Εθνική Λυρική Σκηνή: Τόλμη και σπουδαία μουσική

Εθνική Λυρική Σκηνή: Τόλμη και σπουδαία μουσική Facebook Twitter
Βασισμένη στο διαχρονικό αριστούργημα του Αντόνιο Βιβάλντι και εμπνευσμένη από την ιδέα της ανακύκλωσης, η παράσταση Τέσσερις Εποχές θα παρουσιαστεί φέτος ως η κεντρική παραγωγή μουσικού θεάτρου της Εναλλακτικής για παιδιά και νέους. Φωτογραφία: Ανδρέας Σιμόπουλος.
0

Μεγαλόπρεπης όπερα, γεμάτη εντυπωσιακές άριες, ντουέτα και επιβλητικά σύνολα, αλλά και έργο με βαθιά ανθρώπινους χαρακτήρες, ο πολυεπίπεδος και πολιτικός Ντον Κάρλο του Βέρντι επιστρέφει στην ΕΛΣ στην ιταλική πεντάπρακτη εκδοχή του (Μόντενα, 1886), σε νέα παραγωγή, σκηνοθετημένη από τον σπουδαίο σκηνοθέτη της όπερας Γκρέιαμ Βικ. Έργο της ωριμότητας του Ιταλού συνθέτη, ζουμάρει στη σύγκρουση ανάμεσα στην κοσμική εξουσία και στην Εκκλησία, ανάμεσα στον φιλελευθερισμό και την απολυταρχία (8, 13, 15, 19, 21, 28 Δεκεμβρίου, 2 και 5 Ιανουαρίου). Πρωταγωνιστεί η αφρόκρεμα του οργανισμού (Δημήτρης Πλατανιάς, Τσέλια Κοστέα, Τάσης Χριστογιαννόπουλος κ.ά.) αλλά και ξένοι τραγουδιστές: Αλεξάντερ Βινογκράντοφ, Μαρσέλο Πουέντε, Ράφαλ Σίβεκ, Μπάρμπαρα Φρίτολι κ.ά.


Η συνύπαρξη αναλογικής και ηλεκτρονικής μουσικής, η αναμέτρηση του φυσικού με τον τεχνητό ήχο, η ευρηματική χρήση του animation και της live performance, οι μελωδικές γραμμές της Λένας Πλάτωνος και η δεξιοτεχνική φωνητική γραφή. Είναι πολλοί οι λόγοι που το Αηδόνι του αυτοκράτορα αποτελεί μια ιδεώδη γνωριμία των παιδιών με τον μαγικό κόσμο της λυρικής τέχνης. Το έργο της συνθέτριας πάνω στο ομώνυμο παραμύθι του Άντερσεν παρουσιάζεται με τη μορφή της animated όπερας (Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος από 20 Οκτωβρίου).


Βασισμένη στο διαχρονικό αριστούργημα του Αντόνιο Βιβάλντι και εμπνευσμένη από την ιδέα της ανακύκλωσης, η παράσταση Τέσσερις Εποχές θα παρουσιαστεί φέτος ως η κεντρική παραγωγή μουσικού θεάτρου της Εναλλακτικής για παιδιά και νέους. Ένα έργο τεράστιας καλλιτεχνικής αξίας, που υμνεί τη φύση, ζωντανεύει στη σκηνή με μοναδικό, παιγνιώδη και ψυχαγωγικό τρόπο, αναπτύσσοντας παράλληλα την οικολογική συνείδηση των παιδιών. Τη σκηνική δημιουργία της παράστασης έχει αναλάβει το Patari Project, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της ταλαντούχας Σοφίας Πάσχου, μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια έχει επιδείξει μια σειρά παραστάσεων που έχουν γίνει σημεία αναφοράς για τους θεατρόφιλους (από 3 Νοεμβρίου).

