Το πιο μικροσκοπικό τσίρκο του κόσμου και οι δράσεις του στην Ελευσίνα

Ακροβάτες στην Ελευσίνα και το πιο μικροσκοπικό τσίρκο του κόσμου σε σύνθετες δράσεις τέχνης Facebook Twitter
Στο «Ακροβατώντας στην Ελευσίνα» καλλιτέχνες από την Ελλάδα, τη Γαλλία, το Μεξικό και την Τυνησία εμπνέονται από τους κατοίκους, τον αστικό ιστό και την ιστορία της σύγχρονης και της αρχαίας Ελευσίνας. Φωτ.: Παντελής Λαδάς
0

Πρωτότυπες δράσεις ακροβατικών, σύγχρονου χορού και μουσικής από Έλληνες και Γάλλους καλλιτέχνες, καθώς και πλανόδια εργαστήρια πολεοδομίας από την καλλιτεχνική και ερευνητική ομάδα του Γάλλου αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Patrick Bouchain, θέτουν στο επίκεντρο την πόλη της Ελευσίνας και τους κατοίκους της, στο πλαίσιο μιας ξεχωριστής ελληνο-γαλλικής συνεργασίας.

Έως τις 18 Ιουνίου 2022, σε συνδιοργάνωση της 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, το σημαντικό αυτό πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και Γάλλων καλλιτεχνών, μετά τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε τον περασμένο Οκτώβριο, επανέρχεται με πλήθος δράσεων της τέχνης του τσίρκου, του σύγχρονου χορού και της μουσικής, ανοιχτές πρόβες και ευφάνταστα pop up event, θέτοντας ξανά την πόλη και τους κατοίκους της Ελευσίνας και του Bagneux της Γαλλίας στο επίκεντρο του καλλιτεχνικού ενδιαφέροντας.

Παράλληλα, από τις 14 έως τις 18 Ιουνίου, η καλλιτεχνική κι επιστημονική ομάδα του σπουδαίου Γάλλου αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Patrick Bouchain επιστρέφει για έναν ακόμα κύκλο του εργαστηρίου πολεοδομίας «Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας». Με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών αλλά και των κατοίκων της Ελευσίνας, το εργαστήριο στοχεύει να αναδείξει την ανθρώπινη, βιομηχανική και αρχαία κληρονομιά της πόλης.

Η τελική μορφή του έργου σε εξέλιξη «Ακροβατώντας στην Ελευσίνα», στο πρώτο αυτό στάδιο της δημιουργίας του καθώς και τα αποτελέσματα του εργαστηρίου πολεοδομίας «Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας» θα παρουσιαστούν το Σάββατο 18 Ιουνίου στο Ανοιχτό Θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου με ελεύθερη είσοδο.

Η τελική μορφή του έργου σε εξέλιξη «Ακροβατώντας στην Ελευσίνα», στο πρώτο αυτό στάδιο της δημιουργίας του καθώς και τα αποτελέσματα του εργαστηρίου πολεοδομίας «Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας» θα παρουσιαστούν το Σάββατο 18 Ιουνίου στο Ανοιχτό Θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου με ελεύθερη είσοδο.

Το πρόγραμμα «Ακροβατώντας στην Ελευσίνα» συγκεντρώνει καλλιτέχνες από τον σύγχρονο χορό, το σύγχρονο τσίρκο και τη μουσική της ανατολικής και δυτικής Μεσογείου, από την Ελλάδα και τη Γαλλία, δημιουργώντας καλλιτεχνικά δρώμενα για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό χώρο, τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τον πολυ-πολιτισμικό κοινωνικό ιστό των προαστιακών πόλεων.

Στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, το σημαντικό αυτό έργο έρευνας και καλλιτεχνικής δημιουργίας, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση και σε σκηνοθεσία του Gaëtan Levêque και της Χριστίνας Σουγιουλτζή, φέρνει κοντά τρεις Έλληνες καλλιτέχνες σύγχρονου χορού και τσίρκου από την ομάδα Κι Όμως Κινείται με πέντε Γάλλους καλλιτέχνες τσίρκου και τρεις μουσικούς από το Le Plus Petit Cirque du Monde (Το Μικρότερο Τσίρκο στον Κόσμο), τη διάσημη σχολή «τεχνών κινδύνου» και διεθνών καλλιτεχνικών ανταλλαγών. Καρπός του πρώτου ερευνητικού σταδίου της συλλογικής αυτής δράσης είναι ένα έργο σε εξέλιξη, εμπνευσμένο από τους κατοίκους και το αστικό τοπίο της Ελευσίνας και του Bagneux της Γαλλίας, που θα παρουσιαστεί στην πόλη, στην πλήρη του μορφή, τη χρονιά του τίτλου.

Ελευθέριο Κεχαγιόγλου
Ο Ελευθέριος Κεχαγιόγλου

Συναντήσαμε τον Ελευθέριο Κεχαγιόγλου, καλλιτεχνικό διευθυντή του οργανισμού Le Plus Petit Cirque du Monde, για να μας εξηγήσει τι είναι το πιο μικρό τσίρκο στο κόσμο και την ιδέα πίσω από αυτό.

«Το Πιο Μικρό Τσίρκο στον Κόσμο είναι ένα υβριδικό καλλιτεχνικό κέντρο καινοτομίας, στα προάστια του Παρισιού. Ένα εργαστήριο κοινωνικών συνδέσεων και διεθνών ανταλλαγών και μια Σχολή "τεχνών κινδύνου" (τσίρκο, χιπ-χοπ, ακροβατικά του δρόμου). Το 2015 ανοικοδομήθηκαν οι νέοι χώροι του, που φέρουν την υπογραφή των διάσημων αρχιτεκτόνων Patrick Bouchain και Loïc Julienne / Agence Construire, περιλαμβάνοντας ένα τσίρκο ύψους 28 μέτρων, ένα φουαγιέ, μια αίθουσα εκπαίδευσης και μια αίθουσα χορού. Η ιδέα για αυτήν τη συνεργασία με την 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2018 με τη βοήθεια του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, όταν είχα την ευκαιρία να συναντήσω τους κατοίκους και τα τοπία της σύγχρονης Ελευσίνας, στο πλαίσιο του προγράμματος "Ένας αιρετός, ένας καλλιτέχνης". Το πρώτο ερευνητικό στάδιο του έργου πραγματοποιήθηκε το πρώτο 15ήμερο του Νοεμβρίου 2020 και παρουσιάστηκε διαδικτυακά – δυστυχώς χωρίς την παρουσία των καλλιτεχνών της ομάδας Kι Όμως Κινείται λόγω της πανδημίας– στη σημαντική εκδήλωση Ευρωπαϊκή Νύχτα του Τσίρκου. Το έργο συνέχισε να χτίζεται στο Bagneux και το  Gennevilliers (Σεπτέμβριος 2021) και στην Ελευσίνα τoν Οκτώβριο του 2022, με σκοπό να παρουσιαστεί στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».

Ακροβάτες στην Ελευσίνα και το πιο μικροσκοπικό τσίρκο του κόσμου σε σύνθετες δράσεις τέχνης Facebook Twitter
Το Πιο Μικρό Τσίρκο στον Κόσμο είναι ένα υβριδικό καλλιτεχνικό κέντρο καινοτομίας. Φωτ.: Παντελής Λαδάς

— Τι κρατάτε από την τέχνη του τσίρκου και τι προσθέτετε σε αυτήν για να έρθουν οι άνθρωποι κοντά σε αυτήν τη δράση;

Οι τέχνες του τσίρκου πηγάζουν από την τέχνη του «ακρο-βατείν», την ανάγκη να υπερβούμε τα όριά μας και να μετρηθούμε με τον κίνδυνο, ώστε να ξεπεράσουμε τους φόβους μας. Προσθέτοντας τη δύναμη της ζωντανής μουσικής και του χορού, οι ακροβατικές τέχνες μετατρέπονται σε παραστάσεις μύησης και συλλογικής υπέρβασης, σε ένα συμμετοχικό μυστήριο του οποίου οι ιερείς είναι οι ακροβάτες.

