Η Πάμελα Άντερσον εξορκίζει με το βιβλίο της τα φαντάσματα και τα στερεότυπα του χθες

Η Πάμελα Άντερσον εξορκίζει με το βιβλίο της τα φαντάσματα και τα στερεότυπα του χθες Facebook Twitter
Φωτ.: Νetflix
0

Στο βιβλίο που κυκλοφόρησε προχθές, πακέτο με το ντοκιμαντέρ του Netflix, “Pamela, a Love Story”, η Πάμελα Άντερσον, 55 ετών σήμερα, αφηγείται την ιστορία της ζωής της, από την παιδική της ηλικία σε μια ταπεινή καναδική κωμόπολη και το απόγειο της φήμης της τη δεκαετία του 1990, μέχρι την πρόσφατη περίοδο της παγκόσμιας εκστρατείας της για τα δικαιώματα των ζώων και του ντεμπούτου της στο Μπρόντγουεϊ, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων.

Στην πορεία, όπως μαθαίνουν οι αναγνώστες, συνέθεσε μια προσωπική φιλοσοφία εμπνευσμένη από ένα παράξενα ευρύ φάσμα πηγών, αντλώντας στοιχεία από τον Βουδισμό, την Καμπάλα, από έναν ιερέα του Πανεπιστημίου Pepperdine που γνώρισε κάνοντας βόλτες στο Μαλιμπού, από τον μελετητή του Γιουνγκ Ρόμπερτ Α. Τζόνσον και από ένα σωρό άλλα ερεθίσματα. Η Άντερσον δηλώνει αχόρταγη αναγνώστρια, και κάθε αναφορά της εκπλήσσει πιο πολύ από την προηγούμενη: Αναΐς Νιν, Άντζελα Ντέιβις, Γκαίτε. Συλλέγει επίσης vintage αυτοκίνητα, φορτηγά και σκάφη, και τα τελευταία πέντε χρόνια, επιδεικνύοντας έναν χαλαρό αυθορμητισμό, μετακόμισε αρχικά από το Λος Άντζελες στο Σεν Τροπέ και στη συνέχεια σε ένα ράντσο στο Νησί Βανκούβερ του Καναδά, κοντά στα μέρη που μεγάλωσε.

Σε πολλά σημεία του "Love, Pamela", η συγγραφέας του μοιάζει να διοχετεύει την εσωτερική της ζωή σε ποίηση ελεύθερης φόρμας, ανάμεσα σε παραγράφους πιο παραδοσιακού πεζού λόγου. Η ίδια εξηγεί στις «ευχαριστίες» της έκδοσης: «Αυτό το βιβλίο ξεκίνησε ως ένα ποίημα πενήντα σελίδων και στη συνέχεια αναπτύχθηκε σε εκατοντάδες σελίδες ... περισσότερης ποίησης ... από την πρώτη μου ανάμνηση μέχρι την πιο πρόσφατη. Ένας επιμελητής της έκδοσης μου είπε ότι του άρεσε πολύ το ελλειπτικό στυλ γραφής μου, πρότεινε όμως να προσθέσουμε και κάποιες πλήρεις προτάσεις και παραγράφους. Της είπα ότι δεν σκέφτομαι σε ολόκληρες προτάσεις, πόσο μάλλον σε παραγράφους».

F
Το εξώφυλλο του βιβλίου

Φυσικά, η Άντερσον ασπάζεται επίσης κι ένα σαφώς πιο πικάντικο είδος ελεύθερου πνεύματος. Για τον Χιου Χέφνερ επιφυλάσσει τον εξής στίχο: «Ο Χέφ με αποκάλεσε / το DNA του Playboy». Γράφει για την σεξουαλικότητα με έναν ειλικρινή, συχνά αστείο τρόπο, όπως όταν περιγράφει το σεξ με τον πρώην σύζυγό της Τόμι Λι ως «πάντα τρυφερό, απολαυστικό –  ποτέ σκοτεινό ή περίεργο ή σα να προσπαθούμε υπερβολικά. Ήμασταν συνδεδεμένοι. Το σεξ ήταν πάντα διασκεδαστικό». Σε ένα άλλο σημείο περιγράφει ανάλαφρα ένα περιστατικό ερωτικής οπτικής επαφής που είχε με τον Τζακ Νίκολσον, ενώ εκείνος ήταν με δύο άλλες γυναίκες στο Playboy Mansion.

Αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε ως κεντρική θέση της συγγραφέως εμφανίζεται περίπου στα τρία τέταρτα της διαδρομής, όταν η Άντερσον γράφει: «Πάντα πίστευα ότι το να θέλεις να είσαι ένα σέξι, αισθησιακό άτομο, ή να είσαι σέξι, δεν συγκρούεται με την ευφυΐα». Είναι απολύτως σαφές όμως, ότι ενώ η Άντερσον θέλει να θολώσει την εικόνα της «χαζής, σεξουαλικής ξανθιάς», απορρίπτει συλλήβδην κάθε πιθανή απεικόνιση της ως τραγική φιγούρα.

Η Πάμελα Άντερσον εξορκίζει με το βιβλίο της τα φαντάσματα και τα στερεότυπα του χθες Facebook Twitter
«Πάντα πίστευα ότι το να θέλεις να είσαι ένα σέξι, αισθησιακό άτομο, ή να είσαι σέξι, δεν συγκρούεται με την ευφυΐα»

Το "Love, Pamela" υποβαθμίζει μια σειρά από επεισόδια που έφεραν κατά καιρούς την Πάμελα Άντερσον στα πρωτοσέλιδα: Οι γάμοι και τα διαζύγιά της με τον πρωταθλητή του πόκερ Ρικ Σάλομον και με τον μουσικό Kid Rock ελάχιστα αναφέρονται ενώ το περιβόητο κλεμμένο βίντεο που περιείχε τις ιδιωτικές της περιπτύξεις με τον Τόμι Λι και κατέληξε να καθορίσει λίγο-πολύ την πορεία της καριέρας, καταλαμβάνει μόλις πέντε σελίδες. Ακόμη και μια σεξουαλική επίθεση που υπέστη στα εφηβικά της χρόνια εξαντλείται σε δύο παραγράφους, ενώ μια υπερβολική δόση, αργότερα, σε μερικές προτάσεις. (Αντίθετα, η φιλοσοφία της ως γονέα, η οποία, όπως γράφει, είναι επηρεασμένη από τον Ράινερ Μαρία Ρίλκε και τον Ε.Ε. Κάμινγκς μεταξύ άλλων, απλώνεται σε 13 σελίδες).

Η συνολική εντύπωση που αποκομίζει κανείς από το "Love, Pamela" για την συγγραφέα του βιβλίου είναι μιας φιλικής και διασκεδαστικής μαμάς που τυχαίνει φυσικά να είναι επίσης μια πλούσια και διάσημη μαμά. Η Άντερσον δεν παραλείπει να περιγράψει λεπτομερώς τις πολύτιμες φιλίες της με προσωπικότητες όπως η Vivienne Westwood, ο Elton John, ο David LaChapelle και η Winehouse, καθώς και το αμφιλεγόμενο φλερτ της με τον Julian Assange, με τον τρόπο που πολλοί από εμάς θα περιγράφαμε τους συμμαθητές με τους οποίους κάναμε μαζί σκανταλιές στο σχολείο.

Ανάμεσα στις περιπέτειες της με άλλες διασημότητες όμως, δεν παύει να μας υπενθυμίζει ότι κατά βάση απολαμβάνει πλέον τα ίδια πράγματα με πολλές άλλες 55χρονες γυναίκες που μπορεί επίσης να λέγονται Πάμελα. Τα σκυλιά της. Τους δύο γιους της. Τον κήπο της. Το διάβασμα στην πίσω αυλή. Το “Love, Pamela” προσκαλεί το κοινό να κάνει τώρα αυτό που ίσως του ήταν δύσκολο να κάνει νωρίτερα στην πολύχρωμη, πολυτάραχη ζωή της Πάμελα Άντερσον: να χαρεί και να γελάσει μαζί της, όχι εις βάρος της.

