Το πιο μικροσκοπικό τσίρκο του κόσμου και οι δράσεις του στην Ελευσίνα

Ακροβάτες στην Ελευσίνα και το πιο μικροσκοπικό τσίρκο του κόσμου σε σύνθετες δράσεις τέχνης Facebook Twitter
Στο «Ακροβατώντας στην Ελευσίνα» καλλιτέχνες από την Ελλάδα, τη Γαλλία, το Μεξικό και την Τυνησία εμπνέονται από τους κατοίκους, τον αστικό ιστό και την ιστορία της σύγχρονης και της αρχαίας Ελευσίνας. Φωτ.: Παντελής Λαδάς
0

Πρωτότυπες δράσεις ακροβατικών, σύγχρονου χορού και μουσικής από Έλληνες και Γάλλους καλλιτέχνες, καθώς και πλανόδια εργαστήρια πολεοδομίας από την καλλιτεχνική και ερευνητική ομάδα του Γάλλου αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Patrick Bouchain, θέτουν στο επίκεντρο την πόλη της Ελευσίνας και τους κατοίκους της, στο πλαίσιο μιας ξεχωριστής ελληνο-γαλλικής συνεργασίας.

Έως τις 18 Ιουνίου 2022, σε συνδιοργάνωση της 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, το σημαντικό αυτό πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και Γάλλων καλλιτεχνών, μετά τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε τον περασμένο Οκτώβριο, επανέρχεται με πλήθος δράσεων της τέχνης του τσίρκου, του σύγχρονου χορού και της μουσικής, ανοιχτές πρόβες και ευφάνταστα pop up event, θέτοντας ξανά την πόλη και τους κατοίκους της Ελευσίνας και του Bagneux της Γαλλίας στο επίκεντρο του καλλιτεχνικού ενδιαφέροντας.

Παράλληλα, από τις 14 έως τις 18 Ιουνίου, η καλλιτεχνική κι επιστημονική ομάδα του σπουδαίου Γάλλου αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Patrick Bouchain επιστρέφει για έναν ακόμα κύκλο του εργαστηρίου πολεοδομίας «Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας». Με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών αλλά και των κατοίκων της Ελευσίνας, το εργαστήριο στοχεύει να αναδείξει την ανθρώπινη, βιομηχανική και αρχαία κληρονομιά της πόλης.

Η τελική μορφή του έργου σε εξέλιξη «Ακροβατώντας στην Ελευσίνα», στο πρώτο αυτό στάδιο της δημιουργίας του καθώς και τα αποτελέσματα του εργαστηρίου πολεοδομίας «Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας» θα παρουσιαστούν το Σάββατο 18 Ιουνίου στο Ανοιχτό Θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου με ελεύθερη είσοδο.

Η τελική μορφή του έργου σε εξέλιξη «Ακροβατώντας στην Ελευσίνα», στο πρώτο αυτό στάδιο της δημιουργίας του καθώς και τα αποτελέσματα του εργαστηρίου πολεοδομίας «Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας» θα παρουσιαστούν το Σάββατο 18 Ιουνίου στο Ανοιχτό Θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου με ελεύθερη είσοδο.

Το πρόγραμμα «Ακροβατώντας στην Ελευσίνα» συγκεντρώνει καλλιτέχνες από τον σύγχρονο χορό, το σύγχρονο τσίρκο και τη μουσική της ανατολικής και δυτικής Μεσογείου, από την Ελλάδα και τη Γαλλία, δημιουργώντας καλλιτεχνικά δρώμενα για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό χώρο, τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τον πολυ-πολιτισμικό κοινωνικό ιστό των προαστιακών πόλεων.

Στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, το σημαντικό αυτό έργο έρευνας και καλλιτεχνικής δημιουργίας, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση και σε σκηνοθεσία του Gaëtan Levêque και της Χριστίνας Σουγιουλτζή, φέρνει κοντά τρεις Έλληνες καλλιτέχνες σύγχρονου χορού και τσίρκου από την ομάδα Κι Όμως Κινείται με πέντε Γάλλους καλλιτέχνες τσίρκου και τρεις μουσικούς από το Le Plus Petit Cirque du Monde (Το Μικρότερο Τσίρκο στον Κόσμο), τη διάσημη σχολή «τεχνών κινδύνου» και διεθνών καλλιτεχνικών ανταλλαγών. Καρπός του πρώτου ερευνητικού σταδίου της συλλογικής αυτής δράσης είναι ένα έργο σε εξέλιξη, εμπνευσμένο από τους κατοίκους και το αστικό τοπίο της Ελευσίνας και του Bagneux της Γαλλίας, που θα παρουσιαστεί στην πόλη, στην πλήρη του μορφή, τη χρονιά του τίτλου.

Ελευθέριο Κεχαγιόγλου
Ο Ελευθέριος Κεχαγιόγλου

Συναντήσαμε τον Ελευθέριο Κεχαγιόγλου, καλλιτεχνικό διευθυντή του οργανισμού Le Plus Petit Cirque du Monde, για να μας εξηγήσει τι είναι το πιο μικρό τσίρκο στο κόσμο και την ιδέα πίσω από αυτό.

«Το Πιο Μικρό Τσίρκο στον Κόσμο είναι ένα υβριδικό καλλιτεχνικό κέντρο καινοτομίας, στα προάστια του Παρισιού. Ένα εργαστήριο κοινωνικών συνδέσεων και διεθνών ανταλλαγών και μια Σχολή "τεχνών κινδύνου" (τσίρκο, χιπ-χοπ, ακροβατικά του δρόμου). Το 2015 ανοικοδομήθηκαν οι νέοι χώροι του, που φέρουν την υπογραφή των διάσημων αρχιτεκτόνων Patrick Bouchain και Loïc Julienne / Agence Construire, περιλαμβάνοντας ένα τσίρκο ύψους 28 μέτρων, ένα φουαγιέ, μια αίθουσα εκπαίδευσης και μια αίθουσα χορού. Η ιδέα για αυτήν τη συνεργασία με την 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2018 με τη βοήθεια του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, όταν είχα την ευκαιρία να συναντήσω τους κατοίκους και τα τοπία της σύγχρονης Ελευσίνας, στο πλαίσιο του προγράμματος "Ένας αιρετός, ένας καλλιτέχνης". Το πρώτο ερευνητικό στάδιο του έργου πραγματοποιήθηκε το πρώτο 15ήμερο του Νοεμβρίου 2020 και παρουσιάστηκε διαδικτυακά – δυστυχώς χωρίς την παρουσία των καλλιτεχνών της ομάδας Kι Όμως Κινείται λόγω της πανδημίας– στη σημαντική εκδήλωση Ευρωπαϊκή Νύχτα του Τσίρκου. Το έργο συνέχισε να χτίζεται στο Bagneux και το  Gennevilliers (Σεπτέμβριος 2021) και στην Ελευσίνα τoν Οκτώβριο του 2022, με σκοπό να παρουσιαστεί στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».

Ακροβάτες στην Ελευσίνα και το πιο μικροσκοπικό τσίρκο του κόσμου σε σύνθετες δράσεις τέχνης Facebook Twitter
Το Πιο Μικρό Τσίρκο στον Κόσμο είναι ένα υβριδικό καλλιτεχνικό κέντρο καινοτομίας. Φωτ.: Παντελής Λαδάς

— Τι κρατάτε από την τέχνη του τσίρκου και τι προσθέτετε σε αυτήν για να έρθουν οι άνθρωποι κοντά σε αυτήν τη δράση;

Οι τέχνες του τσίρκου πηγάζουν από την τέχνη του «ακρο-βατείν», την ανάγκη να υπερβούμε τα όριά μας και να μετρηθούμε με τον κίνδυνο, ώστε να ξεπεράσουμε τους φόβους μας. Προσθέτοντας τη δύναμη της ζωντανής μουσικής και του χορού, οι ακροβατικές τέχνες μετατρέπονται σε παραστάσεις μύησης και συλλογικής υπέρβασης, σε ένα συμμετοχικό μυστήριο του οποίου οι ιερείς είναι οι ακροβάτες.

