Hyper Hypo: Το νέο βιβλιοπωλείο της Αθήνας είναι επικεντρωμένο στον πολιτισμό του τώρα

Hyper Hypo: Το νέο πολυδιάστατο βιβλιοπωλείο της Αθήνας είναι επικεντρωμένο στον πολιτισμό του τώρα  Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO
0

«Υπέρ» και «υπό»: Δύο προθέσεις που υποδηλώνουν το πιο πάνω και το πιο κάτω, το πιο πολύ και το πιο λίγο, αντίστοιχα. Γραμμένες δίπλα-δίπλα αποτελούν το όνομα για την ιδέα δύο δραστήριων και δημιουργικών ανθρώπων της Αθήνας, το βήμα τους να φιλοξενήσουν σε έναν χώρο αντικείμενα πολυτελή και προσιτά, που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στη λεγόμενη «υψηλή κουλτούρα», αλλά προέρχονται και από υποκουλτούρες, πράγματα μαξιμαλιστικά και μινιμαλιστικά, λαμπερά αλλά και ακατέργαστα. 

«Όλα αυτά αντικατοπτρίζουν με ουσιαστικό τρόπο την ποικιλία και τον πλούτο της δημιουργικής πολιτιστικής παραγωγής του κόσμου» λένε οι δημιουργοί του Hyper Hypo, ενός νέου πρότζεκτ που επικεντρώνεται γύρω από τις εκδόσεις που αγαπούν και θέλουν να αναδείξουν.

Γύρω από αυτές περιστρέφονται κι άλλα, prints, αντικείμενα design, εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και νέων περιοδικών, ομιλίες, μπαζάρ. «Όμως ο κεντρικός άξονας είναι το βιβλίο. Δεν πιστεύουμε ότι αυτήν τη στιγμή λείπει από την Αθήνα άλλο ένα concept store». 

Καθώς η Αθήνα εξελίσσεται σε μια ολοένα πιο κοσμοπολίτικη και διεθνή πόλη, το Hyper Hypo είναι εδώ για να συμπληρώσει, να εκπροσωπήσει και να συνεισφέρει ουσιαστικά στην ανάπτυξη αυτού του συνεχώς μεταβαλλόμενου τοπίου. Φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα καθοριστικό κομμάτι στο παζλ της πολιτιστικής και δημιουργικής Αθήνας.

Ο Αντρέας Κόκκινος και ο Στάθης Μητρόπουλος δηλώνουν αδηφάγοι συλλέκτες βιβλίων, λάτρεις και καταναλωτές όλων των εκφάνσεων των τέχνης, από το design και τη φωτογραφία ως την αρχιτεκτονική, τη μόδα και την ποπ κουλτούρα.

Hyper Hypo: Το νέο πολυδιάστατο βιβλιοπωλείο της Αθήνας είναι επικεντρωμένο στον πολιτισμό του τώρα  Facebook Twitter
Ο Αντρέας Κόκκινος (δεξιά) και ο Στάθης Μητρόπουλος δηλώνουν αδηφάγοι συλλέκτες βιβλίων, λάτρεις και καταναλωτές όλων των εκφάνσεων των τέχνης. Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO

Ο πρώτος είναι πρώην συντάκτης μόδας και design του περιοδικού T: The New York Times Style Magazine, καθώς και ανεξάρτητος στυλίστας, έχει συνεργαστεί με φωτογράφους, περιοδικά και πελάτες από όλο τον κόσμο. Ο δεύτερος είναι βραβευμένος γραφίστας και art director. Το δημιουργικό του γραφείο εδρεύει στην Αθήνα και βρίσκεται πίσω από πολυάριθμες πολιτιστικές εκδόσεις, περιοδικά και βιβλία.

Άρχισαν να σκέφτονται να δημιουργήσουν κάτι μαζί όταν κατά την περίοδο του πρώτου εγκλεισμού είχαν τον χρόνο να νοσταλγήσουν τα ταξίδια τους σε μητροπόλεις στις οποίες μπορούσαν να επισκεφτούν τα αγαπημένα τους μουσεία και gift shops, ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία τέχνης, μαγαζιά επικεντρωμένα στο design. Διευθύνσεις που τους εμπνέουν είναι το do you read me?! στο Βερολίνο, το Ofr bookshop στο Παρίσι, το Artwords στο Λονδίνο, το Dashwood books και το Printed Matter στη Νέα Υόρκη, το Arcana στο Λος Άντζελες. 

