45 ξεχωριστά νέα λογοτεχνικά βιβλία για τις γιορτές

45 ξεχωριστά νέα λογοτεχνικά βιβλία για τις γιορτές Facebook Twitter
0

Fernando Pessoa

Περί θανάτου και άλλων μυστηρίων

Μτφρ.: Μαρία Παπαδήμα

Εκδόσεις Gutenberg

Σελ.: 95

Από την τρυφερή του ηλικία, ο Φερνάντο Πεσσόα θα έρθει αντιμέτωπος με την εμπειρία της απώλειας στις πιο οδυνηρές της εκφάνσεις. Σ' αυτά τα ανέκδοτα μέχρι προσφάτως διηγήματα που φέρουν την υπογραφή του Φερνάντο Πεσσόα προαναγγέλλονται και αναπαριστώνται αυτοκτονίες, διαπράττονται φόνοι, συμβαίνουν θάνατοι αιτιολογημένοι και αναιτιολόγητοι, ενώ πάντα στο βάθος ακούγεται η φωνή του ποιητή.

Peter Handke

Η κλέφτρα των φρούτων

Μτφρ.: Μαρία Αγγελίδου

Εκδόσεις Gutenberg

Σελ.: 483

Ποια είναι η Κλέφτρα των Φρούτων; Τι τη συνδέει με τον ηλικιωμένο αφηγητή; Πού συμπίπτουν οι πορείες τους; Ένα μυθιστόρημα γεμάτο ευρηματικές προσωποποιήσεις, ένας μονοφωνικός λόγος πίσω από μια πολυπρόσωπη ιστορία, ένας βαθύς στοχασμός για τη γραφή, τα όρια της ανθρώπινης εμπειρίας, τη φύση, την αξία των απλών πραγμάτων στη ζωή μας.

Κώστας Καλφόπουλος

10 ανεπίδοτες επιστολές

Εκδόσεις Gutenberg

Σελ.: 178

«Ανοιχτές επιστολές» που απευθύνονται σε Έλληνες και ξένους συγγραφείς, δημοσιογράφους, ηθοποιούς, αλλά και «χάρτινους ήρωες» του 20ού αιώνα (Σιμενόν, Βασιλικός, Διακογιάννης, Γώγου, Σαββόπουλος κ.ά.), διαβάζονται σαν ένα σύγχρονο σπονδυλωτό «επιστολικό μυθιστόρημα», ως ημιτελείς συνεντεύξεις, αλλά και ως προσωπική εξομολόγηση του αποστολέα προς τους παραλήπτες τους.

Άννα Γεωργιάδου

Θεραπευτική επιδείνωση

Εκδόσεις Δίαυλος

Πώς θα ήταν μια γραφή που θα ήθελε να είναι σωματική; Τι θα ήταν η γλώσσα αν ήταν παιχνίδι στα χέρια ενός παιδιού; Σαράντα ένα διηγήματα για την απώλεια, τον ερωτισμό, την εξάρτηση και τη γλώσσα ως φωτισμένο καταφύγιο.

Roberto Bolanio

Πατρίδα – Μνήματα καουμπόυδων – Γαλλική κωμωδία τρόμου

Μτφρ.: Κρίτωνας Ηλιόπουλος

Εκδόσεις Άγρα

Σελ.: 224

Τρεις άγνωστες νουβέλες από το μεγάλο αρχείο του Ρομπέρτο Μπολάνιο, γραμμένες στην ώριμη τελευταία δεκαετία της ζωής του. Ιστορίες έρωτα, πολιτικής, μυστικών εταιρειών καλλιτεχνών, εξαφανίσεων, πολιτικής κατά της χιλιανής δικτατορίας, με τον μοναδικό τρόπο του συγγραφέα του 2666.

Γ.Χ. Ώντεν

Η ασπίδα του Αχιλλέα

Μτφρ.: Ερρίκος Σοφράς

Εκδόσεις Αντίποδες

Σελ.: 160

Στην Ασπίδα του Αχιλλέα περιλαμβάνονται δεκαεννιά αντιπροσωπευτικά ποιήματα από όλο το έργο του Ώντεν (μεταξύ άλλων: «Στη μνήμη του Γ.Μπ. Γέητς», «1η Σεπτεμβρίου 1939», «Πένθιμο μπλουζ»), μεταφρασμένα από τον Ερρίκο Σοφρά, με τη γλωσσική και υφολογική ακρίβεια και με τη συναισθηματική ένταση που χαρακτηρίζει όλες του τις μεταφραστικές εργασίες.

