είναι επηρεασμένη από τον Ράινερ Μαρία Ρίλκε και τον Ε.Ε. Κάμινγκς μεταξύ άλλων, απλώνεται σε 13 σελίδες).

Η συνολική εντύπωση που αποκομίζει κανείς από το "Love, Pamela" για την συγγραφέα του βιβλίου είναι μιας φιλικής και διασκεδαστικής μαμάς που τυχαίνει φυσικά να είναι επίσης μια πλούσια και διάσημη μαμά. Η Άντερσον δεν παραλείπει να περιγράψει λεπτομερώς τις πολύτιμες φιλίες της με προσωπικότητες όπως η Vivienne Westwood, ο Elton John, ο David LaChapelle και η Winehouse, καθώς και το αμφιλεγόμενο φλερτ της με τον Julian Assange, με τον τρόπο που πολλοί από εμάς θα περιγράφαμε τους συμμαθητές με τους οποίους κάναμε μαζί σκανταλιές στο σχολείο.

Ανάμεσα στις περιπέτειες της με άλλες διασημότητες όμως, δεν παύει να μας υπενθυμίζει ότι κατά βάση απολαμβάνει πλέον τα ίδια πράγματα με πολλές άλλες 55χρονες γυναίκες που μπορεί επίσης να λέγονται Πάμελα. Τα σκυλιά της. Τους δύο γιους της. Τον κήπο της. Το διάβασμα στην πίσω αυλή. Το “Love, Pamela” προσκαλεί το κοινό να κάνει τώρα αυτό που ίσως του ήταν δύσκολο να κάνει νωρίτερα στην πολύχρωμη, πολυτάραχη ζωή της Πάμελα Άντερσον: να χαρεί και να γελάσει μαζί της, όχι εις βάρος της.

Με στοιχεία από The Washington Post

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

The Book Lovers / Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη για την μεγάλη διαδρομή των εκδόσεών του και τη δική του, προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Η (μεγάλη) επιστροφή στην Ιαπωνική λογοτεχνία

Βιβλίο / Η (μεγάλη) επιστροφή στην ιαπωνική λογοτεχνία

Πληθαίνουν οι κυκλοφορίες των ιαπωνικών έργων στα ελληνικά, με μεγάλο μέρος της πρόσφατης σχετικής βιβλιοπαραγωγής, π.χ. των εκδόσεων Άγρα, να καλύπτεται από ξεχωριστούς τίτλους μιας γραφής που διακρίνεται για την απλότητα, τη φαντασία και την εμμονική πίστη στην ομορφιά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
To «παράνομο» σεξ στην Αθήνα του Μεσοπολέμου σε μια νέα μελέτη

Βιβλίο / To «παράνομο» σεξ στην Αθήνα του Μεσοπολέμου σε μια νέα μελέτη

Κόντρα στα κυρίαρχα ήθη, ο Μεσοπόλεμος υπήρξε διεθνώς μια εποχή σεξουαλικής ελευθεριότητας. Μια πρωτότυπη έκδοση από τους Τάσο Θεοφίλου και Εύα Γανίδου εστιάζει στις επιδόσεις των Αθηναίων στο «παράνομο» σεξ, μέσα από δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής, με τα ευρήματα να είναι εντυπωσιακά, ενίοτε και σπαρταριστά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