Η Ελληνίδα λεσβία διπλή κατάσκοπος Άντζελα Καλομοίρης

The Happy Reader: Η ελληνίδα λεσβία διπλή κατάσκοπος Facebook Twitter
Η Καλομοίρης, φωτογράφος στο επάγγελμα, γνωστή στους φίλους της ως Άντζι, έχει περάσει στην Ιστορία ως η λεσβία-διπλή κατάσκοπος. 
0


Η ΚΑΤΑΣΚΟΠΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ,
ως υποείδος του θρίλερ, έχει υψηλότατα λογοτεχνικά εύσημα χάρη σε συγγραφείς που την υπηρέτησαν με πάθος, όπως ο Τζον Λε Καρέ. Προσωπικά λατρεύω έναν άλλον Άγγλο συγγραφέα κατασκοπικής λογοτεχνίας –και όχι μόνο–, τον Έρικ Άμπλερ. Το μυθιστόρημά του «Η μάσκα του Δημητρίου» (εκδόσεις Άγρα) συνοψίζει όλα όσα συνέβαιναν στα Βαλκάνια την εποχή του Μεσοπολέμου, έχοντας έναν Έλληνα ήρωα. Αυτός είναι ο Δημήτριος Μακρόπουλος αλλιώς Δημήτριος Τάλατ ή Δημήτριος Ταλάδης, ένα παλιοτόμαρο, δολοφόνος, κλέφτης, μαστροπός, έμπορος ναρκωτικών και κατάσκοπος.

Αυτός ο συναρπαστικός ήρωας, επινοημένος από τον Άμπλερ, αποτελεί τον οδηγό μας σε μια λογοτεχνική γεωγραφία που ο συγγραφέας περιγράφει με τα φαιά χρώματα του θρίλερ. Στον Άμπλερ οφείλουμε βεβαίως και το μυθιστόρημα «The light of day», περισσότερο γνωστό ως «Τοπ καπί», που το 1964 έγινε ταινία από τον Ζιλ Ντασέν με πρωταγωνιστές τη Μελίνα Μερκούρη και τον Πίτερ Ουστίνοφ. 

• Σκέφτομαι το κατασκοπικό μυθιστόρημα με αφορμή τον θάνατο ενός μυθικού σύγχρονου κατασκόπου, του Ρόμπερτ Φίλιπ Χάνσεν. Ο Χάνσεν, που είχε γεννηθεί το 1944 και πέθανε πριν από λίγες μέρες στο κελί του, σε φυλακές του Κολοράντο, ήταν πράκτορας του FBI και ταυτόχρονα της Σοβιετικής Ένωσης και μετά της Ρωσίας. Η δράση του αποκαλύφθηκε το 2001, αφού για αρκετά χρόνια τον παρακολουθούσαν περί τους 300 ανθρώπους μέχρι να τον πιάσουν να κάνει το λάθος βήμα.

Η Καλομοίρης έχει όλα τα στοιχεία για να γίνει μια πρώτης τάξεως ηρωίδα μυθιστορήματος, ιδιαίτερα αν το μυθιστόρημα αυτό γραφόταν από Έλληνα συγγραφέα. Έτσι κι αλλιώς, πάντα αναρωτιέμαι πώς ψάχνουν τα θέματά τους οι Ελληνες συγγραφείς και ιδιαίτερα πώς ψάχνουν στον κόσμο, αλλά μέσα από την ελληνική οπτική τους. 

Ο Χάνσεν ήταν ένας τύπος οικογενειάρχη προαστίων, που πήγαινε κάθε πρωί τα έξι παιδιά του στο σχολείο με παλιά αυτοκίνητα, όντας αφοσιωμένο μέλος της Opus Dei, αυτής της υπερσυντηρητικής οργάνωσης της Καθολικής Εκκλησίας. Μετά την αποκάλυψη της δράσης του έγινε ήρωας σε πολλά βιβλία, κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Προτιμώ το βιβλίο «Spy» του Ντέιβιντ Γουάιζ (1930-2018) του θεωρούμενου ως κορυφαίου συγγραφέα κατασκοπικής λογοτεχνίας στις ΗΠΑ.