«Τότε ήταν που συνειδητοποιήσαμε πως ενώ η Αθήνα έχει πολλά σπουδαία βιβλιοπωλεία, δεν είχε ούτε ένα που να επικεντρώνεται αποκλειστικά στις τέχνες, στον πολιτισμό του τώρα. Έτσι, μετά από πολλή έρευνα και brainstorming, γεννήθηκε η ιδέα για το Hyper Hypo».

Hyper Hypo: Το νέο πολυδιάστατο βιβλιοπωλείο της Αθήνας είναι επικεντρωμένο στον πολιτισμό του τώρα  Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO
Hyper Hypo: Το νέο πολυδιάστατο βιβλιοπωλείο της Αθήνας είναι επικεντρωμένο στον πολιτισμό του τώρα  Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO

Ανάμεσα στην οδό Αθηνάς και την Αιόλου, στον δρόμο της Βορέου, σε έναν χώρο όπου κάποτε λειτουργούσε μια κλασική αθηναϊκή μπουτίκ «νεωτερισμών», το 90% όσων έχουν συγκεντρώσει εκείνοι δεν μπορούμε να το βρούμε αλλού και εύκολα στην Αθήνα, τα εισάγουν απευθείας οι ίδιοι από το εξωτερικό, πρόκειται για βιβλία αλλά κι ολόκληρους εκδοτικούς που δεν υπάρχουν εδώ, δουλειές από την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ελβετία, την Αμερική. Εκεί βρίσκουμε περιοδικά που κάνουν θραύση στο εξωτερικό αλλά εδώ δεν πέφτουν εύκολα στα χέρια μας, όπως το (πασίγνωστο σε όσους θαυμάζουν το φρέσκο και με άποψη interior design) Apartamento.

Παράλληλα διαθέτουν ελληνικές εκδόσεις, «βιβλία και περιοδικά που μπορείς να βρεις στο MoMA της Νέας Υόρκης αλλά όχι σε κάποιο μουσείο εδώ» – ενδεικτικά, αναφέρονται σε περιοδικά όπως το Fluffer Everyday, το Desired Landscapes, το DOMa. «Έχουμε κάνει μια πρώτη επιλογή από πράγματα που μας ενδιαφέρουν, που λείπουν από τα αντίστοιχα τμήματα των μεγάλων βιβλιοπωλείων. Έχουμε κάνει μια πιο τολμηρή επιλογή τίτλων αλλά είμαστε πολύ ανοιχτοί στο να έρχεται ο κόσμος να μας λέει τι θέλει, τι ψάχνει, να συζητάμε ποια είναι η ανάγκη του». 

Όλα αυτά θα τα βρείτε στο ισόγειο, μαζί με ειδικές εκδόσεις, εκτυπώσεις, αφίσες από Έλληνες φωτογράφους και εικαστικούς, όπως είναι ο Κωστής Φωκάς, η Ειρήνη Καραγιαννοπούλου, καλλιτέχνες όπως ο Ιταλός Luca de Salvia που δραστηριοποιούνται εδώ. Τα συλλεκτικά αντικείμενά τους έχουν επίσης εγχώριες υπογραφές, μερικές από τις οποίες είναι η Coxx ceramics, Greece is for Lovers, Philippos Theodorides, Klaus Jurgen Schmidt. 

Καθώς το Hyper Hypo είναι πολυδιάστατο, το υπόγειό του θα είναι ένας χώρος που θα εξελίσσεται συνεχώς – εκεί θα πραγματοποιούνται εκθέσεις, ομιλίες, αναγνώσεις, παραστάσεις και εκδηλώσεις.

Το πρώτο event που θα ανακοινώσουν είναι μια έκθεση κεραμικών έργων της Zoë Paul που θα κάνει δεύτερη στάση εδώ, μετά το Παρίσι. «Καθώς η Αθήνα εξελίσσεται σε μια ολοένα πιο κοσμοπολίτικη και διεθνή πόλη, το Hyper Hypo είναι εδώ για να συμπληρώσει, να εκπροσωπήσει και να συνεισφέρει ουσιαστικά στην ανάπτυξη αυτού του συνεχώς μεταβαλλόμενου τοπίου. Φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα καθοριστικό κομμάτι στο παζλ της πολιτιστικής και δημιουργικής Αθήνας», κατά τους εμπνευστές του.