Εθνική Λυρική Σκηνή: Τόλμη και σπουδαία μουσική Facebook Twitter
Η Ωραία μου κυρία, των Άλαν Τζέι Λέρνερ και Φρέντερικ Λόου, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα (από 21 Νοεμβρίου) σε ολοκληρωμένη μουσική μορφή από την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ. Διευθύνει ο Στάθης Σούλης, σκηνοθετεί ο Γιάννος Περλέγκας (ο οποίος κρατά και τον ρόλο του καθηγητή Χίγκινς). Φωτογραφία: Ανδρέας Σιμόπουλος.


Η ρομαντική ιστορία ενός καθηγητή Γλωσσολογίας στο Λονδίνο των αρχών του 20ού αιώνα, ο οποίος προσπαθεί να μεταμορφώσει μια ανθοπώλισσα σε κυρία της υψηλής κοινωνίας. Το «τέλειο μιούζικαλ» και μία από τις πιο επιτυχημένες και πιο αγαπημένες παραγωγές του Μπρόντγουεϊ. Η Ωραία μου κυρία, των Άλαν Τζέι Λέρνερ και Φρέντερικ Λόου, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα (από 21 Νοεμβρίου) σε ολοκληρωμένη μουσική μορφή από την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ. Διευθύνει ο Στάθης Σούλης, σκηνοθετεί ο Γιάννος Περλέγκας (ο οποίος κρατά και τον ρόλο του καθηγητή Χίγκινς).


Τέλος, η τρίτη χρονιά του Κύκλου «Μάνος Χατζιδάκις» της ΕΛΣ ανοίγει με μια καλλιτεχνική πρόκληση. Τέσσερα από τα πιο εμβληματικά έργα του κορυφαίου συνθέτη («Ο κύκλος του C.N.S.», «Ο καπετάν Μιχάλης», «Το καταραμένο φίδι», «Το χαμόγελο της Τζοκόντας») παρουσιάζονται από το Μπαλέτο του οργανισμού σε μια ενιαία παράσταση με τίτλο Χορός με τη σκιά μου (9, 10, 16, 17, 24 Νοεμβρίου, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου), ενώ η περσινή μεγάλη επιτυχία Η Λίμνη των Κύκνων επιστρέφει για έξι παραστάσεις μέσα στα Χριστούγεννα (22, 24, 26, 27, 29, 31 Δεκεμβρίου).

www.nationalopera.gr

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LifO.

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δυναμικός χειμώνας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Θέατρο / Δυναμικός χειμώνας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σταρ της κλασικής μουσικής, καλλιτέχνες ταυτισμένοι από χρόνια με τον οργανισμό, αμέτρητες συμπαραγωγές, θεατρικές προκλήσεις από Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες. Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών επανακάμπτει σταθερά τα τελευταία χρόνια και η φετινή σεζόν δεν αποτελεί εξαίρεση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αργύρης Ξάφης: «Η φράση “πάμε κι ό,τι γίνει” είναι ενδεικτική μιας νοοτροπίας που μας έχει γαμήσει σε αυτή τη χώρα σε κάθε επίπεδο»

Θέατρο / Αργύρης Ξάφης: «Να μου προτείνουν τι; Να αναλάβω το Εθνικό; Δεν με ενδιαφέρει»

Το «Πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος» είναι από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις της σεζόν και με την ευκαιρία βρεθήκαμε με τον Αργύρη Ξάφη στο θέατρο Θησείο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τι συμβαίνει με το Θεατρικό Μουσείο;

Θέατρο / Τι συμβαίνει με το Θεατρικό Μουσείο;

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μιλά για τις εργασίες μεταστέγασής του στην οικία Αλεξάνδρου Σούτσου, για την πολύτιμη αρχειακή συλλογή αλλά και για το τι αναμένεται να γίνει με τα καμαρίνια σπουδαίων ηθοποιών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Περιμένοντας τον Γκοντό του Θεόδωρου Τερζόπουλου

Θέατρο / «Περιμένοντας τον Γκοντό»: Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για το αριστούργημα του Μπέκετ