The Happy Reader: Η ελληνίδα λεσβία διπλή κατάσκοπος Facebook Twitter
Η σύλληψη του Ρόμπερτ Φίλιπ Χάνσεν.

• Ο θάνατος του Χάνσεν με οδήγησε σε μια άλλη διπλή πράκτορα, την Άντζελα Καλομοίρης, που είχε γεννηθεί το 1916 στο Λόουερ Ιστ Μανχάταν από Έλληνες γονείς, μετανάστες. Η Καλομοίρης, φωτογράφος στο επάγγελμα, γνωστή στους φίλους της ως Άντζι, έχει περάσει στην Ιστορία ως η λεσβία-διπλή κατάσκοπος. Ήταν προστατευόμενη της Ελεονόρας Ρούσβελτ και ίσως από τις ερωτικές συντρόφους της πρώτης κυρίας των Ηνωμένων Πολιτειών, εργαζόταν ως πληροφοριοδότρια του FBI το διάστημα 1942-1949, ενώ ταυτόχρονα ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος των ΗΠΑ (CPUSA). Χάρη στις πληροφορίες που έδινε η Καλομοίρης στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν μπόρεσε να σηκώσει ποτέ κεφάλι.

The Happy Reader Η ελληνίδα λεσβία διπλή κατάσκοπος Facebook Twitter
Η Καλομοίρης  πέθανε το 1995 και είναι πλέον μια μυθική μορφή γενικά μέσα στην LGBTQΙ+ κοινότητα αλλά και ειδικότερα στην κοινότητα του Βίλατζ.

Σε εκείνη την εποχή του κυνηγιού μαγισσών η Καλομοίρης είχε καταθέσει και ως μάρτυς κατηγορίας στη δίκη της New York Photo League και του επικεφαλής της, του Αμερικανοεβραίου φωτογράφου Σιντ Γκρόσμαν. Η Λίγκα είχε θεωρηθεί ως μετωπική οργάνωση του Κ.Κ. και ο Γκρόσμαν ως κομμουνιστής. Η Καλομοίρης πέθανε το 1995   και είναι πλέον μια μυθική μορφή γενικά μέσα στην LGBTQΙ+ κοινότητα και ειδικότερα στην κοινότητα του Βίλατζ. Ο μύθος της εδραιώθηκε το 2017 με την κυκλοφορία του βιβλίου της Λίζα Ντέιβις «Undercover Girl» που έχει τον μακρύ υπότιτλο «The lesbian informant who helped the FBI bring down the Communist Party». Η Καλομοίρης έχει όλα τα στοιχεία για να γίνει μια πρώτης τάξεως ηρωίδα μυθιστορήματος, ιδιαίτερα αν το μυθιστόρημα αυτό γραφόταν από Έλληνα συγγραφέα. Έτσι κι αλλιώς, πάντα αναρωτιέμαι πώς ψάχνουν τα θέματά τους οι Ελληνες συγγραφείς και ιδιαίτερα πώς ψάχνουν στον κόσμο, αλλά μέσα από την ελληνική οπτική τους. 

ιων
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ. Στέλλα Παναγιωτοπούλου, «Ίων ο Κύων - Περί συνύπαρξης ανθρώπων και ζώων», εκδ. Ίκαρος

Οι ήρωες είναι, βέβαια, ένα θέμα στη λογοτεχνία. Από τους αγαπημένους μου είναι ο Μάρκος, ο ερωτύλος γάτος στην «Περσινή Αρραβωνιαστικιά» της Ζυράννας Ζατέλη. Έτσι κι αλλιώς, τα ζώα διεκδικούν τη δική τους θέση στη λογοτεχνία όπως και στην ιστορία. Και από την άποψη αυτή το βιβλίο της Στέλλας Παναγιωτοπούλου, «Ίων ο Κύων - Περί συνύπαρξης ανθρώπων και ζώων», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ίκαρος, μας βάζει μέσα σ’ έναν συναρπαστικό κόσμο όπου ήρωες με ονόματα όπως Φλας, Μπακ, Κοκαλιάρης, Μάγκας, Γιόφι συμβιώνουν με άλλους ήρωες με ονόματα όπως Βιρτζίνια Γουλφ, Τζακ Λόντον, Πολ Όστερ, Πηνελόπη Δέλτα ή ο Ζίγκμουντ Φρόιντ.

