ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Η καλοσύνη των ξένων

Η καλοσύνη των ξένων Facebook Twitter
SURVIVAL KIT Τα πρόσωπα του έργου κινούνται με τις προσωπικές τους επιθυμίες. Όταν αυτό που σε ενδιαφέρει είναι η επιβίωσή σου όπως εσύ την φαντάζεσαι, αναπόφευκτα ζεις λίγο από την κτηνώδη πλευρά σου.
0

Παραδοσιακά το Λεωφορείον ο Πόθος του Τένεσι Ουίλιαμς ανεβαίνει ως ταραγμένο ψυχογράφημα - η ξεφτισμένη καλλονή του αμερικάνικου Νότου Μπλανς έρχεται σε σύγκρουση με τον άντρα της αδερφής της, τον κτηνώδη, μονόχνωτο Στάνλεϊ με τραγικά αποτελέσματα. Αυτού του είδους το έργο «έχει νόημα αν ανέβει ξανά μόνο μέσα από μια φρέσκια ματιά» υποστηρίζει η Όλια Λαζαρίδου. Δεν είναι μόνο το ότι το έργο είναι πια κλασικό: έχει και ιδιαίτερα έντονη την ατμόσφαιρα της Νέας Ορλεάνης του '50.

Στο ανέβασμα της Μπρούσκου, η έμφαση δίνεται στην Αμερική ως μύθο και στην πτώση του αμερικάνικου ονείρου. (Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η σκηνοθέτις έχει προσθέσει τον υπότιτλο «Living in America».) «Η Αμερική δεν είναι πια η Αμερική που θυμόμαστε - η Αμερική του μύθου του Χόλιγουντ που ακόμα μας γοητεύει. Σήμερα πια το ένα μας κομμάτι, όσο και να μην το θέλουμε, στέκεται κριτικά απέναντι σε αυτόν το μύθο και στη ροζ Αμερική» υποστηρίζει η Όλια Λαζαρίδου. Στην παράσταση στο Θέατρο Σφενδόνη έχουν υπερτονιστεί κάποια στοιχεία του αμερικάνικου σταρ σίστεμ με μουσική από ταινίες όπως ο Νονός, μέχρι και Miles Davis και ανεπαίσθητες λεπτομέρειες όπως «μια κίνηση που μπορεί να είχε κάνει ο Μάρλον Μπράντο ή ακόμα η Μπλανς να θυμίζει τη Μέριλιν την ώρα που πεθαίνει με το τηλέφωνο ανοιχτό» διευκρινίζει ο Γιάννης Στάνκογλου.

Η Άντζελα Μπρούσκου έχει δώσει μια σκληρότητα κι έναν ρεαλισμό στο έργο - ακόμα και η ευαίσθητη Μπλανς των νευρικών κλονισμών που πάντα βασίζεται στην καλοσύνη των ξένων ζει με την πολιτική της ζούγκλας και της επιβίωσης. «Η Μπλανς είναι και τέρας» λέει η Όλια Λαζαρίδου. «Καμιά φορά αυτά τα άτομα τα πολύ ευαίσθητα είναι πολύ σκληρά με τους άλλους. Γενικά όλα τα πρόσωπα του έργου κινούνται με τις προσωπικές τους επιθυμίες. Ο Στάνλεϊ έχει και δίκιο, είναι και κτήνος, η Μπλανς έχει κι αυτή τα δίκια της, είναι και τέρας. Όταν αυτό που σε ενδιαφέρει είναι η επιβίωσή σου όπως εσύ τη φαντάζεσαι, αναπόφευκτα ζεις λίγο από την κτηνώδη πλευρά σου -ο θάνατός σου η ζωή μου δηλαδή-, ο ένας με την ευαισθησία του, ο άλλος με την επιθετικότητα, ο τρίτος με την άμυνα». Ο Στάνκογλου λέει πως προσπαθεί να παίξει το ρόλο σαν να είναι στο 2008. Ο Στάνλεϊ παραμένει ένας Πολωνός μετανάστης που χρησιμοποιεί πολωνικές λέξεις και φοράει ρούχα δεύτερο χέρι, που θα μπορούσε να ‘χε αγοράσει από μια αποθήκη στην Αγία Βαρβάρα, με συμπεριφορά που θυμίζει ήρωα του Οικονομίδη: «Προσπαθώ να τον δω σαν έναν άνδρα που έχει όλες αυτές τις δυσκολίες... να έρθω κοντά σε αυτό με πραγματικούς τρόπους. Είναι σκληρός, είναι δυνατός και είναι αυτός που επιβιώνει στο τέλος. Αυτό δεν το ξεχνάω» λέει.

Για την Όλια Λαζαρίδου «είναι σαν όλα αυτά που συμβαίνουν να είναι πάνω σε μια αρένα τσίρκου, με χιούμορ. Αν έχει χιούμορ; Φυσικά κι έχει χιούμορ, μαύρο χιούμορ, γιατί έχει οριακή απελπισία και η οριακή απελπισία γεννάει χιούμορ. Δεν έχει φως αυτό το έργο, έχει όμως μια πολύ βαθιά ματιά πάνω στην ανθρώπινη φύση και το αδιέξοδο της σύγκρουσης των ανθρώπινων παθών».

