Η Αριάν Μνουσκίν και οι «Ναυαγοί της τρελής ελπίδας»

Οι ναυαγοί της τρελής ελπίδας Facebook Twitter
Φωτ.: Έφη Φυλακτού
0

Belle Époque, Παρίσι 1914. Ο κινηματογράφος, ο ηλεκτρισμός, το τηλέφωνο, ο Μαρξ και ο Φρόιντ, είναι οι μεγάλες καινοτομίες της εποχής. Μιας εποχής μεγάλων ανακαλύψεων και υποσχέσεων, όπου ο σοσιαλισμός, οι σουφραζέτες, τα ταξίδια και οι νέες ήπειροι εμπνέουν τους τολμηρούς τρελούς του νέου αιώνα. Η σάλα χορού και χαρτοπαιξίας Fol Espoir μετατρέπεται σε αυτοσχέδιο κινηματογραφικό στούντιο για να πραγματοποιήσουν εκεί τα όνειρά τους ένας επιχειρηματίας και ένας σκηνοθέτης, γυρίζοντας μια διδακτική ταινία περί σοσιαλισμού και δικαιοσύνης.

Οι σερβιτόροι, οι μάγειροι και κάποιοι από τους πελάτες επιστρατεύονται για να συμμετάσχουν στο όραμά τους ως ηθοποιοί και το βιβλίο του Ιούλιου Βερν Ναυαγοί του Ιωνάθαν (το οποίο ολοκλήρωσε ο γιος του Μισέλ μετά τον θάνατό του) γίνεται η βάση για ένα υποτυπώδες σενάριο. Και το πλοίο σαλπάρει γεμάτο όνειρα μεταναστών και τυχοδιωκτών, διανοητών και καλλιτεχνών, έχοντας το όνομα της λέσχης, «Τρελή Ελπίδα». Ξεκινά ένα ταξίδι προς την Αυστραλία όπου, όμως, δεν φτάνει ποτέ, γιατί ναυαγεί στο ακρωτήρι Χορν, στη Γη του Πυρός, όπως ναυαγούν και οι μεγάλες ιδέες των αρχών του 20ού αιώνα και ολόκληρη η Ευρώπη, που λίγο μετά μπαίνει στη δίνη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Στην παράσταση «Οι ναυαγοί της τρελής ελπίδας», εικόνες μεγάλου λυρισμού, όπως εκείνες της καταιγίδας και της χιονοθύελλας, αφήνουν το κοινό εκστασιασμένο! Σαν θέατρο που ζωντανεύει τον κινηματογράφο και σχεδόν σαν μια ταινία που παίρνει μπροστά μας σάρκα και οστά.

Αυτό το πολιτικό ουτοπικό παραμύθι, το οποίο ξεκινάει με πολύ χιούμορ καθώς αναπαρίστανται οι πρωτόγονες συνθήκες υπό τις οποίες γυρίζονταν οι πρώτες βουβές ταινίες –φόρος τιμής στον Μελιέ, στον Ντε Μιλ και στον Γκρίφιθ– με όλα τα gangs των στούντιο εκείνης της εποχής, τα ζωγραφιστά σκηνικά, τα τεχνάσματα των τεχνικών και τις μηχανές ατμού, στην εξέλιξή του γίνεται ένα τραγικό έπος με αναφορές στις αποτυχίες και τις διαψεύσεις των μεγάλων οραμάτων, εξαιτίας της λεηλασίας των καπιταλιστών, της φαιδρότητας των ιεραποστόλων, της απληστίας των αποικιοκρατών, των κάθε είδους προδοτών. Ένας σχολιασμός, ουσιαστικά, στη σύγχρονη εποχή του κυνισμού, της αδικίας, της φτώχιας, της μετανάστευσης.

Οι ναυαγοί της τρελής ελπίδας Facebook Twitter
Η Αριάν Μνουσκίν, τιμημένη με το διεθνές θεατρικό βραβείο «Ερρίκος Ίψεν» το 2009, παραχώρησε το χρηματικό έπαθλο που αναλογούσε στη βράβευσή της σ’ αυτό ακριβώς το τελευταίο έργο του Θεάτρου του Ήλιου, Οι ναυαγοί της τρελής ελπίδας. © Michèle Laurent

Η Αριάν Μνουσκίν, τιμημένη με το διεθνές θεατρικό βραβείο «Ερρίκος Ίψεν» το 2009, παραχώρησε το χρηματικό έπαθλο που αναλογούσε στη βράβευσή της σ’ αυτό ακριβώς το τελευταίο έργο του Θεάτρου του Ήλιου, Οι ναυαγοί της τρελής ελπίδας. Η αριστουργηματική αυτή θεατρική κολεκτίβα, της οποίας ηγείται από το 1964, τα τελευταία σαράντα επτά χρόνια δημιουργεί εξαιρετικές παραστάσεις συνόλου στο παλιό οπλοστάσιο La Cartoucherie έξω από το Παρίσι. Πρόκειται για μια ομάδα, η οποία, σε κάθε νέα της παράσταση, αποδεικνύει πόσο συγκροτημένα είναι τα μέλη της και πόσο εξαιρετικά λειτουργούν επί σκηνής. Κι εμείς θα γίνουμε ακόμα μια φορά μάρτυρες σ’ αυτήν τη διαδικασία, όπου κάθε ένας ξεχωριστά και όλοι μαζί, σαν μια τεράστια χορογραφία ενός απόλυτα συγχρονισμένου μπαλέτου, θα συνεισφέρουν δημιουργώντας μία ακόμα θεαματική παράσταση.

