Γράφεις βιβλίο; Βρες καλό τίτλο

Facebook Twitter
0

Όσο δύσκολο είναι να γράψεις ένα βιβλίο, τόσο δύσκολο είναι να βρεις και τον τίτλο του, λένε μερικοί συγγραφείς. Και πραγματικά, πώς να χωρέσεις σε μερικές λέξεις την αύρα του βιβλίου, να υπονοήσεις το νόημα, να κλείσεις το μάτι και να είσαι και δελεαστικός;

Το «δελεαστικός» είναι αυτό που καίει πιο πολύ απ’ όλα, όταν πρόκειται για πωλήσεις. Και υπάρχουν κανόνες, από παρατηρήσεις που γίνονται, από συγκρίσεις και από την πείρα για το τι τραβάει το μάτι του αναγνώστη μέσα στις στοίβες των βιβλίων και τι όχι. Ρώτησα την «Miss Bookdust» - η οποία έχει τεράστια εμπειρία στο χώρο των βιβλίων κι ελπίζω να μοιραστεί κι άλλα μυστικά της δουλειάς της στο μέλλον.

Απάντησε τα εξής:

** 

Στατιστικά λοιπόν, εμπορικοί είναι οι τίτλοι 2 λέξεων (π.χ. Αμακιγιάριστοι φόβοι, χα!) και η αποφυγή ξένης λέξης.  

Εξαιρούνται οι πολύ μοντέρνοι ή καλτ συγγραφείς (Ρόμπινς, Μουρακάμι, Ευγενίδης).

Η πλάκα είναι ότι πολύ νέοι Έλληνες συγγραφείς μάλλον το 'χουν πάρει μυρωδιά αυτό, γιατί βλέπω όλο και πιο συχνά να εφαρμόζουν...την εξαίρεση. Μόνο που πρέπει να έχεις γίνεις καλτ από μόνος σου κουκλίτσα μου, για να μπορείς μετά να κοτσάρεις τον ξενόγλωσσο ή σιδηρόδρομο τίτλο χωρίς να εκτίθεσαι. Δεν σε κάνει σπουδαίο ο τίτλος από μόνος του.  

Επίσης, πολύ σημαντικό είναι ότι αποφεύγονται τα ζώα. Όσο αβανταδόρικα είναι τα ζωάκια στα βίντεο του youtube, τόσο αποφεύγονται στις εκδόσεις. Προφανώς γιατί δεν είμαστε φιλόζωοι στην Ελλάδα. Από την άλλη έχω δει αναγνώστρια "γατού" ν' αγοράζει χωρίς δεύτερη σκέψη βιβλίο που στην εικόνα είχε γατάκι, χωρίς καν να κοιτάξει το περιεχόμενο, λέγοντας "αχ το χρυσούλι μου!"

Δεν θυμάμαι τον τίτλο αλλά πολύ το ήθελα τότε, το περιεχόμενο να ήταν παντελώς άσχετο με φιλοζωϊκά -π.χ. Ούρσουλα, η ανεπανάληπτη γατούλα του σεξ.

Το πιο τρανταχτό ήταν με βιβλίο πέρα του δέοντος καταξιωμένης συγγραφέως (Μαργαρίτα Καραπάνου). Το χειρότερο εμπορικά βιβλίο της ήταν το Lee&Lou. Και ξένος τίτλος και σκυλάκια στον τίτλο και εξώφυλλο. Μπήκαν στον κόπο να διακρίνουν την αλληγορία (έθαβε το λάιφσταιλ του Κολωνακίου και κάτι παραπάνω) μόνο οι φανατικοί της, οι άλλοι προφανώς νόμιζαν ότι μια τρελέγκω μιλάει για τα σκυλιά του καναπέ της. Τι να πεις;

Επίσης απαγορεύονται στην Ελλάδα οι τίτλοι που αναφέρουν ασθένειες, π.χ. καρκίνος, λευχαιμία κτλ Οκ, ξέρω η Πανούκλα του Καμύ και ο Τροπικός του Καρκίνου είναι εξαιρέσεις.

Αυτό νομίζω μόνο στην Ελλάδα, όταν διάβαζα με μανία Publishers Weekly πολλά χρόνια πριν, μου έκαναν εντύπωση τίτλοι για τέτοια πράγματα και όχι μόνο που πούλαγαν τα άντερά τους. Αυτά για τον καρκίνο και τα new age τύπου, 10 βήματα για να καταπολεμήσετε τον καρκίνο ή -το πιο ακραίο που θυμάμαι- 10+1 βήματα για να παντρευτείτε έναν πλούσιο μαύρο άντρα έδιναν και έπαιρναν.

Στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοια παιδεία, κουλτούρα κτλ. Δεν θέλουμε μάλλον να μας λέει κανείς τι να κάνουμε. Υπάρχει ένα κοινό τέτοιο αλλά όχι μεγάλο.

