Το πιο μικροσκοπικό τσίρκο του κόσμου και οι δράσεις του στην Ελευσίνα

Ακροβάτες στην Ελευσίνα και το πιο μικροσκοπικό τσίρκο του κόσμου σε σύνθετες δράσεις τέχνης Facebook Twitter
Στο «Ακροβατώντας στην Ελευσίνα» καλλιτέχνες από την Ελλάδα, τη Γαλλία, το Μεξικό και την Τυνησία εμπνέονται από τους κατοίκους, τον αστικό ιστό και την ιστορία της σύγχρονης και της αρχαίας Ελευσίνας. Φωτ.: Παντελής Λαδάς
0

Πρωτότυπες δράσεις ακροβατικών, σύγχρονου χορού και μουσικής από Έλληνες και Γάλλους καλλιτέχνες, καθώς και πλανόδια εργαστήρια πολεοδομίας από την καλλιτεχνική και ερευνητική ομάδα του Γάλλου αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Patrick Bouchain, θέτουν στο επίκεντρο την πόλη της Ελευσίνας και τους κατοίκους της, στο πλαίσιο μιας ξεχωριστής ελληνο-γαλλικής συνεργασίας.

Έως τις 18 Ιουνίου 2022, σε συνδιοργάνωση της 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, το σημαντικό αυτό πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και Γάλλων καλλιτεχνών, μετά τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε τον περασμένο Οκτώβριο, επανέρχεται με πλήθος δράσεων της τέχνης του τσίρκου, του σύγχρονου χορού και της μουσικής, ανοιχτές πρόβες και ευφάνταστα pop up event, θέτοντας ξανά την πόλη και τους κατοίκους της Ελευσίνας και του Bagneux της Γαλλίας στο επίκεντρο του καλλιτεχνικού ενδιαφέροντας.

Παράλληλα, από τις 14 έως τις 18 Ιουνίου, η καλλιτεχνική κι επιστημονική ομάδα του σπουδαίου Γάλλου αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Patrick Bouchain επιστρέφει για έναν ακόμα κύκλο του εργαστηρίου πολεοδομίας «Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας». Με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών αλλά και των κατοίκων της Ελευσίνας, το εργαστήριο στοχεύει να αναδείξει την ανθρώπινη, βιομηχανική και αρχαία κληρονομιά της πόλης.

Η τελική μορφή του έργου σε εξέλιξη «Ακροβατώντας στην Ελευσίνα», στο πρώτο αυτό στάδιο της δημιουργίας του καθώς και τα αποτελέσματα του εργαστηρίου πολεοδομίας «Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας» θα παρουσιαστούν το Σάββατο 18 Ιουνίου στο Ανοιχτό Θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου με ελεύθερη είσοδο.

Η τελική μορφή του έργου σε εξέλιξη «Ακροβατώντας στην Ελευσίνα», στο πρώτο αυτό στάδιο της δημιουργίας του καθώς και τα αποτελέσματα του εργαστηρίου πολεοδομίας «Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας» θα παρουσιαστούν το Σάββατο 18 Ιουνίου στο Ανοιχτό Θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου με ελεύθερη είσοδο.

Το πρόγραμμα «Ακροβατώντας στην Ελευσίνα» συγκεντρώνει καλλιτέχνες από τον σύγχρονο χορό, το σύγχρονο τσίρκο και τη μουσική της ανατολικής και δυτικής Μεσογείου, από την Ελλάδα και τη Γαλλία, δημιουργώντας καλλιτεχνικά δρώμενα για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό χώρο, τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τον πολυ-πολιτισμικό κοινωνικό ιστό των προαστιακών πόλεων.

Στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, το σημαντικό αυτό έργο έρευνας και καλλιτεχνικής δημιουργίας, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση και σε σκηνοθεσία του Gaëtan Levêque και της Χριστίνας Σουγιουλτζή, φέρνει κοντά τρεις Έλληνες καλλιτέχνες σύγχρονου χορού και τσίρκου από την ομάδα Κι Όμως Κινείται με πέντε Γάλλους καλλιτέχνες τσίρκου και τρεις μουσικούς από το Le Plus Petit Cirque du Monde (Το Μικρότερο Τσίρκο στον Κόσμο), τη διάσημη σχολή «τεχνών κινδύνου» και διεθνών καλλιτεχνικών ανταλλαγών. Καρπός του πρώτου ερευνητικού σταδίου της συλλογικής αυτής δράσης είναι ένα έργο σε εξέλιξη, εμπνευσμένο από τους κατοίκους και το αστικό τοπίο της Ελευσίνας και του Bagneux της Γαλλίας, που θα παρουσιαστεί στην πόλη, στην πλήρη του μορφή, τη χρονιά του τίτλου.

