Αστυνομικά + κόμικς

Αστυνομικά + κόμικς Facebook Twitter
0

Τι είναι το Γκάτερ; Πώς θα το περιγράφατε συνοπτικά;
Το Γκάτερείναι ένα μυθιστόρημα με αστυνομική πλοκή που όμως δεν μένει σε αυτήν και μόνο. Το ότι ο κεντρικός χαρακτήρας δεν είναι αστυνόμος ή επαγγελματίας ντετέκτιβ, αλλά ένας νεαρός κομίστας, δίνει και μια άλλη διάσταση στην ιστορία, που έχει να κάνει με την προσωπική ιστορία του ήρωα: το πάθος ενός νέου παιδιού να πετύχει το στόχο του στη ζωή. Μέσα από τον ήρωα της ιστορίας, το μυθιστόρημα εξερευνά και τις αγωνίες ενός νέου ανθρώπου γύρω από το τι θα κάνει στη ζωή του.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα να συνδυάσετε στο μυθιστόρημά σας μια καθαρόαιμη αστυνομική ιστορία με την οπτική και ελλειπτική, αφηγηματικά, τέχνη των κόμικς;
Το μυθιστόρημα αυτό βγήκε από το συνδυασμό της αγάπης μου για τα κόμικς και την αστυνομική λογοτεχνία. Η ιδέα γεννήθηκε από τη λέξη «γκάτερ». Η λέξη αυτή, ως τεχνικός όρος στη γλώσσα των σχεδιαστών κόμικς, και στα ελληνικά, αναφέρεται στο κενό ανάμεσα στα πάνελ, εκεί που ο αναγνώστης ενώνει νοηματικά τη μια εικόνα με την άλλη, ενώ στην αγγλική γλώσσα σημαίνει και λούκι, χαντάκι και υπόκοσμος. Σε αυτήν τη λέξη, σε αυτό το κενό, βρήκα κρυμμένη την ιστορία τουΓκάτερκαι γι' αυτό θέλησα να την κρατήσω ως τίτλο του βιβλίου. Ο ήρωας του Γκάτερ, ένας νεαρός επίδοξος κομίστας που σκιτσάρει ασταμάτητα, αναζητεί τα άγνωστα πάνελ σε μια ιστορία που εξελίσσεται όχι μόνο στο χαρτί, σαν κόμικ, αλλά και στη ζωή. Πέφτει στο λούκι της αναζήτησης της αλήθειας που κρύβεται πίσω από ένα έγκλημα του οποίου είναι μάρτυρας και μπλέκει με τον υπόκοσμο.

Γιατί δώσατε το ρόλο του ντετέκτιβπου εξιχνιάζει το έγκλημα σ' ένα δεκαοχτάχρονο παιδί;
Το έγκλημα που ήθελα να διαπραχθεί στο βιβλίο ήταν ξεκάθαρο στο μυαλό μου από την αρχή. Το ποιος όμως ακριβώς θα ήταν ο ήρωας της ιστορίας που θα το εξιχνίαζε μου πήρε χρόνο να το βρω. Το ότι θα ήταν σχεδιαστής κόμικς ήταν βέβαιο. Ποια όμως θα ήταν η προσωπική του ιστορία, αυτή που θα δικαιολογούσε την τρέλα του να εμπλακεί στην εξιχνίαση ενός παράξενου εγκλήματος, με προβλημάτισε. Στο πρόσωπο του συγκεκριμένου Αλέξανδρου, ενός παρορμητικού, μοναχικού και οργισμένου παιδιού, που προέρχεται από μια διαλυμένη οικογένεια και που βρίσκεται στη στιγμή της ενηλικίωσης, άρχισα να πλησιάζω το χαρακτήρα που αναζητούσα. Το εφηβικό πάθος του να είναι ο εαυτός του, η μανία του να σκιτσάρει ασταμάτητα και η αγωνία του να αποδείξει στο περιβάλλον του ότι αυτό που εκείνος έχει ως στόχο στη ζωή είναι σημαντικό μου έδωσαν τη δυνατότητα να δουλέψω την ιστορία σε δύο επίπεδα που να αλληλοτροφοδοτούνται. Θέλησα η προσωπική ιστορία του ήρωα και η αστυνομική πλοκή να είναι άμεσα συνδεδεμένες. Γι' αυτόν το λόγο, η συγκεκριμένη λύση του μυστηρίου, που δεν θα αποκαλύψω εδώ, είχε σκοπό όχι μόνο να δώσει τις αναγκαίες απαντήσεις στη λύση του μυστηρίου αλλά και να δικαιώσει το στόχο του Αλέξανδρου στη ζωή.

Μια ενδιαφέρουσα πτυχή της ιστορίας συνδέεται και με την αδυναμία, ακόμα και των σύγχρονων και φαινομενικά φιλελεύθερων γονιών, να κατανοήσουν τις βαθύτερες επιθυμίες των παιδιών τους. Ποια κοινωνικά ή ψυχολογικά στερεότυπα συντηρούν αυτό το χάσμα;
Στην Ελλάδα, όταν υπάρχει μια οικογενειακή επιχείρηση (όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του Αλέξανδρου), όποια και αν είναι αυτή, όσο μεγάλο ή μικρό εισόδημα και αν αποφέρει, συχνά θεωρείται σχεδόν αυτονόητο ότι εκεί θα πρέπει να δουλέψουν και τα παιδιά. Το πάθος αυτό για συνέχεια είναι μια ελληνική πραγματικότητα γενικότερα. Πολλά παιδιά μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον που τους ζητά να ακολουθήσουν την οικογενειακή επαγγελματική παράδοση. Τώρα, για τα ψυχολογικά στερεότυπα που συντηρούν το χάσμα της επικοινωνίας, τι να πω, δεν είναι άραγε η βαθιά αγωνία των περισσοτέρων γονιών για την άμεση επαγγελματική αποκατάσταση και οικονομική ανεξαρτησία του ενήλικου πια παιδιού τους; Το παιδί που ψάχνεται, έστω και δημιουργικά, είναι ο τρόμος πολλών γονιών σε κάθε εποχή.