Σε αυτό το αφηγηματικό δοκίμιο ήρωας είναι ο σκύλος Ίων, ένα ημίαιμο λαμπραντόρ που ζει στην Αθήνα και που σε πρώτο πρόσωπο μιλάει για το είδος του, την καταγωγή του, τους συντρόφους του, τις ράτσες, τις ανύπαρκτες σεξουαλικές επιλογές ενός ημίαιμου δεσποζόμενου, τα αφεντικά, τη μετανάστευση, την αστεγία του αδέσποτου, ακόμη και για το σκληρό θέμα της σκυλοφαγίας σε χώρες της Άπω Ανατολής, στην Κίνα, στο Βιετνάμ, στη Νότια Κορέα. Όταν ο Ίων μαθαίνει ότι στην πόλη Χο Τσι Μινχ του Βιετνάμ υπάρχει δρόμος με εστιατόρια που σερβίρουν αποκλειστικά σκύλο και ότι οι Βιετναμέζοι συνηθίζουν να τρώνε σκύλο στο τέλος κάθε μήνα γιατί πιστεύουν ότι έτσι βγάζουν από πάνω τους την κακοτυχία, προσπαθεί να δημιουργήσει έναν νέο χάρτη του κόσμου. Σε αυτόν θα αποτυπώνεται σε ποιο μέρος τα ζώα θα είναι πιο ασφαλή. 

• Ήρωες μπορεί να είναι ακόμη και οι ίδιοι οι συγγραφείς. Ιδιαίτερα οι διάφορες επέτειοί τους, η έκδοση αυτοβιογραφικών κειμένων τους, ημερολογίων, επιστολών κ.λπ. ρυθμίζουν τον λογοτεχνικό χρόνο. Το 2024 θα είναι σίγουρα έτος Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, καθώς τότε συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τον θάνατό του. Ο αμερικανικός εκδοτικός οίκος Random House ανακοίνωσε ήδη τη δημοσίευση ενός ανέκδοτου μυθιστορήματος του Κολομβιανού συγγραφέα με τίτλο «En Αgosto nos vemos» («Θα ειδωθούμε τον Αύγουστο»). Από την οικογένειά του σχολίασαν ότι το μυθιστόρημα αυτό συνοψίζει όλον τον κόσμο του Μάρκες, αυτόν που αγάπησαν εκατομμύρια αναγνώστες σε όλον τον κόσμο. Το αναγνωστικό μου γούστο με οδηγεί στη θαυμάσια αυτοβιογραφία του συγγραφέα, το «Ζω για να τη διηγούμαι» –δηλαδή τη ζωή–, στη μετάφραση της Κλαίτης Σωτηριάδου.

• Σκέφτομαι με τρόμο σε τι ακραίες καταστάσεις μπορεί να οδηγήσει, σε ποιες μορφές λογοκρισίας μπορεί να φτάσει η πίεση που ασκείται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από την υιοθέτηση πρακτικών cancel culture.  Η ιδιαιτέρως δημοφιλής –και στη χώρα μας– συγγραφέας Ελίζαμπεθ Γκίλμπερτ, η συγγραφέας του «Eat, Pray, Love» (εκδόσεις Μίνωας), είχε ανακοινώσει πριν από μερικές μέρες ότι είναι έτοιμο και εκδίδεται το νέο βιβλίο της «The Snow Forest». Είναι η ιστορία μιας οικογένειας που έζησε για μισό αιώνα σε πλήρη απομόνωση κάπου στα βάθη της άγριας Σιβηρίας, αγνοώντας πλήρως αυτά που συνέβαιναν στον κόσμο. Μέχρι που το 1978 την ανακάλυψε ένας Σοβιετικός γεωλόγος.

