H χορογράφος Πατρίσια Απέργη στον Οίκο της Ταραχής

Πατρίσια Απέργη Facebook Twitter
Χορογραφικά αποκαλύπτεται επί σκηνής η έννοια της διαφορετικότητας με πιο ανοιχτό τρόπο. Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου
0

Τα επτά σώματα των χορευτών που στέκουν στη σκηνή εκτελούν την ίδια χορογραφία. Κανένα δεν μοιάζει με το άλλο, η ίδια η κίνηση αποκτά προσωπικό χαρακτήρα και είναι το διαφορετικό σώμα που ορίζει ακόμα και την ανεπαίσθητη διαφοροποίησή του.

Λίγες ημέρες μέρες έμειναν μέχρι την πρεμιέρα του «Οίκου της Ταραχής», μιας παράστασης που χορογραφεί η Πατρίσια Απέργη με την ομάδα Αερίτες, θα ανέβει από τις 4 έως τις 7 Μαΐου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Η πρόβα μοιάζει με ένα πάρτι που χρησιμοποιεί τις «εκρήξεις» της εποχής για να μας αποκαλύψει ότι μπορούμε να περάσουμε καλά, ακόμη και αν έχουμε δυσαρμονίες ή διαφωνίες.

Έξι χρόνια μετά το «Cementary» που παρουσίασε στον ίδιο χώρο, μας μεταφέρει στην ατμόσφαιρα ενός προστατευμένου περιβάλλοντος με τοίχους από ασημένια μπαλόνια, ένα υλικό λαμπερό και εύθραυστο που από μακριά μοιάζει συμπαγές και ανθεκτικό. Ο κόσμος που έχει χτίσει μοιάζει με ουτοπία. Δεν έχει σχέση με το άπιαστο, το μακρινό, αλλά με τον τόπο όπου ποθούμε να κατοικούμε και να βρισκόμαστε. Πρόκειται για ένα περιβάλλον ευαίσθητο και εύθραυστο, αλλά προστατευτικό, που μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε καλά.

«Το έργο μιλάει για όλα εκείνα τα σώματα που είναι διαφορετικά, τα πρόσωπα που μπορεί να αυτοπροσδιορίζονται με τον τρόπο που έχουν επιλέξει. Δεν μιλά για τις έμφυλες ταυτότητες, τις φυλές, τη σωματικότητα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μιλήσουμε για τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα».

Ο Οίκος της Ταραχής, ως τίτλος, εμπεριέχει την αντίφαση. Όλοι θέλουμε να σκεφτόμαστε τον οίκο, το σπίτι, την οικογένεια ως ένα καταφύγιο, ένα μέρος όπου μπορούμε να νιώθουμε ασφαλείς, αποδεκτοί και να εισπράττουμε αγάπη σε επίπεδο ουσιαστικό. Ταυτόχρονα, αυτό το ίδιο σπίτι, αυτός ο οίκος, μπορεί να επιφυλάσσει ταραχές, τριγμούς, όπως ακριβώς και η εποχή που ζούμε, μια εποχή αναβρασμού και ταραχής.

Πατρίσια Απέργη Facebook Twitter
Με πυρήνα το ανθρώπινο σώμα, η Πατρίσια Απέργη καταφεύγει σε μια παλιά ανάμνηση και εμπνέεται από το παλιό τσίρκο, όπως το θυμάται από τα παιδικά της χρόνια,  όπως το βλέπουν τα παιδιά, σαν τόπο αθωότητας και χαράς. Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου

Στη διάρκεια της έρευνας για τον «Οίκο της Ταραχής», η Πατρίσια Απέργη ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη και στο Παρίσι με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, πραγματοποιώντας residencies με σκοπό να συνομιλήσει με τους πρωτοπόρους του krump και του voguing και να κατανοήσει από κοντά το κινησιολογικό τους λεξιλόγιο. Τον Δεκέμβριο του 2022 επισκέφθηκε τη Νέα Υόρκη, την πόλη όπου θριαμβεύει το voguing μέσα από την παράδοση των ballrooms στο Χάρλεμ. Λίγο αργότερα, τον Ιανουάριο του 2023, πήγε στο Παρίσι, που αυτήν τη στιγμή αποτελεί την ευρωπαϊκή έδρα εξέλιξης της street dance κουλτούρας, αφομοιώνοντας νέες κινητικές φόρμες και αισθητικές. To «εκπαιδευτικό» τουρ της Απέργη την έφερε σε νεοϋορκέζικα και παριζιάνικα ballrooms, kiki balls, battles και krump sessions, χώρους όπου αναδύονται νέοι τρόποι έκφρασης και οριοθέτησης μιας σύγχρονης ταυτότητας.