— Ποια είναι η σημασία του τσίρκου και πώς συνδέεται με τον αστικό ιστό;

Ως τέχνη της υπέρβασης, το τσίρκο μας επιτρέπει να δούμε με νέο μάτι τον αστικό ιστό, ακροβατώντας, σκαρφαλώνοντας, περνώντας απ’ όπου η σύγχρονη πόλη δεν μας επιτρέπει να περάσουμε. Η ακροβασία μέσα στην πόλη έρχεται να τονίσει τις αντιθέσεις και τα παράδοξα, να ανατρέψει τα απαγορευτικά και να μεταθέσει τις οπτικές γωνίες σε μέρη της πόλης που δεν βλέπουμε πια.

Ακροβάτες στην Ελευσίνα και το πιο μικροσκοπικό τσίρκο του κόσμου σε σύνθετες δράσεις τέχνης Facebook Twitter
Η ακροβασία μέσα στην πόλη έρχεται να τονίσει τις αντιθέσεις και τα παράδοξα, να ανατρέψει τα απαγορευτικά και να μεταθέσει τις οπτικές γωνίες σε μέρη της πόλης που δεν βλέπουμε πια. Φωτ.: Παντελής Λαδάς

— Τι θα παρουσιάσετε στην Ελευσίνα και με ποιον τρόπο μπορεί να ενεργοποιήσει τους πολίτες; 

Θα παρουσιάσουμε την τελική μορφή του έργου σε εξέλιξη «Ακροβατώντας στην Ελευσίνα», στο πρώτο αυτό στάδιο της δημιουργίας του, καθώς και τα αποτελέσματα του εργαστηρίου πολεοδομίας «Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας» το Σάββατο 18 Ιουνίου στο Ανοιχτό Θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου με ελεύθερη είσοδο. Στο «Ακροβατώντας στην Ελευσίνα» καλλιτέχνες από την Ελλάδα, τη Γαλλία, το Μεξικό και την Τυνησία εμπνέονται από τους κατοίκους, τον αστικό ιστό και την ιστορία της σύγχρονης και της αρχαίας Ελευσίνας. Για δύο εβδομάδες, όπως και τον περασμένο Οκτώβριο, οι καλλιτέχνες θα κάνουν πρόβες με ανοιχτές πόρτες στην Ελαιουργική και θα περιπλανηθούν ακροβατώντας σε διάφορα σημεία της πόλης, συναντώντας τους κατοίκους, συνοδευόμενοι από μια ομάδα κινηματογραφιστών, που θα κινηματογραφούν τις απρόοπτες εικόνες και συναντήσεις.

Ακροβάτες στην Ελευσίνα και το πιο μικροσκοπικό τσίρκο του κόσμου σε σύνθετες δράσεις τέχνης Facebook Twitter
«Ακροβατώντας στην Ελευσίνα». Φωτ.: Παντελής Λαδάς

— Πείτε μας δυο λόγια για το εργαστήριο πολεοδομίας «Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας». Ποια είναι η ιδέα πίσω από αυτό και πώς εφαρμόζεται στην Ελευσίνα;

Το εργαστήριο πολεοδομίας «Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας» είναι ανοιχτό σε όλους τους κατοίκους. Με αφορμή και έχοντας ως στόχο να σχεδιάσουμε ομαδικά έναν εφήμερο καλλιτεχνικό χώρο στην Ελευσίνα γύρω από τις ακροβατικές τέχνες και τη μουσική, τα εργαστήρια γύρω από τα αστικά τοπία της Ελευσίνας θα αναζητήσουν νέες συλλογικές πράξεις και προτάσεις για την ανάδειξη της βιομηχανικής και της αρχαίας κληρονομιάς της πόλης, ξεκινώντας από επεμβάσεις μικρής κλίμακας. Οι αρχιτέκτονες που πλαισιώνουν το έργο καλούνται να διαμείνουν προσωρινά στην περιοχή και να μετατρέψουν το εργοτάξιο σ’ έναν χώρο συνάντησης, συνεργασίας και συμμετοχής πολιτών, πολιτικών, καλλιτεχνών και πολεοδόμων.