Οι ναυαγοί της τρελής ελπίδας Facebook Twitter
© Michèle Laurent
Οι ναυαγοί της τρελής ελπίδας Facebook Twitter
© Michèle Laurent
Οι ναυαγοί της τρελής ελπίδας Facebook Twitter
© Charles-Henri Bradier

Εικόνες μεγάλου λυρισμού, όπως εκείνες της καταιγίδας και της χιονοθύελλας, αφήνουν το κοινό εκστασιασμένο! Σαν θέατρο που ζωντανεύει τον κινηματογράφο, σχεδόν σαν μια ταινία που παίρνει μπροστά μας σάρκα και οστά. Η παιδική φαντασία της σπουδαίας δημιουργού με τα πολιτικά οράματα δεν έχει διαψεύσει ποτέ το παριζιάνικο και διεθνές θεατρόφιλο κοινό. Μια επιταγή που ισχύει και για το κοινό του Φεστιβάλ Αθηνών, το οποίο θα έχει τη χαρά να απολαύσει το Θέατρο του Ήλιου για τρίτη φορά, μετά το Τελευταίο Καραβάν Σαράι και τους Εφήμερους.

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Καραθάνος: Ο θάνατος είναι μια αποθέωση 

Θέατρο / Νίκος Καραθάνος: «Εμείς είμαστε οι χώρες, τα κείμενα, οι πόλεις, εμείς είμαστε οι μύθοι»

Στον πολυαναμενόμενο «Οιδίποδα» του Γιάννη Χουβαρδά, ο Νίκος Καραθάνος επιστρέφει, 23 χρόνια μετά, στον ομώνυμο ρόλο, ακολουθώντας την ιστορία από το τέλος προς την αρχή και φωτίζοντας το ανθρώπινο βάθος μιας τραγωδίας πιο οικείας απ’ όσο νομίζουμε.
THE LIFO TEAM
Ένα δώρο που άργησε να φτάσει

Θέατρο / «Κοιτάξτε πώς φέρονταν οι αρχαίοι στους ξένους! Έτσι πρέπει να κάνουμε κι εμείς»

Ένα δώρο που έφτασε καθυστερημένα, μόλις είκοσι λεπτά πριν το τέλος της παράστασης - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για το «ζ-η-θ, ο Ξένος» σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε το φετινό καλοκαίρι

Θέατρο / Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε την «Ορέστεια»

Η «Ορέστεια» του Θεόδωρου Τερζόπουλου συζητήθηκε όσο λίγες παραστάσεις: ενθουσίασε, προκάλεσε ποικίλα σχόλια και ανέδειξε ερμηνείες υψηλής έντασης και ακρίβειας. Ξεχώρισε εκείνη της Έβελυν Ασουάντ, η οποία, ως Κασσάνδρα, ερμήνευσε ένα αραβικό μοιρολόι που έκανε πολλούς να αναζητήσουν το όνομά της. Το φετινό καλοκαίρι, η παράσταση επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, στους Δελφούς και στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων.
M. HULOT
Η Λίνα Νικολακοπούλου υπογράφει και σκηνοθετεί τη μουσικοθεατρική παράσταση «Χορικά Ύδατα»

Θέατρο / «Χορικά Ύδατα»: Ο έμμετρος κόσμος της Λίνας Νικολακοπούλου επιστρέφει στη σκηνή

Τραγούδια που αποσπάστηκαν από το θεατρικό τους περιβάλλον επιστρέφουν στην πηγή τους, σε μια σκηνική τελετουργία γεμάτη εκπλήξεις που φωτίζει την τεράστια καλλιτεχνική παρακαταθήκη της στιχουργού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

The Review / «Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

Γιατί εξακολουθεί να κερδίζει το σύγχρονο κοινό η διάσημη κωμωδία του Άγγλου βάρδου κάθε φορά που ανεβαίνει στη σκηνή; Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου συζητούν με αφορμή την παράσταση που σκηνοθετεί η Εύα Βλασσοπούλου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Darkest White»: Ένα σύμπαν που εξερευνά την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναίκας 

Θέατρο / «Darkest White»: Ο εμφύλιος από την πλευρά των χαμένων

Το έργο της Δαφίν Αντωνιάδου που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών, εξερευνά μέσω προσωπικών και ιστορικών αναμνήσεων και μέσα από την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναικείας παρουσίας, ιστορίες εκτοπισμού και επιβίωσης. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσια ένα τραπέζι με φίλους

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας / Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσία ένα τραπέζι με φίλους