Ο ΟΙΚΟΣ ΤΗΣ ΤΑΡΑΧΗΣ
Πατρίσια Απέργη

Χρησιμοποιεί τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι κουλτούρες που ερεύνησε φέρνουν σε πρώτο πλάνο, εκτός από την κίνηση, και την ιδέα της δημιουργίας μιας οικογένειας στην οποία καταφεύγουν όσοι έχουν εκδιωχθεί από τη φυσική τους. Μέσω του voguing και του krumping μπορούν να βρουν μια άλλη που θα τους δώσει αγάπη, υποστήριξη, αποδοχή. Αυτά τα είδη γεννήθηκαν όταν η Πατρίσια Απέργη πήγαινε ακόμα σχολείο, στα ’90s ‒ τότε τα γνώρισε πρώτη φορά και τη γοήτευσαν. Σήμερα εμφανίζονται ξανά, πιο γνωστά και πιο δημοφιλή, κι εκείνη είχε τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με εκπροσώπους τους, πρωτοπόρους καλλιτέχνες.

«Η πρόθεση της παράστασης δεν είναι να δούμε απλώς αυτά τα κινητικά είδη. Εδώ έχουμε μια μετουσίωση των ιστοριών τους μέσα από τον κινητικό κώδικα και τις αλήθειες μια χορευτικής ομάδας που φέρνει με τη σειρά της τη δική της αλήθεια πάνω στη σκηνή, σε αυτά που θέλουν να πουν οι χορευτές», λέει.

«Το έργο μιλάει για όλα εκείνα τα σώματα που είναι διαφορετικά, τα πρόσωπα που μπορεί να αυτοπροσδιορίζονται με τον τρόπο που έχουν επιλέξει. Δεν μιλά για τις έμφυλες ταυτότητες, τις φυλές, τη σωματικότητα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μιλήσουμε για τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα. Κάθε σώμα είναι ξεχωριστό και έχει σχέση με αυτό που μας προτείνουν οι καινούργιες κυρίως γενιές: να αγαπήσουμε το σώμα μας, να το αποδεχθούμε, να μην το πολεμάμε, όπως συνέβαινε τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά να μετουσιώσουμε τη διαφορετικότητά μας σε προσόν».

Πατρίσια Απέργη Facebook Twitter
Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου

Τα σώματα που κατοικούν τη σκηνή του Οίκου της Ταραχής είναι περήφανα, έχουν ομορφιά και δύναμη. «Κι ας είναι αλλιώς. Κι ας μη θυμίζουν τον μέσο όρο. Είναι τα σώματα του σήμερα. Αυτά που αποδέχονται τον εαυτό τους όπως είναι, που δεν μάχονται τη φύση, δεν την πολεμούν. Αντίθετα, αγκαλιάζουν τον εαυτό τους, τον σέβονται, τον αποδέχονται. Κι έτσι αποκαλύπτεται η ομορφιά της μοναδικότητάς τους», λέει η Πατρίσια Απέργη.

Με πυρήνα το ανθρώπινο σώμα, η Πατρίσια Απέργη καταφεύγει σε μια παλιά ανάμνηση και εμπνέεται από το τσίρκο, όπως το θυμάται από τα παιδικά της χρόνια, ως τόπο αθωότητας και χαράς. Πολύ μετά την πρώτη αυτή εντύπωση, αν το κοιτάξουμε προσεκτικά, ως ενήλικες, βλέπουμε τη δυστοπία, τη σκοτεινιά και τη λύπη που κρύβει, όπως και την ομάδα των ανθρώπων του, που είναι εκτός κοινωνίας και περιγράφονται με όρους και λέξεις που έχουν εκλείψει πια, ευτυχώς. Το σκεπτικό της Απέργη είναι πως αυτά τα διαφορετικά πρόσωπα και σώματα μπορούν τη διαφορετικότητά τους να την κάνουν σόου, να τη δείξουν άφοβα και περήφανα να την παρουσιάσουν στο κοινό.

