Πήρε τη ζωή στα χέρια της

Πήρε τη ζωή στα χέρια της Facebook Twitter
0

Το καινούργιο έργο του Βασίλη Κατσικονούρη Πήρε τη ζωή στα χέρια της, που μόλις ξεκίνησε στη μικρή σκηνή του Ελληνικού Κόσμου, θα μπορούσε να είναι μια μίνι τηλεοπτική σειρά, με «μοδάτους» ήρωες και προ κρίσης life style - ή, έστω, παράσταση σε κάποιο από τα εμπορικά θέατρα του κέντρου, όπου γνωρίζεις τι περίπου θα δεις: δημοφιλείς ηθοποιούς να κολακεύουν με το αζημίωτο τον ναρκισσισμό τους. Είναι -ας μου επιτραπεί να μην ανήκω στην πλειονότητα όσων εκθείασαν τις αρετές έργων, όπως το Γάλα ή το Καλιφόρνια Ντρίμινγκ- σαφώς πιο αδύνατο από τα προηγούμενά του.

Δείτε τα πρόσωπα: ένας συγγραφέας σε κρίση, η γυναίκα του, μια διαφημίστρια που προσπαθεί ανεπιτυχώς να διακρίνει πού ακριβώς είναι η δική της ευθύνη στην ανήθικη λειτουργία της αγοράς, ένας ψυχοθεραπευτής που αντιμετωπίζει το προσωπικό δράμα όσων καταφεύγουν στη βοήθειά του ως υλικό για τη διατριβή του, και μία γυναίκα (εξαδέλφη της διαφημίστριας) που προσπαθεί να βρει νόημα στη ζωή μετά το διαζύγιό της, μέσα από τον έρωτά της για τον (ως άνω) ψυχαναλυτή της. Στο δελτίο Τύπου διαβάζουμε ότι οι τρεις πρώτοι εκπροσωπούν τον κόσμο της Τέχνης, τον κόσμο της Επικοινωνίας (έτσι αποκαλείται ο χώρος της διαφήμισης) και τον κόσμο της Επιστήμης. Εννοείται πως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, αφού ένας οποιοσδήποτε συγγραφέας δεν μπορεί παρά να εκπροσωπεί τον εαυτό του, η διαφήμιση είναι πιο κοντά στην προπαγάνδα παρά στην επικοινωνία και η ψυχοθεραπεία δεν είναι επιστήμη.

Τα κλισέ περισσεύουν: ο συγγραφέας είναι ενοχλητικά ανασφαλής, ερμητικά κλεισμένος στον κόσμο του, ανίκανος να μοιραστεί και ν’ απολαύσει την καθημερινότητα, χωρίς ηθικούς ενδοιασμούς για το αν μπορεί να χρησιμοποιήσει υλικό παρμένο από την πραγματική ζωή στο έργο του, ακόμη κι αν αυτό εκθέτει ανθρώπους του στενού του περιβάλλοντος.

Ο ψυχαναλυτής της ιστορίας είναι, με διαφορετικό τρόπο, εξίσου ψυχρός και αδιάφορος, περίκλειστος σε ωραίες θεωρίες που περισσότερο γοητεύουν τον ίδιο παρά βοηθούν στην θεραπεία των «ασθενών». Η διαφημίστρια είναι έξυπνη, έχει διάθεση να καταλάβει και να βοηθήσει τους άλλους, αλλά στην πορεία αποδεικνύεται εξίσου αντιπαθής: μια γυναίκα που αναγνωρίζει τις ηθικές αδυναμίες της δουλειάς της, κάνει την αυτοκριτική της, αλλά τελικά δίνει τα μέιλ της ξαδέλφης της στο άνδρα της για να τα χρησιμοποιήσει στο καινούργιο έργο του. 

Και οι τρεις εκμεταλλεύονται το μόνο ανθρώπινο πλάσμα που μοιάζει ζωντανό, τη γυναίκα-χωρίς-ιδιότητα που προσπαθεί να σωθεί μέσα από τον κρυφό έρωτά της, οδηγώντας την τελικά στην αυτοκτονία. Σχηματικά πρόσωπα και σχέσεις, αφελείς αντιθέσεις και διλήμματα συνθέτουν ένα εργάκι που θα ’θελε να θυμίζει Νόελ Κάουαρντ και Γούντι Άλεν. Μάταια.

Οι δραματουργικές αδυναμίες του Πήρε τη ζωή στα χέρια της αποκαλύπτονται ακόμα πιο «δραματικές» υπό το φως της τρέχουσας πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής συνθήκης. Σε ποιους από το δυνάμει κοινό απευθύνεται το συγκεκριμένο έργο; Η διαδρομή από το πνιγμένο στα δακρυγόνα κέντρο της πόλης της περασμένης Κυριακής προς το απομακρυσμένο Θέατρο του Ελληνικού Κόσμου ήταν σαν ταξίδι σε άλλη διάσταση του χωροχρόνου. Εδώ όλα είναι ήσυχα, εντάξει, ο εκσυγχρονισμός προχωρεί μια χαρά, ο πολιτισμός είναι το καλύτερο άλλοθι, οι ηθοποιοί κάνουν τη δουλειά τους και οι θεατές ήρεμοι παρακολουθούν μία δραματική αισθηματική κομεντί αγγλοσαξωνικών επιρροών, τοποθετημένη στην Ψωροκώσταινα.