Ελευθέριο Κεχαγιόγλου
Ο Ελευθέριος Κεχαγιόγλου

Συναντήσαμε τον Ελευθέριο Κεχαγιόγλου, καλλιτεχνικό διευθυντή του οργανισμού Le Plus Petit Cirque du Monde, για να μας εξηγήσει τι είναι το πιο μικρό τσίρκο στο κόσμο και την ιδέα πίσω από αυτό.

«Το Πιο Μικρό Τσίρκο στον Κόσμο είναι ένα υβριδικό καλλιτεχνικό κέντρο καινοτομίας, στα προάστια του Παρισιού. Ένα εργαστήριο κοινωνικών συνδέσεων και διεθνών ανταλλαγών και μια Σχολή "τεχνών κινδύνου" (τσίρκο, χιπ-χοπ, ακροβατικά του δρόμου). Το 2015 ανοικοδομήθηκαν οι νέοι χώροι του, που φέρουν την υπογραφή των διάσημων αρχιτεκτόνων Patrick Bouchain και Loïc Julienne / Agence Construire, περιλαμβάνοντας ένα τσίρκο ύψους 28 μέτρων, ένα φουαγιέ, μια αίθουσα εκπαίδευσης και μια αίθουσα χορού. Η ιδέα για αυτήν τη συνεργασία με την 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2018 με τη βοήθεια του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, όταν είχα την ευκαιρία να συναντήσω τους κατοίκους και τα τοπία της σύγχρονης Ελευσίνας, στο πλαίσιο του προγράμματος "Ένας αιρετός, ένας καλλιτέχνης". Το πρώτο ερευνητικό στάδιο του έργου πραγματοποιήθηκε το πρώτο 15ήμερο του Νοεμβρίου 2020 και παρουσιάστηκε διαδικτυακά – δυστυχώς χωρίς την παρουσία των καλλιτεχνών της ομάδας Kι Όμως Κινείται λόγω της πανδημίας– στη σημαντική εκδήλωση Ευρωπαϊκή Νύχτα του Τσίρκου. Το έργο συνέχισε να χτίζεται στο Bagneux και το  Gennevilliers (Σεπτέμβριος 2021) και στην Ελευσίνα τoν Οκτώβριο του 2022, με σκοπό να παρουσιαστεί στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».

Ακροβάτες στην Ελευσίνα και το πιο μικροσκοπικό τσίρκο του κόσμου σε σύνθετες δράσεις τέχνης Facebook Twitter
Το Πιο Μικρό Τσίρκο στον Κόσμο είναι ένα υβριδικό καλλιτεχνικό κέντρο καινοτομίας. Φωτ.: Παντελής Λαδάς

— Τι κρατάτε από την τέχνη του τσίρκου και τι προσθέτετε σε αυτήν για να έρθουν οι άνθρωποι κοντά σε αυτήν τη δράση;

Οι τέχνες του τσίρκου πηγάζουν από την τέχνη του «ακρο-βατείν», την ανάγκη να υπερβούμε τα όριά μας και να μετρηθούμε με τον κίνδυνο, ώστε να ξεπεράσουμε τους φόβους μας. Προσθέτοντας τη δύναμη της ζωντανής μουσικής και του χορού, οι ακροβατικές τέχνες μετατρέπονται σε παραστάσεις μύησης και συλλογικής υπέρβασης, σε ένα συμμετοχικό μυστήριο του οποίου οι ιερείς είναι οι ακροβάτες.

— Ποια είναι η σημασία του τσίρκου και πώς συνδέεται με τον αστικό ιστό;

Ως τέχνη της υπέρβασης, το τσίρκο μας επιτρέπει να δούμε με νέο μάτι τον αστικό ιστό, ακροβατώντας, σκαρφαλώνοντας, περνώντας απ’ όπου η σύγχρονη πόλη δεν μας επιτρέπει να περάσουμε. Η ακροβασία μέσα στην πόλη έρχεται να τονίσει τις αντιθέσεις και τα παράδοξα, να ανατρέψει τα απαγορευτικά και να μεταθέσει τις οπτικές γωνίες σε μέρη της πόλης που δεν βλέπουμε πια.