Η σημασία όλης αυτής της έκθεσης του ανθρώπινου σώματος παίζει κυρίαρχο ρόλο τόσο στη σχέση δημόσιου - ιδιωτικού όσο και στον τρόπο με τον οποίο θέλουμε να δημοσιοποιούμε στα σόσιαλ μίντια αυτά που μας συμβαίνουν, να τα μετουσιώνουμε, στην ανάγκη που έχουμε για «ακολούθους», επιζητώντας την αποδοχή τους. Η Απέργη μεταφέρει ένα σύνολο προβληματισμών στη σκηνή κάνοντας και ένα εσωτερικό σχόλιο για όλα όσα περνούν οι καλλιτέχνες σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο προκειμένου να γίνουν αποδεκτοί, για την ανάγκη να μοιραστούν τις ιδέες τους με το κοινό, αποζητώντας τη σύνδεσή μαζί του.

Πατρίσια Απέργη Facebook Twitter
Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου

Η έννοια της διαφορετικότητας αποκαλύπτεται επί σκηνής χορογραφικά με πιο ανοιχτό τρόπο. «Κάθε σώμα είναι διαφορετικό», βροντοφωνάζει κάθε κίνηση με την παραμικρή της εκδήλωση, κάνοντας τον θεατή να ταυτιστεί με κάτι πολύ πιο απλό, πολύ πιο μικρό, ελάχιστα διαφοροποιημένο, ωστόσο μοναδικό, λιγότερο «κανονικό» από το συνηθισμένο, με κάτι που δεν ανήκει υποχρεωτικά σε ένα είδος. 

«Με ενδιαφέρει να θέσουμε τα ερωτήματα», λέει η Πατρίσια Απέργη, «Τι είναι ωραίο; Την ομορφιά την ανακαλύπτουμε στη μορφή, στη φόρμα; Ή την ανακαλύπτουμε σύμφωνα με τις ανάγκες μας, στην επαφή μας με άλλα όντα στο κόσμο που έχουμε χτίσει; Χορογραφικά, αυτό που προσπαθώ, είναι αυτές τις μικρές διαφορετικότητες των επιλογών των δικών μας ή αυτών που μας έχει δώσει η φύση να μπορούμε να τις περνάμε σιγά-σιγά μέσα από την ίδια την κίνηση, το ίδιο το λεξιλόγιο, προκειμένου ο θεατής να μπορεί να ταυτιστεί με αυτό».

Η προσέγγιση της Απέργη δεν συζητά για το άσπρο-μαύρο των μεγάλων διαφοροποιήσεων, χρησιμοποιεί μια άλλη προσέγγιση, ανοιχτή και ποιητική, που αποστρέφεται τις ταμπέλες, εντοπίζει και επικεντρώνει την προσοχή μας στο ανεπαίσθητο, στο πολύ προσωπικό, εν τέλει σε αυτό που κάνει τη μεγάλη διαφορά κάθε προσωπικότητας και την αδιαμφισβήτητη μοναδικότητά της μέσα στο πλαίσιο των κοινωνικοπολιτικών κραδασμών της τελευταίας δεκαετίας. Το σώμα περνά από τη στρέβλωση και τη φθορά και ορθώνεται, αναμετριέται, συνομιλεί και συντονίζεται τελικά με κάθε θεατή, προσκαλώντας τον σε ένα χορό ύπαρξης, περηφάνιας, αυτονομίας και αποδοχής που ακουμπάει τα όρια της κανονικότητας. 