Escaladant Eleusis

Πληροφορίες:

Πλανόδια εργαστήρια πολεοδομίας

Τα πλανόδια εργαστήρια πολεοδομίας με τίτλο «Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας» στοχεύουν στην ανάπτυξη νέων δεσμών ανάμεσα στην πολεοδομία, την αρχιτεκτονική και τις παραστατικές τέχνες, τοποθετώντας τους καλλιτέχνες αλλά και τους κατοίκους της Ελευσίνας στο επίκεντρο διαδικασιών ανάπτυξης και ανάπλασης προαστιακών περιοχών. Πρόκειται για μια συλλογική πρόταση καλλιτεχνικών, πολιτιστικών και κυβερνητικών φορέων, με τη συμμετοχή αρχιτεκτόνων, πολεοδόμων, καλλιτεχνών, ερευνητών και πολιτών που ενδιαφέρονται για τα κοινά και τον σχεδιασμό των πόλεων. Στόχος της είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων μιας πρότυπης συνεργασίας ανάμεσα στις γαλλικές και τις ελληνικές Αρχές, που θα συνδυάζει τις παραστατικές τέχνες, όπως η ακροβασία, ο χορός και οι μουσικές της Μεσογείου, με προγράμματα ανάπλασης βιομηχανικών περιοχών.

Η θεματική των εργαστηρίων «Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας» αφορά στην αναζήτηση νέων συλλογικών πράξεων και προτάσεων για την ανάδειξη της ανθρώπινης, βιομηχανικής και  αρχαίας κληρονομιάς της πόλης. Σε συνεργασία με την ομάδα του διάσημου Γάλλου αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Patrick Bouchain, που απαρτίζεται από διακεκριμένους επιστήμονες και καλλιτέχνες, τη Δήμητρα Κανελλοπούλου, καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής Paris Malaquais, τον Loïc Julienne και τον Amine Slimani, αρχιτέκτονες, και τον Ελευθέριο Κεχαγιόγλου, καλλιτεχνικό διευθυντή του οργανισμού Le Plus Petit Cirque du Monde, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν στο αστικό τοπίο της Ελευσίνας, να φανταστούν και να καταγράψουν τις ιδέες τους για το πώς μια αμιγώς βιομηχανική πόλη μπορεί να μεταμορφωθεί σε έναν νέο χώρο. Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων θα παρουσιαστούν το Σάββατο 18 Ιουνίου 2022 στο Ανοιχτό Θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου στις 18:00, αμέσως πριν από την παρουσίαση του έργου σε εξέλιξη «Ακροβατώντας στην Ελευσίνα». Η είσοδος είναι ελεύθερη.

𝐋𝐞𝐬 𝐏𝐫𝐞́𝐚𝐦𝐛𝐮𝐥𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧𝐬 𝟐𝟎𝟐𝟏 - 𝐉𝟏𝟐 + 𝐋𝐚 𝐟𝐞̂𝐭𝐞 𝐝𝐞𝐬 𝐯𝐞𝐧𝐝𝐚𝐧𝐠𝐞𝐬 𝐝𝐞 𝐁𝐚𝐠𝐧𝐞𝐮𝐱 : 𝐄𝐬𝐜𝐚𝐥𝐚𝐝𝐚𝐧𝐭 𝐄𝐥𝐞𝐮𝐬𝐢𝐬