Hyper Hypo: Το νέο πολυδιάστατο βιβλιοπωλείο της Αθήνας είναι επικεντρωμένο στον πολιτισμό του τώρα  Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO

Hyper Hypo: Το νέο πολυδιάστατο βιβλιοπωλείο της Αθήνας είναι επικεντρωμένο στον πολιτισμό του τώρα  Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO

Hyper Hypo, Βορέου 10, 10551, Αθήνα

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ξεχωριστά γραφεία της Αθήνας: Εκεί όπου δουλεύουν οι δημιουργικοί άνθρωποι της πόλης

Interiors / 5 ξεχωριστά γραφεία της Αθήνας: Εκεί όπου δουλεύουν οι δημιουργικοί άνθρωποι της πόλης

Μπορεί τα σπίτια πολλών να έγιναν για μεγάλο διάστημα και τα γραφεία τους, όμως αυτό τελικά απέδειξε πως ο χώρος εργασίας μας πρέπει να είναι διαμορφωμένος όπως τον θέλουμε, με τους ανθρώπους που θέλουμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημήτρης Τζιόβας: «Θέλουμε να ζούμε με μύθους και ένας από αυτούς είναι ότι έχουμε την ομορφότερη χώρα»

Βιβλίο / Δημήτρης Τζιόβας: «Θέλουμε να ζούμε με μύθους και ένας από αυτούς είναι ότι έχουμε την ομορφότερη χώρα»

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, που τιμήθηκε με το φετινό Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων, μιλά στη LiFO για την εποχή μας, την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τις συλλογικές αντιλήψεις και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι απέγινε η «χημική γενιά» των Ελλήνων ρέιβερ;

Βιβλίο / Τι απέγινε η «χημική γενιά» των Ελλήνων ρέιβερ;

Μια «underground» συζήτηση με τον Λέανδρο Κυριακόπουλο περί ρέιβ, νέων τεχνολογιών και άλλων «δαιμονίων», με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Αναπαραστάσεις του ανοίκειου - νομαδισμός και αισθητική στην ρέιβ ψυχεδελική σκηνή» (εκδ. Νήσος).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΕΟΣΟΥΑ

Το πίσω ράφι / «Ρετροσπεκτίβα» του Α. Γεοσούα: Μπορεί ένα μυθιστόρημα ιδεών να σε κρατάει δέσμιο ως το τέλος;

Από τους σημαντικότερους συγγραφείς του Ισραήλ, ο πρόσφατα χαμένος Αβραάμ Γεοσούα αφηγείται εδώ την ιστορία ενός εβδομηντάχρονου κινηματογραφιστή που κουβαλά ένα νεανικό αμάρτημα κι εξετάζει αναδρομικά τα πεπραγμένα του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«Έλληνες και Τούρκοι πρέπει να ξαναγράψουν τα βιβλία της Ιστορίας χωρίς μύθους»

Εμινέ Γεσίμ Μπεντλέκ / «Έλληνες και Τούρκοι πρέπει να ξαναγράψουν τα βιβλία της Ιστορίας χωρίς μύθους»

Η πρώην επίκουρη καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Bingöl της Τουρκίας μιλά στη LiFO για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Η ανταλλαγή πληθυσμών του 1923 - Τραύμα και φαντασιακές κοινότητες σε Ελλάδα και Τουρκία».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
leonardo padura

Βιβλίο / Λεονάρδο Παδούρα: Η Κούβα πέρα από τα σύνορα

Ο κορυφαίος μυθιστοριογράφος Λεονάρδο Παδούρα στο πρόσφατο έργο του με τίτλο «Σαν σκόνη στον άνεμο» αναζητά την ταυτότητα της Κούβας του τότε και του σήμερα μέσα από τα όνειρα μιας παρέας νέων που έφτασαν να σκορπίζονται κι αυτοί σαν σκόνη στον άνεμο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
ΤΡΙΤΗ 26/07 - ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-20 βιβλία που θα πάρω μαζί μου στις διακοπές

Βιβλία και Συγγραφείς / 20 βιβλία που θα πάρω μαζί μου στις διακοπές

Ο Νικος Μπακουνάκης επιλέγει και παρουσιάζει 20 βιβλία από την εκδοτική παραγωγή του 2022 για έξυπνες, διασκεδαστικές, συναρπαστικές, πρωτότυπες, αποκαλυπτικές και χρήσιμες καλοκαιρινές αναγνώσεις.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Η διεθνής αίγλη και το μεγαλείο του Καβάφη

Βιβλίο / Η διεθνής αίγλη και το μεγαλείο του Καβάφη

Η καθηγήτρια Συγκριτικής Γραμματολογίας του Πρίνστον και μεταφράστρια Κάρεν Έμεριχ μιλά για την περίπτωση του Αλεξανδρινού ποιητή με αφορμή τη συμμετοχή της στο φετινό International Cavafy Summer School που διοργάνωσε η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