Με στοιχεία από The Washington Post

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Lifo Videos / «Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Η Αγλαΐα Παππά διαβάζει ένα απόσπασμα από τις βέβηλες και αμφιλεγόμενες «120 Μέρες των Σοδόμων» του Μαρκησίου ντε Σαντ, ένα βιβλίο αναγνωρισμένο πλέον ως αξεπέραστο λογοτεχνικό αριστούργημα και χαρακτηρισμένο ως «εθνικός θησαυρός» της Γαλλίας.
THE LIFO TEAM
Το «προπατορικό αμάρτημα» του Τζο Μπάιντεν

Βιβλίο / Ποιο ήταν το θανάσιμο σφάλμα του Τζο Μπάιντεν;

Ένα νέο βιβλίο για τον πρώην Πρόεδρο αποτελεί καταπέλτη τόσο για τον ίδιο όσο και για τη δουλοπρεπή κλίκα πιστών και μελών της οικογένειάς του, που έκαναν το παν για να συγκαλύψουν τον ραγδαίο εκφυλισμό της γνωστικής του ικανότητας.
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ Συγγραφείς/ Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / 8 Έλληνες συγγραφείς ξαναγράφουν τους μύθους και τις παραδόσεις

Η Λυσιστράτη ερμηνεύει τις ερωτικές σχέσεις του σήμερα, η Ιφιγένεια διαλογίζεται στην παραλία και μια Τρωαδίτισσα δούλα γίνεται πρωταγωνίστρια: 8 σύγχρονοι δημιουργοί, που συμμετέχουν με τα έργα τους στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, συνομιλούν με τα αρχαία κείμενα και συνδέουν το παρελθόν με επίκαιρα ζητήματα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζούντιθ Μπάτλερ: «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Τζούντιθ Μπάτλερ / «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Μια κορυφαία προσωπικότητα της σύγχρονης παγκόσμιας διανόησης μιλά στη LiFO για τo «φάντασμα» της λεγόμενης ιδεολογίας του φύλου, για το όραμα μιας «ανοιχτόκαρδης κοινωνίας» και για τις εμπειρίες ζωής που της έμαθαν να είναι «ένας άνθρωπος ταπεινός και ταυτόχρονα θαρραλέος».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντίνος Κονόμος

Βιβλίο / «Ο κύριος διευθυντής (καλό κουμάσι) έχει αποφασίσει την εξόντωσή μου…»

Ο Ντίνος Κονόμος, λόγιος, ιστοριοδίφης και συγγραφέας, υπήρξε συνεχιστής της ζακυνθινής πνευματικής παράδοσης στον 20ό αιώνα. Ο συγγραφέας Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής παρουσιάζει έργα και ημέρες ενός ανθρώπου που «δεν ήταν του κόσμου τούτου».
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Δ. ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ
Η ζωή του Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Αλέν Γκλικός

Βιβλίο / Ο Νίκος Καζαντζάκης όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε ένα νέο graphic novel

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Αλέν Γκλικός καταγράφει την πορεία του Έλληνα στοχαστή στο graphic novel «Καζαντζάκης», όπου ο περιπετειώδης και αντιφατικός φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ψυχαναλύεται για πρώτη φορά και συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πετρίτης»: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ηχητικά Άρθρα / Πετρίτης: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ο Τζoν Άλεκ Μπέικερ αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του στην παρατήρηση ενός πετρίτη και έγραψε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας – μια από τις σημαντικότερες καταγραφές της άγριας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι κριτικοί και το κοινό το ανακάλυψαν ξανά.
M. HULOT
Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LiFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