Ο σπουδαίος λιβανέζος χορευτής και χορογράφος Omar Rajeh, επιστρέφει με την «Beytna», μια ιδιαίτερη περφόρμανς με κοινωνικό όσο και γαστριμαργικό αποτύπωμα, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του φετινού 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η νύφη και το «Καληνύχτα, Σταχτοπούτα»

Θέατρο / Η Καρολίνα Μπιάνκι παίρνει το ναρκωτικό του βιασμού επί σκηνής. Τι γίνεται μετά;

Μια παράσταση-περφόρμανς που μέσα από έναν εξαιρετικά πυκνό και γοητευτικό λόγο, ένα κολάζ από εικόνες, αναφορές, εξομολογήσεις, όνειρα και εφιάλτες μάς κάνει κοινωνούς μιας ακραίας εμπειρίας, χωρίς να σοκάρει.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ακούγεσαι Λυδία, Ακούγεσαι ίσαμε το στάδιο

Επίδαυρος / «Ακούγεσαι, Λυδία, ίσαμε το στάδιο ακούγεσαι»

Κορυφαίο πρόσωπο του αρχαίου δράματος, συνδεδεμένη με εμβληματικές παραστάσεις, ανατρέχει σε δεκαπέντε σταθμούς της καλλιτεχνικής της ζωής στην Επίδαυρο και αφηγείται προσωπικές ιστορίες, επιτυχίες και ματαιώσεις, εξαιρετικές συναντήσεις και συνεργασίες, σε μια πορεία που αγγίζει τις πέντε δεκαετίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Ούρλιχ Ράσε και το παρασκήνιο της ιστορίας της Ισμήνης

Θέατρο / Η σκηνή του Ούρλιχ Ράσε στριφογύριζε - και πέταξε έξω την Ισμήνη

Στην παράσταση που άνοιξε την Επίδαυρο, ο Γερμανός σκηνοθέτης επέλεξε να ανεβάσει μια Αντιγόνη χωρίς Ισμήνη. Η απομάκρυνση της Κίττυς Παϊταζόγλου φωτίζει τις λεπτές –και άνισες– ισορροπίες εξουσίας στον χώρο του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μέσα στη γοητεία και στον τρόμο του Δράκουλα

Πρώτες Εικόνες / Dracula: Η υπερπαραγωγή που έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μιλά αποκλειστικά στη LiFO για την πιο αναμενόμενη παράσταση της επερχόμενης σεζόν, για τη διαχρονική γοητεία του μύθου που φαντάστηκε ο Μπραμ Στόκερ στα τέλη του 19ου αιώνα, για το απόλυτο και το αιώνιο μιας ιστορίας που, όπως λέει, τον «διαλύει».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ερωτευμένος με τον Κρέοντα

Θέατρο / Ο Rasche αγάπησε τον Κρέοντα περισσότερο από την Αντιγόνη

«Η εκφορά του λόγου παραδίδεται αμαχητί σε μια άκρατη δραματικότητα, σε ένα υπερπαίξιμο, σε μια βεβιασμένη εμφατικότητα, σε έναν στόμφο παλιακό που θα νόμιζε κανείς πως έχει εξαλειφθεί πλέον. Η σοβαροφάνεια σε όλο το (γοερό) μεγαλείο της». Έτσι ξεκίνησε φέτος η Επίδαυρος.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στο ζόφο του πολέμου

Θέατρο / Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στον ζόφο του πολέμου

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας, μια παράσταση εξετάζει όσα μεσολαβούν μεταξύ γεγονότος και πληροφορίας και πώς διαμορφώνουν την τελική καταγραφή και την ιστορική μνήμη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Θέατρο / Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Όταν η Πίπα Μπάκα ξεκίνησε να κάνει oτοστόπ από την Ιταλία για να φτάσει στην Ιερουσαλήμ δεν φαντάστηκε ότι αυτό το ταξίδι-μήνυμα ειρήνης θα κατέληγε στον βιασμό και τη δολοφονία της. Mια παράσταση που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών αναφέρεται στην ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Θέατρο / Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Τα «Κακά σκηνικά» είναι «μια κωμική κόλαση» αφιερωμένη στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα, μια απόδραση από τα χάλια της χώρας, του θεάτρου, του παγκόσμιου γεωπολιτικού γίγνεσθαι, ένα ξόρκι στην κατάθλιψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Παπαδόπουλος: «Κάθε μορφή τέχνης χρειάζεται το εσωτερικό βάθος»

Θέατρο / Χρήστος Παπαδόπουλος: «Mε αφορά πολύ το "μαζί"»

Το «τρομερό παιδί» από τη Νεμέα που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια στη χορογραφία ανοίγει το φετινό 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τους Dance On Ensemble και το «Mellowing», μια παράσταση για τη χάρη και το σθένος της ωριμότητας.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κάνεις χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη σου ανάγκη

Χορός / «Κάνουμε χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη μας ανάγκη»

Με αφορμή την παράσταση EPILOGUE, ο διευθυντής σπουδών της σχολής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Μάτσκαρης και έξι χορευτές/χορεύτριες μιλούν για το δύσκολο στοίχημα τού να ασχολείται κανείς με τον χορό στην Ελλάδα σήμερα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