Διαβάστε ακόμα: Οι παραλίγο τίτλοι σπουδαίων βιβλίων

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άλαν Χόλινγκχερστ: «Στην queer λογοτεχνία, κάτι από εκείνη την παλιά οργή θα επιστρέψει»

Βιβλίο / Άλαν Χόλινγκχερστ: «Η παλιά οργή θα επιστρέψει στην queer λογοτεχνία»

Με αφορμή την ελληνική έκδοση της «Υπόθεσης Σπάρσολτ» ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Βρετανούς συγγραφείς μιλάει στη LiFO για την εξέλιξη της queer λογοτεχνίας, τη μετατόπιση του δημόσιου λόγου γύρω από την ταυτότητα και τα δικαιώματα, αλλά και για τον τρόπο γραφής του σήμερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πουλάει ο κομμουνισμός σήμερα;

The Review / Πουλάει ο κομμουνισμός σήμερα;

Ο Βασίλης Γκουρογιάννης γράφει το μυθιστόρημα «Τα κιάλια του Βασίλι Τσουικόφ» που δίνει τον λόγο σε έναν δογματικό και βαθιά τραυματισμένο κομμουνιστή δικηγόρο, ο οποίος πολιορκεί τα γραφεία του ΚΚΕ απαιτώντας δικαίωση. Η Βένα Γεωργακοπούλου μιλά με τη μεταφράστρια και συγγραφέα Κατερίνα Σχινά για το βιβλίο.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Βασίλης Χατζηιακώβου: «Ευθύνονται και οι εκδότες για τη σαβούρα»

Βιβλίο / Βασίλης Χατζηιακώβου: «Ευθύνονται και οι εκδότες για τη σαβούρα»

Μια εκ βαθέων κουβέντα με τον συγγραφέα του αφηγήματος «Η δική μου Σόλωνος… και τρία σύννεφα στον ουρανό», ο οποίος υπήρξε και παραμένει σημείο αναφοράς στον χώρο του βιβλίου στην Ελλάδα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Φάτμα Χασόνα: Η τελευταία φωτορεπόρτερ της Γάζας

Βιβλίο / Φάτμα Χασόνα: Η τελευταία φωτορεπόρτερ της Γάζας

Η απίστευτη ιστορία της νεαρής Παλαιστίνιας φωτορεπόρτερ που πρόλαβε να πρωταγωνιστήσει σε ντοκιμαντέρ και να τραβήξει την προσοχή με τις φωτογραφίες της προτού πέσει νεκρή από τους ισραηλινούς πυραύλους.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Χρήστος Λούκος: «Η ιστορική άγνοια στην Ελλάδα φαίνεται από την επιτυχία της ταινίας του Σμαραγδή»

Οι Αθηναίοι / Χρήστος Λούκος: «Η ιστορική μας άγνοια φαίνεται από την επιτυχία του "Καποδίστρια"»

Μεγαλωμένος στη φτώχεια, με αρβανίτικη καταγωγή, στα υπόγεια των τυπογραφείων και στα βραδινά σχολεία, έμαθε από νωρίς ότι τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Από τα δημοτικά αρχεία της Ερμούπολης έως το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, ο έγκριτος ιστορικός και βιογράφος του Καποδίστρια αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Oι κεραίες της εποχής μου»: Η πολύτιμη παρακαταθήκη του Ανταίου Χρυσοστομίδη

Το πίσω ράφι / «Oι κεραίες της εποχής μου»: Η πολύτιμη παρακαταθήκη του Ανταίου Χρυσοστομίδη

Μια έκδοση που δεν αποτελεί απλή μεταγραφή της ομώνυμης λογοτεχνικής εκπομπής αλλά, χάρη στην ικανότητα του Χρυσοστομίδη, αναδεικνύει το μέγεθος των σημαντικών συγγραφέων που συμμετείχαν σε αυτήν.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Όταν ο MAGA Ιησούς αντικαθιστά τον αληθινό Ιησού

Βιβλίο / Όταν ο MAGA Ιησούς αντικαθιστά τον αληθινό

Η κυβέρνηση Τραμπ υπονομεύει την αυθεντική χριστιανική πίστη, προωθώντας στο όνομα του Ιησού τη βαναυσότητα και τη βούληση για απόλυτη εξουσία, τοποθετώντας τους χριστιανούς σε μια θεολογική ζώνη του λυκόφωτος.
THE LIFO TEAM
Η Σάλι Ρούνεϊ μετά το hype: Το «Ιντερμέτζο» αλλάζει το παιχνίδι;

The Review / Σάλι Ρούνεϊ: Σημαντική συγγραφέας ή το trend της στιγμής;

Ωρίμασε η Ιρλανδή συγγραφέας που με το βιβλίο της «Κανονικοί Ανθρωποι», έγινε σταρ; Είναι το νέο της μυθιστόρημα «Ιντερμέτζο» (εκδόσεις Πατάκη) στροφή σε μια πιο απαιτητική και δύσκολη γραφή; Η Βένα Γεωργακοπούλου κουβεντιάζει με τον αρχισυντάκτη του πολιτιστικού των «Νέων» Δημήτρη Δουλγερίδη.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
«Όποιος έζησε στην Ευρώπη, θα μπορούσε να είναι πρόγονός μας»

Βιβλίο / «Όποιος έζησε στην Ευρώπη, θα μπορούσε να είναι πρόγονός μας»

Μια ενδιαφέρουσα επιστημονική μελέτη του Κώστα Καμπουράκη που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά, η οποία φωτίζει ζητήματα όσον αφορά το DNA και την εθνική καταγωγή αλλά και τα σχετικά εσφαλμένα ιδεολογήματα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το πίσω ράφι/ Καζούο Ισιγκούρο «Μη μ’ αφήσεις ποτέ»

Το πίσω ράφι / Πώς ορίζεται μια «αξιοπρεπής» ζωή;

Στο «Μη μ' αφήσεις ποτέ» ο Βρετανός συγγραφέας Καζούο Ισιγκούρο φτιάχνει ένα σύμπαν απίστευτης σκληρότητας και θεσμοθετημένης αδικίας, όπου η απανθρωπιά γίνεται αποδεκτή ως μέρος του συστήματος, όχι ως κάτι τερατώδες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