Η παράσταση που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Παλούμπης ενίσχυσε αυτή την εντύπωση. Ένα μουσικό θέμα, απ’ αυτά τα ωραία που εύκολα γράφει ο Σταμάτης Κραουνάκης, εισάγει, δένει, κλείνει τη σκηνική πράξη. Το σκηνικό της Έλενας Χριστούλη χωρίζεται σε δύο χώρους: το μινιμαλιστικής αισθητικής γραφείο του ψυχοθεραπευτή και το ανάλογης όψης καθιστικό του συγγραφέα και της διαφημίστριας. Ένα κατακόκκινο κουβούκλιο γίνεται το «μυαλό» της ερωτευμένης γυναίκας, ο χώρος δηλαδή που η Υρώ Μανέ τολμά να εκφράσει όλα αυτά τα λυρικά που αισθάνεται και σκέφτεται (την ίδια στιγμή, η τηλεοπτική περσόνα της ηθοποιού εκδικείται). Και δεν μπορώ να μη σχολιάσω τα ρούχα της. Από το πρώτο σύνολο, όπου ρούχα-τσάντα-παπούτσι είναι στον ίδιο ή παραπλήσιο χρωματικό τόνο, δίνοντας έναν αέρα χαζής νεόπλουτης στην ηρωίδα, έως το λευκό νυχτικό της σκηνή της αυτοχειρίας, βγάζουν μάτι για τις φιλοδοξίες της παράστασης.

Οι υπόλοιποι ηθοποιοί ερμηνεύουν φιλότιμα τους ρόλους τους, γνωρίζοντας (οι ηθοποιοί πάντα ξέρουν εκ των προτέρων αν το έργο ή η παράσταση στην οποία συμμετέχουν αξίζει…) ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν πέρα από το σημείο που το ίδιο το έργο οδηγεί.

Μακάρι να διαψευστώ και το θέατρο του Βασίλη Κατσικονούρη να είναι αυτό που θα ανανεώσει την ελληνική θεατρική γραφή του 21ου αιώνα. Ωστόσο, από τα μέχρι στιγμής δείγματα, είναι μάλλον περιορισμένα αυτά που μπορούμε να περιμένουμε από την ωρίμανση του ταλέντου του.

Θέατρο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ ΧΛΟΗ ΟΜΠΟΛΕΝΣΚΙ: Σκηνογράφος-ενδυματολόγος του θεάτρου και της όπερας

Οι Αθηναίοι / Χλόη Ομπολένσκι: «Τι είναι ένα θεατρικό έργο; Οι δυνατότητες που δίνει στους ηθοποιούς»

Ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός της Λίλα ντε Νόμπιλι, υπήρξε φίλη του Γιάννη Τσαρούχη, συνεργάστηκε με τον Κάρολο Κουν και τον Λευτέρη Βογιατζή, δούλεψε με τον Φράνκο Τζεφιρέλι και, για περισσότερο από 20 χρόνια, με τον Πίτερ Μπρουκ. Η διεθνούς φήμης σκηνογράφος και ενδυματολόγος Χλόη Ομπολένσκι υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια στην «Τουραντότ» του Πουτσίνι και αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Φάουστ» του Άρη Μπινιάρη, ένα μιούζικαλ από την Κόλαση

Θέατρο / Φάουστ: Ένα μιούζικαλ από την κόλαση

«Ζήσε! Μας λέει ο θάνατος, ζήσε!», είναι το ρεφρέν του τραγουδιού που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, εν μέσω ομαδικών βακχικών περιπτύξεων – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Φάουστ» του Γκαίτε σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Θέατρο / Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Η μεγάλη προσωπικότητα του ευρωπαϊκού θεάτρου Αριάν Μνουσκίν επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών με το Θέατρο του Ήλιου για να μιλήσουν για τα τέρατα της Ιστορίας που παραμονεύουν πάντα και απειλούν τον ελεύθερο κόσμο. Με αφορμή την παράσταση που αποθεώνει τη σημασία του λαϊκού θεάτρου στην εποχή μας μοιραζόμαστε την ιστορία της ζωής και της τέχνης της, έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες, που υπηρετούν με πάθος την πρωτοπορία, την εγγύτητα που δημιουργεί η τέχνη και τη μεγαλειώδη ουτοπία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Νίκος Χατζόπουλος

Νίκος Χατζόπουλος / «Αν σκέφτεσαι μόνο το ταμείο, κάποια στιγμή το ταμείο θα πάψει να σκέφτεται εσένα»