Πρόγραμμα Δράσεων

Ακροβατώντας στην Ελευσίνα

Έργο σε εξέλιξη
Παρουσίαση: 18 Ιουνίου στις 20:00 I Είσοδος ελεύθερη I Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας
Παράλληλη δράση I Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας
Πλανόδια εργαστήρια πολεοδομίας
Διάρκεια: 14 - 18 Ιουνίου
Παρουσίαση αποτελεσμάτων εργαστηρίων: 18 Ιουνίου στις 18:00 I Είσοδος ελεύθερη I X - Bowling Art Center (Χαριλάου 12, Ελευσίνα)
Πρόγραμμα Εργαστηρίων Πολεοδομίας I Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας

Τρίτη 14, Τετάρτη 15 και Πέμπτη 16 Ιουνίου
10:00-13:00 I Αναζητώντας τα μυστικά στους δρόμους της Ελευσίνας
& 16:00-21:00 I Εργαστήρια Πολεοδομίας Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας

Nuit du Cirque numérique 2020 | Escaladant Eleusis | Présentation du projet (version longue)

Παρασκευή 17 Ιουνίου
10:00-13:00 I Αναζητώντας τα μυστικά στους δρόμους της Ελευσίνας
& 16:00-22:00 I Εργαστήρια Πολεοδομίας Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας.
Δημόσια συνάντηση στο Machu Picchu (Παλιά Καμίνια) με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών του Ακροβατώντας στην Ελευσίνα

Σάββατο 18 Ιουνίου
10:00-13:00 I Εργαστήρια Πολεοδομίας Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας
18:00-20:00 I Δημόσια παρουσίαση και συζήτηση αποτελεσμάτων των εργαστηρίων
20:00-22:00 I Παράσταση έργου σε εξέλιξη Ακροβατώντας στην Ελευσίνα

Σημεία εκκίνησης
Πρωινά εργαστήρια: Ελαιουργική Ελευσίνας (Ιερά Οδός 1 & Αφών Μουρίκη 130)
Απογευματινά εργαστήρια: ΕΛΕVΣΙΣ INNOVATION LAB by 2023 ELEUSIS (Εντός της βιομηχανικής εγκατάστασης του ΤΙΤΑΝ)
Παραγωγή: 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Συμπαραγωγή: PPCM Productions
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα και του Γαλλικού Ινστιτούτου.

𝗟𝗲 𝗴𝗿𝗮𝗻𝗱 𝘃𝗼𝘆𝗮𝗴𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟭 - 𝗝𝗼𝘂𝗿 𝟯 : 𝐑𝐞𝐩𝐫𝐞́𝐬𝐞𝐧𝐭𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧 𝐝𝐮 𝐩𝐫𝐨𝐣𝐞𝐭 𝐟𝐫𝐚𝐧𝐜𝐨-𝐠𝐫𝐞𝐜 « 𝐄𝐬𝐜𝐚𝐥𝐚𝐝𝐚𝐧𝐭 𝐄𝐥𝐞𝐮𝐬𝐢𝐬 »

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακούγεσαι Λυδία, Ακούγεσαι ίσαμε το στάδιο

Επίδαυρος / «Ακούγεσαι, Λυδία, ίσαμε το στάδιο ακούγεσαι»

Κορυφαίο πρόσωπο του αρχαίου δράματος, συνδεδεμένη με εμβληματικές παραστάσεις, ανατρέχει σε δεκαπέντε σταθμούς της καλλιτεχνικής της ζωής στην Επίδαυρο και αφηγείται προσωπικές ιστορίες, επιτυχίες και ματαιώσεις, εξαιρετικές συναντήσεις και συνεργασίες, σε μια πορεία που αγγίζει τις πέντε δεκαετίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Ούρλιχ Ράσε και το παρασκήνιο της ιστορίας της Ισμήνης