Η ανακοίνωση, όμως, προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών Ουκρανών φαν της Γκίλμπερτ, αντιδράσεις θυμού και απογοήτευσης για το πώς η Γκίλμπερτ αποφασίζει να εκδώσει ένα μυθιστόρημα με ήρωες  Ρώσους και τοποθετημένο στη Ρωσία, ενώ μαίνεται ο πόλεμος. Η Γκίλμπερτ, θορυβημένη, επανήλθε την περασμένη εβδομάδα και ανακοίνωσε ότι ματαιώνει την έκδοση. Είναι το πρώτο σοβαρό επεισόδιο αυτολογοκρισίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο ερμηνεύεται ποικιλότροπα. Η Γκίλμπερτ, συγγραφέας βιβλίων αυτοβοήθειας και θετικών σκέψεων, δείχνει τον δρόμο σε μια περιοχή της εκδοτικής βιομηχανίας που επηρεάζεται πολύ από τα social media  και τα τρολ του διαδικτύου.

• Μεγάλη συζήτηση για τη δημοσιογραφική υπογραφή γίνεται τώρα με αφορμή τα τρία ψεύτικα δημοσιογραφικά προφίλ που εμφανίζονταν με άρθρα τους σε γνωστή ενημερωτική ιστοσελίδα. Όπως πάντα, κουτσοί στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα, δηλαδή στη μεγάλη αγορά του διαδικτύου. Μέχρι τη δεκαετία του 1920 η ανωνυμία ήταν γενικό φαινόμενο στον Τύπο. Ο Εμίλ Ζολά, που ήταν επίσης δημοσιογράφος, είχε συνηγορήσει υπέρ της ανωνυμίας σε ένα από τα πρώτα δημοσιογραφικά συνέδρια του τέλους του 19ου αιώνα. Είχε πει ότι οι εφημερίδες είναι οι μεγάλες εγκυκλοπαίδειες της καθημερινότητας και ότι από τη στιγμή που οι συντάκτες δεν υπογράφουν, τονίζεται περισσότερο το κοινό έργο.

Μετά τη δεκαετία του 1920, όμως, η υπογραφή άρχισε να εμφανίζεται στα μέσα ως μια εκδήλωση της αντικειμενικότητας. Το κοινό είχε δικαίωμα να μάθει ποιος υπογράφει το ρεπορτάζ ή το άρθρο, ώστε να μπορεί να ελέγξει τη μόρφωσή του, τις εξαρτήσεις του, οικονομικές, πολιτικές και άλλες, ιδιαίτερα στην εποχή της αυξανόμενης προπαγάνδας και των δημοσίων σχέσεων. Το αίτημα αυτό είναι επείγον στις μέρες μας λόγω των ψεύτικων προφίλ, των τρολ και της ανωνυμίας του διαδικτύου. Το ψεύτικο προφίλ, ιδιαίτερα αυτό που έχει στοιχεία αληθοφάνειας και μπορεί να οδηγήσει σε εξαπάτηση, δεν πρέπει να συγχέεται με την παράδοση του ψευδώνυμου ή του pen name που είναι πολύ παλιά πρακτική και τη συναντάμε στη δημοσιογραφία και στη λογοτεχνία. Αλλά τα τελευταία χρόνια η τάση είναι να εξαφανιστούν και τα ψευδώνυμα, καθώς προσκρούουν στα αιτήματα της διαφάνειας και της νέας αντικειμενικότητας. Αυτά περί υπογραφών, με τη δέουσα ψυχραιμία.

Αγοράστε το βιβλίο της Στέλλας Παναγιωτοπούλου, «Ίων ο Κύων - Περί συνύπαρξης ανθρώπων και ζώων» εδώ

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δονούμενο ερωτικό ασκέρι

Βιβλίο / Ο σαγηνευτικός κόσμος του τάνγκο από τον Χόρχε Λουίς Μπόρχες

Ο μεγάλος Αργεντινός συγγραφέας παρουσιάζει το τάνγκο, την ιστορία του και τις δονήσεις του, μέσα από τέσσερις διαλέξεις που δόθηκαν το 1965 στο Μπουένος Άιρες και έμειναν αδημοσίευτες για περίπου μισόν αιώνα.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τεύκρος Μιχαηλίδης: «Δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια όταν πας να κάνεις κάτι δημιουργικό»

Βιβλίο / Τεύκρος Μιχαηλίδης: «Με γοητεύει πάντα η συλλογικότητα, κι ας μ' έχει απογοητεύσει σ' όλη μου τη ζωή»