Ο Νίκος Χατζόπουλος έχει διανύσει μια μακρά πορεία ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεταφραστής και δάσκαλος υποκριτικής. Μιλά στη LIFO για το πόσο έχει αλλάξει το θεατρικό τοπίο σήμερα, για τα πρόσφατα περιστατικά λογοκρισίας στην τέχνη, καθώς και για τις προσεχείς συνεργασίες του με τον Γιάννη Χουβαρδά και τον Ακύλλα Καραζήση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Χορός / Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Maguy Marin, Χρήστος Παπαδόπουλος, Damien Jalet, Omar Rajeh και άλλα εμβληματικά ονόματα του χορού πρωταγωνιστούν στις 20 παραστάσεις του φετινού προγράμματος του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 18-27 Ιουλίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Μια άλλη Θήβα»: Η πιο αθόρυβη επιτυχία της θεατρικής Αθήνας

The Review / «Μια άλλη Θήβα»: Η παράσταση-φαινόμενο που ξεπέρασε τους 100.000 θεατές

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την θεατρική παράσταση στο Θεάτρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, που διανύει πλέον την τρίτη της σεζόν σε γεμάτες αίθουσες. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της; Το ίδιο το έργο ή οι δύο πρωταγωνιστές, ο Θάνος Λέκκας και ο Δημήτρης Καπουράνης, που καθήλωσαν το κοινό;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Θέατρο / «Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Η Μαρία Πρωτόπαππα σκηνοθετεί την «Ανδρομάχη» στην Επίδαυρο, με άντρες ηθοποιούς στους γυναικείους ρόλους, εξερευνώντας τις πολιτικές και ηθικές διαστάσεις του έργου του Ευριπίδη. Η δημοκρατία, η ελευθερία, η ηθική και η ευθύνη ηγετών και πολιτών έρχονται σε πρώτο πλάνο σε μια πολιτική και κοινωνική τραγωδία με πολυδιάστατη δομή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Χρυσή Εποχή»

Αποστολή στο Νόβι Σαντ / Κωνσταντίνος Ρήγος: «Ήθελα ένα υπέροχο πάρτι όπου όλοι είναι ευτυχισμένοι»

Στη νέα παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου «Χρυσή Εποχή», μια συμπαραγωγή της ΕΛΣ με το Φεστιβάλ Χορού Βελιγραδίου, εικόνες από μια καριέρα 35 ετών μεταμορφώνονται ‒μεταδίδοντας τον ηλεκτρισμό και την ενέργειά τους‒ σε ένα ολόχρυσο ξέφρενο πάρτι.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Απόπειρες για τη ζωή της: Ψάχνοντας την αλήθεια για τις υπέροχες, βασανισμένες γυναίκες και τις τραγικές εμπειρίες τους

Θέατρο / Η βάρβαρη εποχή που ζούμε σε μια παράσταση

Ο Μάρτιν Κριμπ στο «Απόπειρες για της ζωή της» που ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον σκιαγραφεί έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο πόλεμος, ο θάνατος, η καταπίεση, η τρομοκρατία, η φτώχεια, ο φασισμός, αλλά και ο έρωτας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Άννα Κοκκίνου / To νόημα τού να ανεβάζεις το Συμπόσιο του Πλάτωνα στην εποχή του tinder

Η Άννα Κοκκίνου στη νέα της παράσταση αναμετριέται με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τις πολλαπλές όψεις του Έρωτα. Εξηγεί στη LiFO για ποιον λόγο επέλεξε να ανεβάσει το αρχαίο φιλοσοφικό κείμενο, πώς το προσέγγισε δραματουργικά και κατά πόσο παραμένουν διαχρονικά τα νοήματά του.
M. HULOT
«Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Θέατρο / «Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Η παράσταση TERAΣ διερευνά τις queer ταυτότητες και τα οικογενειακά τραύματα, μέσω της εμπειρίας της αναγκαστικής μετανάστευσης. Μπορεί τελικά ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να ζήσει ελεύθερα σε ένα μικρό νησί;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

Θέατρο / Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

«Δεν πηγαίνουμε ποτέ στη Μόσχα, όμως η επιθυμία γι’ αυτήν κυλάει διαρκώς μέσα μας» - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για τη sold-out παράσταση «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Θέμελης Γλυνάτσης: Ας ξεκινήσουμε με το να είμαστε πολύ πιο τολμηροί με τους ρόλους που δίνουμε στους νέους καλλιτέχνες, κι ας μην είναι τέλειοι

Θέατρο / Μια όπερα με πρωταγωνιστές παιδιά για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μεταξύ χειροποίητων σκηνικών και σκέψεων γύρω από τη θρησκεία και την εξουσία, «Ο Κατακλυσμός του Νώε» δεν είναι άλλη μια παιδική παράσταση, αλλά ανοίγει χώρο σε κάτι μεγαλύτερο: στη δυνατότητα τα παιδιά να γίνουν οι αυριανοί δημιουργοί, όχι απλώς οι θεατές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