Θέατρο / Η σκηνή του Ούρλιχ Ράσε στριφογύριζε - και πέταξε έξω την Ισμήνη

Στην παράσταση που άνοιξε την Επίδαυρο, ο Γερμανός σκηνοθέτης επέλεξε να ανεβάσει μια Αντιγόνη χωρίς Ισμήνη. Η απομάκρυνση της Κίττυς Παϊταζόγλου φωτίζει τις λεπτές –και άνισες– ισορροπίες εξουσίας στον χώρο του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μέσα στη γοητεία και στον τρόμο του Δράκουλα

Πρώτες Εικόνες / Dracula: Η υπερπαραγωγή που έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μιλά αποκλειστικά στη LiFO για την πιο αναμενόμενη παράσταση της επερχόμενης σεζόν, για τη διαχρονική γοητεία του μύθου που φαντάστηκε ο Μπραμ Στόκερ στα τέλη του 19ου αιώνα, για το απόλυτο και το αιώνιο μιας ιστορίας που, όπως λέει, τον «διαλύει».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ερωτευμένος με τον Κρέοντα

Θέατρο / Ο Rasche αγάπησε τον Κρέοντα περισσότερο από την Αντιγόνη

«Η εκφορά του λόγου παραδίδεται αμαχητί σε μια άκρατη δραματικότητα, σε ένα υπερπαίξιμο, σε μια βεβιασμένη εμφατικότητα, σε έναν στόμφο παλιακό που θα νόμιζε κανείς πως έχει εξαλειφθεί πλέον. Η σοβαροφάνεια σε όλο το (γοερό) μεγαλείο της». Έτσι ξεκίνησε φέτος η Επίδαυρος.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στο ζόφο του πολέμου

Θέατρο / Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στον ζόφο του πολέμου

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας, μια παράσταση εξετάζει όσα μεσολαβούν μεταξύ γεγονότος και πληροφορίας και πώς διαμορφώνουν την τελική καταγραφή και την ιστορική μνήμη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Θέατρο / Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Όταν η Πίπα Μπάκα ξεκίνησε να κάνει oτοστόπ από την Ιταλία για να φτάσει στην Ιερουσαλήμ δεν φαντάστηκε ότι αυτό το ταξίδι-μήνυμα ειρήνης θα κατέληγε στον βιασμό και τη δολοφονία της. Mια παράσταση που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών αναφέρεται στην ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Θέατρο / Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Τα «Κακά σκηνικά» είναι «μια κωμική κόλαση» αφιερωμένη στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα, μια απόδραση από τα χάλια της χώρας, του θεάτρου, του παγκόσμιου γεωπολιτικού γίγνεσθαι, ένα ξόρκι στην κατάθλιψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Παπαδόπουλος: «Κάθε μορφή τέχνης χρειάζεται το εσωτερικό βάθος»

Θέατρο / Χρήστος Παπαδόπουλος: «Mε αφορά πολύ το "μαζί"»

Το «τρομερό παιδί» από τη Νεμέα που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια στη χορογραφία ανοίγει το φετινό 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τους Dance On Ensemble και το «Mellowing», μια παράσταση για τη χάρη και το σθένος της ωριμότητας.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κάνεις χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη σου ανάγκη

Χορός / «Κάνουμε χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη μας ανάγκη»

Με αφορμή την παράσταση EPILOGUE, ο διευθυντής σπουδών της σχολής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Μάτσκαρης και έξι χορευτές/χορεύτριες μιλούν για το δύσκολο στοίχημα τού να ασχολείται κανείς με τον χορό στην Ελλάδα σήμερα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μαρία Κωνσταντάρου: «Ερωτεύτηκα αληθινά στα 58»

Οι Αθηναίοι / Μαρία Κωνσταντάρου: «Δεν παίζω πια γιατί δεν υπάρχουν ρόλοι για την ηλικία μου»

Μεγάλωσε χωρίς τη μάνα της, φώναζε «μαμά» μια θεία της, θυμάται ακόμα τις παιδικές της βόλτες στον βασιλικό κήπο. Όταν είπε πως θέλει να γίνει ηθοποιός, ο πατέρας της είπε «θα σε σφάξω». Η αγαπημένη ηθοποιός που έπαιξε σε μερικές από τις σημαντικότερες θεατρικές παραστάσεις αλλά και ταινίες της εποχής της είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Γιάννος Περλέγκας ανεβάζει τον «Κατσούρμπο» του Χορτάτση