Ακροβάτες στην Ελευσίνα και το πιο μικροσκοπικό τσίρκο του κόσμου σε σύνθετες δράσεις τέχνης Facebook Twitter
Η ακροβασία μέσα στην πόλη έρχεται να τονίσει τις αντιθέσεις και τα παράδοξα, να ανατρέψει τα απαγορευτικά και να μεταθέσει τις οπτικές γωνίες σε μέρη της πόλης που δεν βλέπουμε πια. Φωτ.: Παντελής Λαδάς

— Τι θα παρουσιάσετε στην Ελευσίνα και με ποιον τρόπο μπορεί να ενεργοποιήσει τους πολίτες; 

Θα παρουσιάσουμε την τελική μορφή του έργου σε εξέλιξη «Ακροβατώντας στην Ελευσίνα», στο πρώτο αυτό στάδιο της δημιουργίας του, καθώς και τα αποτελέσματα του εργαστηρίου πολεοδομίας «Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας» το Σάββατο 18 Ιουνίου στο Ανοιχτό Θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου με ελεύθερη είσοδο. Στο «Ακροβατώντας στην Ελευσίνα» καλλιτέχνες από την Ελλάδα, τη Γαλλία, το Μεξικό και την Τυνησία εμπνέονται από τους κατοίκους, τον αστικό ιστό και την ιστορία της σύγχρονης και της αρχαίας Ελευσίνας. Για δύο εβδομάδες, όπως και τον περασμένο Οκτώβριο, οι καλλιτέχνες θα κάνουν πρόβες με ανοιχτές πόρτες στην Ελαιουργική και θα περιπλανηθούν ακροβατώντας σε διάφορα σημεία της πόλης, συναντώντας τους κατοίκους, συνοδευόμενοι από μια ομάδα κινηματογραφιστών, που θα κινηματογραφούν τις απρόοπτες εικόνες και συναντήσεις.

Ακροβάτες στην Ελευσίνα και το πιο μικροσκοπικό τσίρκο του κόσμου σε σύνθετες δράσεις τέχνης Facebook Twitter
«Ακροβατώντας στην Ελευσίνα». Φωτ.: Παντελής Λαδάς

— Πείτε μας δυο λόγια για το εργαστήριο πολεοδομίας «Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας». Ποια είναι η ιδέα πίσω από αυτό και πώς εφαρμόζεται στην Ελευσίνα;

Το εργαστήριο πολεοδομίας «Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας» είναι ανοιχτό σε όλους τους κατοίκους. Με αφορμή και έχοντας ως στόχο να σχεδιάσουμε ομαδικά έναν εφήμερο καλλιτεχνικό χώρο στην Ελευσίνα γύρω από τις ακροβατικές τέχνες και τη μουσική, τα εργαστήρια γύρω από τα αστικά τοπία της Ελευσίνας θα αναζητήσουν νέες συλλογικές πράξεις και προτάσεις για την ανάδειξη της βιομηχανικής και της αρχαίας κληρονομιάς της πόλης, ξεκινώντας από επεμβάσεις μικρής κλίμακας. Οι αρχιτέκτονες που πλαισιώνουν το έργο καλούνται να διαμείνουν προσωρινά στην περιοχή και να μετατρέψουν το εργοτάξιο σ’ έναν χώρο συνάντησης, συνεργασίας και συμμετοχής πολιτών, πολιτικών, καλλιτεχνών και πολεοδόμων.

Escaladant Eleusis

Πληροφορίες:

Πλανόδια εργαστήρια πολεοδομίας

Τα πλανόδια εργαστήρια πολεοδομίας με τίτλο «Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας» στοχεύουν στην ανάπτυξη νέων δεσμών ανάμεσα στην πολεοδομία, την αρχιτεκτονική και τις παραστατικές τέχνες, τοποθετώντας τους καλλιτέχνες αλλά και τους κατοίκους της Ελευσίνας στο επίκεντρο διαδικασιών ανάπτυξης και ανάπλασης προαστιακών περιοχών. Πρόκειται για μια συλλογική πρόταση καλλιτεχνικών, πολιτιστικών και κυβερνητικών φορέων, με τη συμμετοχή αρχιτεκτόνων, πολεοδόμων, καλλιτεχνών, ερευνητών και πολιτών που ενδιαφέρονται για τα κοινά και τον σχεδιασμό των πόλεων. Στόχος της είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων μιας πρότυπης συνεργασίας ανάμεσα στις γαλλικές και τις ελληνικές Αρχές, που θα συνδυάζει τις παραστατικές τέχνες, όπως η ακροβασία, ο χορός και οι μουσικές της Μεσογείου, με προγράμματα ανάπλασης βιομηχανικών περιοχών.