Ο πυρήνας των δολοφόνων της ιστορίας σας δεν προέρχεται από τον αποκαλούμενο υπόκοσμο, αλλά κυρίως από μέλη της επιστημονικής κοινότητας. Ποια είναι η σημασία αυτής της επιλογής;
Η επιλογή αυτή έχει σαφώς αναφορές στα σενάρια που συναντά κανείς σε κόμικς με υπερήρωες. Ο ψυχοπαθής, αδίστακτος, στυγνός εγκληματίας επιστήμονας, που για να πετύχει τους στόχους του είναι ικανός να αφανίσει ακόμη και το μισό πλανήτη, είναι αγαπημένος κακός. Από την άλλη, το βιβλίο ανήκει στο είδος του αστυνομικού μυθιστορήματος, το οποίο έχει κι αυτό τους δικούς του κανόνες και τις δικές του ελευθερίες... Πιστεύω ότι η λύση της πλοκής ενός βιβλίου πρέπει να υπηρετεί και τη λογική του είδους στο οποίο ανήκει.

Άκρως γοητευτική και σκοτεινή βρίσκω και την Αθήνα του Γκάτερ. Τι σας γοητεύει στην Αθήνα; Γιατί τοποθετήσατε την ιστορία σας σε αυτές τις γειτονιές του κέντρου;
Η Αθήνα είναι μια πόλη που από γωνιά σε γωνιά παραλλάσει σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορεί παρά να σε γοητεύει. Όταν ο Αλέξανδρος χάνεται, νύχτα, στην περιοχή κάτω από την Πλατεία Θεάτρου και τελικά βγαίνει σαν κυνηγημένος στην Αθηνάς για να καταλήξει στην Αδριανού, πλάι στην αρχαία αγορά, νιώθει σαν μέσα σε λίγα μόνο τετράγωνα να έχει διασχίσει δυο κόσμους.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
To «παράνομο» σεξ στην Αθήνα του Μεσοπολέμου σε μια νέα μελέτη

Βιβλίο / To «παράνομο» σεξ στην Αθήνα του Μεσοπολέμου σε μια νέα μελέτη

Κόντρα στα κυρίαρχα ήθη, ο Μεσοπόλεμος υπήρξε διεθνώς μια εποχή σεξουαλικής ελευθεριότητας. Μια πρωτότυπη έκδοση από τους Τάσο Θεοφίλου και Εύα Γανίδου εστιάζει στις επιδόσεις των Αθηναίων στο «παράνομο» σεξ, μέσα από δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής, με τα ευρήματα να είναι εντυπωσιακά, ενίοτε και σπαρταριστά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Εύα Στεφανή: «Με συγκινεί ακόμα ο «Πεισίστρατος» του Γιώργου Χειμωνά»

The Book Lovers / Εύα Στεφανή: «Βρίσκω θεραπευτικά τα μυθιστορήματα της Άγκαθα Κρίστι»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με την Εύα Στεφανή, σκηνοθέτιδα και καθηγήτρια Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τη διαδρομή της από την Δάφνη ντι Μοριέ στον Ε.Χ. Γονατά κι από τον Τσβάιχ στον Γιώργο Χειμωνά.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Το συναρπαστικό ντεμπούτο της Ρένας Λούνα είναι καλή λογοτεχνία

Βιβλίο / Το συναρπαστικό ντεμπούτο της Ρένας Λούνα είναι καλή λογοτεχνία

Οι «Αλεπούδες του Περ-Λασαίζ» είναι ένα μυθιστόρημα άριστα δομημένο, με πυκνό λόγο και πλήθος πραγματολογικών στοιχείων, που αναπλάθει τη γαλλική επαρχία των ’50s μέσα από μια απελπισμένη ερωτική ιστορία με φεμινιστική χροιά. 
M. HULOT
Η σημασία του Le Corbusier σήμερα

Βιβλίο / Η σημασία του Le Corbusier σήμερα

Ο σπουδαίος αρχιτέκτονας και στοχαστής, που έβαλε ποίηση στο σκυρόδερμα και συνέδεσε τα οράματα ενός σύγχρονου «Blade Runner» με τον Παρθενώνα, μοιάζει σήμερα να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο και σημασία όσο ποτέ. Η «Συζήτηση με τους φοιτητές της αρχιτεκτονικής» από εκδόσεις ΠΕΚ αποδεικνύει γιατί.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Οι δεσποινίδες της Αβινιόν ήταν από το Τσανάκ Καλέ

Βιβλίο / Οι δεσποινίδες της Αβινιόν ήταν από το Τσανάκ Καλέ

Τα κεραμικά των Δαρδανελλίων, ο συσχετισμός τους με την ταυτότητα, με το συναίσθημα. Ένα γοητευτικό βιβλίο δείχνει πώς τα «λαϊκά», «αγροτικά» κεραμικά συνδέονται με το κίνημα Arts & Crafts, με τον ιαπωνισμό, με τις διακοσμητικές τέχνες και το ντιζάιν στο τέλος του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