Ο γνωστός μαθηματικός και πολυγραφότατος συγγραφέας μιλά στη LiFO για την πορεία του, για τα μαθηματικά, τη λογοτεχνία και για τις άδολες συλλογικότητες στις οποίες θα ήθελε να συμμετέχει.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ
Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας και παρουσιαστής Ρίτσαρντ Οσμάν μιλά στη LiFO

Βιβλίο / Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας και παρουσιαστής Ρίτσαρντ Οσμάν μιλά στη LiFO

Αποκλειστική συνέντευξη με τον δημοφιλή συγγραφέα για το βιβλίο του που έχει χαρακτηριστεί μπεστ σέλερ-φαινόμενο και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ εξασφάλισε τα δικαιώματα για την κινηματογραφική του μεταφορά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Lifo Videos / «Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Η Αγλαΐα Παππά διαβάζει ένα απόσπασμα από τις βέβηλες και αμφιλεγόμενες «120 Μέρες των Σοδόμων» του Μαρκησίου ντε Σαντ, ένα βιβλίο αναγνωρισμένο πλέον ως αξεπέραστο λογοτεχνικό αριστούργημα και χαρακτηρισμένο ως «εθνικός θησαυρός» της Γαλλίας.
THE LIFO TEAM
Το «προπατορικό αμάρτημα» του Τζο Μπάιντεν

Βιβλίο / Ποιο ήταν το θανάσιμο σφάλμα του Τζο Μπάιντεν;

Ένα νέο βιβλίο για τον πρώην Πρόεδρο αποτελεί καταπέλτη τόσο για τον ίδιο όσο και για τη δουλοπρεπή κλίκα πιστών και μελών της οικογένειάς του, που έκαναν το παν για να συγκαλύψουν τον ραγδαίο εκφυλισμό της γνωστικής του ικανότητας.
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ Συγγραφείς/ Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / 8 Έλληνες συγγραφείς ξαναγράφουν τους μύθους και τις παραδόσεις

Η Λυσιστράτη ερμηνεύει τις ερωτικές σχέσεις του σήμερα, η Ιφιγένεια διαλογίζεται στην παραλία και μια Τρωαδίτισσα δούλα γίνεται πρωταγωνίστρια: 8 σύγχρονοι δημιουργοί, που συμμετέχουν με τα έργα τους στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, συνομιλούν με τα αρχαία κείμενα και συνδέουν το παρελθόν με επίκαιρα ζητήματα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζούντιθ Μπάτλερ: «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Τζούντιθ Μπάτλερ / «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Μια κορυφαία προσωπικότητα της σύγχρονης παγκόσμιας διανόησης μιλά στη LiFO για τo «φάντασμα» της λεγόμενης ιδεολογίας του φύλου, για το όραμα μιας «ανοιχτόκαρδης κοινωνίας» και για τις εμπειρίες ζωής που της έμαθαν να είναι «ένας άνθρωπος ταπεινός και ταυτόχρονα θαρραλέος».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντίνος Κονόμος

Βιβλίο / «Ο κύριος διευθυντής (καλό κουμάσι) έχει αποφασίσει την εξόντωσή μου…»

Ο Ντίνος Κονόμος, λόγιος, ιστοριοδίφης και συγγραφέας, υπήρξε συνεχιστής της ζακυνθινής πνευματικής παράδοσης στον 20ό αιώνα. Ο συγγραφέας Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής παρουσιάζει έργα και ημέρες ενός ανθρώπου που «δεν ήταν του κόσμου τούτου».
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Δ. ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ
Η ζωή του Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Αλέν Γκλικός

Βιβλίο / Ο Νίκος Καζαντζάκης όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε ένα νέο graphic novel

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Αλέν Γκλικός καταγράφει την πορεία του Έλληνα στοχαστή στο graphic novel «Καζαντζάκης», όπου ο περιπετειώδης και αντιφατικός φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ψυχαναλύεται για πρώτη φορά και συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πετρίτης»: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ηχητικά Άρθρα / Πετρίτης: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ο Τζoν Άλεκ Μπέικερ αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του στην παρατήρηση ενός πετρίτη και έγραψε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας – μια από τις σημαντικότερες καταγραφές της άγριας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι κριτικοί και το κοινό το ανακάλυψαν ξανά.
M. HULOT
Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LiFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