Η θεματική των εργαστηρίων «Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας» αφορά στην αναζήτηση νέων συλλογικών πράξεων και προτάσεων για την ανάδειξη της ανθρώπινης, βιομηχανικής και  αρχαίας κληρονομιάς της πόλης. Σε συνεργασία με την ομάδα του διάσημου Γάλλου αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Patrick Bouchain, που απαρτίζεται από διακεκριμένους επιστήμονες και καλλιτέχνες, τη Δήμητρα Κανελλοπούλου, καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής Paris Malaquais, τον Loïc Julienne και τον Amine Slimani, αρχιτέκτονες, και τον Ελευθέριο Κεχαγιόγλου, καλλιτεχνικό διευθυντή του οργανισμού Le Plus Petit Cirque du Monde, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν στο αστικό τοπίο της Ελευσίνας, να φανταστούν και να καταγράψουν τις ιδέες τους για το πώς μια αμιγώς βιομηχανική πόλη μπορεί να μεταμορφωθεί σε έναν νέο χώρο. Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων θα παρουσιαστούν το Σάββατο 18 Ιουνίου 2022 στο Ανοιχτό Θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου στις 18:00, αμέσως πριν από την παρουσίαση του έργου σε εξέλιξη «Ακροβατώντας στην Ελευσίνα». Η είσοδος είναι ελεύθερη.

𝐋𝐞𝐬 𝐏𝐫𝐞́𝐚𝐦𝐛𝐮𝐥𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧𝐬 𝟐𝟎𝟐𝟏 - 𝐉𝟏𝟐 + 𝐋𝐚 𝐟𝐞̂𝐭𝐞 𝐝𝐞𝐬 𝐯𝐞𝐧𝐝𝐚𝐧𝐠𝐞𝐬 𝐝𝐞 𝐁𝐚𝐠𝐧𝐞𝐮𝐱 : 𝐄𝐬𝐜𝐚𝐥𝐚𝐝𝐚𝐧𝐭 𝐄𝐥𝐞𝐮𝐬𝐢𝐬

Πρόγραμμα Δράσεων

Ακροβατώντας στην Ελευσίνα

Έργο σε εξέλιξη
Παρουσίαση: 18 Ιουνίου στις 20:00 I Είσοδος ελεύθερη I Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας
Παράλληλη δράση I Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας
Πλανόδια εργαστήρια πολεοδομίας
Διάρκεια: 14 - 18 Ιουνίου
Παρουσίαση αποτελεσμάτων εργαστηρίων: 18 Ιουνίου στις 18:00 I Είσοδος ελεύθερη I X - Bowling Art Center (Χαριλάου 12, Ελευσίνα)
Πρόγραμμα Εργαστηρίων Πολεοδομίας I Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας

Τρίτη 14, Τετάρτη 15 και Πέμπτη 16 Ιουνίου
10:00-13:00 I Αναζητώντας τα μυστικά στους δρόμους της Ελευσίνας
& 16:00-21:00 I Εργαστήρια Πολεοδομίας Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας

Nuit du Cirque numérique 2020 | Escaladant Eleusis | Présentation du projet (version longue)

Παρασκευή 17 Ιουνίου
10:00-13:00 I Αναζητώντας τα μυστικά στους δρόμους της Ελευσίνας
& 16:00-22:00 I Εργαστήρια Πολεοδομίας Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας.
Δημόσια συνάντηση στο Machu Picchu (Παλιά Καμίνια) με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών του Ακροβατώντας στην Ελευσίνα

Σάββατο 18 Ιουνίου
10:00-13:00 I Εργαστήρια Πολεοδομίας Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας
18:00-20:00 I Δημόσια παρουσίαση και συζήτηση αποτελεσμάτων των εργαστηρίων
20:00-22:00 I Παράσταση έργου σε εξέλιξη Ακροβατώντας στην Ελευσίνα

Σημεία εκκίνησης
Πρωινά εργαστήρια: Ελαιουργική Ελευσίνας (Ιερά Οδός 1 & Αφών Μουρίκη 130)
Απογευματινά εργαστήρια: ΕΛΕVΣΙΣ INNOVATION LAB by 2023 ELEUSIS (Εντός της βιομηχανικής εγκατάστασης του ΤΙΤΑΝ)
Παραγωγή: 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Συμπαραγωγή: PPCM Productions
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα και του Γαλλικού Ινστιτούτου.