John Dos Passos

Manhattan Transfer

Μτφρ.: Τρισεύγενη Παπαϊωάννου

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 536

Το χρονικό της Νέας Υόρκης στις αρχές του 20ού αιώνα, όπου ο συγγραφέας ανατέμνει ισότιμα τις ζωές των πλούσιων χρηματιστών και των μεταναστών που αγωνίζονται να ενταχθούν στη «νέα» κοινωνία. Σχεδόν εκατό χρόνια από την πρώτη του έκδοση, εξακολουθεί να αποτελεί ένα αριστούργημα της σύγχρονης λογοτεχνίας, έναν διαρκή φόρο τιμής στις δύο όψεις του αμερικανικού ονείρου.


Juli Zeh

Πρώτη του έτους

Μτφρ.: Απόστολος Στραγαλινός

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 216

Πρώτη του έτους στο ειδυλλιακό νησί Λανθαρότε, ο Χένινγκ πηγαίνει με το ποδήλατό του στο χωριό Φεμές, κάνοντας ταυτόχρονα έναν προσωπικό απολογισμό. Όταν επιτέλους φτάνει στο χωριό εντελώς εξαντλημένος, ένα τυχαίο γεγονός θα πυροδοτήσει τη μνήμη του και θα βρεθεί να ξαναζεί γεγονότα της παιδικής του ηλικίας που παραλίγο να του κοστίσουν τη ζωή.

45 ξεχωριστά νέα λογοτεχνικά βιβλία για τις γιορτές Facebook Twitter

William Melvin Kelley

Ένας διαφορετικός τυμπανιστής

Μτφρ.: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 328

Το πρώτο μυθιστόρημα του Αφροαμερικανού συγγραφέα, ενός «χαμένου γίγαντα της αμερικανικής λογοτεχνίας», επανέρχεται σε νέα έκδοση για να πάρει τη θέση που του αξίζει στην κλασική λογοτεχνία. Μια ερμηνεία της μαύρης ταυτότητας μέσα από τα μάτια των λευκών πάντα αφηγητών. Ένα συγκλονιστικό, άκρως επίκαιρο βιβλίο, που ρίχνει φως στα φυλετικά προβλήματα που μαστίζουν χρόνια την αμερικανική κοινωνία.


Άλκη Ζέη

Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 168

Το εμβληματικό μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη, που επαναδημιουργούν ως graphic novel η συγγραφέας Αγγελική ∆αρλάση και ο κομίστας ∆ηµήτρης Μαστώρος, σεβόμενοι την ατμόσφαιρα και το πνεύμα του πρωτοτύπου. Ένα graphic novel-φόρος τιμής από τους δημιουργούς νεότερων γενιών σ' ένα αγαπημένο κλασικό βιβλίο της ελληνικής λογοτεχνίας.


A.G. Riddle

Η Χαμένη Αποικία

Μτφρ.: Βασίλης Αθανασιάδης

Εκδόσεις Anubis

Σελ.: 440

Αφήνοντας πίσω μια Γη ρημαγμένη κι επικίνδυνη, οι τελευταίοι επιζήσαντες του ανθρώπινου είδους αναζητούν μια καλύτερη τύχη σε έναν άγνωστο τόπο. Σύντομα, ο Τζέιμς ανακαλύπτει εκεί μια σειρά από μυστηριώδεις σφαίρες που βρίσκονται θαμμένες. Πρόκειται άραγε για το κλειδί της εξαφάνισης ή μήπως για την αιτία του θανάτου αυτών των ανθρώπων;


Geoff Johns

Doomsday Clock: Ώρα Μηδέν, Μέρος Πρώτο

Μτφρ.: Χρήστος Κανελλόπουλος

Εκδόσεις Anubis

Σελ.: 224

Ο κόσμος του Watchmen θα συγκρουστεί με το Σύμπαν της DC στο Doomsday Clock, που φέρει τις υπογραφές των Geoff Johns και Gary Frank, της καταξιωμένης ομάδας δημιουργών πίσω από τα Shazam και Batman: Earth One.