— Ποια είναι η σημασία του τσίρκου και πώς συνδέεται με τον αστικό ιστό;

Ως τέχνη της υπέρβασης, το τσίρκο μας επιτρέπει να δούμε με νέο μάτι τον αστικό ιστό, ακροβατώντας, σκαρφαλώνοντας, περνώντας απ’ όπου η σύγχρονη πόλη δεν μας επιτρέπει να περάσουμε. Η ακροβασία μέσα στην πόλη έρχεται να τονίσει τις αντιθέσεις και τα παράδοξα, να ανατρέψει τα απαγορευτικά και να μεταθέσει τις οπτικές γωνίες σε μέρη της πόλης που δεν βλέπουμε πια.

Ακροβάτες στην Ελευσίνα και το πιο μικροσκοπικό τσίρκο του κόσμου σε σύνθετες δράσεις τέχνης Facebook Twitter
Η ακροβασία μέσα στην πόλη έρχεται να τονίσει τις αντιθέσεις και τα παράδοξα, να ανατρέψει τα απαγορευτικά και να μεταθέσει τις οπτικές γωνίες σε μέρη της πόλης που δεν βλέπουμε πια. Φωτ.: Παντελής Λαδάς

— Τι θα παρουσιάσετε στην Ελευσίνα και με ποιον τρόπο μπορεί να ενεργοποιήσει τους πολίτες; 

Θα παρουσιάσουμε την τελική μορφή του έργου σε εξέλιξη «Ακροβατώντας στην Ελευσίνα», στο πρώτο αυτό στάδιο της δημιουργίας του, καθώς και τα αποτελέσματα του εργαστηρίου πολεοδομίας «Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας» το Σάββατο 18 Ιουνίου στο Ανοιχτό Θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου με ελεύθερη είσοδο. Στο «Ακροβατώντας στην Ελευσίνα» καλλιτέχνες από την Ελλάδα, τη Γαλλία, το Μεξικό και την Τυνησία εμπνέονται από τους κατοίκους, τον αστικό ιστό και την ιστορία της σύγχρονης και της αρχαίας Ελευσίνας. Για δύο εβδομάδες, όπως και τον περασμένο Οκτώβριο, οι καλλιτέχνες θα κάνουν πρόβες με ανοιχτές πόρτες στην Ελαιουργική και θα περιπλανηθούν ακροβατώντας σε διάφορα σημεία της πόλης, συναντώντας τους κατοίκους, συνοδευόμενοι από μια ομάδα κινηματογραφιστών, που θα κινηματογραφούν τις απρόοπτες εικόνες και συναντήσεις.

Ακροβάτες στην Ελευσίνα και το πιο μικροσκοπικό τσίρκο του κόσμου σε σύνθετες δράσεις τέχνης Facebook Twitter
«Ακροβατώντας στην Ελευσίνα». Φωτ.: Παντελής Λαδάς

— Πείτε μας δυο λόγια για το εργαστήριο πολεοδομίας «Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας». Ποια είναι η ιδέα πίσω από αυτό και πώς εφαρμόζεται στην Ελευσίνα;

Το εργαστήριο πολεοδομίας «Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας» είναι ανοιχτό σε όλους τους κατοίκους. Με αφορμή και έχοντας ως στόχο να σχεδιάσουμε ομαδικά έναν εφήμερο καλλιτεχνικό χώρο στην Ελευσίνα γύρω από τις ακροβατικές τέχνες και τη μουσική, τα εργαστήρια γύρω από τα αστικά τοπία της Ελευσίνας θα αναζητήσουν νέες συλλογικές πράξεις και προτάσεις για την ανάδειξη της βιομηχανικής και της αρχαίας κληρονομιάς της πόλης, ξεκινώντας από επεμβάσεις μικρής κλίμακας. Οι αρχιτέκτονες που πλαισιώνουν το έργο καλούνται να διαμείνουν προσωρινά στην περιοχή και να μετατρέψουν το εργοτάξιο σ’ έναν χώρο συνάντησης, συνεργασίας και συμμετοχής πολιτών, πολιτικών, καλλιτεχνών και πολεοδόμων.