Θέατρο / Γιάννος Περλέγκας: «Ο Κατσούρμπος μας είναι μια απόπειρα να γίνουμε πιο αθώοι»

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το έργο του Χορτάτση στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Κύκλου Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον συναντήσαμε στις πρόβες όπου μας μίλησε για την αξία του Κρητικού συγγραφέα και του έργου του και την ανάγκη για περισσότερη λαϊκότητα στο θέατρο. Κάτι που φιλοδοξεί να μας δώσει με αυτό το ανέβασμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασίλης Παπαβασιλείου

Απώλειες / Βασίλης Παπαβασιλείου (1949-2025): Ένας σπουδαίος διανοητής του ελληνικού θεάτρου

«Αυτό, λοιπόν, το οφείλω στο θέατρο: τη σωτηρία από την κακομοιριά μου»: Ο σκηνοθέτης, μεταφραστής, ηθοποιός και δάσκαλος Βασίλης Παπαβασιλείου πέθανε σε ηλικία 76 ετών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Θέατρο / Δημήτρης Γκοτσόπουλος: «Ήμουν ένα αγρίμι που είχε κατέβει από τα βουνά»

Ο ταλαντούχος ηθοποιός φέτος ερμηνεύει τον Νεοπτόλεμο στον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή. Πώς κατάφερε από ένα αγροτικό περιβάλλον να πρωταγωνιστήσει σε μεγάλες τηλεοπτικές επιτυχίες και γιατί πέρασε ένα ολόκληρο καλοκαίρι στην Πολύαιγο, διαβάζοντας «Βάκχες»;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιάννης Χουβαρδάς: «Το κοινό που έρχεται να σε δει είναι ο καθρέφτης σου»

Θέατρο / Γιάννης Χουβαρδάς: «Το κοινό που έρχεται να σε δει είναι ο καθρέφτης σου»

Ο κορυφαίος Έλληνας σκηνοθέτης διασκευάζει φέτος τις τραγωδίες του Οιδίποδα σε ένα ενιαίο έργο και μιλά στη LiFO, για το πώς η μοίρα είναι μια παρεξηγημένη έννοια, ενώ σχολιάζει το αφήγημα περί «καθαρότητας» της Επιδαύρου, καθώς και τις ακραίες αντιδράσεις που έχει δεχθεί από το κοινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΓΙΑ 28 ΜΑΙΟΥ Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Θέατρο / Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Σαν σήμερα, το 1943, γεννήθηκε η Ελληνίδα σοπράνο που διέπρεψε για μια ολόκληρη δεκαετία στην Ευρώπη και την Αμερική, αλλά κάηκε εξαιτίας μιας σειράς ιδιαίτερα απαιτητικών ρόλων, τους οποίους ερμήνευσε πολύ νωρίς. Ο κόντρα τενόρος Άρης Χριστοφέλλης, ένας από τους λίγους στην Ελλάδα που γνωρίζουν σε βάθος την πορεία της, περιγράφει την άνοδο και την πτώση της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Θέατρο / Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Από τους Αγίους Σαράντα της Αλβανίας μέχρι τη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, η ζωή του βραβευμένου ηθοποιού, τραγουδιστή και σεναριογράφου είναι μια διαρκής προσπάθεια συμφιλίωσης με την απώλεια. Η παράσταση «Μια άλλη Θήβα» τον καθόρισε, ενώ ο ρόλος του στο «Brokeback Mountain» τού έσβησε κάθε ομοφοβικό κατάλοιπο. Δηλώνει πως αυτό που τον ενοχλεί βαθιά είναι η αδράνεια απέναντι σε όσα συμβαίνουν γύρω μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