Ένα ταξίδι, μια παράσταση, μια συνάντηση με τον σημαντικότερο εν ζωή Έλληνα σκηνοθέτη: από το Μιλάνο στην Αθήνα, από το Piccolo Teatro στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Θεόδωρου Τερζόπουλου προσφέρει μια ριζοσπαστική ανάγνωση του έργου του Μπέκετ.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Σαν πλοίο που ναυάγησε, σα νούφαρο που μάδησε

Κριτική Θεάτρου / Σαν πλοίο που ναυάγησε, σαν νούφαρο που μάδησε

Επιχειρώντας να αποδώσει τη «φαινομενικά ασύνδετη μορφή ενός ονείρου που υπακούει στη δική του λογική», όπως αναφέρει ο Στρίνμπεργκ στο «Ονειρόδραμα», η Γεωργία Μαυραγάνη επέλεξε να μιλήσει για το ίδιο το θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
42' με τον Βασίλη Βηλαρά

Θέατρο / Βασίλης Βηλαράς: «Το θέατρο είναι ένα ομοφοβικό και χοντροφοβικό επάγγελμα»

Στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και στον «Καταποντισμό» ο ηθοποιός και σκηνοθέτης φέρνει στο φως μαρτυρίες από την γκέι Ελλάδα της Μεταπολίτευσης μέσα από επιστολές που στάλθηκαν στο περιοδικό ΑΜΦΙ, το πρώτο μέσο που άρθρωσε δημόσια λόγο στην Ελλάδα για την εμπειρία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καύσωνας: Το όνειρο και ο εφιάλτης του ελληνικού καλοκαιριού σε μια παράσταση

Θέατρο / Καύσωνας: Το όνειρο και ο εφιάλτης του ελληνικού καλοκαιριού σε μια παράσταση

Βασισμένος σε διηγήματα της Βίβιαν Στεργίου, μέσα από αποσπασματικές αφηγήσεις χαρακτηριστικών συμπεριφορών ντόπιων, τουριστών και expats, ο σκηνοθέτης Γιάννης Παναγόπουλος διερευνά τη μεταβατική φάση από τα ’90s μέχρι το 2020, μιλώντας για την πραγματικότητα της γενιά του -των millennials- στην παράσταση που ανεβαίνει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα», μάγισσες και μαγείρισσες της μυστικής Θεσσαλίας

Θέατρο / «Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα», οι μάγισσες και οι μαγείρισσες της μυστικής Θεσσαλίας σε μια παράσταση

Με έμπνευση από τη θεσσαλική λαογραφία και σε σύγχρονη σκηνική φόρμα, ο Κωνσταντίνος Ντέλλας σκηνοθετεί μια παράσταση για τις αόρατες γυναίκες της παράδοσης, αποκαλύπτοντας την κοινωνική απομόνωση, τον παραγκωνισμό τους, ακόμα και την απόκρυψη του γυναικείου σώματος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ράνια Σχίζα: «Να γουστάρεις, αυτό είναι το κέρδος. Μόνο έτσι προχωράς στη ζωή»

Θέατρο / Ράνια Σχίζα: «Να γουστάρεις, αυτό είναι το κέρδος. Μόνο έτσι προχωράς στη ζωή»

Μια ηθοποιός με λεπτές ποιότητες, εξαιρετικές συνεργασίες, επιμονή και πάθος μιλά για την επιλογή της να δώσει προτεραιότητα στην οικογένειά της σε πολλές φάσεις της καριέρας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένας λυκάνθρωπος πρωταγωνιστεί στη νέα, απίστευτη παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη

Θέατρο / Ένας λυκάνθρωπος πρωταγωνιστεί στη νέα, απίστευτη παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη

Ο τρόμος στο θέατρο και τον κινηματογράφο, η περίοδος γύρω από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο γερμανικός εξπρεσιονισμός, οι εικαστικές τέχνες, τα αμερικανικά μιούζικαλ και οι μεταμορφώσεις χωράνε στο «Lapis Lazuli» που ανεβαίνει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
M. HULOT