Escaladant Eleusis

Πληροφορίες:

Πλανόδια εργαστήρια πολεοδομίας

Τα πλανόδια εργαστήρια πολεοδομίας με τίτλο «Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας» στοχεύουν στην ανάπτυξη νέων δεσμών ανάμεσα στην πολεοδομία, την αρχιτεκτονική και τις παραστατικές τέχνες, τοποθετώντας τους καλλιτέχνες αλλά και τους κατοίκους της Ελευσίνας στο επίκεντρο διαδικασιών ανάπτυξης και ανάπλασης προαστιακών περιοχών. Πρόκειται για μια συλλογική πρόταση καλλιτεχνικών, πολιτιστικών και κυβερνητικών φορέων, με τη συμμετοχή αρχιτεκτόνων, πολεοδόμων, καλλιτεχνών, ερευνητών και πολιτών που ενδιαφέρονται για τα κοινά και τον σχεδιασμό των πόλεων. Στόχος της είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων μιας πρότυπης συνεργασίας ανάμεσα στις γαλλικές και τις ελληνικές Αρχές, που θα συνδυάζει τις παραστατικές τέχνες, όπως η ακροβασία, ο χορός και οι μουσικές της Μεσογείου, με προγράμματα ανάπλασης βιομηχανικών περιοχών.

Η θεματική των εργαστηρίων «Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας» αφορά στην αναζήτηση νέων συλλογικών πράξεων και προτάσεων για την ανάδειξη της ανθρώπινης, βιομηχανικής και  αρχαίας κληρονομιάς της πόλης. Σε συνεργασία με την ομάδα του διάσημου Γάλλου αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Patrick Bouchain, που απαρτίζεται από διακεκριμένους επιστήμονες και καλλιτέχνες, τη Δήμητρα Κανελλοπούλου, καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής Paris Malaquais, τον Loïc Julienne και τον Amine Slimani, αρχιτέκτονες, και τον Ελευθέριο Κεχαγιόγλου, καλλιτεχνικό διευθυντή του οργανισμού Le Plus Petit Cirque du Monde, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν στο αστικό τοπίο της Ελευσίνας, να φανταστούν και να καταγράψουν τις ιδέες τους για το πώς μια αμιγώς βιομηχανική πόλη μπορεί να μεταμορφωθεί σε έναν νέο χώρο. Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων θα παρουσιαστούν το Σάββατο 18 Ιουνίου 2022 στο Ανοιχτό Θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου στις 18:00, αμέσως πριν από την παρουσίαση του έργου σε εξέλιξη «Ακροβατώντας στην Ελευσίνα». Η είσοδος είναι ελεύθερη.

𝐋𝐞𝐬 𝐏𝐫𝐞́𝐚𝐦𝐛𝐮𝐥𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧𝐬 𝟐𝟎𝟐𝟏 - 𝐉𝟏𝟐 + 𝐋𝐚 𝐟𝐞̂𝐭𝐞 𝐝𝐞𝐬 𝐯𝐞𝐧𝐝𝐚𝐧𝐠𝐞𝐬 𝐝𝐞 𝐁𝐚𝐠𝐧𝐞𝐮𝐱 : 𝐄𝐬𝐜𝐚𝐥𝐚𝐝𝐚𝐧𝐭 𝐄𝐥𝐞𝐮𝐬𝐢𝐬