𝗟𝗲 𝗴𝗿𝗮𝗻𝗱 𝘃𝗼𝘆𝗮𝗴𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟭 - 𝗝𝗼𝘂𝗿 𝟯 : 𝐑𝐞𝐩𝐫𝐞́𝐬𝐞𝐧𝐭𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧 𝐝𝐮 𝐩𝐫𝐨𝐣𝐞𝐭 𝐟𝐫𝐚𝐧𝐜𝐨-𝐠𝐫𝐞𝐜 « 𝐄𝐬𝐜𝐚𝐥𝐚𝐝𝐚𝐧𝐭 𝐄𝐥𝐞𝐮𝐬𝐢𝐬 »

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Στεφανία Γουλιώτη θα χωρίσει 100 φορές μέσα σε 24 ώρες

Θέατρο / Η Στεφανία Γουλιώτη θα χωρίσει 100 φορές μέσα σε 24 ώρες

Ενώ βρίσκεται σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα με τον «Ηρακλή Μαινόμενο», προετοιμάζεται ήδη σωματικά και –κυρίως– ψυχικά για έναν αδιανόητο θεατρικό μαραθώνιο: τον Οκτώβριο θα αναμετρηθεί με 100 άντρες ή non-binary/queer άτομα στην παράσταση «The Second Woman», για τις ανάγκες της οποίας θα βρίσκεται επί 24 συνεχόμενες ώρες στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
«Πλούτος» του Αριστοφάνη: Η φαντασία στην εξουσία

Αρχαίο Δράμα Explained / «Πλούτος» του Αριστοφάνη: Η φαντασία στην εξουσία

Τι κρύβεται πίσω από τη φαντασίωση του ξαφνικού πλουτισμού των φτωχών Αθηναίων που παρουσιάζεται στο κείμενο του Αριστοφάνη. Η κριτικός θεάτρου Λουίζα Αρκουμανέα επιχειρεί μια θεωρητική ανάλυση του «Πλούτου».
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Το τέλος είναι εδώ (και ο Αισχύλος το είχε προβλέψει)

Θέατρο / Το τέλος είναι εδώ (και ο Αισχύλος το είχε προβλέψει)

Η «Ορέστεια» του Τερζόπουλου που έκανε πρεμιέρα στην Επίδαυρο από το Εθνικό Θέατρο δεν συνομιλεί μονάχα με το υπαρξιακό έρεβος του τραγικού, σμιλεύοντας τα πετρώματα του ασυνειδήτου σε εκθαμβωτικές εικόνες. Αφηγείται ταυτόχρονα την ιστορία του θεάτρου.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ικέτιδες στην Επίδαυρο: Δίνοντας φωνή στις σιωπηλές γυναίκες μιας ολόκληρης εποχής

Θέατρο / Ικέτιδες στην Επίδαυρο: Δίνοντας φωνή στις σιωπηλές γυναίκες μιας ολόκληρης εποχής

Η Μαριάννα Κάλμπαρη επανασυστήνει στο κοινό τον εν πολλοίς άγνωστο μύθο των Δαναΐδων αλλά και το συναρπαστικό κείμενο του Αισχύλου, ενώνοντας λυτρωτικά τις φωνές των αρχαίων ηρωίδων με εκείνες των σημερινών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης δεν μπορεί να ησυχάσει

Θέατρο / Βλαδίμηρος Κυριακίδης: «Ζητούσα τη συμπάθεια, την αποδοχή, έτσι γεννήθηκε η κωμωδία μέσα μου»

Ο αγαπητός ηθοποιός μιλά για το ταξίδι του στο θέατρο, για τη μοίρα του κωμικού και για τη σημασία της καθημερινής μελέτης, καθώς ετοιμάζεται να κυνηγήσει ανεμόμυλους υποδυόμενος τον Δον Κιχώτη σε καλοκαιρινή περιοδεία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Παραμονές της πανσελήνου του «Κόκκινου Ελαφιού» ο Γιόζεφ Νατζ παρουσιάζει στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας το “Full Moon”