Πατρίσια Απέργη Facebook Twitter
Κάθε σώμα είναι ξεχωριστό, κάθε σώμα είναι διαφορετικό, κάθε σώμα είναι μοναδικό και έχει σχέση με αυτό που μας προτείνουν οι καινούργιες κυρίως γενιές. Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου


 

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑ 28 ΜΑΙΟΥ Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Θέατρο / Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Σαν σήμερα, το 1943, γεννήθηκε η Ελληνίδα σοπράνο που διέπρεψε για μια ολόκληρη δεκαετία στην Ευρώπη και την Αμερική, αλλά κάηκε εξαιτίας μιας σειράς ιδιαίτερα απαιτητικών ρόλων, τους οποίους ερμήνευσε πολύ νωρίς. Ο κόντρα τενόρος Άρης Χριστοφέλλης, ένας από τους λίγους στην Ελλάδα που γνωρίζουν σε βάθος την πορεία της, περιγράφει την άνοδο και την πτώση της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Θέατρο / Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Από τους Αγίους Σαράντα της Αλβανίας μέχρι τη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, η ζωή του βραβευμένου ηθοποιού, τραγουδιστή και σεναριογράφου είναι μια διαρκής προσπάθεια συμφιλίωσης με την απώλεια. Η παράσταση «Μια άλλη Θήβα» τον καθόρισε, ενώ ο ρόλος του στο «Brokeback Mountain» τού έσβησε κάθε ομοφοβικό κατάλοιπο. Δηλώνει πως αυτό που τον ενοχλεί βαθιά είναι η αδράνεια απέναντι σε όσα συμβαίνουν γύρω μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μιχαήλ Μαρμαρινός: Το έπος μάς έμαθε να αναπνέουμε ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Θέατρο / Μιχαήλ Μαρμαρινός: «Από μια κοινωνία της αιδούς, γίναμε μια κοινωνία της ξεδιαντροπιάς»

Με τη νέα του παράσταση, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός επιστρέφει στην Οδύσσεια και στον Όμηρο και διερευνά την έννοια της φιλοξενίας. Αναλογίζεται το «απύθμενο θράσος» της εποχής μας, εξηγεί τη στενή σχέση του έπους με το βίωμα και το θαύμα που χάσαμε και παραμένει σχεδόν σιωπηλός για τη νέα του θέση ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κυνηγώντας τον χαμένο χρόνο σε ένα έργο για την εξουσία

Θέατρο / «Δελφίνοι ή Καζιμίρ και Φιλιντόρ»: Ένα έργο για τη μόνιμη ήττα μας από τον χρόνο

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί και γράφει ένα έργο-παιχνίδι, εξετάζοντας τις σχέσεις εξουσίας, τον δημιουργικό αντίλογο και τη μάταιη προσπάθεια να ασκήσουμε έλεγχο στη ζωή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΧΛΟΗ ΟΜΠΟΛΕΝΣΚΙ: Σκηνογράφος-ενδυματολόγος του θεάτρου και της όπερας

Οι Αθηναίοι / Χλόη Ομπολένσκι: «Τι είναι ένα θεατρικό έργο; Οι δυνατότητες που δίνει στους ηθοποιούς»

Ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός της Λίλα ντε Νόμπιλι, υπήρξε φίλη του Γιάννη Τσαρούχη, συνεργάστηκε με τον Κάρολο Κουν και τον Λευτέρη Βογιατζή, δούλεψε με τον Φράνκο Τζεφιρέλι και, για περισσότερο από 20 χρόνια, με τον Πίτερ Μπρουκ. Η διεθνούς φήμης σκηνογράφος και ενδυματολόγος Χλόη Ομπολένσκι υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια στην «Τουραντότ» του Πουτσίνι και αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Φάουστ» του Άρη Μπινιάρη, ένα μιούζικαλ από την Κόλαση

Θέατρο / Φάουστ: Ένα μιούζικαλ από την κόλαση

«Ζήσε! Μας λέει ο θάνατος, ζήσε!», είναι το ρεφρέν του τραγουδιού που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, εν μέσω ομαδικών βακχικών περιπτύξεων – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Φάουστ» του Γκαίτε σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Θέατρο / Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Η μεγάλη προσωπικότητα του ευρωπαϊκού θεάτρου Αριάν Μνουσκίν επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών με το Θέατρο του Ήλιου για να μιλήσουν για τα τέρατα της Ιστορίας που παραμονεύουν πάντα και απειλούν τον ελεύθερο κόσμο. Με αφορμή την παράσταση που αποθεώνει τη σημασία του λαϊκού θεάτρου στην εποχή μας μοιραζόμαστε την ιστορία της ζωής και της τέχνης της, έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες, που υπηρετούν με πάθος την πρωτοπορία, την εγγύτητα που δημιουργεί η τέχνη και τη μεγαλειώδη ουτοπία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Νίκος Χατζόπουλος

Νίκος Χατζόπουλος / «Αν σκέφτεσαι μόνο το ταμείο, κάποια στιγμή το ταμείο θα πάψει να σκέφτεται εσένα»

Ο Νίκος Χατζόπουλος έχει διανύσει μια μακρά πορεία ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεταφραστής και δάσκαλος υποκριτικής. Μιλά στη LIFO για το πόσο έχει αλλάξει το θεατρικό τοπίο σήμερα, για τα πρόσφατα περιστατικά λογοκρισίας στην τέχνη, καθώς και για τις προσεχείς συνεργασίες του με τον Γιάννη Χουβαρδά και τον Ακύλλα Καραζήση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Χορός / Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Maguy Marin, Χρήστος Παπαδόπουλος, Damien Jalet, Omar Rajeh και άλλα εμβληματικά ονόματα του χορού πρωταγωνιστούν στις 20 παραστάσεις του φετινού προγράμματος του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 18-27 Ιουλίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Μια άλλη Θήβα»: Η πιο αθόρυβη επιτυχία της θεατρικής Αθήνας

The Review / «Μια άλλη Θήβα»: Η παράσταση-φαινόμενο που ξεπέρασε τους 100.000 θεατές

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την θεατρική παράσταση στο Θεάτρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, που διανύει πλέον την τρίτη της σεζόν σε γεμάτες αίθουσες. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της; Το ίδιο το έργο ή οι δύο πρωταγωνιστές, ο Θάνος Λέκκας και ο Δημήτρης Καπουράνης, που καθήλωσαν το κοινό;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Θέατρο / «Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Η Μαρία Πρωτόπαππα σκηνοθετεί την «Ανδρομάχη» στην Επίδαυρο, με άντρες ηθοποιούς στους γυναικείους ρόλους, εξερευνώντας τις πολιτικές και ηθικές διαστάσεις του έργου του Ευριπίδη. Η δημοκρατία, η ελευθερία, η ηθική και η ευθύνη ηγετών και πολιτών έρχονται σε πρώτο πλάνο σε μια πολιτική και κοινωνική τραγωδία με πολυδιάστατη δομή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Χρυσή Εποχή»

Αποστολή στο Νόβι Σαντ / Κωνσταντίνος Ρήγος: «Ήθελα ένα υπέροχο πάρτι όπου όλοι είναι ευτυχισμένοι»

Στη νέα παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου «Χρυσή Εποχή», μια συμπαραγωγή της ΕΛΣ με το Φεστιβάλ Χορού Βελιγραδίου, εικόνες από μια καριέρα 35 ετών μεταμορφώνονται ‒μεταδίδοντας τον ηλεκτρισμό και την ενέργειά τους‒ σε ένα ολόχρυσο ξέφρενο πάρτι.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Απόπειρες για τη ζωή της: Ψάχνοντας την αλήθεια για τις υπέροχες, βασανισμένες γυναίκες και τις τραγικές εμπειρίες τους

Θέατρο / Η βάρβαρη εποχή που ζούμε σε μια παράσταση

Ο Μάρτιν Κριμπ στο «Απόπειρες για της ζωή της» που ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον σκιαγραφεί έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο πόλεμος, ο θάνατος, η καταπίεση, η τρομοκρατία, η φτώχεια, ο φασισμός, αλλά και ο έρωτας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Άννα Κοκκίνου / To νόημα τού να ανεβάζεις το Συμπόσιο του Πλάτωνα στην εποχή του tinder

Η Άννα Κοκκίνου στη νέα της παράσταση αναμετριέται με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τις πολλαπλές όψεις του Έρωτα. Εξηγεί στη LiFO για ποιον λόγο επέλεξε να ανεβάσει το αρχαίο φιλοσοφικό κείμενο, πώς το προσέγγισε δραματουργικά και κατά πόσο παραμένουν διαχρονικά τα νοήματά του.
M. HULOT
«Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Θέατρο / «Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Η παράσταση TERAΣ διερευνά τις queer ταυτότητες και τα οικογενειακά τραύματα, μέσω της εμπειρίας της αναγκαστικής μετανάστευσης. Μπορεί τελικά ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να ζήσει ελεύθερα σε ένα μικρό νησί;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