Πρόγραμμα Δράσεων

Ακροβατώντας στην Ελευσίνα

Έργο σε εξέλιξη
Παρουσίαση: 18 Ιουνίου στις 20:00 I Είσοδος ελεύθερη I Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας
Παράλληλη δράση I Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας
Πλανόδια εργαστήρια πολεοδομίας
Διάρκεια: 14 - 18 Ιουνίου
Παρουσίαση αποτελεσμάτων εργαστηρίων: 18 Ιουνίου στις 18:00 I Είσοδος ελεύθερη I X - Bowling Art Center (Χαριλάου 12, Ελευσίνα)
Πρόγραμμα Εργαστηρίων Πολεοδομίας I Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας

Τρίτη 14, Τετάρτη 15 και Πέμπτη 16 Ιουνίου
10:00-13:00 I Αναζητώντας τα μυστικά στους δρόμους της Ελευσίνας
& 16:00-21:00 I Εργαστήρια Πολεοδομίας Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας

Nuit du Cirque numérique 2020 | Escaladant Eleusis | Présentation du projet (version longue)

Παρασκευή 17 Ιουνίου
10:00-13:00 I Αναζητώντας τα μυστικά στους δρόμους της Ελευσίνας
& 16:00-22:00 I Εργαστήρια Πολεοδομίας Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας.
Δημόσια συνάντηση στο Machu Picchu (Παλιά Καμίνια) με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών του Ακροβατώντας στην Ελευσίνα

Σάββατο 18 Ιουνίου
10:00-13:00 I Εργαστήρια Πολεοδομίας Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας
18:00-20:00 I Δημόσια παρουσίαση και συζήτηση αποτελεσμάτων των εργαστηρίων
20:00-22:00 I Παράσταση έργου σε εξέλιξη Ακροβατώντας στην Ελευσίνα

Σημεία εκκίνησης
Πρωινά εργαστήρια: Ελαιουργική Ελευσίνας (Ιερά Οδός 1 & Αφών Μουρίκη 130)
Απογευματινά εργαστήρια: ΕΛΕVΣΙΣ INNOVATION LAB by 2023 ELEUSIS (Εντός της βιομηχανικής εγκατάστασης του ΤΙΤΑΝ)
Παραγωγή: 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Συμπαραγωγή: PPCM Productions
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα και του Γαλλικού Ινστιτούτου.

𝗟𝗲 𝗴𝗿𝗮𝗻𝗱 𝘃𝗼𝘆𝗮𝗴𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟭 - 𝗝𝗼𝘂𝗿 𝟯 : 𝐑𝐞𝐩𝐫𝐞́𝐬𝐞𝐧𝐭𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧 𝐝𝐮 𝐩𝐫𝐨𝐣𝐞𝐭 𝐟𝐫𝐚𝐧𝐜𝐨-𝐠𝐫𝐞𝐜 « 𝐄𝐬𝐜𝐚𝐥𝐚𝐝𝐚𝐧𝐭 𝐄𝐥𝐞𝐮𝐬𝐢𝐬 »

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπομπ Γουίλσον

Απώλειες / Μπομπ Γουίλσον (1941-2025): Το προκλητικό του σύμπαν ήταν ένα και μοναδικό

Μεγάλωσε σε μια κοινότητα όπου το θέατρο θεωρούνταν ανήθικο. Κι όμως, με το ριζοσπαστικό του έργο σφράγισε τη σύγχρονη τέχνη του 20ού αιώνα, σε παγκόσμιο επίπεδο. Υποκλίθηκε πολλές φορές στο αθηναϊκό κοινό – και εκείνο, κάθε φορά, του ανταπέδιδε την τιμή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H ανάληψη του Οιδίποδα αναβάλλεται επ’ αόριστον

Θέατρο / H ανάληψη του Οιδίποδα αναβάλλεται επ’ αόριστον

Ο «Οιδίποδας» του Γιάννη Χουβαρδά συνενώνει τον «Τύραννο» και τον «Επί Κολωνώ» σε μια παράσταση, παίρνοντας τη μορφή μιας πυρετώδους ανασκαφής στο πεδίο του ασυνείδητου - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ζιλιέτ Μπινός: Η Ιουλιέτα των Πνευμάτων στην Επίδαυρο

Θέατρο / Ζιλιέτ Μπινός: Η Ιουλιέτα των Πνευμάτων στην Επίδαυρο

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός προσπαθεί να παραμείνει συγκεντρωμένη μέχρι την κάθοδό της στο αργολικό θέατρο. Παρ’ όλα αυτά, βρήκε τον χρόνο να μας μιλήσει για τους γυναικείους ρόλους που τη συνδέουν με την Ελλάδα και για τη σημασία της σιωπής.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Όλα όσα ζήσαμε στο 79ο Φεστιβάλ της Αβινιόν: από το «La Distance» του Ροντρίγκες έως τη μεγάλη επιτυχία του Μπανούσι

Θέατρο / Όλα όσα ζήσαμε στο 79ο Φεστιβάλ της Αβινιόν

Οι θερμές κριτικές της «Liberation» και της «Le Monde» για το «ΜΑΜΙ» του Μπανούσι σε παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση είναι απλώς μια λεπτομέρεια μέσα στις απανωτές εκπλήξεις που έκρυβε το πιο γνωστό θεατρικό φεστιβάλ στον κόσμο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κωνσταντίνος Ζωγράφος: Ο «Ορέστης» του Τερζόπουλου

Θέατρο / Κωνσταντίνος Ζωγράφος: «Ο Τερζόπουλος σου βγάζει τον καλύτερό σου εαυτό»

Ο νεαρός ηθοποιός που πέρυσι ενσάρκωσε τον Πυλάδη επιστρέφει φέτος ως Ορέστης. Με μια ήδη πλούσια διαδρομή στο θέατρο δίπλα σε σημαντικούς δημιουργούς, ετοιμάζει ένα νέο έργο εμπνευσμένο από το Νεκρομαντείο του Αχέροντα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Μάλιστα κύριε Ζαμπέτα»: Αξίζει η παράσταση για τον «μάγκα» του ελληνικού πενταγράμμου;

The Review / «Μάλιστα κύριε Ζαμπέτα»: Αξίζει η παράσταση για τον «μάγκα» του ελληνικού πενταγράμμου;

Με αφορμή την παράσταση γι’ αυτόν τον αυθεντικό δημιουργό που τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 μεσουρανούσε, ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου σχολιάζουν τον αντίκτυπό του στο κοινό σήμερα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Οιδίπους Τύραννος» και «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή: Η άνοδος, πτώση και η αποθέωση

Αρχαίο Δράμα Explained / «Οιδίπους Τύραννος» και «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή: Η άνοδος, η πτώση και η αποθέωση

Τι μας μαθαίνει η ιστορία του Οιδίποδα, ενός ανθρώπου που έχει τα πάντα και τα χάνει εν ριπή οφθαλμού; Η κριτικός θεάτρου Λουίζα Αρκουμανέα επιχειρεί μια θεωρητική ανάλυση του έργου του Σοφοκλή.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Αλίκη Βουγιουκλάκη: Στη ζωή έσπαγε τα ταμπού, στο θέατρο τα ταμεία

Θέατρο / Αλίκη Βουγιουκλάκη: Πώς έσπαγε τα ταμεία στο θέατρο επί 35 χρόνια

Για δεκαετίες έχτισε, με το αλάνθαστο επιχειρηματικό της ένστικτο, μια σχέση με το θεατρικό κοινό που ακολουθούσε υπνωτισμένο τον μύθο της εθνικής σταρ. Η πορεία της ως θιασάρχισσας μέσα από παραστάσεις-σταθμούς και τις μαρτυρίες συνεργατών της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Νίκος Καραθάνος: «Εμείς είμαστε οι χώρες, τα κείμενα, οι πόλεις, εμείς είμαστε οι μύθοι»

Θέατρο / Νίκος Καραθάνος: «Εμείς είμαστε οι χώρες, τα κείμενα, οι πόλεις, εμείς είμαστε οι μύθοι»

Στον πολυαναμενόμενο «Οιδίποδα» του Γιάννη Χουβαρδά, ο Νίκος Καραθάνος επιστρέφει, 23 χρόνια μετά, στον ομώνυμο ρόλο, ακολουθώντας την ιστορία από το τέλος προς την αρχή και φωτίζοντας το ανθρώπινο βάθος μιας τραγωδίας πιο οικείας απ’ όσο νομίζουμε.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα δώρο που άργησε να φτάσει

Θέατρο / «Κοιτάξτε πώς φέρονταν οι αρχαίοι στους ξένους! Έτσι πρέπει να κάνουμε κι εμείς»

Ένα δώρο που έφτασε καθυστερημένα, μόλις είκοσι λεπτά πριν το τέλος της παράστασης - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για το «ζ-η-θ, ο Ξένος» σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε το φετινό καλοκαίρι

Θέατρο / Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε την «Ορέστεια»

Η «Ορέστεια» του Θεόδωρου Τερζόπουλου συζητήθηκε όσο λίγες παραστάσεις: ενθουσίασε, προκάλεσε ποικίλα σχόλια και ανέδειξε ερμηνείες υψηλής έντασης και ακρίβειας. Ξεχώρισε εκείνη της Έβελυν Ασουάντ, η οποία, ως Κασσάνδρα, ερμήνευσε ένα αραβικό μοιρολόι που έκανε πολλούς να αναζητήσουν το όνομά της. Το φετινό καλοκαίρι, η παράσταση επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, στους Δελφούς και στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων.
M. HULOT
Η Λίνα Νικολακοπούλου υπογράφει και σκηνοθετεί τη μουσικοθεατρική παράσταση «Χορικά Ύδατα»

Θέατρο / «Χορικά Ύδατα»: Ο έμμετρος κόσμος της Λίνας Νικολακοπούλου επιστρέφει στη σκηνή

Τραγούδια που αποσπάστηκαν από το θεατρικό τους περιβάλλον επιστρέφουν στην πηγή τους, σε μια σκηνική τελετουργία γεμάτη εκπλήξεις που φωτίζει την τεράστια καλλιτεχνική παρακαταθήκη της στιχουργού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

The Review / «Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

Γιατί εξακολουθεί να κερδίζει το σύγχρονο κοινό η διάσημη κωμωδία του Άγγλου βάρδου κάθε φορά που ανεβαίνει στη σκηνή; Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου συζητούν με αφορμή την παράσταση που σκηνοθετεί η Εύα Βλασσοπούλου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Darkest White»: Ένα σύμπαν που εξερευνά την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναίκας 

Θέατρο / «Darkest White»: Ο εμφύλιος από την πλευρά των χαμένων

Το έργο της Δαφίν Αντωνιάδου που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών, εξερευνά μέσω προσωπικών και ιστορικών αναμνήσεων και μέσα από την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναικείας παρουσίας, ιστορίες εκτοπισμού και επιβίωσης. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσια ένα τραπέζι με φίλους

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας / Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσία ένα τραπέζι με φίλους

Ο σπουδαίος λιβανέζος χορευτής και χορογράφος Omar Rajeh, επιστρέφει με την «Beytna», μια ιδιαίτερη περφόρμανς με κοινωνικό όσο και γαστριμαργικό αποτύπωμα, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του φετινού 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η νύφη και το «Καληνύχτα, Σταχτοπούτα»

Θέατρο / Η Καρολίνα Μπιάνκι παίρνει το ναρκωτικό του βιασμού επί σκηνής. Τι γίνεται μετά;

Μια παράσταση-περφόρμανς που μέσα από έναν εξαιρετικά πυκνό και γοητευτικό λόγο, ένα κολάζ από εικόνες, αναφορές, εξομολογήσεις, όνειρα και εφιάλτες μάς κάνει κοινωνούς μιας ακραίας εμπειρίας, χωρίς να σοκάρει.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