Χορός / Ο Γιόζεφ Νατζ χορογραφεί τις φάσεις του φεγγαριού στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Παραμονές της πανσελήνου του «Κόκκινου Ελαφιού», ο φημισμένος ουγγρικής καταγωγής χορογράφος και εικαστικός επιστρέφει στην Καλαμάτα με το «Full Moon», μια δυνατή παράσταση αφιερωμένη στην αφροαμερικανική τζαζ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποια είναι τελικά αυτή η Εκάβη που δεν είναι Εκάβη;

Στις Πρόβες της Επιδαύρου / Ποια είναι τελικά αυτή η Εκάβη που δεν είναι Εκάβη;

«Hecuba, not Hecuba» ονομάζεται το νέο μεγάλο «στοίχημα» του Τιάγκο Ροντρίγκες, η παράσταση που παρουσιάζει ο Πορτογάλος σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ της Αβινιόν με την Comédie-Française στην πρώτη του Επίδαυρο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κατερίνα Ευαγγελάτου και Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

Πολιτισμός / Τελικά, έχει η τέχνη τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο;

Στην ανοιχτή συζήτηση με γενικό άξονα «Τέχνη και κοινωνία», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού χώρου αναζήτησαν το νόημα της ενασχόλησής τους με τις τέχνες.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Οι Βάκχες και ο διπλός καθρέφτης της ανθρώπινης φύσης

Στις πρόβες της Επιδαύρου / Οι Βάκχες και ο διπλός καθρέφτης της ανθρώπινης φύσης

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου θέλει να μετουσιώσει την ευριπίδεια τραγωδία του μυστικισμού, της έκστασης αλλά και της βαρβαρότητας σε μια καλλιτεχνική εμπειρία με ενορχηστρωτή τον ίδιο τον Διόνυσο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Συναντώντας τις ηθοποιούς της παράστασης «Θεόφιλος sold»

Θέατρο / «Βρίσκουμε την ποίηση και την αθανασία μέσα στη θνητότητα»

Οι νεαρές ηθοποιοί Αιμιλιανή Σταυριανίδου και Αριάδνη Κωσταντακοπούλου δεν ήξεραν σχεδόν τίποτα για τον λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο, όταν τους πρότεινε η Όλια Λαζαρίδου να συμμετέχουν στην παράσταση «Θεόφιλος sold».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ντίνα Κώνστα: «Έκανα αυτό που ήθελα, δεν έπληξα στη ζωή μου με γάμους και παιδιά»

Σαν Σήμερα Πέθανε / Ντίνα Κώνστα (1938-2022): «Έκανα αυτό που ήθελα, δεν έπληξα στη ζωή μου με γάμους και παιδιά»

Η Ελληνίδα ηθοποιός που πέρασε από όλες τις μεγάλες θεατρικές σκηνές της Αθήνας και αγαπήθηκε από το ευρύ κοινό για τους τηλεοπτικούς της ρόλους ως «Γιολάντα» στο «Δις Εξαμαρτείν» και Ντένη Μαρκορά στους «Δύο ξένους» αφηγήθηκε την πολυκύμαντη ζωή της στο LiFO.gr.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η παράνοια του Πλούτου και το αέναο κυνήγι του χρήματος

Στις πρόβες της Επιδαύρου / Η παράνοια του Πλούτου και το αέναο κυνήγι του χρήματος

Ο Γιάννης Κακλέας επιστρέφει στην ανελέητη σάτιρα του Αριστοφάνη με μια ελεύθερη μεταφορά του «Πλούτου» που θα ανεβάσει στην Επίδαυρο, φιλοδοξώντας να πει πολλές σκληρές αλήθειες.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Θεόδωρος Τερζόπουλος: «Χάθηκα, παλεύοντας με τα κύματα του αισχύλειου ωκεανού»

Στις πρόβες της Επιδαύρου / Θεόδωρος Τερζόπουλος: «Χάθηκα, παλεύοντας με τα κύματα του αισχύλειου ωκεανού»

Έπειτα από έξι μήνες προβών, η πολυαναμενόμενη Ορέστεια, η παράσταση που ετοίμασε ο σπουδαίος διεθνής σκηνοθέτης πάνω στην τριλογία του Αισχύλου, στην πρώτη του συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο, είναι έτοιμη για την Επίδαυρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