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αργύρης Ξάφης: «Η φράση “πάμε κι ό,τι γίνει” είναι ενδεικτική μιας νοοτροπίας που μας έχει γαμήσει σε αυτή τη χώρα σε κάθε επίπεδο»

Θέατρο / Αργύρης Ξάφης: «Να μου προτείνουν τι; Να αναλάβω το Εθνικό; Δεν με ενδιαφέρει»

Το «Πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος» είναι από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις της σεζόν και με την ευκαιρία βρεθήκαμε με τον Αργύρη Ξάφη στο θέατρο Θησείο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τι συμβαίνει με το Θεατρικό Μουσείο;

Θέατρο / Τι συμβαίνει με το Θεατρικό Μουσείο;

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μιλά για τις εργασίες μεταστέγασής του στην οικία Αλεξάνδρου Σούτσου, για την πολύτιμη αρχειακή συλλογή αλλά και για το τι αναμένεται να γίνει με τα καμαρίνια σπουδαίων ηθοποιών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Περιμένοντας τον Γκοντό του Θεόδωρου Τερζόπουλου

Θέατρο / «Περιμένοντας τον Γκοντό»: Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για το αριστούργημα του Μπέκετ

Ένα ταξίδι, μια παράσταση, μια συνάντηση με τον σημαντικότερο εν ζωή Έλληνα σκηνοθέτη: από το Μιλάνο στην Αθήνα, από το Piccolo Teatro στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Θεόδωρου Τερζόπουλου προσφέρει μια ριζοσπαστική ανάγνωση του έργου του Μπέκετ.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Σαν πλοίο που ναυάγησε, σα νούφαρο που μάδησε

Κριτική Θεάτρου / Σαν πλοίο που ναυάγησε, σαν νούφαρο που μάδησε

Επιχειρώντας να αποδώσει τη «φαινομενικά ασύνδετη μορφή ενός ονείρου που υπακούει στη δική του λογική», όπως αναφέρει ο Στρίνμπεργκ στο «Ονειρόδραμα», η Γεωργία Μαυραγάνη επέλεξε να μιλήσει για το ίδιο το θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
42' με τον Βασίλη Βηλαρά

Θέατρο / Βασίλης Βηλαράς: «Το θέατρο είναι ένα ομοφοβικό και χοντροφοβικό επάγγελμα»

Στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και στον «Καταποντισμό» ο ηθοποιός και σκηνοθέτης φέρνει στο φως μαρτυρίες από την γκέι Ελλάδα της Μεταπολίτευσης μέσα από επιστολές που στάλθηκαν στο περιοδικό ΑΜΦΙ, το πρώτο μέσο που άρθρωσε δημόσια λόγο στην Ελλάδα για την εμπειρία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καύσωνας: Το όνειρο και ο εφιάλτης του ελληνικού καλοκαιριού σε μια παράσταση

Θέατρο / Καύσωνας: Το όνειρο και ο εφιάλτης του ελληνικού καλοκαιριού σε μια παράσταση

Βασισμένος σε διηγήματα της Βίβιαν Στεργίου, μέσα από αποσπασματικές αφηγήσεις χαρακτηριστικών συμπεριφορών ντόπιων, τουριστών και expats, ο σκηνοθέτης Γιάννης Παναγόπουλος διερευνά τη μεταβατική φάση από τα ’90s μέχρι το 2020, μιλώντας για την πραγματικότητα της γενιά του -των millennials- στην παράσταση που ανεβαίνει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα», μάγισσες και μαγείρισσες της μυστικής Θεσσαλίας

Θέατρο / «Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα», οι μάγισσες και οι μαγείρισσες της μυστικής Θεσσαλίας σε μια παράσταση

Με έμπνευση από τη θεσσαλική λαογραφία και σε σύγχρονη σκηνική φόρμα, ο Κωνσταντίνος Ντέλλας σκηνοθετεί μια παράσταση για τις αόρατες γυναίκες της παράδοσης, αποκαλύπτοντας την κοινωνική απομόνωση, τον παραγκωνισμό τους, ακόμα και την απόκρυψη του γυναικείου σώματος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ράνια Σχίζα: «Να γουστάρεις, αυτό είναι το κέρδος. Μόνο έτσι προχωράς στη ζωή»

Θέατρο / Ράνια Σχίζα: «Να γουστάρεις, αυτό είναι το κέρδος. Μόνο έτσι προχωράς στη ζωή»

Μια ηθοποιός με λεπτές ποιότητες, εξαιρετικές συνεργασίες, επιμονή και πάθος μιλά για την επιλογή της να δώσει προτεραιότητα στην οικογένειά της σε πολλές φάσεις της καριέρας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένας λυκάνθρωπος πρωταγωνιστεί στη νέα, απίστευτη παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη

Θέατρο / Ένας λυκάνθρωπος πρωταγωνιστεί στη νέα, απίστευτη παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη

Ο τρόμος στο θέατρο και τον κινηματογράφο, η περίοδος γύρω από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο γερμανικός εξπρεσιονισμός, οι εικαστικές τέχνες, τα αμερικανικά μιούζικαλ και οι μεταμορφώσεις χωράνε στο «Lapis Lazuli» που ανεβαίνει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
M. HULOT