Γεωργία Εφαπλωματά

Χωρίς δεύτερη σκέψη

Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Σελ.: 408

Η Μαρίνα εργάζεται ως διοργανώτρια εκδηλώσεων. Παρέα με τους δύο καλύτερούς της φίλους δουλεύουν, ερωτεύονται, απογοητεύονται, μα πάντα στηρίζουν ο ένας τον άλλον. Γνωρίζει τον Πέτρο, που την ερωτεύεται με την πρώτη ματιά. Μοιάζει να είναι «ο κύριος τέλειος». Είναι όμως; Και τι ρόλο θα παίξουν ένα μικρό κανίς, η κουτσομπόλα της γειτονιάς, ένα κοριτσάκι και ένας γοητευτικός αρχιτέκτονας;

Ούρσουλα Κ. Λεγκέν

Η λέξη για τον κόσμο είναι δάσος

Μτφρ.: Πάνος Τομαράς

Eκδόσεις Αίολος

Σελ.: 176

Στο μακρινό μέλλον, οι Γήινοι ιδρύουν τη Νέα Ταϊτή, μια στρατιωτικού τύπου αποικία, στον κατάφυτο πλανήτη Άθσε, με σκοπό τη συστηματική υλοτόμησή του, μια και η ξυλεία είναι πλέον αγαθό σε εξαφάνιση. Ένα έργο βαθιάς οικολογικής ευαισθησίας που τιμήθηκε με το βραβείο Χιούγκο Καλύτερης Νουβέλας.

Μισέλ Φάις

Η Ερευνήτρια

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 272

Ηµερολόγια, όνειρα και επιστολές αποτελούν την πρώτη ύλη αυτού του φυγόκεντρου µυθιστορήµατος. Η αφήγηση ξετυλίγεται γύρω από την απροσδιόριστη φιγούρα µιας ερευνήτριας, σκοτεινής πνευµατίστριας, εµµονικής αναγνώστριας του Κάφκα. Στοιχεία νουάρ, παρωδίας, δοκιµίου, θεάτρου και ποίησης συµφύρονται σ' ένα περιστρεφόµενο αναλόγιο, συνθέτοντας µια ρευστή πρόζα που µεταµορφώνει την αγωνία του κενού σε αγωνία της ανάγνωσης, της ύπαρξης.


Ορχάν Παμούκ

Χιόνι

Μτφρ.: Στέλλα Βρετού

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 656

Ο Κα επιστρέφει στην πατρίδα του για να ταξιδέψει στο Καρς, ώστε να ερευνήσει τις µαζικές αυτοκτονίες κοριτσιών που τους απαγορεύεται να φορούν µαντίλα. Εκεί τον οδηγούν επίσης οι αναµνήσεις του για την προσφάτως διαζευγµένη παλιά του συµφοιτήτρια Ιπέκ. Εν µέσω χιονόπτωσης και καχυποψίας, θα βρεθεί στο επίκεντρο της σύγκρουσης των ισλαµιστών µε το κεµαλικό κατεστηµένο και στο στόχαστρο πολλών.

45 ξεχωριστά νέα λογοτεχνικά βιβλία για τις γιορτές Facebook Twitter

Τζ. Ντ. Σάλιντζερ

Ο φύλακας στη σίκαλη

Μτφρ.: Αθηνά Δημητριάδου

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 312

Το εμβληματικό μυθιστόρημα του Σάλιντζερ, έργο αναφοράς και αναγνωρισμένο αριστούργημα, εκδόθηκε το 1951, μεταφράστηκε σε όλο τον κόσμο, λατρεύτηκε από την κριτική και το αναγνωστικό κοινό. Αξεπέραστη ελεγεία της εκρηκτικής εφηβείας, συλλαμβάνει μοναδικά τη βαθιά ανάγκη του ανθρώπου να συνδεθεί με τους άλλους, όπως και το χαοτικό αίσθημα απώλειας της παιδικής ηλικίας.

Τζορτζ Όργουελ

Οι Άθλιοι του Λονδίνου και του Παρισιού

Μτφρ.: Αλέξης Καλοφωλιάς

Eκδόσεις Αίολος

Σελ.: 304

Ο Όργουελ περιγράφει και βιώνει τον κόσμο των απόκληρων και για πρώτη φορά δίνει πρόσωπο και φωνή στη φτώχεια. Το βιβλίο αυτό, με το οποίο πρωτοεμφανίστηκε, είναι γραμμένο με χιούμορ και καυστικότητα, προβληματίζοντας με την επικαιρότητά του.

Μιχάλης Μοδινός

Παραγουάη

Εκδόσεις Καστανιώτη

Σελ.: 384

Οικουμενική, περιπετειώδης και διαδραστική, η Παραγουάη του Μιχάλη Μοδινού είναι ταυτοχρόνως διάνοιξη νέων οριζόντων, ιστορική και γεωγραφική αναδίφηση, χειρουργική τομή στα αίτια και τα όρια της ανθρώπινης φυγής – μια πραγματεία για την υπαρξιακή σχέση μας με την άγρια ή καθημαγμένη φύση.


Μαριλένα Παπαϊωάννου

Ένα πιάτο λιγότερο

Εκδόσεις Καστανιώτη

Σελ.: 368

Στις 14 Ιουλίου του 1965, στο Ημεροβίγλι, ο νεαρός Σαράντης Καγιαλής γλιστρά σε μια σκαμμένη τρύπα και σκοτώνεται. Την προηγουμένη, οι εργάτες είχαν ανακαλύψει μια αρχαία επιτύμβια στήλη. Τέσσερις γυναίκες που τον αγάπησαν βαθιά θα βρεθούν ξαφνικά να ψάχνουν στοιχεία για μια δεύτερη στήλη που είναι κρυμμένη στο νησί από την εποχή του Πολέμου.


Ράγκναρ Γιόνασον

Το Σκοτάδι

Μτφρ.: Βίκυ Αλυσσανδράκη

Εκδόσεις Καστανιώτη

Σελ.: 288

Το πτώμα μιας νεαρής Ρωσίδας εντοπίζεται σε μια ερημική γωνιά της Ισλανδίας. Η αστυνομία, έπειτα από επιπόλαιη έρευνα, καταλήγει στο συμπέρασμα πως πρόκειται για αυτοκτονία και κλείνει την υπόθεση. Έναν χρόνο αργότερα, η εξηντατετράχρονη επιθεωρήτρια Χούλντα Χερμανσντότιρ την ανοίγει, επιχειρώντας να βρει τον δολοφόνο ακόμα και με κίνδυνο της ζωής της.


Τζωρτζ Όργουελ

1984

Μτφρ.: Νίνα Μπάρτη

Εκδόσεις Κάκτος

Σελ.: 341

Όταν ο Όργουελ έγραφε το βιβλίο του, το 1984 ήταν μέλλον. Σήμερα είναι παρελθόν. Αλλά μετά το έργο αυτό, το πραγματικό 1984 θα είναι πάντα μια χρονιά του μέλλοντος, η πρώτη ενός ζοφερού μιλένιουμ που απειλεί την ανθρώπινη ιστορία. Ένα από τα μεγαλύτερα βιβλία του 20ού αιώνα, που διαβάστηκε σαν μανιφέστο και θαυμάστηκε σαν προφητεία.

DeΒoraΗ Feldman

Unorthodox

Μτφρ.: Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Σελ.: 368

Ως μέλος της αυστηρής θρησκευτικής σέκτας χασιδιστών Εβραίων, η Φέλντμαν μεγάλωσε υπακούοντας σε έναν κώδικα επιβεβλημένων εθίμων που υπαγόρευαν τα πάντα στη ζωή της. Κι όμως, εξελίχθηκε σε μια ανοιχτόμυαλη νεαρή γυναίκα, ένα πνεύμα ανεξάρτητο, διαβάζοντας κρυφά λογοτεχνία και βρίσκοντας έμπνευση στους δυνατούς γυναικείους χαρακτήρες που την βοήθησαν να φανταστεί έναν διαφορετικό τρόπο ζωής.

Wilbur Smith

Ο πόλεμος των Κόρτνεϊ

Μτφρ.: Νίκος Ιβραηνίας

Εκδόσεις Bell

Σελ.: 472

Στην Κραυγή Πολέμου γνωρίσαμε τη Σάφρον Κόρτνεϊ και τον Γκέρχαρτ φον Μέερμπαχ και μαζί τους ζήσαμε μια συναρπαστική ιστορία αγάπης, περιπέτειας και αυτοθυσίας. Φέτος, ο συγγραφέας επιστρέφει με τη συνέχεια, ταξιδεύοντάς μας στην καρδιά ενός κόσμου βυθισμένου στη δίνη του πολέμου, όπου θα ξετυλιχθεί μια επική ιστορία θάρρους, προδοσίας και αθάνατης αγάπης.

45 ξεχωριστά νέα λογοτεχνικά βιβλία για τις γιορτές Facebook Twitter

Έλενα Αντωνίου

Μια σταγόνα έρωτα

Εκδόσεις Silk

Σελ.: 424

Αυτήν τη γιορτινή περίοδο σας καλούμε να γευτείτε μια σταγόνα από έναν έρωτα διαφορετικό. Έναν έρωτα εκρηκτικό, χειμαρρώδη και ανατρεπτικό. Έναν έρωτα που ξεκινάει από τη Δράμα, για να μας ταξιδέψει μέχρι τους αμπελώνες του Μπορντό της Γαλλίας. Έναν έρωτα στο χρώμα του πάθους, κόκκινο και γλυκό, σαν το καλύτερο κρασί...

Καρολίνα ντε Ρομπέρτις

Καντόρας

Μτφρ.: Τατιάνα Μπολάνη

Εκδόσεις Διάπλαση

Σελ.: 400

Έργο ρηξικέλευθο και διαχρονικό, το Καντόρας είναι ένας ύμνος στην αγάπη, στην κοινότητα, στη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος και στη διατήρηση της μνήμης. Η Ντε Ρομπέρτις μάς παραδίδει το αριστούργημά της: μια ιστορία για τη φλόγα που όλοι έχουμε στην ψυχή και για εκείνους που την κρατούν αναμμένη.

Frank Herbert, Brian Herbert & Kevin J. Anderson

Dune

Μτφρ.: Ορέστης Μανούσος

Εκδόσεις Anubis

Το Dune του Frank Herbert αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα επιστημονικής φαντασίας παγκοσμίως. Κυκλοφόρησε το 1965 και από τότε έχει μαγέψει γενιές και γενιές αναγνωστών. Δύο κορυφαίοι συγγραφείς, ο Brian Herbert, γιος του Frank, και ο Kevin J. Anderson, αναλαμβάνουν τη μεταφορά του στην ένατη τέχνη, μαζί με τους ταλαντούχους εικονογράφους Raul Allén και Patricia Martίn.

Ελίζαμπεθ Νομπλ

Γράμματα στην Άιρις

Μτφρ.: Αναστασία Δεληγιάννη

Εκδόσεις Μίνωας

Σελ.: 628

Το νέο μυθιστόρημα της Ελίζαμπεθ Νομπλ, μια συγκινητική αλλά συνάμα αισιόδοξη ιστορία, αποτελεί μια πανέμορφα γραμμένη σπουδή πάνω στη ζωή τριών γυναικών και των οικογενειών τους. Μια αξέχαστη ιστορία για τα μυστικά, τις ευκαιρίες της ζωής και την ανακάλυψη της ευτυχίας εκεί που την περιμένεις λιγότερο.


Γκράχαμ Σουίφτ

Να 'μαστε, λοιπόν...

Μτφρ.: Κατερίνα Σχινά

Εκδόσεις Μίνωας

Σελ.: 200

Ακροβατώντας ανάμεσα στην προπολεμική και τη μεταπολεμική εποχή, από τα γεγονότα ενός απατηλού, νεανικού καλοκαιριού μέχρι το σήμερα, αναδύονται οι μύχιες σκέψεις και τα όνειρα τριών ανθρώπων που αγάπησαν και πρόδωσαν ο ένας τον άλλον. Αυτό που μένει είναι η μαγεία και το απρόβλεπτο της ζωής, καθώς και ένα βασανιστικό μυστήριο...


Μισέλ Άνταμς-Θεοδώρου

Μικρές Ευχές

Μτφρ.: Θεοδώρα Δαρβίρη

Εκδόσεις Μίνωας

Σελ.: 404

Έχουν περάσει πενήντα χρόνια από τότε που η Ελίζαμπεθ ερωτεύτηκε τον Τομ, αλλά και από την τελευταία φορά που τον είδε. Η αγάπη τους παραμένει και αυτό το μαρτυρά ο μικρός γαλάζιος κρόκος που της στέλνει κάθε χρόνο. Όταν στην πεντηκοστή επέτειό τους δεν λαμβάνει κανένα γαλάζιο λουλούδι, ξεκινά να ανακαλύψει τι συνέβη στον Τομ.

Γκρέγκορ Φον Ρετσόρι

Αναμνήσεις ενός αντισημίτη

Μτφρ.: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

Εκδόσεις Δώμα

Με αδυσώπητη ειλικρίνεια, αφοπλιστική απάθεια κι ένα δηλητηριώδες χιούμορ που ξεβολεύει τον αναγνώστη, αναδεικνύοντας τη δική του πιθανή συνενοχή, ο συγγραφέας παρουσιάζει τον κόσμο της προπολεμικής Ευρώπης να οδηγείται υπνοβατώντας στο έγκλημα και την καταστροφή, κινούμενος όχι τόσο από μοχθηρία όσο από πνευματική νωθρότητα.

45 ξεχωριστά νέα λογοτεχνικά βιβλία για τις γιορτές Facebook Twitter

Λάζαρος Αλεξάκης

Ομπλίκ

Eκδόσεις Αίολος

Σελ.: 232

Η ιστορία ενός μικροσκοπικού νησιού στην άκρη της Γαλλίας, που θα γίνει το βασικό θέμα σε κάθε ειδησεογραφικό σάιτ τόσο απροσδόκητα, που θα απασχολήσει ειδικούς και μη για ολόκληρες δεκαετίες. Το Ομπλίκ είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Λάζαρου Αλεξάκη.


Joseph Roth

Οι εκατό μέρες

Μτφρ.: Μαρία Αγγελίδου

Εκδόσεις Άγρα

Σελ.: 288

Ο Ροτ, στο μυθιστόρημα αυτό του 1935, φαντάζεται τις εκατό μέρες αφότου κατάφερε να δραπετεύσει από την Έλβα ως την ήττα στο Βατερλό. Η αφήγηση γίνεται από την πλευρά του ίδιου του Ναπολέοντα και από αυτήν της ταπεινής πλύστρας του παλατιού, που του 'χει δώσει την καρδιά της. Ο συγγραφέας εκφράζει με αριστοτεχνικό τρόπο τη βαθιά θλίψη που συνδέει τη μοίρα τους.


Virginie Despentes

Βερνόν Σουμπουτέξ

Mτφρ.: Ρίτα Κολαΐτη

Εκδόσεις Στερέωμα

Σελ.: 440

Ο Βερνόν Σουμπουτέξ ήταν ο ιδιοκτήτης του θρυλικού δισκάδικου Revolver στη συνοικία της Βαστίλης. Τη δεκαετία του 2000 έρχεται η οικονομική κατάρρευση. Έτσι, βρίσκεται άστεγος και επαίτης στο Παρίσι. Γύρω του, ένα ετερόκλητο πλήθος ανθρώπων που λατρεύουν το ροκ, την κόκα και το σεξ: απελπισμένες γυναίκες, τρελαμένοι χρηματιστές, πορνοστάρ, τρανς από τη Βραζιλία, αποτυχημένοι σεναριογράφοι...


Georges Simenon

Το λιμάνι στην ομίχλη

Μτφρ.: Αργυρώ Μακάρωφ

Εκδόσεις Άγρα

Σελ.: 272

Η δωδέκατη ιστορία του επιθεωρητή Μαιγκρέ εκδόθηκε το 1932 και εκτυλίσσεται σε ένα λιμάνι. Σε ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά μυθιστορήματά του, όπου η σιωπή και η ομίχλη αποτελούν κεντρικά στοιχεία της υπόθεσης, ο Σιμενόν δημιουργεί μια ιστορία διάχυτης αβεβαιότητας, συναρμολογώντας μέχρι το τέλος μια αλληλουχία δραματικών γεγονότων.


Ανδρέας Αποστολίδης- Κώστας Καλφόπουλος

Ένα φέρετρο για τη Σοφία

Εκδόσεις Άγρα

Σελ.: 176

Περιπετειώδες αφήγημα, παλιομοδίτικο και ταυτόχρονα σύγχρονο. Και πρώτη «υπόθεση» στην ελληνική αστυνομική λογοτεχνία με τη φόρμα μιας κοινοπρακτικής νουβέλας που έχει θέμα τη ληστεία κοσμημάτων. Γεφυρώνεται έτσι η hard-boiled με τη νουάρ γραφή.

Παύλος Μεθενίτης

άδειο άλογο

Εκδόσεις Εύμαρος

Σελ.: 192

Πρόκειται για ένα παράξενο μυθιστόρημα, άγρια τρυφερό, ευγενικά βλάσφημο, σαρκαστικά ανθρώπινο. Είναι ένας παραληρηματικός εσωτερικός μονόλογος ενός αϋπνιακού πενηντάρη, μια ολόκληρη νύχτα, μέχρι το ξημέρωμα, που όμως ξέρει να σαρκάζει τους άλλους και κυρίως τον εαυτό του. Κι αυτή η χλεύη είναι η μόνη σανίδα σωτηρίας, που πάνω της γαντζώνεται η ανθρωπιά του.

Ειρήνη Δερμιτζάκη

Γεννημένος Λούζερ

Εκδόσεις Εύμαρος

Σελ.: 324

Μπορεί κάποιος να ξεφύγει από την ταυτότητα που του έχουν προσδώσει οι άλλοι; Μπορεί ένας λούζερ να νικήσει; Μέσα από το όμορφο τοπίο της Κρήτης και την έντονη νοσταλγία για την παράδοση και την κουλτούρα του νησιού διαφαίνεται η έντονη αγωνία της συγγραφέως για την τάση κάθε μικρής κοινωνίας να κατασπαράζει το διαφορετικό.


Stephen King

Μόνο αν μυρίζει αίμα

Μτφρ.: Έφη Τσιρώνη

Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Σελ.: 520

Αυτές οι τέσσερις εκπληκτικές νουβέλες αποκαλύπτουν για μία ακόμα φορά το ασύλληπτο συγγραφικό εύρος του Κινγκ, καθώς και την ικανότητά του να ελίσσεται σε όλες τις λογοτεχνικές φόρμες, δημιουργώντας έργα γεμάτα χιούμορ, φρίκη και ασύγκριτη αγωνία. Επίσης, το σημείωμα του συγγραφέα μάς δίνει πολύτιμες πληροφορίες για την πηγή έμπνευσης κάθε ιστορίας.

45 ξεχωριστά νέα λογοτεχνικά βιβλία για τις γιορτές Facebook Twitter


Αργύρης Χιόνης

Η πολιτεία Λαβύρινθος

Εκδόσεις Κίχλη

Σελ.: 152

Επιλεγμένα αθησαύριστα κείμενα του Αργύρη Χιόνη, δημοσιευμένα στην πλειονότητά τους από τον ίδιο την περίοδο 1976-2011, αυτοβιογραφικά και μυθοπλαστικά αφηγήματα, πορτρέτα ομοτέχνων και ένα κείμενο στοχαστικού-ποιητικού χαρακτήρα. Τα κείμενα συνθέτουν ένα ψηφιδωτό που ακτινοβολεί την αλήθεια και την ομορφιά της μοναδικής γραφής του Χιόνη, προσφέροντας στους αναγνώστες την παραμυθία της γνήσιας λογοτεχνίας.

Anthony Horowitz

Παγωμένη Σκανδάλη

Μτφρ.: Χριστιάννα Σακελλαροπούλου

Εκδόσεις Διόπτρα

Σελ.: 360

Ο Τζέιμς Μποντ βρίσκεται στο Λονδίνο με την εκθαμβωτική Πούσι Γκαλόρ, όταν ανακαλύπτει πως η SMERSH, η σοβιετική υπηρεσία αντικατασκοπείας, σχεδιάζει να σαμποτάρει ένα διεθνές γκραν πρι. Θα πρέπει να εμπλακεί σε έναν αγώνα ταχύτητας, προκειμένου να τους σταματήσει, όμως μια τυχαία συνάντηση με έναν μυστηριώδη Κορεάτη εκατομμυριούχο τον κάνει να καταλάβει ότι το σαμποτάζ των Ρώσων είναι μόνο η αρχή.

Γιάννης Ξανθούλης

Ζωή μέχρι χθες

Εκδόσεις Διόπτρα

Σελ.: 408

Μια γυναίκα επιστρέφει στην Αθήνα μετά από μισό αιώνα απουσίας. Τα πάντα έχουν αλλάξει, όμως αυτό που αναζητά παραμένει ίδιο. Μια γυναίκα που μπορούσε να διαπρέψει σε έναν γαλαξία συμβάσεων. Προτίμησε την ανατροπή, αυτοσαρκάζοντας την αδιαπραγμάτευτη μοναξιά της και τις ήττες της, που τις έκανε να δείχνουν νικηφόρες...

Gabrielle Levy

Η λέσχη της αϋπνίας

Μτφρ.: Παρασκευή Γεροκώστα

Εκδόσεις Διόπτρα

Σελ.: 232

Πέντε άνθρωποι τόσο διαφορετικοί, που όμως έχουν κάτι κοινό: τη χρόνια αϋπνία τους, που τους αποκλείει όλο και περισσότερο από τον κόσμο της δράσης. Συναντιούνται τακτικά στην ομάδα θεραπείας. Όσο προχωρούν οι συνεδρίες, οι γλώσσες όλων λύνονται, γίνονται εξομολογήσεις και ακολουθούν κρυφές συναντήσεις. Άραγε αυτή η θεραπεία θα τους βοηθήσει να κοιμηθούν;


Μάργκαρετ Άτγουντ

Οι Διαθήκες

Mτφρ.: Αύγουστος Κορτώ

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 536

Δεκαπέντε χρόνια μετά τα όσα περιγράφονται στην Ιστορία της Θεραπαινίδας, το θεοκρατικό καθεστώς της Δημοκρατίας της Γαλαάδ παραμένει ισχυρό, αλλά τα πρώτα σημάδια της παρακμής αρχίζουν να γίνονται φανερά. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, οι ζωές τριών ολότελα διαφορετικών γυναικών συναντιούνται, και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εκρηκτικά.

Πέτερ Χάντκε

Ανέμελη Δυστυχία

Μτφρ.: Σπύρος Μοσκόβου

Βιβλιοπωλείον της Εστίας

Σελ.: 88

«Η μητέρα λοιπόν δεν έγινε τίποτα». Έμεινε η ανάμνηση ενός σβησμένου ονείρου, η κατάθλιψη και στο τέλος η αυτοκτονία. Ο Χάντκε εξιστορεί τη ζωή της μητέρας του χωρίς τον παραμικρό συναισθηματισμό, επιλέγει και παραθέτει τα δεδομένα με τη λαβίδα ενός εντομολόγου. Και μέσα από την αφήγηση αναδύεται η αγαπημένη μορφή της μάνας και η ταλαίπωρη φιγούρα μιας απλής γυναίκας του παλιού καιρού. Η εκλογίκευση ενός λυγμού.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 22/05 - ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Τι γυρεύει ο Λάκης Γαβαλάς στα παλιά του λημέρια, στον Κορυδαλλό;

The Review / Τι γυρεύει ο Λάκης Γαβαλάς στα παλιά του λημέρια, στον Κορυδαλλό;

Ο Χρήστος Παρίδης και ο δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας Γιάννης Κωνσταντινίδης συζητάνε για τη βιβλιοπαρουσίαση του αυτοβιογραφικού πονήματος «Λάκης Γαβαλάς Loaded» που έγινε στο Δημαρχείο Κορυδαλλού.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μάριο Βάργκας Λιόσα

Το πίσω ράφι / «Το παλιοκόριτσο»: Το εξαιρετικό μυθιστόρημα του Περουβιανού Νομπελίστα Μάριο Βάργκας Λιόσα

O Μάριο Βάργκας Λιόσα αποτυπώνει την πρόσφατη ιστορία του Περού, αντιδιαστέλλοντάς την με την έκρηξη ιδεών και την επανάσταση των ηθών στη Δύση.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
 ΤΡΙΤΗ 17/05 - ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Ο Διονύσιος Σολωμός χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του

Βιβλία και Συγγραφείς / Ο Διονύσιος Σολωμός χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητά με την ιστορικό Κωνσταντίνα Ζάνου για το πώς η γεωπολιτική αλλάζει τους ανθρώπους αλλά και τις έννοιες, όπως η πατρίδα, το έθνος, η γλώσσα και τα σύνορα.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Νιαζί Κιζιλγιουρέκ

European LiFO / Νιαζί Κιζιλγιουρέκ: «Η Κύπρος δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική, είναι μια ανεξάρτητη κρατική οντότητα»

Ο πρώτος Τουρκοκύπριος ευρωβουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας μιλά για όλα στη LiFO με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου του βιβλίου «Μια ιστορία βίας και μνησικακίας – η γένεση και η εξέλιξη της εθνοτικής διένεξης στην Κύπρο» (εκδ. Heteroτοπία).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
CHECK ΚΥΡΙΑΚΗ Η Φερνάντα Μελτσόρ, ένα βιβλίο ωμής βίας που προκαλεί ενθουσιώδεις αντιδράσεις σε όλη την υφήλιο και ένα μεθύσι στην Αθήνα

Βιβλίο / Φερνάντα Μελτσόρ: Η συγγραφέας του συγκλονιστικού βιβλίου «Η Εποχή των Τυφώνων» μιλά στη LiFO

Μία από τις σπουδαιότερες φωνές της νέας λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας (και υποψήφια για Μπούκερ 2022) σε μια συζήτηση κάτω από την Ακρόπολη για τη βία στο Μεξικό, τις γυναικοκτονίες (χωρίς τιμωρία) και τον φόβο του διαφορετικού σε μια πουριτανική κοινωνία ακραίας φτώχειας και διαφθοράς.
M. HULOT
Στίβεν Κινγκ «Περί συγγραφής»

Το πίσω ράφι / «Περί συγγραφής»: Ο οδηγός του Στίβεν Κινγκ προς φερέλπιδες πεζογράφους

«Αν θέλετε να γίνετε συγγραφέας, πρέπει πάνω απ’ όλα να κάνετε δύο πράγματα. Να διαβάζετε πολύ και να γράφετε πολύ. Δεν γνωρίζω κανέναν τρόπο να παρακάμψετε αυτά τα δύο».
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